Зам.-правосъден министър: Арестите няма да бъдат скрити

Зам.-правосъден министър: Арестите няма да бъдат скрити

© Красимир Юскеселиев, ДнвеникНичий арест няма да остане скрит, просто се дава възможност по преценка на прокурора, при това подлежаща на съдебен контрол, уведомяването на конкретно лице за задържането да бъде отложено с 48 часа. На негово място задържаният може да посочи друг, който да бъде уведомен. Мярката не засяга адвокати. Това обясни зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов пред специализирания сайт news.lex.bg във връзка с предлаганите изменения в Наказателния кодекс (НК), изработени от ведомството.


С промените в НК се правят изменения и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, Закона за МВР, Закона за митниците, Закона за военната полиция и Закона за ДАНС.


Предложението, предизвикало най-голяма реакция, е за създаване на нови текстове в НПК, които регламентират, че при неотложна необходимост уведомяването на конкретен човек за ареста на друг може да бъде отложено за срок до 48 часа. Решението за това се взема от наблюдаващия разследването прокурор, като постановлението му подлежи на обжалване пред съда, който незабавно разглежда жалбата.
"Предложенията трябва да се четат в съвкупност и преди новите алинеи 9, 10 и 11 в чл. 63 НПК се прави изменение в ал. 7. С него се дава право на обвиняемия сам да избере кое лице да бъде уведомено за задържането му. Предложението предвижда това да е "поне едно посочено от него лице". Тоест отпада изчерпателното изброяване на тези, които се уведомяват за задържането – семейството на обвиняемия, работодателя или МВР, а изборът е оставен на него", коментира зам.-министър Стоянов.


И подчерта, че може да се отложи уведомяването на конкретен човек, посочен от задържания, при това при изчерпателно изброени хипотези. Освен това за забавянето има строго определен максимален срок - 48 часа. Стоянов посочи, че освен тези законови ограничения на хипотезите и срока за отлагане на уведомяването за ареста не трябва да се забравя и правото на задържания на адвокатска защита, т.е. той незабавно може да се свърже с адвокат и да се среща насаме с него.


"С измененията се транспонира Директива 2013/48/ЕС и в нея е посочено, че при изключителни обстоятелства може да се предвиди възможност за временна дерогация на правото на задържания да информира конкретно лице. Съображение 35 от нея поставя важно условие – когато във връзка с конкретните обстоятелства по делото това е обосновано от наложителна причина по смисъла на директивата. Чл. 8 от директивата сочи, че тази временна дерогация трябва да е строго ограничена във времето. Предложеният срок от 48 часа е съобразен с българското наказателнопроцесуално право. Взет е предвид текстът от НПК, който определя, че прокурорът има правомощието, само при необходимост, да постанови задържане на обвиняемия за срок до 72 часа с цел довеждането пред съд на задържания", обясни зам.-министърът на правосъдието.


На въпроса какъв би бил смисълът от отлагането на уведомяването на конкретно лице с 48 часа за ареста – например на работодателя на обвиняемия, който е част от престъпната схема, при положение че другите близки на задържания, както и защитникът му, биха могли да го информират, Евгени Стоянов отговори:


"Тук е мястото да кажа, че в Директива 2013/48/ЕС, която транспонираме, аргументът по отношение на тези текстове е много ясен. Целта е максимално да се


попречи за настъпването на неблагоприятни последици за живота или физическата неприкосновеност на лице,


да се защитят пострадалите от престъпление, както и да се предотврати извършването на друго престъпление или да се попречи на наказателното производство."

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  комунизма се завръща ,а не си отива ...

 2. 2 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  комунизма се завръща ,а не си отива ...
  —цитат от коментар 1 на edin drug

  ***
  Той никога не си е отивал, за да се връща.
  Когато трябваше да си отиде се намериха разни (КО)"лаборанти" да го спасят.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5320 Неутрално

  Най-важно е да са "изпипани" арестите, а не всичко да пада в съда. Показноста не води до нищо положително.

 4. 4 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 616 Гневно

  Това са пълно глупости. Прокурорът НЕ е независим арбитър, той е заинтересована лице като водещ на обвинението и това да му се дава право да държи под арест без право на контакт е като да се даде на вълка да пази овцете!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  Пък как го извъртяхте бе. Сякаш ние сме идиоти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK