Издирването на Боян Петров приключи

На Манаслу, 2015 г.

© Боян Петров

На Манаслу, 2015 г.Издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май, официално приключи. Това съобщи пред "Дневник" Деян Петков от екипа в България.


По-рано екипът бе призовал на издирването да се сложи край заради липсата на следи от Петров и опасността за участниците в експедицията заради лошото време.


По обед българско време екипът на алпиниста е осведомен и за решението на китайските власти, че слагат край на издирването.
На 29 април Боян Петров тръгна в атака на Шиша Пангма (8027 м), когато и последно е видян от участниците в други експедиции.


По-рано през деня друг член на екипа на Боян Петров - Кирил Петков, който е в Хималаите, обяви в профила си във "Фейсбук", че днес един от хеликоптерите от Непал е успял да направи полет към базовия лагер и после до височина от 7400 м под върха. През повечето дни от издирването полетите бяха невъзможни или затруднени от лошото време. Този последен полет е финансиран от приятели на Боян Петров.


Последният полет под Шиша Пангма


По-късно и непалската авиокомпания, наета за издирването - Simrik Air, разказа за последното облитане на района днес под върха. Във "Фейсбук" страницата си компанията представя и със снимки, намерените от шерпите вещи, които по техен извод са на алпиниста - споменатия вече инсулин и енргийни гелове и тениска. Екипът на Боян Петров потвърди пред "Дневник", че това е негова дреха. Компанията благодари на абсолютно всички, допринесли за акцията по издирването.Хронология на издирването


Първоначално нито съпругата, нито екипът на Боян Петров в България смятаха, че има основание за притеснение. Причина за това е, че алпинистът обикновено катери сам, защото не иска да се съобразява с темпото на другите. В конкретния случай той е тръгнал с един ден преднина. Връзка с него не можеше да бъде осъществена, защото той по традиция оставя сателитния си телефон в базовия лагер.


До 6 май вечерта не беше публично известно, че няма връзка с алпиниста. Това се разбра от публикация в унгарски сайт, след като унгарският алпинист Давид Клайн съобщи, че Боян Петров е започнал изкачването на върха на 29 април. Това потвърди по-късно и съпругата на Петров Радослава Ненова, която е разговаряла ден по-рано с него.


Клайн разказа пред местни медии, че Петров е видян с бинокъл от базовия лагер на 3 май да се придвижва към лагер 3, който е на височина около 7400 м. На 6 май сутринта (по информация на Министерството на външните работи) трима украински алпинисти и шерпи са достигнали този лагер, където са открили само палатката на Боян Петров, навята от сняг. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района издирването на достигнатото място е прекратено. Това е денят, в който е уведомено и българското посолство в Пекин. Китайските власти смятат българския алпинист в неизвестност от 5 май.


На 7 май Радослава Ненова съобщи през профила си във "Фейсбук" за загубата на връзка с алпиниста, като посочи, че най-рано на 8 май може да започне спасителна акция заради лошото време в района.


На 8 май България поиска от Китай разрешение хеликоптери на Непал да се включат в издирването. Това се наложи, тъй като летателната техника, с която разполага Тибетската алпинистка асоциация, не може да изпълнява полети на височина над 5 хил. м. Това е позиция, която е по-ниска дори от височинен Лагер 1.


Съпругата му междувременно обяви сметка, в която да се набират средства, с които да се платят полетите на хеликоптерите, тъй като застраховката на алпиниста покрива тези разходи впоследствие.


На 8 май шерпи и китайски спасители започват издирването и успяват да стигнат до Лагер 1, където не откриват следи от алпиниста. Заради трудната връзка с базовия лагер през цялото време имаше несигурност за това докъде точно са стигнали спасителните екипи.


На 9 май премиерът Бойко Борисов увери, че правителството е в контакт с властите в Китай и Непал и се полагат всички усилия за спасяването на алпиниста. В Министерския съвет бе поканен и посланикът на Китай Джан Хайджоу в София, който обяви, че страната му оказва пълна подкрепа.


На 9 и 10 май лошото време блокира в голяма степен действията на спасителите. През тези два дни бе намерена компания от Непал - Simrik Air Helicopter, която разполага с


хеликоптери с възможност


да летят и кацат на височина и над 8000 м.


Китай даде разрешение на наетите два хеликоптера да летят на китайска територия до 13 май включително. Лошото време обаче им попречи да излетят веднага.


На 11 май спасителните екипи, които се придвижват пеша, възстановиха издирването. Тогава китайският посланик в София Джан Хайджоу обяви, че в мисията са ангажирани общо 100 души - спасители и логистика, сред които и двама от най-добрите алпинисти.


Метеорологичните условия позволиха на хеликоптерите да излетят едва на 12 май. В същия ден шерпите и спасителите достигнаха до Лагер 2, където екипът му имаше надежда, че Боян Петров може да е останал в изчакване да отмине лошото време и където има храна и всичко необходимо за оцеляване.


Ден по-късно се разбра, че в достигнатия от спасителите Лагер 3 е открит инсулинът на Боян Петров, който страда от диабет. По информация на китайския посланик в София са открити и други предмети - опаковки от храна, дрехи, но не беше потвърдено, че са принадлежали на изчезналия. Те бяха анализирани от участниците в акцията, за да им дадат възможни следи.


На 14 май издирването бе съсредоточено в Лагер 3, където вече не се виждаше палатката на Петров. В същия ден екипът му в България взе решение


издирвателната мисия по въздух да се прекрати


заради лошото време, което на практика не позволява полети, а и заради преценката, че на височина над 7000 м не се очаква алпинистът да е оцелял толкова време. Междувременно Китай беше удължил разрешителното на хеликоптерите до 14 май и се беше ангажирал да разрешава полети, докогато се налага, по информация на екипа на алпиниста.


Последваха нови издирвания в района на по-ниските лагери, включително и базовия, които не доведоха до резултат.


На 16 май с платен от приятели на Боян Петров полет един от хеликоптерите направи ново облитане на района над базовия лагер до височина на Лагер 3. На борда му бяха и двама души от екипа на алпиниста.


След този полет екипът е уведомил началник на лагера, ръководещ издирването, че повече не виждат смисъл да се застрашава животът на издирващите и те да продължават. В крайна сметка издирването бе прекратено.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK