Правителството иска от парламента да одобри почти 3.3 млрд. лв. за ново въоръжение

Правителството иска от парламента да одобри почти 3.3 млрд. лв. за ново въоръжение

© Велко АнгеловКабинетът предлага на Народното събрание да приеме отпускането на почти 3.3 млрд. лева за купуването на нови бронирани машини и бойни самолети, съобщиха от правителствената информационна служба. Близо 1.5 млрд. лева с ДДС се иска да се дадат за купуването на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи от сухопътни войски. Те ще се придобият за 12 години.


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни пред журналисти в Министерския съвет, че първите девет години ще се плащат по 100 млн. лв. на година, а последните три години от 150 до 180 млн. лв. Важно условие е да има производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, като впоследствие у нас ще се прави и тяхната последваща модернизация, допълни министърът.


Изтребителите могат да бъдат нови или употребявани


За придобиване на не по-малко от осем бойни самолета нов тип се отпускат 1.8 млрд. лева, като това е първият етап, през който плащането се разсрочва за десет години. На втория етап ще се придобият още толкова машини.
Каракачанов обяви, че към момента шест фирми са проявили интерес към този проект, а оферти ще се приемат както за нови самолети, така и за употребявани.


Красимир Каракачанов припомни, че двата проекта са част от управленската програма на правителството. "Искам да благодаря на Министерството на финансите за подкрепата, тъй като дълго обсъждахме дали да е с ДДС или без ДДС. Надявам се, ако нещо не се забави в парламента, поне по един от тях да бъде сключен договор до края на годината. Ще търсим максимално изгодния за националния интерес вариант. Няма да има политически или геополитически предпочитания – който направи най-добрата оферта, той ще бъде предпочетен", каза още министърът на отбраната.


Днес правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година. Документът отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през 2017 г.


Армията може да изпълнява задачите си, но трудно


В документа се казва, че през миналата година във въоръжените сили са проведени 290 учения, което е с 11% повече от 2016 г. Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника.


В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция средномесечно са участвали около 240 военнослужещи и 70 единици техника.


Основният извод от документа е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск. Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който е достигнал 20% от щатния състав и засяга в най-голяма степен Сухопътните войски; недостатъчното ресурсно осигуряване; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.


В доклада се посочва, че усилията на ръководството на Министерството на отбраната през 2018 г. ще бъдат концентрирани в изпълнение на дейностите по Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020. Освен това се работи по изготвяне на пътна карта за разработване на дългосрочна, всеобхватна и финансово осигурена програма за развитие на въоръжените сили след 2020 г.


Ръководството на армията си поставя за задача да реализира разчетите в приетия Национален план за увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. и да даде ход на трите основни модернизационни проекта за въоръжените сили. В допълнение ще се акцентира и върху попълване на вакантните места във въоръжените сили и окомплектоване на доброволния резерв. Планира се и изграждане на способности за киберотбрана.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  По-малко от далаверата КТБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  Ако обложат подобаващо хазарта дори ще им останат пари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Турската лира днес се сгромоляса !!!
  Ние не знам дали ще се въоръжим, но съседа ще поотслабне и то доста.
  САЩ са започнали да зачеркват Турция, като партньр.
  След изборите на 24.06 в Турция всички очакват девалвация на лирата с поне още 50 %, което означава банкрут.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Каракачанов обяви, че към момента шест фирми са проявили интерес към този проект, а оферти ще се приемат както за нови самолети, така и за употребявани.
  ___________
  Да не стане като обществена поръчка за джипа на кмета по сценарии от продавача???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  като търговете и конкурсите ще се протакат до безкрайност и накрая правителството ще изхарчи парите за нещо друго .... познат сценарий

 6. 6 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Ай стига с тия безполезни железа ... от кой ще се пазим.
  Пак искат да "усвоят" 3.3 милярда лева (разбирай да го окрадат).

 7. 7 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  От кой ще се пазим с тези оръжия? от Русия ли? :)
  Не ни трябва нека парите се дадат за образование, инфраструктура и здравеопазване.

 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Ако ги има тези пари, няма нищо лошо. Армията ни отдавна се нуждае от модерно оръжие.

 9. 9 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 392 Неутрално

  На обедняващия, морално развращаван, изоставящ в образованието и науката, застаряващ, български народ не му трябва армия, която не може да го защити с нищо !!!
  ...
  Трябват ни нормални заплати, възвишен морал, образование и наука, правилна демографска политика, ...

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  "Искам да благодаря на Министерството на финансите за подкрепата, тъй като дълго обсъждахме дали да е с ДДС или без ДДС. Надявам се, ако нещо не се забави в парламента, поне по един от тях да бъде сключен договор до края на годината. Ще търсим максимално изгодния за националния интерес вариант. Няма да има политически или геополитически предпочитания – който направи най-добрата оферта, той ще бъде предпочетен", каза още министърът на отбраната.

  Вие мислите като бавноразвиващи се – бавно, тъжно и безрезултатно!
  Особено тревожно е последното , което Иван Каракачанов казва
  –" Няма да има политически или геополитически предпочитания – който направи най-добрата оферта, той ще бъде предпочетен",
  Значи може и МиГове, ако са по-евтинки!
  Браво Иване! Изпълняваш си пъклената задача – в лапите на мамаша Раша!

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Основният извод от документа е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск.

  То зависи от задачите. Ако са да се спират нелегални емигранти - може и да постигнат частичен успех. Ако са да се неутрализират ,,зелени човечета" - няма шанс.

 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 711 Неутрално

  А между другото - от КТБ завлякоха 4 млд. - повече отколкото предвидените средства за модернизация на ВС. Осъдени няма, няма и да има. А точно това ако не е държавна измяна - здраве му кажи!

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Учудвам се защо при покупка на продукти от чужбина се калкулира ДДС? Или правителството си е калкулирало едно 500 млн за свои нужди?

  Иначе Шкембе войвода гръмко декларира, че МИГ няма да участват в конкурса (не знам кой му е извивал ръцете и тях да ги включи). Както и Лада Гранта няма да стават министерски автомобили.

 14. 14 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Защо да се пазим от Русия, ние сме си техен проект.

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Ако ги има тези пари, няма нищо лошо. Армията ни отдавна се нуждае от модерно оръжие.
  —цитат от коментар 8 на voyko


  ВВС се нуждаят от поне 20 изтребителя. Представям си какво ли чудо ще е Рафал да изпълняват съвместни задачи с отремонтирани в Раша МиГ 29 (не че шкембелията ще отдели пари за Рафал)

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Още колко пъти ще се одобряват парите за въоръжение. Още от времето на Ненчев имаше одобрени пари. Или те свършиха, без да се купи нищо, сега отново и пак същото.

 17. 17 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  Те все очакват пък Ердоган се среща с кралицата пък партньори като Б-я не се срещат с кралицата,що тъй?

 18. 18 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 244 Гневно

  Категорично не съм съгласен да се харчат парите ми за подобни свинщини! Това е все да живея в къща, която всеки момент ще се срути върху главата ми, а аз да си дам последните пари за пистолет. За чий???

 19. 19 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1572 Весело

  ВВС се нуждаят от поне 20 изтребителя.
  —цитат от коментар 15 на historama
  А ВМС - от самолетоносач.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 20. 20 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 244 Гневно

  [quote#19:"Николай Николов"][/quote]

  А Доган от нова летяща чиния...

 21. 21 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 402 Весело

  Роси и кметуващия в сянка, не пропускат новина за да оплюят.
  Ако не отпуснат пари , пирви да злорадстват, ако отпуснат пак същото

 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Става някак тъжно като се пише за Армията.Напомня за едни времена когато ЩЕ беше всеобхватно.

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Не разбирам. ОК, пари са нужни. Че и повече. Но наливането на пари без други ангажименти не носи нищо.
  Армията ни с сбирщина от безполезни хрантутници, напълно непригодни за реални действия. Т.е., пари трябва да се отпуснат, но преди това трябва да има ясно разписани реформи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  И понеже гледам Шкембе воевода твърди, че армията е способна да изпълнява задълженията си, да даде пример. Щото примерът, който е дал е, че са участвали в учения, а това не са им задължения.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Весело

  Каракачанов ще намаже..............

  [email protected]
 26. 26 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Такава поръчка за бойни машини е безмислена.
  Ако не се сглобяват поне 100 бр. годишно развиването на производство не е икономически изгодно. Ако от тия 100 поне 50-60% не купуваме годишно, никой няма да рискува да стартира. Пак ще храним например полската икономика, където те вече са усвоили производството и 15 машини на година ще им дойдат като уплътняване на линията за производство.

 27. 27 Профил на ruspapaz
  ruspapaz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пари за оръжия трябва да се дават само когато всички други дупки са запушени, а до тогава има много вода да изтече. Пътищата са окаяни, образованието е окаяно, болниците са окаяни, университетите са окаяни, в БАН почти всичко е окаяно, пари за наука няма, пенсионерите взимат окаяни пенсии, градския транспорт е зле, паметници на културата се рушат, пари за култура няма, пари за лечението на деца няма, пари за лекарства няма, спортните ни съоръжения са окаяни и съм сигурен, че съм изпуснал още много окаяни неща - а те тръгна да дават пари за оръжие......

 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2428 Весело

  ''Няма да има политически или геополитически предпочитания – който направи най-добрата оферта, той ще бъде предпочетен", каза още министърът на отбраната''.

  Аааахахаха....................
  А, а бой по тиквите !?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2428 Весело

  ''150 броя бойна и специална техника за три (3) батальонни бойни групи от сухопътни войски. Те ще се придобият за....................12 години'' !!!!!!!!

  После не се чудете защо в НАТО не ви броят за нищо друго освен......територия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Силно се съмнявам ББ да вземе решение по този важен въпрос

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK