Столичната община на път да замени два имота, готови за застрояване и със спорни оценки

Столичната община на път да замени два имота, готови за застрояване и със спорни оценки

© Юлия ЛазароваСтоличният общински съвет (СОС) е на път на размени два готови за застрояване свои имота в районите "Лозенец" и "Оборище", за терен в квартал "Гео Милев", който от години е повод за протести на граждан, заради намерението на собственика - Венцислав Дучев, да го застрои.


Според общинските съветници от БСП оценките на общинските имоти са занижени, а според Дучев по-ниско е оценен неговият имот. Трите имота са на обща стойност 7.4 млн. лева, като Венцислав Дучев ще доплати 409 хил. лева.


Оценките на имотите са направени от оценителя на "Царските конюшни", за която оценка е подсъдим с обвинение за умишлено понижаване. Съветниците от ГЕРБ обаче не видяха проблем в съмненията на двете страни и приеха предложението на общинската комисия по икономика и собственост. Предстои окончателното решение да бъде взето на утрешното заседание на СОС.
Вносител на предложението е Андрей Иванов - бивш председател на общинския съвет, който освободи поста в началото на 2012 г., след като бе проверяван от Националната агенция по приходите за придобити неправомерно 52 имота. Тогава премиерът Бойко Борисов каза, че има "забележки" към работата на Иванов.


Една стара история


Имотът на Дучев с площ от 1490 кв. метра в "Гео Милев" е пространство между блокове, на което има трафопост и детска площадка. Още през 2000 г. главният архитект на София одобрява промяна в регулацията му, с която позволява строителството в него. Зелени площи не се предвиждат. През 2007 г. със заповед на кмета на района се разрешава в имота да се построи сграда с 5 и 8 етажа. Разрешението за строеж е издадено през 2011 г. от главния архитект на София Петър Диков.


В следващите години живеещите в околните жилищни сгради започват протести срещу намерението на Венцислав Дучев да застрои имота. Следват палежи и кражби на автомобили, и взаимни обвинения за натиск и опити за сплашване.


По тази причина през 2014 г. Столичната община започва преговори с Дучев за замяна на неговия имот с друг, които обаче не постигат резултат. Причината е, че предложенията на общината не удовлетворяват инвеститора. Междувременно започват съдебни дела с искане за нищожност на заповедите, които преотреждат имота за застрояване, които не постигат успех. През 2016 г. започват нови преговори между общината и Дучев, резултат от които е предложението, което утре ще гласуват общинските съветници.


С един проблем - два имота


Според предложението общината ще даде на Дучев два свои имота. Трите имота са оценени от Юлия Димитрова-Цекова, която има договор със Столичната община от 2013 г. Тя е изготвила оценката при продажбата на "Царските конюшни", за което е и подсъдима в делото в Софийския градски съд. Димитрова-Цекова направи оценката на имота на собственика на в. "Труд" Петьо П. Блъсков в квартал "Изток", който общината замени за свой терен в квартал "Дианабад".


Димитрова-Цекова е оценила имота на Дучев на 3.743 млн. лева, а общинските терени са оценени на 2.226 млн. лева и 1.886 млн. лева. Според условията Венцислав Дучев ще доплати разликата от 409 хил. лева. Според Дучев неговият имот е с по-ниска оценка. Според БСП цените на общинските имоти са занижени с общо 472 хил. лева.


Първият е с площ от 1059 кв. метра на ул. "Русалийски проход" 21 в район "Лозенец", в зона за жилищно строителство с плътност, като парцелът може да бъде застроен наполовина. Процентът на озеленяване в него трябва да е 35%. В момента там има паркинг. Oценката му е 2. 267 млн. лева.


Вторият имот е почти в центъра на града - на ъгъла на булевардите "Мадрид" и "Ситняково" и е с площ от 620 кв. метра. Той е в смесена многофунционална зона с висока допустима на плътност – 78%. Именно за този тип имоти бяха направени приетите през март изменения в Закона за устройство и застрояване на Столична община. Причината е, че инвеститорът може да ползва възможността възможност в закона и да надвиши допустимите параметри на застрояване.


Такива съмнения изказа общинският съветник Милка Христова (БСП) по време на обсъждането в комисията днес. Според нея оценката на имота - 1.886 млн. лева, е направена без да се има предвид прилагането на законовата възможност, с която инвеститорът ще може да надвиши параметрите. Този сценарии изобщо не е предвиден, което бе повод Христова да поиска отлагането на доклада, за да се прецени колко би могъл да построи Дучев в имота и колко ще струва теренът тогава.


Христова посочи и че общината е на път да реши един проблем между граждани и инвеститор, като създаде други два в "Лозенец" и "Оборище".Председателят на комисията по общинска собственост Николай Стойнев (ГЕРБ) не видя проблем в изказаните съмнения за понижаване на цените, като и не подложи на гласуване предложението на БСП да бъде повишена сумата за доплащане. Така предложението на Андрей Иванов беше прието, а Стойнев изказа очакване, че темата ще се дебатира повече по време на утрешното заседание на СОС.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK