Проект на закон забранява озвучаването на открито между 14 и 16 часа

Проект на закон забранява озвучаването на открито между 14 и 16 часа

© Георги КожухаровУвеличаване на часовете в денонощието, в които е забранено озвучаването на открито, предвиждат промени в Закона за защита от шума в околната среда, приети от Министерския съвет. Те забраняват подобни шумни прояви в зони, предназначени за жилищно строителство, в часовете между 14 и 16 ч. и между 23 ч и 8 часа. Въвеждат се също автоматични регулатори на максималната сила на озвучителните уредби и увеличение на глобите.


В текстовете, предложени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и вицепремиера Валери Симеонов, се предвижда озвучителните уредби да са с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука, така че да не се допуска надхвърлянето на определените гранични стойности. Помислено е за това озвучаването да не идва от плавателни средства за туризъм и развлечения, както и от други транспортни средства.


Изключение от тези правила ще се допуска при провеждане на обществени мероприятия на открито, а редът за тях ще бъде определен с нова правителствена наредба. Проектът на нормативен акт предвижда възможност при нарушение аудиотехниката да бъде задържана и изземвана в полза на държавата.
Друга забрана се отнася до търговските и производствените обекти в жилищни сгради. Те няма да могат да работят и да зареждат между 23.00 и 8.00 ч. Сега забраната изтича в 7 ч. сутринта. Собствениците на такива обекти ще заявяват в общината работното време, но преди това трябва да се снабдят със становище на регионалната здравна инспекция.


Ще има и увеличение и на глобите. Минималните, които сега са между 100 и 300 лв., се увеличават на 500 - 1000 лв. Максималната глоба по този закон се предлага да се увеличи от 10 хил. на 20 хил. лв.


Допълват се контролните правомощия на министъра на вътрешните работи и определените от него длъжностни лица по отношение на озвучаването на открити площи в тези зони. При осъществяване на контролните си правомощия определените от министъра на вътрешните работи лица ще могат да издават разпореждания по чл. 64 от Закона за МВР и да налагат административни наказания по реда на този закон.


Предлага се издаването на становище от регионалните здравни инспекции до общинските и районните администрации относно осигуряването на акустичен комфорт на живеещите само за търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и/или в сгради със смесено предназначение, в които част от сградата е предвидена за жилищно строителство.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До сега нямаше ли такъв???? Жалко !

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Имаш добре, Валерко.
  В събота и неделя точно се нервих на едни такива строители по това време.
  Благодаря!

 3. 3 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Най-после. Да видим дали ще се направят промените и дали ще се спазва закона.

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4787 Неутрално

  От 14 до 17 часа е по-правилно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6834 Неутрално

  Досега наредбата не се спазваше стриктно, вероятно така ще си останат нещата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK