Издирването на Боян Петров приключи

На Манаслу, 2015 г.

© Боян Петров

На Манаслу, 2015 г.Издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май, официално приключи. Това съобщи пред "Дневник" Деян Петков от екипа в България.


По-рано екипът бе призовал на издирването да се сложи край заради липсата на следи от Петров и опасността за участниците в експедицията заради лошото време.


По обед българско време екипът на алпиниста е осведомен и за решението на китайските власти, че слагат край на издирването.
На 29 април Боян Петров тръгна в атака на Шиша Пангма (8027 м), когато и последно е видян от участниците в други експедиции.


По-рано през деня друг член на екипа на Боян Петров - Кирил Петков, който е в Хималаите, обяви в профила си във "Фейсбук", че днес един от хеликоптерите от Непал е успял да направи полет към базовия лагер и после до височина от 7400 м под върха. През повечето дни от издирването полетите бяха невъзможни или затруднени от лошото време. Този последен полет е финансиран от приятели на Боян Петров.


Последният полет под Шиша Пангма


По-късно и непалската авиокомпания, наета за издирването - Simrik Air, разказа за последното облитане на района днес под върха. Във "Фейсбук" страницата си компанията представя и със снимки, намерените от шерпите вещи, които по техен извод са на алпиниста - споменатия вече инсулин и енргийни гелове и тениска. Екипът на Боян Петров потвърди пред "Дневник", че това е негова дреха. Компанията благодари на абсолютно всички, допринесли за акцията по издирването.Хронология на издирването


Първоначално нито съпругата, нито екипът на Боян Петров в България смятаха, че има основание за притеснение. Причина за това е, че алпинистът обикновено катери сам, защото не иска да се съобразява с темпото на другите. В конкретния случай той е тръгнал с един ден преднина. Връзка с него не можеше да бъде осъществена, защото той по традиция оставя сателитния си телефон в базовия лагер.


До 6 май вечерта не беше публично известно, че няма връзка с алпиниста. Това се разбра от публикация в унгарски сайт, след като унгарският алпинист Давид Клайн съобщи, че Боян Петров е започнал изкачването на върха на 29 април. Това потвърди по-късно и съпругата на Петров Радослава Ненова, която е разговаряла ден по-рано с него.


Клайн разказа пред местни медии, че Петров е видян с бинокъл от базовия лагер на 3 май да се придвижва към лагер 3, който е на височина около 7400 м. На 6 май сутринта (по информация на Министерството на външните работи) трима украински алпинисти и шерпи са достигнали този лагер, където са открили само палатката на Боян Петров, навята от сняг. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района издирването на достигнатото място е прекратено. Това е денят, в който е уведомено и българското посолство в Пекин. Китайските власти смятат българския алпинист в неизвестност от 5 май.


На 7 май Радослава Ненова съобщи през профила си във "Фейсбук" за загубата на връзка с алпиниста, като посочи, че най-рано на 8 май може да започне спасителна акция заради лошото време в района.


На 8 май България поиска от Китай разрешение хеликоптери на Непал да се включат в издирването. Това се наложи, тъй като летателната техника, с която разполага Тибетската алпинистка асоциация, не може да изпълнява полети на височина над 5 хил. м. Това е позиция, която е по-ниска дори от височинен Лагер 1.


Съпругата му междувременно обяви сметка, в която да се набират средства, с които да се платят полетите на хеликоптерите, тъй като застраховката на алпиниста покрива тези разходи впоследствие.


На 8 май шерпи и китайски спасители започват издирването и успяват да стигнат до Лагер 1, където не откриват следи от алпиниста. Заради трудната връзка с базовия лагер през цялото време имаше несигурност за това докъде точно са стигнали спасителните екипи.


На 9 май премиерът Бойко Борисов увери, че правителството е в контакт с властите в Китай и Непал и се полагат всички усилия за спасяването на алпиниста. В Министерския съвет бе поканен и посланикът на Китай Джан Хайджоу в София, който обяви, че страната му оказва пълна подкрепа.


На 9 и 10 май лошото време блокира в голяма степен действията на спасителите. През тези два дни бе намерена компания от Непал - Simrik Air Helicopter, която разполага с


хеликоптери с възможност


да летят и кацат на височина и над 8000 м.


Китай даде разрешение на наетите два хеликоптера да летят на китайска територия до 13 май включително. Лошото време обаче им попречи да излетят веднага.


На 11 май спасителните екипи, които се придвижват пеша, възстановиха издирването. Тогава китайският посланик в София Джан Хайджоу обяви, че в мисията са ангажирани общо 100 души - спасители и логистика, сред които и двама от най-добрите алпинисти.


Метеорологичните условия позволиха на хеликоптерите да излетят едва на 12 май. В същия ден шерпите и спасителите достигнаха до Лагер 2, където екипът му имаше надежда, че Боян Петров може да е останал в изчакване да отмине лошото време и където има храна и всичко необходимо за оцеляване.


Ден по-късно се разбра, че в достигнатия от спасителите Лагер 3 е открит инсулинът на Боян Петров, който страда от диабет. По информация на китайския посланик в София са открити и други предмети - опаковки от храна, дрехи, но не беше потвърдено, че са принадлежали на изчезналия. Те бяха анализирани от участниците в акцията, за да им дадат възможни следи.


На 14 май издирването бе съсредоточено в Лагер 3, където вече не се виждаше палатката на Петров. В същия ден екипът му в България взе решение


издирвателната мисия по въздух да се прекрати


заради лошото време, което на практика не позволява полети, а и заради преценката, че на височина над 7000 м не се очаква алпинистът да е оцелял толкова време. Междувременно Китай беше удължил разрешителното на хеликоптерите до 14 май и се беше ангажирал да разрешава полети, докогато се налага, по информация на екипа на алпиниста.


Последваха нови издирвания в района на по-ниските лагери, включително и базовия, които не доведоха до резултат.


На 16 май с платен от приятели на Боян Петров полет един от хеликоптерите направи ново облитане на района над базовия лагер до височина на Лагер 3. На борда му бяха и двама души от екипа на алпиниста.


След този полет екипът е уведомил началник на лагера, ръководещ издирването, че повече не виждат смисъл да се застрашава животът на издирващите и те да продължават. В крайна сметка издирването бе прекратено.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 260 Неутрално
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Разстроено

  Бог да го прости и лек му сняг.

 4. 4 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Вечна му памет.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 5. 5 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тъжно и последно сбогом!

 6. 6 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Боян е преодолял отдавна страха от смъртта, мъката остава за семейството и приятелите. Определено стана много по известен от колкото ако беше изкачил всичките 14. Ако някой ден бъде открит предполагам, че ще има интересен видео и снимков материал. Да почива в мир!

 7. 7 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално
 8. 8 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Сбогом, смели човеко, благодарим.

 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дали се сети някой да постави един скромен кръст за човека до базовия лагер, както и да запалят свещичка и се помолят за душата му, че всички сме грешни, а той е вече "новопредставил се" ?!
  Но нали следващите изкачвания предстоят, а и ние тука тъкмо влязохме във форма по нашата част....

 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Реално и най заклетите оптиисти се надяваха на чудо само първите дни ......
  Вечна му памет на човека !Със сигурност ще остане в първите страници на Алпинизма !

 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Толкова емоции и тъги за цяла една държава заради един сателитен телефон. Защо не го взе бе, Бояне, 200-250 грама е? Или поне GPS тракер, още по-лек. Смело и велико занимание е алпинизмът, но сейфити фърст. Вечна му памет!

 12. 12 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Толкова емоции и тъги за цяла една държава заради един сателитен телефон. Защо не го взе бе, Бояне, 200-250 грама е? Или поне GPS тракер, още по-лек. Смело и велико занимание е алпинизмът, но сейфити фърст. Вечна му памет!
  —цитат от коментар 11 на Дундурук


  А дали щяха да помогнат тези хайтех джаджи ????

 13. 13 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Спи спокойно, Бояне! Твоите кураж, вдихновение и характер нека бъдат за пример на всички нас.

 14. 14 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 831 Неутрално
 15. 15 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Боян отиде при планината и стана частица от нея .

 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#12:"stenlyaka"][/quote]

  Ако е бил жив при инцидента - да. Веднага щяха да реагират и да го намерят на точното място. И цял един арод щеше да си отдъхне. Ако е било на момента - щяха да намерят тялото, поне всички щяха да разберат какво се е случило и много неща щяха да бъдат спестени, включително лутането 15 дни на спасителите по цялата планина.

 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Поредният качествен човек ни напусна. Тъжно, сбогом и благодарим, че те имаше сред нас!

 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Нека почива в мир там, при мечтите си. Ние имаме чудесен пример как можем да осмислим живота си и да сме щастливи. Аз имах щастието да го познавам и да запомня един съвет, който той лично ми даде на Черни връх. Аз оттогава до сега не съм го забравял и никога няма да го забравя. Благодаря ти Съни!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Храбър, смел мъж, куражлия, юнак. Светла му памет.

 20. 20 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Дано смъртта му да стане пример за всички, които ходят по тези места без капка смирение и уважение към Вечния.

 21. 21 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  [quote#12:"stenlyaka"]
  —цитат от коментар 16 на Дундурук
  Ако е бил жив при инцидента - да. Веднага щяха да реагират и да го намерят на точното място. И цял един арод щеше да си отдъхне. Ако е било на момента - щяха да намерят тялото, поне всички щяха да разберат какво се е случило и много неща щяха да бъдат спестени, включително лутането 15 дни на спасителите по цялата планина.[/quote]

  Е.....до известна степен сте прав ......от определена гледна точка .
  Но като се преобърне каручката - пътища много ......

 22. 22 Профил на Stan Todorov
  Stan Todorov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#9] от "balgariez":

  А няколко автомобилни гуми не искаш ли да запалят ? Запази си религиозния фанатисизъм за себе си и не го натяквай на другите.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Разстроено

  "Издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май, официално приключи. Това съобщи пред "Дневник" Деян Петков от екипа в България."

  До сега таях някаква минимална надежда, че може да се случи някакво чудо... но днес (с края на операцията по издираване) с най-голямо съжаление ще трябва да напиша, че изказвам моите съболезнования на семейството на Боян и всички негови приятели.

  За мен той беше велик българин, не само най-успешния и известен български алпинист, но и активен общественик и защитник на нашата българска природа... поклон пред паметта му! :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Беше един светъл, позитивен, смел и благороден човек, пропускам някоя друга дума, с която по-лесно ще го определя. Жалко че го няма вече, но нека младите да се поучат от трагедията, да бъдат внимателни и никога да не мислят, че са по-големи катерачи от него, или по-високи от планината.

 25. 25 Профил на Yulian Evtimov
  Yulian Evtimov
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Докато не се открие трупът му или не се намери достатъчно дълго, тогава ще го обявим за мъртъв. Сега просто е безследно изчезнал... но винаги ще остане в съзнанието и спомените ни.

  The man on the Moon
 26. 26 Профил на Борис Кръстев
  Борис Кръстев
  Рейтинг: 221 Разстроено
 27. 27 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1164 Разстроено

  Трябва, братя и сестри, да живеем живота си с повече смирение, по-малко лична амбиция, и повече мисъл за другите. И по-скромно с квалификациите. Приятели и близки заслужават малко тишина, за да скърбят за загубата, а форумните лъвове, които не са го познавали би следвало да им осигурят това спокойствие. Не заради Боян, а заради близките му.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 28. 28 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 214 Разстроено

  Да почива в мир...
  Политическите му пристрастия и активност никога не съм ги споделял, но тук става въпрос за човешки живот, за човек, който трябва да е положителен пример за подрастващите българи, и не само. В тази връзка съм отвратен от простотиите, които се изкоментираха тук, по другите сайтове и фейсбук. Липсва елементарна човещина. Преди всичко трябва да бъдем човеци, да се смирим, и да забравим различията в такива печални моменти

 29. 29 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Трябва да се разследват всички обстоятелства- кой е бил с него последно, как така ще го блъска кола на магистрала, как така ще изчезне изведнъж след протест срещу мафията. Има въпроси, които искат отговор.

 30. 30 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Не пишете глупости. Остави децата си сираци и жена си вдовица за да си навие на масрафа! Безсмислено рисков спорт който трябва да бъде забранен на тези височини!

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално
 32. 32 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Дано поне да и изкачил Шиша Пагма.

  Сбогом.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 33. 33 Профил на ods32559159
  ods32559159
  Рейтинг: 5 Неутрално
 34. 34 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дундурук":

  Бих искал някой да попита Атанас Скатов, дали ги катери тези върхове и той без връзка със света...Но съм по-склонен да мисля че поне един тракер, който е с размер на запалка си носи!....

 35. 35 Профил на cveketo
  cveketo
  Рейтинг: 221 Неутрално
 36. 36 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Той изкачи своя връх!
  —цитат от коментар 2 на tanton


  Абе остави две деца без баща ..

  Марс е изконна Американска територия!
 37. 37 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 221 Неутрално
 38. 38 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дундурук":Бих искал някой да попита Атанас Скатов, дали ги катери тези върхове и той без връзка със света...Но съм по-склонен да мисля че поне един тракер, който е с размер на запалка си носи!....
  —цитат от коментар 34 на Yomega


  Скатов му гледах координатите, ъпдейтващи се онлайн в реално време в някакъв сайт, докато катери. Трудно ще се загуби.

 39. 39 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Бояне Бояне.....
  Поклон момче!

 40. 40 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#30] от "Соколов":

  напълно съгласен ,едно е да тренираш в планината за хоби ,друго е безразсъдството ,имаш деца и жена , жалко за тях ,абсолютно безотговорно поведение , дори от страна на жена му го виждаме и сега .

 41. 41 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Поклон на героите участвали в издирването!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 42. 42 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Трябва да се разследват всички обстоятелства- кой е бил с него последно, как така ще го блъска кола на магистрала, как така ще изчезне изведнъж след протест срещу мафията. Има въпроси, които искат отговор.
  —цитат от коментар 29 на cintaksis

  Братле, трябва да намалиш филмите или да спреш хапчетата.

 43. 43 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Планината си го взе.
  Покой на духът му и сила на близките му.

 44. 44 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 724 Неутрално
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 46. 46 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Почивай в мир, Бояне!

  Не че е важно, но на ампулата от снимката пише Аналгин, а не Инсулин. Така че не съм много сигурен дали е била неговата.

 47. 47 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Някой били би така учтив да на обЯсни какво прави един луд велик?

  До коментар [#1] от "aleks ivan":Не пишете глупости. Остави децата си сираци и жена си вдовица за да си навие на масрафа! Безсмислено рисков спорт който трябва да бъде забранен на тези височини!
  —цитат от коментар 30 на Соколов


  че е безсмислен да, ама да се забранява е малко комунистическо, не мислиш ли?

  Бог да го прости - търсеше си го, намери си майстора!

 48. 48 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":Не пишете глупости. Остави децата си сираци и жена си вдовица за да си навие на масрафа! Безсмислено рисков спорт който трябва да бъде забранен на тези височини!
  —цитат от коментар 30 на Соколов


  Това безумно занимание не е спорт според мен!
  Но Боян Петров беше велик в него !
  Останалото е въпрос на личен избор ......

 49. 49 Профил на utrepaniq
  utrepaniq
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#29] от "cintaksis":


  Трябва да се разследват всички обстоятелства- кой е бил с него последно, как така ще го блъска кола на магистрала, как така ще изчезне изведнъж след протест срещу мафията. Има въпроси, които искат отговор.
  —цитат от коментар 29 на cintaksis


  Призовавам те да направиш едно широкоспектърно разследване и после да пуснеш резултатите. Нормалните ще си продължим с живота.

 50. 50 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  това е Съни, чао човече...доскоро

  седеньето го зголемува задникот
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дундурук":Бих искал някой да попита Атанас Скатов, дали ги катери тези върхове и той без връзка със света...Но съм по-склонен да мисля че поне един тракер, който е с размер на запалка си носи!....
  —цитат от коментар 34 на Yomega


  Скатов му гледах координатите, ъпдейтващи се онлайн в реално време в някакъв сайт, докато катери. Трудно ще се загуби.
  —цитат от коментар 38 на eus47368223


  Стига сте говорили за тия GPS тракери и т.н. За тези височини трябват GPS тракери, които са със сателитна връзка и изобщо не са големи колкото запалка. Нали им трябва някаква мрежа да си ъплоудват данните. В Хималаите GSM, GPRS, UMTS, HSPA, HSPA+ и т.н. НЯМА! Вярно, че един такъв тракер е голям колкото стар хард диск, но си е грамаж. Да не говорим за радиостанции. Обикновени уоки токи-та там НЕ РАБОТЯТ! Трябват яки антени и мощност на антените, а това увеличава размера на апарата.

  Почивай в мир, Боян Петров!

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 53. 53 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 396 Неутрално

  АбсолЮтно безсмислено занимание и смърт. От всичко това има само загуба: загуба финансова (за подготовката на експедицията) и после за търсенето му, загуба на време и сили от него и от много други хора, и накрая загуба на живота му. Каква полза ще има за човечеството, или за България, или за семейството му ако изкачи някаква си камара камъни? Никаква!!!
  Въобще такива рискови глупости (не пиша спортове, понеже тези глупости не са спорт) като изкачване на планини в екстремни условия, преплуване на океани с една малка лодка и т.н., трябва да се забранят, а средствата да се канализират за по-полезни неща. С парите за неговата експедиция можеха да се нахранят доста деца в детските домове.
  Безсмисленост. Каквото е търсил, това е намерил.

 54. 54 Профил на interesna
  interesna
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Сърдечен, лъчезарен и извисен човек! Бог да го прости!

 55. 55 Профил на Sinisha Ilievski
  Sinisha Ilievski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Жално! Нека почива во мир, поддршка од Македонија.

 56. 56 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "rumen5252":

  Така е,баце, ама сит на гладен не верва. От върховете гладните и болните не се виждат.Друго си е да потрошиш някои чужд лев за да къртиш буци лед с цел начешване на крастата си. Когато за това ти плаща дриг му викат " експедиция"......а когато сам си плащаш всичко е въпрос на ежедневно оцеляване.
  Жалко за човека.

 57. 57 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Съжалявам, че този целеустремен човек си отиде без време.
  Поне остава завинаги в любимите си планини.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 58. 58 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#52] от "бабачко":

  1. Той е имал сателитен телефон и го е оставил в някой от лагерите
  2. Естествено, че GPS тракерът трябва да е със сателитна връзка. Идеята при тях е, че има варианти без дисплей, клавиатура, с по-малка батерия от телефон и т.н.. , затова са още по-леки и компактни от телефона - най-малкия модел на Гармин е 130 грама. Цените са под 1000 долара, а таксата е смешна на месец.

 59. 59 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#53] от "rumen5252":
  В железните ти доводи има няколко основни грешки.

  Спонсорите които си беше намерил Боян му дават пари за конкретна експедиция, за да финансират изкачване на определен връх. Как ще се изразходват тези пари решават именно спонсорите а не такива като теб. Това не са пари от републиканския бюджет и такива като теб нямат никакво основание даже да дават идеи за какво друго могат да се харчат.
  Ако Боян някои неща си ги купуваше сам, това е благодарение на неговите способности да го канят към големи международни проекти. Как си е изразходвал спечелените средства си е било лично негова идея. Пак нямаш право даже на мнение.
  Боян е биолог. При някои от експедициите си е открил нови видове за науката. Нещо което в научните среди се цени много високо и се счита за световен принос. Ти какво си открил?
  Ако толкова държиш за благородни каузи, като даваш мнение как да се харчат чужди пари прави организация и събирай, а не давай мнение какво да правят други хора.
  И какви са тези идеи какво да се забрани и какво да се разреши. Само споменаването на това ми навява едни спомени как такива като теб бяха партийни секретари и политически офицери преди 30 години. Сега подобни неща останаха май само в Северна Корея. Може би там ще ти хареса много!

 60. 60 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#53] от "rumen5252":
  В железните ти доводи има няколко основни грешки.

  Спонсорите които си беше намерил Боян му дават пари за конкретна експедиция, за да финансират изкачване на определен връх. Как ще се изразходват тези пари решават именно спонсорите а не такива като теб. Това не са пари от републиканския бюджет и такива като теб нямат никакво основание даже да дават идеи за какво друго могат да се харчат.
  Ако Боян някои неща си ги купуваше сам, това е благодарение на неговите способности да го канят към големи международни проекти. Как си е изразходвал спечелените средства си е било лично негова идея. Пак нямаш право даже на мнение.
  Боян е биолог. При някои от експедициите си е открил нови видове за науката. Нещо което в научните среди се цени много високо и се счита за световен принос. Ти какво си открил?
  Ако толкова държиш за благородни каузи, като даваш мнение как да се харчат чужди пари прави организация и събирай, а не давай мнение какво да правят други хора.
  И какви са тези идеи какво да се забрани и какво да се разреши. Само споменаването на това ми навява едни спомени как такива като теб бяха партийни секретари и политически офицери преди 30 години. Сега подобни неща останаха май само в Северна Корея. Може би там ще ти хареса много!

 61. 61 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "komutator":

  Нови форми на живот-я дай някой линк да се просветиме......май вече става дума за Нобелова награда.

 62. 62 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  За винаги в прегръдките на планината !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 63. 63 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#61] от "bace_kole":

  Погледни другата статия на Дневник за Боян. Нобелова награда не, но за статии с висок импакт фактор си е имал основание. Информация за всичко което е открил си има в Природонаучния музей към БАН.

 64. 64 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 874 Неутрално

  "Те не идват от Космоса, те родени са тук,
  но сърцата им просто са по-кристални от звук,
  и виж – ето ги, литват над балкона с пране,
  над калта, над сгурията в двора,
  и добре, че се срещат единици поне
  от рода на хвърчащите хора."

 65. 65 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "komutator":

  Дневник- много ценен научен и библиографски източник.Дали и в Папарак например няма нещо по въпроса?

 66. 66 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално
 67. 67 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#58] от "Дундурук":

  "... най-малкия модел на Гармин е 130 грама. Цените са под 1000 долара, а таксата е смешна на месец."
  Днес слушах негов запис по някакво радио. Живеели са с по 500 лева на месец. Е, поне така каза. Може да е решил да икономиса от спонсорските, за да остави вкъщи. Както каза един колега по-горе - лек му сняг.
  А как с Христо Проданов имаше връзка до последно?

 68. 68 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Разстроено

  Бог да се смили над душата на Боян Петров!

 69. 69 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#51] от "Пипера е много лют":

  Боахаха...невероятни постижения няма що. Сега децата му се радват на постижението както и жена му. Абе психопати да катерят каманак колко щеш. Отивай и ти.

  Ръсъл Брайс наскоро обобщи постиженията така..."80% от приятелите ми останаха по върховете".

 70. 70 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#52] от "бабачко":

  Има си специални тракери/излъчватели за такива ситуации от тип COSPAS/SARSAT
  Повече инфо : http://www.equipped.org/cospas-sarsat_overview.htm

 71. 71 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "Соколов":

  ....психопати - не знам......ама безделници - със сигурност.

 72. 72 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#60] от "komutator":

  "Боян е биолог. При някои от експедициите си е открил нови видове за науката. Нещо което в научните среди се цени много високо и се счита за световен принос. Ти какво си открил? "
  Празни приказки, ако не можеш да дадеш линк към тези "нови биологични видове". Иначе каквото съм написал за безсмисленността на занятията на катерача е вярно. Та чакаме.
  А за моята скромна личност - все съм открил нещо, за да имам Н-фактор 15 (ако въобще разбираш за какво ти говоря, в което дълбоко се съмнявам.).

 73. 73 Профил на Иво Мончев
  Иво Мончев
  Рейтинг: 8 Неутрално
 74. 74 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "Иво Мончев":

  Сега чакаме линка....

 75. 75 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#63] от "komutator":

  Ето какво открих в другата статия:
  "През годините Боян Петров събира колекция от непознати височинни животински видове. Един вид е описан на негово име - Sciretellus petrovi Simov, 2006 (от книгата "Първите седем", 2017). Често се шегува, че от участие в експедиции не успява да си защити дисертацията."
  Кликнах в Гугъла, да прочета какво животинче е това Sciretellus petrovi Simov - няма нищо в Гугъла. Нито една информация!!! Фейк нЮз.

 76. 76 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 630 Неутрално

  На мен находките ми се струват неубедителни. Вероятно са от базовия лагер, сигулно и други неща е оставил там, не само сателитния телефон. Просто начин да се даде предметен израз, че липсва надежда. Щото явно не се разбира от всички.

 77. 77 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Потърсих е в Гуглето Скулър. Има негови статии за животни от... Родопите. Не намерих нищо за открити от него животни по върховете. Да бъдеш така добър да ми дадеш линк за такова високопланинско животно?

 78. 78 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Последна тъжна страница от една епопея.
  Човекът, когото обичаме обаче остава в спомените ни.
  Боян има място в моята памет
  R.I.P.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 79. 79 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Кликнах в Гугъла, да прочета какво животинче е това Sciretellus petrovi Simov - няма нищо в Гугъла. Нито една информация!!! Фейк нЮз.
  —цитат от коментар 75 на rumen5252


  И не ти хрумна, че може "Дневник" да го е преписал грешно? Scirtetellus е, а не Sciretellus. Ето малко да се просветиш: https://www.google.com/search?q=Scirtetellus +petrovi+Simov

  Наистина е странно. Такъв висоk Н-фактор, пък с едно търсене не можеш да се оправиш?!

 80. 80 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#77] от "rumen5252":

  Не винаги Google е надежден източник.
  Ето негови статии:
  Петров, Б., 1994. Псевдоскорпионите. — Природа и знание, 6: 18—19. [PDF]

  Ivanova, T., Stoev, P., Petrov, B., 1995. Brachytarsina flavipenis Maquart, 1851 (Diptera, Streblidae) member of a new family for the Bulgarian fauna. — Historia naturalis bulgarica, 5: 35—26. [PDF]

  Beshkov, S., Petrov, B., 1996. A Catalogue of the Bulgarian Lepidoptera species reported and collected from the caves and galleries in Bulgaria (Insecta: Lepidoptera). — Atalanta, 27 (1/2): 433—448. [PDF]
  — тип: публикации в научни издания: [специализирани научни списания и сборници]

  Petrov, B., 1997. A review of Bulgarian pseudoscorpions (Arachnida, Pseudoscorpionida). — Proc. 16-th Europ. Coll. Arachnol., 261—269. [PDF]

  Петров, Б., 2000. Експедиция на НПМ в Северна Гърция. — Historia naturalis bulgarica, 12: 70. [PDF]

  Petrov, B., 2000. Cheiridiidae H. J. Hansen (Arachnida: Pseudoscorpiones), a new family for the fauna of Bulgaria. — Historia naturalis bulgarica, 11: 61—64. [PDF]

  Petrov, B., Lazarov, S., 2000. Steatoda triangulosa (Walckenaer, 1802) feeding on a European Blind snake. — Newsl., Br. Arachnol. Soc., 88: 9—10. [PDF]

  Иванова, Т., Петров, Б., 2001. Нов етап от проучванията върху прилепите (Chiroptera) в България. — Historia naturalis bulgarica, 13: 88. [PDF]

  Петров, Б., 2001. Боздаг предлага спелеология, катерене по лед и още много outdoor-атракции. — На ръба, 3: 42—43. [PDF]

  Петров, Б., 2001. Отново български зоолог в Каракорум. — Historia naturalis bulgarica, 13: 52. [PDF]

  Петров, Б., 2001. С камион до Пакистан. — На ръба, 10: 30—35. [PDF]

  Петров, Б., 2001. Прилепи (Mammalia: Chiroptera) в Кресненския пролом. — В: Биоразнообразие на Кресненския пролом. Берон, П., ред., Национален природонаучен музей и Институт по зоология при БАН, 325—330. [PDF]

  Петров, Б., 2001. Псевдоскорпиони (Arachnida: Pseudoscorpiones) от Кресненския пролом. — В: Биоразнообразие на Кресненския пролом. Берон, П., ред., Национален природонаучен музей и Институт по зоология при БАН, 69—73. [PDF]

  Петров, Б., Бешков, В., 2001. Земноводни (Amphibia) и влечуги (Reptilia) в Кресненския пролом. — В: Биоразнообразие на Кресненския пролом. Берон, П., ред., Национален природонаучен музей и Институт по зоология при БАН, 297—303. [PDF]

  Петров, Б., Стоев, П., Бешков, В., 2001. Преглед на видовия състав и разпространението на земноводните (Amphibia) и влечугите (Reptilia) в Източните Родопи. — Historia naturalis bulgarica, 13: 127—153. [PDF]

  Петров, Б., 2002. Интересни наблюдения на сови в Пирин. — За птиците, БДЗП, 2: 7. [PDF]

  Петров, Б., Берон, П., 2002. Преглед на високопланинската безгръбначна пещерна фауна на Северен Пирин. — В: Личков, И., Делчев, П. — съставители. Пирин — пещери и пропасти, Каменитица, Баюви дупки: 29—30. [PDF]

  Petrov, B., Hristova, S., Hristov, H., 2002. First record of the Cat snake Telescopus fallax Fleischmann, 1831 (Reptilia: Serpentes) in the Eastern Rhodopes Mt., Bulgaria. — Historia naturalis bulgarica, 15, 143—146. [PDF]

  Benda, P., Ivanova, T., Horacek, I., Hanak, Vl., Cerveny, J., Gaisler, J., Gueorguieva, A., Petrov, B., Vohralik, Vl., 2003. Bats (Mammalia: Chiroptera) of the Eastern Mediterranean. Part 3. Review of bat distribution in Bulgaria. — Acta Soc. Zool. Bohem., 67: 245—357. [PDF]

  Deltshev, C., Lazarov, S., Petrov, B., 2003. A Contribution to the Study of Spiders (Araneae) from the Caves of Bulgaria. — Acta zoologica bulgarica, 55 (2): 9—28. [PDF]

  Петров, Б., 2004. Водната стихия ‘Игуасу’. — Капитал Light, 33: 20—21. [PDF]

  Петров, Б., 2004. Експедиция ‘Памир 2003’ зоологични наблюдения и сборове. — Historia naturalis bulgarica, 16: 68. [PDF]

  Петров, Б., 2004. Стъпка по стъпка към високото синьо небе. — Капитал Light, 9: 24—25. [PDF]

  Beron, P., Petrov, B., Stoev, P., 2004. The invertebrate cave fauna of the Eastern Rhodopes (Bulgaria and Greece). — In: Beron, P., Popov, A. (eds). Biodiversity of Bulgaria. 2. Biodiversity of Eastern Rhodopes (Bulgaria and Greece). Pensoft & Nat. Mus. Natur. Hist., Sofia, 791—822. [PDF]

  Guéorguiev, B., Petrov, B., 2004. Second species of genus Troglorrhynchus F. Schmidt (Coleoptera: Curculionidae: Otiorrhynchinae) in the Bulgarian Eastern Rhodopes. — pp. 453—462. In: Beron, P., Popov, A. (eds). Biodiversity of Bulgaria. 2. Biodiversity of Eastern Rhodopes (Bulgaria and Greece). Pensoft & Nat. Mus. Natur. Hist., Sofia. [PDF]

  Petrov, B., 2004. Research on bats in forests: sharing the experience from Bulgaria and the knowledge from Central Europe. — Eurobatchat, 11: 5. [PDF]

  Petrov, B., 2004. The false scorpions (Arachnida: Pseudoscorpiones) of the Eastern Rhodopes (Bulgaria and Greece). — In: Beron, P., Popov, A. (eds). Biodiversity of Bulgaria. 2. Biodiversity of Eastern Rhodopes (Bulgaria and Greece). Pensoft & Nat. Mus. Natur. Hist., Sofia, 153—166. [PDF]

  Petrov, B., 2004. The herpetofauna (Amphibia and Reptilia) of the Eastern Rhodopes (Bulgaria and Greece). — In: Beron, P., Popov, A. (eds). Biodiversity of Bulgaria. 2. Biodiversity of Eastern Rhodopes (Bulgaria and Greece). Pensoft & Nat. Mus. Natur. Hist., Sofia, 863—879. [PDF]

  Schunger, I., Dietz, Ch., Merdschanova, D., Merdschanov, S., Christov, K., Borissov, I., Staneva, S., Petrov, B., 2004. Swarming of bats (Chiroptera, Mammalia) in the Vodnite Dupki Cave (Central Balkan National Park, Bulgaria). — Acta zoologica bulgarica, 56 (3): 323—330. [PDF]

  Петров, Б., 2005. Два месеца под върха на върховете. — Одисей, 11 (50): 46—49. [PDF]

  Петров, Б., 2005. Оцеляване в Аляска. — Одисей, 1 (40): 84—87. [PDF]

  Делчев, Х., Петров, Б., Митов, П., 2005. Фаунистично разнообразие на клас Arachnida (non Acari) в България — състояние, значение и перспективи. — В: Петрова, А. (ред.), Съвременно състояние на биоразнообразието в България — проблеми и перспективи, с. 129—152, Българска биоплатформа, София. [PDF]

  Petrov, B., 2006. Distribution and status of Myotis bechsteinii in Bulgaria (Chiroptera: Vespertilionidae). — Lynx n.s., Praha, 37: 179—195. [PDF]

  Petrov, B., 2006. EUROBATS for the bats of Bulgaria. — Pp. 40-43. In: EUROBATS Publication Series, No 1 — 1991—2006 EUROBATS celebrates its 15th anniversary. UNEP/EUROBATS Secretariat, Bonn, Germany, 116 pp. [PDF]

  Petrov, B., 2006. EUROBATS for the bats of Bulgaria. — Pp. 40—43. In: EUROBATS Publication Series, No 1 — 1991—2006 EUROBATS celebrates its 15th anniversary. UNEP/EUROBATS Secretariat, Bonn, Germany, 116 pp.

  Petrov, B., 2006. Lacerta mosorensis Kolombatovic, 1886 new to the herpetofauna of Albania. — Herpetozoa, 19 (1/2): 92—93. [PDF]

  Petrov, B., Tzankov, N., Strijbosch, H., Popgeorgiev, G., Beshkov, V., 2006. The herpetofauna (Amphibia & Reptilia) of the Western Rhodopes mountain (Bulgaria and Greece). — In: Beron, P. (ed.). Biodiversity of Bulgaria, 3. Biodiversity of Western Rhodopes (Bulgaria and Greece). Pensoft & Nat. Mus. Natur. Hist., Sofia, 863—913. [PDF]

  Петров, Б., 2007. А у тебя какой разряд? — вестник 7 Дни Спорт, бр. 4789, 29.08.2007: 22. [PDF]

  Бисерков, В. (ред.), Наумов, Б., Цанков, Н., Стоянов, А., Петров, Б., Добрев, Д., Стоев, П., 2007. Определител на земноводните и влечугите в България. — Зелени Балкани, София, 196 стр.

  Димитров, М., Хубенов, З., Бешков, С., Златков, Б., Стефанов, Т., Цанков, Н., Шурулинков, П., Петров, Б., Лазаров, С., Дончева, Н., Димова, Д., 2007. Ръководство за планиране на дейности в земи и гори от горския фонд в НАТУРА 2000 защитени зони. — Фар, София, 70 с. [PDF]
  — тип: публикации в научни издания: [монографии (и части от монографии)]

  Petrov, B., 2007. Amphibians and Reptiles of Bulgaria: fauna, vertical distribution, zoogeography, and conservation. — In: Fet, V., Popov, A. (eds), Biogeography and Ecology of Bulgaria, Springer, 85—107. [PDF]

  Petrov, B., Stahlavsky, F., 2007. New species of pseudoscorpions (Arachnida: Pseudoscorpiones) for the fauna of Bulgaria. — Historia naturalis bulgarica, 18: 15—27. [PDF]

  Петров, Б., Стоев, П., 2007. Подземният свят на Родопите. — Програма за развитие на ООН- Проект, Глобален екологичен фонд, проект ‘Родопи’, Държавна агенция по горите, Министерство на земеделието и продоволствието, 86 с. [PDF]

  Петров, Б., 2008. Прилепите — методика за изготвяне на оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост. Наръчник за възложители и експерти в областта на околната среда. — Национален природонаучен музей — БАН, 88 с.

  Петров, Б., 2008. Хан Тенгри — господарят на небето. — Одисей, 4 (79): 66—69. [PDF]

  Deltshev, C., Petrov, B., 2008. The Spiders (Araneae) in the Caves of the Western Rhodope Mountains (Bulgaria). — Acta zoologica bulgarica, 60 (1): 41—50. [PDF]

  Kerth, G., Petrov, B., Conti, A., Anastasov, D., Weishaar, M., Gazaryan, S., Jaquiéry, J., König, B., Perrin, N., Bruyndonckx, N., 2008. Communally breeding Bechstein’s bats have a stable social system that is independent from the post-glacial history and location of the populations. — Molecular Ecology, 17: 2368—2381. [PDF]

  Petrov, B., 2008. Bats — methodology for environmental impact assessment and appropriate assessment. A manual for developers, environmental experts and planning authorities. — National Museum of Natural History-BAS, 88 pp.

  Stoyanov, G. P., Ivanova, T., Petrov, B. P., Gueorguieva, A., 2008. Past and Present Breeding Distribution of the Alpine Chough (Pyrrhocorax graculus) in Western Stara Planina and Western Predbalkan Mts. (Bulgaria). — Acta zoologica bulgarica, Suppl. 2: 119—132. [PDF]

  Петров, Б., 2009. Господарят на дъжда. — Одисей, 7 (94): 75—80. [PDF]

  етров, Б., 2009. Дъхът на ледника. — Капитал Light, 41: 18. [PDF]

  Петров, Б., 2010. Имат ли права прилепите? — Бизнес и екология, 2: 26—27. [PDF]

  Петров, Б., 2010. Осмото чудо на света. — Капитал Light, 1: 12—13. [PDF]

  Петров, Б., 2010. Прилепите — забулените тайни на нощта. — GEO България, февруари 2010. [PDF]

  Westerstom, A., Petrov, B., Tzankov, N., 2010. Envenoming following bites by the Balkan adder Vipera berus bosniensis — First documented case series from Bulgaria. — Toxicon, 56: 1510—1515.

  Beron, P., Petrov, B., Stoev, P., 2011. The invertebrate cave fauna of the Western Rhodopes (Bulgaria and Greece). — In: Beron, P. (ed.). Biodiversity of Bulgaria, 4. Biodiversity of Western Rhodopes (Bulgaria and Greece). Pensoft & Nat. Mus. Natur. Hist., Sofia, 583—661. [PDF]

  Petrov, B., von Helversen, O., 2011. Bats (Mammalia: Chiroptera) of the Western Rhodopes mountain (Bulgaria & Greece). — In: Beron, P. (ed.). Biodiversity of Bulgaria, 4. Biodiversity of Western Rhodopes (Bulgaria and Greece). Pensoft & Nat. Mus. Natur. Hist., Sofia, 525—581. [PDF]

  Langourov, M., Lazarov, S., Stoev, P., Guéorguiev, B., Deltshev, C., Petrov, B., Andreev, S., Simov, N., Bekchiev, R., Antonova, V., Ljubomirov, T., Dedov, I., Georgiev, D., 2014. New and interesting records of the MSS and cave fauna of Vitosha Mt., Bulgaria. — Proceedings of Balkan Speleological Conference 'Sofia’2014', Sofia, Bulgaria, 28—30 March 2014. Caving Club 'Helictite' — Sofia, pp. 66—76. [PDF]

  Petrov, B., Alexandrova, I., Karadakov, V., Georgieva, T., Toshkova, N., Zhelyazkova, V., 2014. Bats (Mammalia: Chiroptera) in Ponor Special Protection Area (Natura 2000), Western Bulgaria: Species Diversity and Distribution. — Acta zoologica bulgarica, 65 (Suppl. 5): 117—128.

  Цанков, Н. Д., Попгеоргиев, Г. С., Наумов, Б. Я., Стоянов, А. Й., Корнилев, Ю. В., Петров, Б. П., Дюгмеджиев, А. В., Вергилов, В. С., Драганова, Р. Д., Луканов, С. П., Вестерстрьом, А. Е., 2014. Определител на земноводните и влечугите в природен парк Витоша. — Дирекция на Природен парк Витоша, София, 248 с. [PDF]

  Savev, S., Borisov, M., Bekchiev, R., Kostova, R., Tsankov, N., Shurulinkov, P., Petrov, B., 2015. Old forests in Strandja Nature Park — conservation and sustainable management. — Directorate of Strandja Nature Park, Malko Tarnovo, 200 pp. (In Bulgarian).

  Tzankov, N., Popgeorgiev, G., Kornilev, Y., Petrov, B., Zidarova, S., Stefanov, T., 2015. Sofia. — In: Kelcey, J. (ed.), Vertebrates and Invertebrates of European Cities: Selected Non-Avian Fauna. Springer Science & Business Media New York, XX, 700 pp.


  Нови видове са описани например в статията от 2007.

 81. 81 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Ето списък на статиите му.
  http://nmnhs.com/e-natura/staff-publications/petrov-boyan-bg-p-1.html
  Доколкото се вижда от статиите му, интересите са му в Родопите и са относно прилепите и паяците. Публикува почти само в български списания и proceedings. Работите му може би стават за една дисертация в България, и дотолкова.
  Та чакам от komutator отговор на въпросите:
  1. Не намерих нищо за открити от него животни по върховете. Да бъдеш така добър да ми дадеш линк за такова високопланинско животно?
  2. какво животинче е това Sciretellus petrovi Simov?

 82. 82 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  За винаги в прегръдките на планината !
  —цитат от коментар 62 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Ти що не се пробваш и тебе планината тебе така да те прегърне?

 83. 83 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Вече наистина можем да кажем Бог да го прости!
  Каква Стара планина, какви глупости!? Ако беше оживял щяхте ли да го предложите за орден? Едва ли...
  А в негово лице България губи и прекрасен човек и добър алпинист и сериозен учен и стожер на природозащитата в България.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 84. 84 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Жив, като голям мъж! Отиде си голям!

 85. 85 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#81] от "rumen5252":

  Tamada от коментар 79 ти отговори вместо мен. Няма смисъл да ти отговарям повече. Ясен си ми напълно!
  Първо следва някакво заяждане като за този бръмбар. После какво толкова някакъв си бръмбар. После ама то само в Родопите. Само някаква си дисертация и т.н.т.
  Такъв като теб Алеко Константинов го е описал преди повече от 100 години - Бай Ганьо. Момента като му показват един паметник. Малко тротил и готово. Та и ти сега. Омаловажаване, принизяване и омаскаряване.
  Ами какво ще кажеш за Стив Ъруин и неговата смърт. Що не се пробваш да забраниш на неговите последователи да хващат и да снимат най-отровните змии? Защото е опасно. Едно ухапване от тайпан и край. И то на запис!
  Ами Беър Грилс. Дай да забраним предаванията му че могат да доведат до смърт сред негови подражатели!
  А и още нещо. Всеки има право както си иска да живее и както си иска да умре. Можем да се възхищаваме, можем да критикуваме, ама съветите си запазваме за себе си. И да катериш върхове си струва. Разбира се всеки според възможностите си.
  Имам един спомен от Вихрен. На 2 януари. И от Муратов връх, пак през зимата. И си беше доста опасно. Поне за мен тогава. Ама гледката си струваше риска. Поне за мен. Едно да го видиш от екрана, съвсем друго е чувството на живо. Затова хората са различни...

 86. 86 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#81] от "rumen5252":

  Tamada от коментар 79 ти отговори вместо мен. Няма смисъл да ти отговарям повече. Ясен си ми напълно!
  Първо следва някакво заяждане като за този бръмбар. После какво толкова някакъв си бръмбар. После ама то само в Родопите. Само някаква си дисертация и т.н.т.
  Такъв като теб Алеко Константинов го е описал преди повече от 100 години - Бай Ганьо. Момента като му показват един паметник. Малко тротил и готово. Та и ти сега. Омаловажаване, принизяване и омаскаряване.
  Ами какво ще кажеш за Стив Ъруин и неговата смърт. Що не се пробваш да забраниш на неговите последователи да хващат и да снимат най-отровните змии? Защото е опасно. Едно ухапване от тайпан и край. И то на запис!
  Ами Беър Грилс. Дай да забраним предаванията му че могат да доведат до смърт сред негови подражатели!
  А и още нещо. Всеки има право както си иска да живее и както си иска да умре. Можем да се възхищаваме, можем да критикуваме, ама съветите си запазваме за себе си. И да катериш върхове си струва. Разбира се всеки според възможностите си.
  Имам един спомен от Вихрен. На 2 януари. И от Муратов връх, пак през зимата. И си беше доста опасно. Поне за мен тогава. Ама гледката си струваше риска. Поне за мен. Едно да го видиш от екрана, съвсем друго е чувството на живо. Затова хората са различни...

 87. 87 Профил на tinati
  tinati
  Рейтинг: 410 Разстроено

  Жалко , Бог да го прости, съболезнования на майка му и децата.

 88. 88 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 320 Разстроено

  Бог да го прости! Почивай в мир на едно по-добро място!

 89. 89 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#30] от "Соколов":

  Докато ти, ъф корс, който не се занимаваш с безсмислени и рискови начинания, си безсмъртен.

 90. 90 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Лека му пръст на покойника, ама комутаторчето го хванаха на тясно и започна обиди ad hominem... Алеко тва, Бай Ганьо онова... И баш на място Стив Ъруин, (къф тайпан, кви пет лева), загина от електрически скат при гмуркане??? Че и Беър Грилс. Ся само Робинзон Крузо и Атанас Атанасов, е в краен случай Женя Дайнов... Загинал клъвнат от миндянска кокошка... Лошо Седларов...

  roo
 91. 91 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Голям мъж! Мъчно ми е!

  Сбогом и съболезнования на близките!

 92. 92 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Прекрасен спортист и човек! Бог да го прости1

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 93. 93 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Търсенето приключи преди да започне. Просто започна късно. Мое мнение.

  Мърфи е оптимист!
 94. 94 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#82] от "von_seeckt":

  Честно............не очаквах от тебе такъв прост въпрос/коментар !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 95. 95 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Планината, която искаше да покори го уби! Но нима животът не убива всички нас? Рано или късно. Той намери красив край, не че го е искал, но го е допускал. Бил е готов, че едно извисяване може и да е последно. И помислете - ние оставаме тук, на морското равнище. Вярна, гледаме нагоре, но само да видим дали ще завали. И зад ъгъла на всеки наш живот дебне не връх, а старчески дом, самотна стая, вмирисано легло или дълго влачане в сенките на ужаса от гадния край. А той си остана там, където искаше да бъде и където се връщаше всеки път, когато можеше. Той е щастливец! Ние да му мислим. И да живеем с усмивка, защото краят идва - рано или късно. И няма Бог, няма Рай и Ад има просто Край. При Боян той бе страхотен! След нас остават само спомените, в сърцата на тези, които са ни обичали, а за Боян те са чудесни.

 96. 96 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#95] от "barlog":

  Това ми прозвуча като подкана за самоубийство.

 97. 97 Профил на bezvazelinov
  bezvazelinov
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Аз пък съм 99% сигурен, че изобщо не е там Боян, а поради някаква причина(има много) всичко е постановка. Има сума ти гига-нелогични неща - от началото на "търсенето", забавено сума ти дни, до визията на жена му, майка му и други... За хипер-профи като Боян, неносенето на телефон, ГПС и др. е меко казано мега-смешно.. Има още десетки противоречия. Което, ако е така е чудесно, значи е жив :) Дано съм прав

 98. 98 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Български лъв!
  Вечна памет, Бояне!

  I shave with Occam's razor
 99. 99 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 396 Неутрално

  komutator ме е изпреварил точно със 7 минути, за да даде списък на публикациите на алпиниста. Аз, разбира се, го дадох с един линк, както е прието.
  Като направим преглед на работите на Боян Петров, виждаме че:
  1. Работите са много, но са публикувани предимно в списания с ниско ниво, proceedings и т.н. И да има списания в JCR, се броят на пръстите на едната ръка.
  2. С изклЮчение на 5 работи, всички други са с обект животинки в България.
  3. Значителна част от работите му са в Historia naturalis bulgarica, което е едно ведоствено списание:
  "Historia naturalis bulgarica (25 volumes, started 1989, online since 2017 [volume 24]) is the official organ of the National Museum of Natural History".
  4. Ако се налагаше да го приема в моя екип, бих го приел като редови помощник за работа на терен, там явно е добър. Нищо повече. До нормален доцент не достига.
  5. komutator отговори на моя въпрос: "Не намерих нищо за открити от него животни по върховете. Да бъдеш така добър да ми дадеш линк за такова високопланинско животно? " следното в постинга си от 20:00: " Нови видове са описани например в статията от 2007.". Ето статиите от 2007:
  .-----------------
  Бисерков, В. (ред.), Наумов, Б., Цанков, Н., Стоянов, А., Петров, Б., Добрев, Д., Стоев, П., 2007. Определител на земноводните и влечугите в България. — Зелени Балкани, София, 196 стр.

  Димитров, М., Хубенов, З., Бешков, С., Златков, Б., Стефанов, Т., Цанков, Н., Шурулинков, П., Петров, Б., Лазаров, С., Дончева, Н., Димова, Д., 2007. Ръководство за планиране на дейности в земи и гори от горския фонд в НАТУРА 2000 защитени зони. — Фар, София, 70 с. [PDF]
  — тип: публикации в научни издания: [монографии (и части от монографии)]

  Petrov, B., 2007. Amphibians and Reptiles of Bulgaria: fauna, vertical distribution, zoogeography, and conservation. — In: Fet, V., Popov, A. (eds), Biogeography and Ecology of Bulgaria, Springer, 85—107. [PDF]

  Petrov, B., Stahlavsky, F., 2007. New species of pseudoscorpions (Arachnida: Pseudoscorpiones) for the fauna of Bulgaria. — Historia naturalis bulgarica, 18: 15—27. [PDF]

  Петров, Б., Стоев, П., 2007. Подземният свят на Родопите. — Програма за развитие на ООН- Проект, Глобален екологичен фонд, проект ‘Родопи’, Държавна агенция по горите, Министерство на земеделието и продоволствието, 86 с. [PDF]
  .----------------------
  Всички статии са за животинки в България. Та връщаме се към първоначалния въпрос: с какво катеренето по върховете (които са вън от България) е допринесло за развитие на биологията в света, България или в Каспичан? Колко и кои нови животни е открил в процеса на катеренето?
  Другото е надуване на пáра в свирката, колко е велик.

 100. 100 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Някой може ли да ми даде линк с профила на Боян Петров в Google Scholar Citations? Или в Scopus?
  Понеже понякога има и локални статии като неговите, но много цитирани. Може да е такъв случаят с Боян Петров. Тогава това би променило нещата.
  Току що проверих моя профил, излъгал съм за Н-фактор 15:
  Citations 969
  h-index 16
  i10-index 23

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK