Журналистически организации: Концентрацията на медийна собственост е основният инструмент за натиск

Конференция за медийната свобода и плурализма

© Георги Кожухаров

Конференция за медийната свобода и плурализмаОсновният инструмент за упражняване на натиск у нас е концентрацията на собственост върху медиите, икономическите зависимости и други форми на политически контрол върху по-голямата част от медийното пространство и монопол върху каналите за разпространение на медийно съдържание.


Това се казва в частта за България от заключителната декларация на състоялата се днес в София конференция "Медийна свобода и плурализъм: Как да рестартираме основния стълб на ЕС".


Форумът е организиран от четири професионални сдружения от сектора: Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската федерация на журналистите, Европейската асоциация на издателите на списания и Съюзът на издателите в България.
В декларацията се посочва, че свободата на медиите в България се влошава с тревожни темпове - според индекса на "Репортери без граници" за 12 години тя е паднала със 75 места и в момента се намира на 111-та позиция.


"Премиерът Бойко Борисов не само постоянно отказва да признае, че съществува заплаха за свободата на медиите, но играе ключова роля за увеличаване на достъпа на медийния и бизнес собственик и депутат Делян Пеевски до публични ресурси, като същевременно му предоставя допълнителни институционални инструменти за репресия, включително законодателни решения, използвани срещу независимите медии."


"Моделът включва също така силно влияние върху правителството, прокуратурата и съдебната власт, както и контрол над повечето независими регулатори. Всичко това представлява огромен политически и бизнес конгломерат, ръководен от действащ политик, магистрат и медиен и бизнес собственик - депутатът от ДПС Делян Пеевски", посочват участниците във форума.


След представянето на декларацията главният редактор на в. "Монитор" Любомира Будакова заяви, че частта за България е пълна с фалшиви новини и обвини Съюза на издателите в цензура, задето журналисти от медийната група на Делян Пеевски не са били допуснати на представянето на Бялата книга за свободата на медиите преди няколко месеца.


Журналистически организации: Концентрацията на медийна собственост е основният инструмент за натиск

© Георги Кожухаров


Полша


Свободата на медиите е една от основните жертви на консервативната партия "Право и справедливост", която взе властта през 2015 г., пишат участниците в конференцията. Обществените медии официално са преименувани на "национални медии" и са преобразувани в говорители на правителствената пропаганда. Техните нови ръководители не търпят нито опозиция, нито неутралност


Унгария


Бизнесмените, които са в тесни връзки с партия «Фидес» на премиера Виктор Орбан, не само успяха да придобият нови медии през 2017 г., но и да заместят чуждестранните медийни компании, инвестирали в унгарски медии. Най-големият им успех бе поемането на контрол над последните три регионални ежедневника. Независимо от това, унгарският медиен пейзаж все още е разнообразен и печатни и онлайн издания не се колебаят да публикуват разследвания за предполагаема корупция, включваща най-влиятелните личности от Фидес и държавни служители.


Малта


2017-та бе белязана от бомбения атентат срещу Дафне Каруана Галиция, разследваща журналистка, която бе разкрила "мръсните тайни" на местната политика и косвено предизвика предсрочни общи избори през юни 2017 г. Години наред тя е била под нарастващ натиск заради популярността на нейния блог и работата й по разплитане на местните връзки от т.нар. Досиета Панама и т.н. Към момента на убийството й срещу нея вече са били заведени 42 граждански иска и пет наказателни дела за клевета.


Словакия


При липсата на силни институции, които биха могли да ги защитят, журналистите в Словакия все повече са изложени на всякакъв вид тормоз, сплашване и оскърбления. Убийството на Ян Куцяк възобнови въпросите за необяснимото изчезване на двама журналисти, единият през 2008 г., а другият през 2015 г. и отново постави въпроса за безопасността на журналистите. През последните години словашки медии, които преди това бяха собственост на водещи международни медийни компании, бяха придобити от местни олигарси, чиито основни бизнес интереси са извън журналистиката. В момента е запллашен общественият радио и телевизионен оператор RTVS, който през последните години стана символ на журналистически интегритет.


Чехия


Президентът и няколко други политически лидери наскоро засилиха вербалните си атаки срещу независимостта на обществените медии, особено на Чешката телевизия. Също така има няколко нови законопроекти, които биха увеличили обхвата на наказателните санкции за клевета, особено клеветата срещу президента. Нивото на концентрация на собственост върху медиите стана критично, тъй като новите олигарси започнаха да използват своето богатство през 2008 г., за да купуват вестници и да засилят влиянието си. Един от тези олигарси, премиерът Андрей Бабиш, притежава един от най-влиятелните ежедневници в Чехия.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Клеветници!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Сигурно разполагат с някакви материали.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  Нищо в тази държава не става без знанието и съгласието на Борисов.

 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2217 Разстроено
 5. 5 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 442 Весело

  Айде стига са тая 'независимост на медиите', на същите тези 'независими' само като им намекнат, че ще им спрат рекламите и се счупват забравят и имена и факти, че и ТИРЕТА .....
  Башка, че е смешно това демонизиране на Делянчо, след като ноторно известно е, че зад него са парите на ДПС/Доганчо в сянката/

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#4] от "PisnaMi":

  Не ни е нито цар, нито господар !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Нали...?! Мръсни соросоиди и долни костовисти, също...! :)

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  Дори и след 2 месеца Тиквата да си отиде, страната ни ще има нужда поне от 6 години (мандат и половина) за да се нормализират нещата. А може би 20 години? А ако се започне АЕЦ Белене?
  Не ми се говори! Само архидебил може да е оптимист за след това!

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#7] от "tww09306483":

  и КЛАТЯТ СТАБИЛНОСТТА НА ЦЕЛИТЕ БАЛКАНИ И то баш днес !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1274 Весело

  как може да клатят председателството МУ....я в беляНЕ...до живот

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  .....Башка, че е смешно това демонизиране на Делянчо, след като ноторно известно е, че зад него са парите на ДПС/Доганчо в сянката/
  —цитат от коментар 5 на Подлизурко

  А зад Доганчо?

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1003 Весело

  В България има 2 осонвни ологарси-Пеевски и Сорос! И двамата драпат за публичния ресурс! И убеждават публиката, кой бил по-лош! Алчния Сорос се бори да погълне порциите на прасето! И тов как се нарича-борба за деморкация! Когато става въпрос за пари, борбата е "за демокрация"! В Сирия имаме друг вид борба-борба "за мир". От борбата за мир камък върху камък не трябва да остане! А в борбата"за деморкация". всички ресурси трябва да се изнесат от България. Капитали, суровини, работна ръка! В остра конкуренция между Сорос и Пеевски, между западните картели, монополи, концесионери, и "родната" мафия.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#8] от "historama":

  Даже си мисля, че положението е, неспасяемо...! Критичната маса, работещи и можещи българи, не е в България. Комунисти, милиционери и всякаква подобна червена паплач, вече спокойно и необезпокоявано, ще затрие държавицата ни до двайсетина години...!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Заключителна декларация!Не е малко.Предполагам че прокуратурата вече се е самосезирала.

 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Айде стига са тая 'независимост на медиите', на същите тези 'независими' само като им намекнат, че ще им спрат рекламите и се счупват забравят и имена и факти, че и ТИРЕТА .....Башка, че е смешно това демонизиране на Делянчо, след като ноторно известно е, че зад него са парите на ДПС/Доганчо в сянката/
  —цитат от коментар 5 на Подлизурко  Абе, Подлизурко,
  да си чул нещо за двата клана, на Пеевски и премиера ? Или викаш и Пеевски и премиера се отчитат на едно и също място - в библиотекарския и сарайте ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "historama":

  Какво общо има Белене с Борисов? Да, възстановяването от безчинствата на гербавия башибозук ще е дълго, никой не може да ни върне загубеното време и ако не искаме след 10 год пак да сме най-бедната държава в ЕС с 5 милиона застаряващо население, Боко и шайката му трябва да се махат веднага. Аз съм против герб, но за Белене на разумна цена. Нова ядрена енергетика ни трябва и снощи това беше достатъчно добре аргументирано и в Референдум по БНТ. ТЕЦ-вете нямат бъдеще и трябва да се затварят, ВЕИ-та са само допълваща мощност не основна, в близките 10-20 години нашата икономика ще си остане енергоемка, и не можем да разчитаме на енергийна ефективност. Турция ще строи 6 реактора, Румъния между 2-4, толкова ли сме глупави да видим, как ще излезем от една ниша и ще загубим едно ноу-хау, за сметка на съседите ни. Дадени са вече 3 мрлд. могат да се намерят още 3, за да се влезе с 49 %, като другите 51% се дадат на частен инвеститор. Само лобистите за американските тецове са против нов АЕЦ. Защото за времето на дългосрочните си договори, Контур Глобал и Ай И Ес Гълъбово ще източат от енергетиката ни пари колкото за два АЕЦ-а Белене. И за една много малка част от тези пари се намират "специалисти"да ни обяснват колко е лошо и опасно да си мислим да строим нов АЕЦ.

 17. 17 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Грантояди срещу олигарх.
  Хвани единия удари другия.

 18. 18 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Делян Пеевски е толкова тъп, че няма как да притежава и ръководи такова нещо. Той е просто едно лице.
  Зад всичко това стоят хора от номенклатурата и ДС!

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 291 Неутрално

  ambros
  "Отнасях се сериозно към класацията на "Репортери без граници", но това започна да прилича на перверзия. Близкият до бившите комунисти и тъмните руски капитали в. СЕГА се оказа най-свободният от всички. Страни с отявлен авторитарен уклон, където критиката към управляващите може да те вкара в затвора, са в по-предни позиции по свобода на словото от държави с доказани демократични институции, само защото в последните не управляват политически сили, "близки до сърцето" на "Репортери без граници"." -
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/16/3179670_reporteri_bez_granici_v_bulgarskite_medii_nishto_ne/?ref=id #comment-4

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 291 Неутрално
 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 291 Неутрално

  yanne
  "Сматам,че медиите са ни свободни да прокарват политиката на собственика си.И са само и единствено инструмент в битките между олигарсите.И Дневник е доказателство."Сега" също."

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Читави мнения:
  "В сблъсъка Пеевски-Прокопиев на медийната сцена погрешно акцентът се поставя върху свободата на медиите в България. Много по-важен е въпросът за свободата на журналистите, работещи в тези медии. Свобода да бъдат критични както към управляващи и опозиция, така и към собствената редакционна политика. Това е търсеният и ненамерен плураризъм в българската журналистика, вина за отсъствието на който носят, разбира се, най-вече самите журналисти."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/chervena-a-ne-byala-kniga-za-balgarskite-zhurnalisti

  "Парадоксално в ключови моменти ръцете на обществените медии се оказват по-развързани. Когато ме питат от какво зависи свободата, ще отговоря - в частните медии свободата стига дотам, докъдето позволят собствениците. В обществените медии обаче свободата стига дотам, докъдето позволят журналистите."
  https://m.dnevnik.bg/intervju/2017/06/16/2989922_boiko_vasilev_panorama_bulgarskata

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5694 Неутрално

  Дори в Европа журналистите са вкарани в ъгъла, но те го позволяват...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 291 Неутрално

  А зад Доганчо?
  —цитат от коментар 11 на historama


  До коментар [#11] от "historama":

  Зад Павел я Сава, я Санкин...

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#8] от "historama":Какво общо има Белене с Борисов? Да, възстановяването от безчинствата на гербавия башибозук ще е дълго, никой не може да ни върне загубеното време и ако не искаме след 10 год пак да сме най-бедната държава в ЕС с 5 милиона застаряващо население, Боко и шайката му трябва да се махат веднага. Аз съм против герб, но за Белене на разумна цена. Нова ядрена енергетика ни трябва и снощи това беше достатъчно добре аргументирано и в Референдум по БНТ. ТЕЦ-вете нямат бъдеще и трябва да се затварят, ВЕИ-та са само допълваща мощност не основна, в близките 10-20 години нашата икономика ще си остане енергоемка, и не можем да разчитаме на енергийна ефективност. Турция ще строи 6 реактора, Румъния между 2-4, толкова ли сме глупави да видим, как ще излезем от една ниша и ще загубим едно ноу-хау, за сметка на съседите ни. Дадени са вече 3 мрлд. могат да се намерят още 3, за да се влезе с 49 %, като другите 51% се дадат на частен инвеститор. Само лобистите за американските тецове са против нов АЕЦ. Защото за времето на дългосрочните си договори, Контур Глобал и Ай И Ес Гълъбово ще източат от енергетиката ни пари колкото за два АЕЦ-а Белене. И за една много малка част от тези пари се намират "специалисти"да ни обяснват колко е лошо и опасно да си мислим да строим нов АЕЦ.
  —цитат от коментар 16 на idiotstavrev


  До коментар [#16] от "idiotstavrev":

  „Хората на Иван Костов смятат, че изграждането на АЕЦ "Белене" трябва да започне, когато се намери инвеститор, готов да вложи средства и да излезе на конкурентния пазар на електроенергия в България и Европа като поеме своя риск. Вариант за развитие на родната ядрена енергетика от партията виждат и в строителството на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", което щяло да струва по-евтино, а произвежданият ток ще бъде два пъти по-евтин.
  От ДСБ настояват изборът да се направи от следващото правителство, което също така да потърси персонална отговорност от Сергей Станишев и министрите му за нанесените на България тежки финансови щети.“ - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/04/22/708604_ot_dsb_iskat_moratorium_vurhu_ruski_zaem_za_aec_belene/

 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Има читави вестникари.
  Но също и много, които са се хванали за палците на краката

 27. 27 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1090 Весело

  "Монитор", "Телеграф" и "Политика" държи монопола над Българските медии??? И кой бунак ще повярва на такава глупост?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Няма нищо чудно. Нека все пак за протокола да припомним:
  - Кога започна издигането на Бойко Борисов? Когато от господин Никой през 2001 г. той беше направен главен секретар на МВР. От кого? От министър-председателя Симеон Сакскобургготски.
  - Кога започна кариерата на Делян Пеевски? Когато през 2001 г. той стана съпредседател на младежкото НДСВ. Заедно със сина на Галя Дичева. И когато майка му Ирена Кръстева беше назначена за шеф на Спортния тотализатор, който тя доведе почти до фалит за нула време. И защо се случи всичко това? Защото Ирена Кръстева беше приятелка с Галя Дичева. Коя е Галя Дичева? Личният говорител на Симеон Сакскобургготски.
  - А кой и защо доведе Симеон Сакскобургготски в България? Е - питайте Бриго Аспарухов. А кой е Бриго Аспарухов? Бивш началник на разузнаването (бившето Първо главно управление на ДС), известен със заговора за сваляне на правителството на Филип Димитров. Впоследствие депутат от БСП, член на Генералското движение в БСП. Предложен от Симеон Сакскобургготски за негов личен съветник, надзираващ специалните служби. Назначение, което беше осуетено от намесата на западните партньори.
  Но останалата част от плана се изпълнява по график.

 29. 29 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Г-н Борисов дали си мисли, че никой вестникар и журналист не знае двете най-пазени имена стоящи зад Пеевски?

 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#15] от "niksan1":

  Ааа,двата клана на Цветан Василев....И той вече не е олигарх,а реформиран борец за демокрация,нард със Сашо Дончев и Гриша Ганчев...Ганчев зашо е любимец на Прокооиевите медии,и защо ЦСКА-София,все се изписва само до тирето?!

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  Поредното доказателство за "топлата връзка между Боце и Прасчо!

 32. 32 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 921 Неутрално

  При дъртия хайдук, който домъкнаха чак от Мадрид, за да свалят Иван Костов от власт, сруктурата, наречена Дилян Пеевски, успя да прилапа активи за само няколко милиона.
  Говоря за структура, защото полуграмотното същество, носещо това име, никога и при никакви обстоятелства няма как да се справи с това.

  Когато нагласиха другарят Бойко Борисов за премиер, структурата Дилян Пеевски разбогатя неописуемо, с милиарди.

  Та журналистите са съвсем прави - без другарят Борисов пладнешкият хайдутлук не би бил възможен.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И това е факт от доста години насам!Боце е окупирал под една или друга форма властовия ресурс,а Прасчо му създава медиен комфорт!

 34. 34 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 820 Весело

  Мда, душата на Прас се засели след "катарзиса" при Баци !
  уви, завинаги !

  http://www.mediapool.bg/borisov-prezhivyal-katarzis-sled-vaprosa-za-ogledaloto-i-peevski-i-reshil-da-se-popravi-news245775.html

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4285 Любопитно

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ...................,а бивш охранител / мутра/ на Бай Тошо!Друго е да си бил в близкото обкръжение на Правешкия Цар........................!

 36. 36 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 279 Весело

  Много сложно сте го написали за министър председателя- няма да ви разбере! За боко тъпото трябва да се напише: Батка стига си раздавал парите от хазната на тоа айдук пеевски, че накрая ти ще изядеш бахура...

 37. 37 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Другарката Будакова откъде е сигурна, че медийната група в която работи е на Пеевски? Дори в "Телеграф", като собственик липса името Пеевски. КОЙ само го знае оШфореца, колко пъти и през колко лабиринти и в кой момент НБМГ си сменя собствеността чрез офшорките.
  Иначе, Пеевски искал чрез закон да се знае собствеността и финансирането на медиите.

 38. 38 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Тоталитаризмът е отровна зараза за обществата. Не е странно, че точно Източна Европа е отново завладяна от него. Качински, Орбан, Бабиш, Борисов, ами те друго не знаят. Популисти - автократи. Например, нашият се учи от Бай Тошо, той му е кумир. Какво друго искате? Но въпросът е - ЗАЩО си го избирате!

  vesela
 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Нали...?! Мръсни соросоиди и долни костовисти, също...! :)
  —цитат от коментар 7 на tww09306483


  Че то това и децата го знаят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 291 Неутрално

  При дъртия хайдук, който домъкнаха чак от Мадрид, за да свалят Иван Костов от власт, сруктурата, наречена Дилян Пеевски, успя да прилапа активи за само няколко милиона.Говоря за структура, защото полуграмотното същество, носещо това име, никога и при никакви обстоятелства няма как да се справи с това.Когато нагласиха другарят Бойко Борисов за премиер, структурата Дилян Пеевски разбогатя неописуемо, с милиарди.Та журналистите са съвсем прави - без другарят Борисов пладнешкият хайдутлук не би бил възможен.
  —цитат от коментар 32 на b_52_strato


  До коментар [#32] от "b_52_strato":

  Говори ли ви нещо "17 мига от историята на Пеевски"??? Предизвикахте ме да го постна щото вече го няма в нета. Ако искате го подминете, но е дълго...

  "17 мига от историята на Пеевски
  Публикувано на 09.10.2013 от admin

  Няма съмнение, че „добрата“ вест от вчера е, че една „чиста“ душа, способен следовател, радетел на либералното и ДПС, както и на „Левски“, бивш председател на ДАНС, издател и сенчест медиен магнат, който няма нищо, ама абсолютно нищо освен една попфолк певица в леглото си ще е пак депутат в 42-то народно събрание.
  Ще има кой да се бори с контрабандата и с ГЕРБ, които толкова хвалеше индиректно по време на управлението им и най-важното олигарсите вече са намалели поне с един, защото къде в парламента има олигарси …
  На него посвещаваме писанието – 17 мига от историята на Пеевски
  Преди време Председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода изказа мнение по темата в своя блог :
  „За мен остава неразбираемо и неприемливо, че новото правителство на малцинството назначи за главен борец с корупцията един олигарх…“
  Порочният кръг пари – власт – пари прим – власт
  Много по-големият въпрос обаче е кой всъщност направи Пеевски и групата около него; кой позволи на кръга около КТБ и нейния собственик Цветан Василев да се вплете толкова плътно в политиката, че от него да зависи не само резултатът от изборите, но и каква ще е конфигурацията на властта след тях писа в.Сега.
  Бойко Борисов пък призна: „Нееднократно съм се виждал със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Тогава сме го молили да става спонсор на волейбола, на мотокроса, за Гигинския манастир.“
  „Както с всички други банкери, с всички бизнесмени и всички, които са искали или имали някаква инвестиционна политика и са искали да се срещнат с министър-председателя – това е практика в цял свят“, обясни Борисов. И отбеляза, че не се срамува от нито една своя среща и от нищо, което е направил, защото било „винаги в услуга на държавата“.
  За илюстрация на тази „услуга“ може да послужи историята с мотокроса. Макар и дребна на фона на паричните потоци, които държавата е пренасочвала към КТБ, тя показва принципа, по който най-вероятно функционира схемата на КТБ. От една страна, натискан от Бойко Борисов да бъде спонсор на различни спортни прояви или обекти, Цветан Василев очевидно е отпуснал пари за спасяването на мотокроса (най-вероятно през някакъв вид кредитиране) още по времето на правителството на ГЕРБ.
  Няколко месеца по-късно, вече при новото управление на БСП и ДПС министърът на младежта и спорта (от квотата на движението) успява да уреди през актуализацията на бюджета 3.6 млн. лв. за федерацията по мотоциклетизъм, с което тя най-вероятно ще се издължи на КТБ и кръгът ще се затвори.
  Парите за мотокроса, волейбола и Гигинския манастир, взети заедно, обаче не могат да се съизмерват с огромните възможности за експанзия, влияние и превръщането на Цветан Василев и близкия до него Делян Пеевски в нелегитимен, но незаобиколим фактор в българската политика.
  Бойко Борисов беше провокиран да направи признанието от въпрос на председателя на ДПС Лютви Местан в сутрешния блок на Нова тв. Той поиска бившият премиер и президентът да кажат колко пъти са се срещали с Цветан Василев в опит да защити позицията на ДПС в подкрепа на Делян Пеевски.
  „Ако има олигархични кръгове, откога съществуват тези кръгове? Понеже силният акцент на протеста е срещу олигархичните кръгове и понеже протестът започна на втората секунда от учредяването на Народното събрание от избирането на кабинета „Орешарски“. Дори предшества избирането на кабинета „Орешарски“. Възможно ли е господин Орешарски да е създал тези кръгове, преди още да бъде избран за премиер“, разпали се Местан.
  Орешарски може и да не е създал кръга КТБ, но е факт, че първите по-широки крачки в икономиката и финансите на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева бяха насърчени от правителството на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ, чийто финансов министър е в момента премиер.
  Орешарски е човекът, който в края на мандата на правителството на Сергей Станишев на заседание на Министерски съвет внася предложение за замяна на имоти и терени на НАП, от която КТБ и Ирена Кръстева щяха да получат терена около сградата на ИПК „Родина“. Сделката е спряна само заради отпора на министрите от НДСВ, а по-късно с половин уста призната за неизгодна за държавата.
  Пеевски беше зам.-министър в Министерството на бедствията и авариите, оглавявано от Емел Етем, а майка му стана постепенно собственик на медийна империя.
  Разбираемо е, че Делян Пеевски от ДПС май е „забравил“ за медийния бизнес на майка си Ирена Кръстева, която притежава множество вестници и телевизии. Затова пък е споменал, че е подал молби за излизане от управата на Български медиен съюз и Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни издания.
  Как започва историята на Пеевски
  Делян Славчев Пеевски е роден през 1980 г. в София.
  Политическата му кариера започва едва на 21 години, но не с ДПС, откъдето той вече втори мандат е избиран за депутат, а с НДСВ. През 2001 г. Пеевски става член на царската партия и тя му дава летящ старт – първо е назначен за парламентарен секретар на тогавашния министър на транспорта Пламен Петров, а после оглавява борда на директорите на най-голямото ни пристанище – Варна. Широко коментиран тогава бе фактът, че Пеевски дори няма завършено висше образование – по това време е втора година студент по право в Югозападния университет в Благоевград. Пак по същото време майка му – Ирена Кръстева – е шеф на Българския спортен тотализатор.
  Няколко години по-късно Делян Пеевски получава диплома за юрист и през 2005 г. е назначен за следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба. Пет месеца получава висока държавна служба – зам.- министър на бедствията и авариите в министерството на Емел Етем по времето на тройната коалиция. В ресора му влиза и Държавният резерв.
  През 2007 г. името на Пеевски изскочи от скандала “Р.Овч.” и временно му коства поста на зам.-министър. Аферата избухна, когато директорът на Националната следствена служба Ангел Александров обяви, че тогавашният енергиен министър Румен Овчаров го заплашва чрез посредници заради разследване на опит за скрита приватизация на “Булгартабак”. Александров бе обвинен, че е лобирал за частни интереси в „Булгартабак“, Държавния резерв и хазарта. Премиерът Сергей Станишев уволни двамата замесени в скандала заместник-министри – на икономиката Корнелия Нинова и на бедствията и авариите Делян Пеевски. По-късно Пеевски бе възстановен на поста.
  През 2007 г. започва мощна медийна експанзия – първоначално с откупуването на вестниците на Петьо Блъсков “Телеграф”, “Монитор”, “Политика”, “Меридиан мач”. По-късно към медийната империя са добавени още хартиени и електронни издания, както и телевизиите ВВТ (сега News7) и ТV7. Медиите се превръщат в емблема на служенето на силните на деня и резките обрати в редакционната си политика след смените във властта. След изборите през 2009 г. от остри критици на Бойко Борисов само за една нощ се превръщат в негови първи поддръжници. Същият обрат се случи и след падането на кабинета на ГЕРБ – партията на досегашния премиер моментално се превърна във враг. Самият Пеевски наруши традиционното си мълчание в пленарната зала и скочи срещу Цветан Цветанов с думите: “Имайте срам!” и “Тепърва ще излиза с колко криминални лица сте се виждали. Но аз няма да се занимавам с вас. Правораздавателната система ще се занимае с вас”.
  Емблематичен в този контекст стана конфликтът на лицето на TV7 Николай Бареков с ГЕРБ. По време на националните протести срещу кабинета Бареков и управляваната от него телевизия изведнъж рязко се разграничиха от доскорошните властимащи, а TV7 се обяви за телевизията на протестиращите и поведе демонстративна война срещу ГЕРБ, отбелязва offnews.
  Широк обществен отзвук по време на предизборната кампания през 2013 г. предизвика разпространено в интернет видео от предизборно събитие на Делян Пеевски в Крън, където от трибуната той произнася крилатата си реплика “Страхуваха ли ви ГЕРБ четири години?”
  Кой, кой уреди Пеевски ?
  Ето какво казва в интервю пред „България днес“ бащата на Пеевски:
  Имате ли идея как навремето Ирена Кръстева стана шеф на тотото?
  – Интересувайте се за лицето Сократис Кокалис. Той беше един от водещите, успели мъже на Гърция. Той има една фирма, която се нарича „Интраком“. Тя купи голяма част от собствеността на Васил Божков в „Еврофутбол“. Една от фирмите в „Интраком“ се нарича „Интралот“. Тя е собственик на румънското тото. Ирена Кръстева пък е близка с Кокалис. Той се познаваше и със Симеон Сакскобургготски, като се говореше, че част от финансирането на предизборната кампания през 2001 г. е от него. По едно време Кокалис искаше да купува българското тото. По някаква причина се появиха и други интереси и Милен Велчев се отказа да го продава.
  По линията Кокалис – Симеон Сакскобургготски и познанството им с Ирена Кръстева стана всичко. Делян е бил съученик със сина на Галя Дичева, личен прессекретар на семейство Сакскобургготски.
  – Как се свързаха след това Пеевски и Кръстева с Ахмед Доган?
  – Това си е една стандартна процедура. Хора, които са се проявили като добри менажери, могат да прекрачват от партия в партия. Делян не е идеолог нито на НДСВ, нито на ДПС. Той е един мениджър на финансови операции и може да е навсякъде.
  – Защо тогава точно в ДПС? Няма ли да се прехвърли към ГЕРБ?
  – ГЕРБ условно са силните на деня, но те може да си отидат. В Корпоративна търговска банка има и арабски капитали, а те са доста стабилни. Нефтът скоро няма да свърши. От друга страна, ГЕРБ не е така отдавна свързан с някакви по-мощни икономически групи. Това е само фасада – че е свързан с Доган, и сега не отива при ГЕРБ! Там има някаква финансова кухня, която определя интересите му.
  – Добре, но как синът ви успява да се справи с ръководството на цяла медийна група?
  – Там работят някакви журналисти, той им казва как да пишат. Той е обяснил какво му харесва, от време на време ще промени посоката на това, което иска. Свежда до тяхното знание.
  В медията той не оперира със средства, а провежда, както вече казах, насока на писане. Предполагам, че той има и друг бизнес. Тук по-скоро чрез правенето на медии той доказва, че заслужава да му се предоставят и някакви други възможности. Това е всъщност дългът, който той изпълнява, за да получи наградата някъде другаде. Не се търси печалба, от медии няма как той да си прави парите.
  – Доколко са близки Бойко Борисов и Делян Пеевски?
  – Те имат общи интереси. Могат в даден момент да имат общо политическо поведение, но колко ще продължи този период ,диктуват личните им интереси и пръстенът от икономически среди, на които те извършват сервизни услуги.
  – Прокарва ли Делян Пеевски интересите на премиера Бойко Борисов чрез Корпоративна търговска банка?
  – По-скоро Делян Пеевски и Бойко Борисов прокарват нечии други интереси. Те нямат напълно независими собствени интереси. В зависимост от това колко успешно обслужват чуждите интереси получават дължимото. Те не са самостоятелни играчи.
  – Но играят заедно.
  – Не точно, защото те в определен момент изпълняват сервизни услуги. Нито Борисов, нито Делян Пеевски разполагат с ресурси от стотици, да не говорим милиарди, така че не биха могли да бъдат голяма икономическа тежест. Делян просто управлява една медийна групировка, която създава благоприятна психологическа атмосфера за определени икономически операции. В неговите медии се реализира манипулация на масовото съзнание. Това се показа преди и след парламентарните избори, когато първо линията беше много нападателна срещу Борисов, а след това всичко се смени. Обяснимо е и защо сега не се отразяват протестите по един обективен начин.
  Как Доган възлюби Пеевски
  На първия ред в пленарната зала до новия лидер на ДПС Лютви Местан седи Делян Пеевски, а до него близкият до медийния магнат негов колега и член на централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията Камен Костадинов.Тогава подредбата на тройката предизвика леко учудване, усмивки сред депутатите от ГЕРБ и един резонен въпрос. Учудване, защото като народен представител от ДПС в предишното Народно събрание Пеевски почти не идваше на работа в парламента и нито веднъж не взе думата за изказване в пленарната зала. Усмивки, защото контролираните от ДПС депутата вестници от „Нова българска медийна група“ в продължение на повече от три години безрезервно подкрепяха политиката на предишните управляващи от ГЕРБ, но малко преди изборите се обърнаха срещу тях.
  Отговорът на въпроса пък за демонстративната близост между новия лидер на ДПС Лютви Местан и народния представител беше даден много скоро с избора на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), което стана причина за продължаващите протести на граждани в София. Нещо повече – оказа се, че Пеевски е и един от ключовите архитекти на правителството на Пламен Орешарски чрез част от назначенията на близки до него хора в изпълнителната власт.
  От тях най-видим е случаят в министерството на младежта и спорта. За началник на кабинета на министър Мариана Георгиева (от квотата на ДПС) беше назначен Николай Боршуков. По времето на управлението на тройната коалиция той беше директор на държавния резерв и пряко подчинен на тогавашния зам.-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски, в чийто ресор попадаше структурата. За директор на „Националната спортна база“ пък беше назначен отново Марио Приджамов, който по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски започна приватизацията на столичната зала „Универсиада“ от близка до Пеевски фирма, която впоследствие продаде дела си на фирма на Корпоративна търговска банка (КТБ).
  Знакът с демонстративното сядане на Делян Пеевски до Лютви Местан имаше няколко адресата.
  Демонстрацията на близостта между депутата и лидера беше насочена към коалиционния партньор от БСП. Посочването на Пеевски като силната фигура след Местан трябваше да покаже на социалистите, че кръгът около Корпоративна търговска банка (КТБ) и неговото политическо представителство в лицето на Делян Пеевски ще бъде решаващ при определянето на правилата на играта в коалицията БСП – ДПС.
  Затова и почти нямаше депутат от БСП, който да не беше шокиран от предложението Делян Пеевски да оглави ключовата Държавна агенция по национална сигурност, но само малцина дръзнаха да гласуват открито „против“ кандидатурата му в пленарната зала. Това е и причината в БСП да роптаят срещу други назначения на ДПС в изпълнителната власт като това на областния управител на Софийска област Емил Иванов, но да нямат механизми да се противопоставят.
  Няма как обаче социалистите да не са наясно и най-вече лидерът им Сергей Станишев, че в случая въпросът опира до това дали да направят компромис и да се съобразят с властовите апетити на ДПС и по-специално на икономическия кръг „КТБ – Пеевски“, или да се противопоставят, което обаче би им струвало загуба на властта. Станишев вече има опит с партньорството с ДПС от времето на тройната коалиция.
  Премиерът Сергей Станишев възстанови Делян Пеевски на поста зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии през 2007 г.
  Пеевски беше освободен от длъжност на 8 май 2007 г. поради замесването му в корупционния скандал между ексминистъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и шефа на националното следствие Ангел Александров. Той беше обвинен от директора на „Булгартабак“ Христо Лачев, че му е оказвал натиск и е лобирал за определени фирми при извършване на ремонтни дейности. Срещу Пеевски беше образувано и досъдебно производство за длъжностно престъпление. Софийска градска прокуратура обаче го прекрати поради липса на каквито и да било доказателства. На 14 ноември 2007 г. Висшият съдебен съвет го възстанови като следовател.
  За икономическата власт и политическите протекции от най-високо ниво в ДПС за Делян Пеевски, както и за това, че той ще е силната фигура зад кадър в правителството на Орешарски, първи се усетиха областните председатели на ДПС. Показателен беше фактът, че при номинациите за листите на движението за парламентарните избори именно Пеевски беше пожелан да оглави листите от най-много местни структури на ДПС. Вероятно има нещо знаково и в това, че освен в Пазарджик, откъдето той беше избран за депутат в предишното Народно събрание, за тези избори той беше начело и на листата в Стара Загора – откъдето през 2009 г. се кандидатира лидерът Лютви Местан.
  Как Пеевски послужи на ДПС в нейната трансформация в корпоративна партия
  С официализирането на Делян Пеевски като политическото „лице“ на икономическата групировка КТБ всъщност окончателно приключва трансформацията на ДПС от политико-корпоративна структура в изцяло корпоративна. Ако допреди няколко години симбиозата между ДПС и „Мултигруп“ беше по схемата политическо лобиране срещу финансиране и осигуряване на корпоративен вот по време на избори, без обаче представители на холдинга да се намесват пряко в политиката (като се изключи Стоян Денчев, който обаче напусна 37-ото Народно събрание, след като стана вицепрезидент на „Мултигруп“), сега в случая с Пеевски икономическата група около КТБ определя политиката на партията.
  Иначе казано, ако преди „Мултигруп“ използваше партията, за да печели обществени поръчки или да участва в приватизацията, сега икономическия конгломерат от банка, структуроопределящи предприятия и медийна империя си има партия. През 1993 г. БСП използва ДПС като прикритие за стабилизирането си във властта, сега БСП е само прикритие на ДПС.
  Няколко са нещата, които превърнаха модела ДПС във фактора, който сваля и избира правителства, и партията, която най-дълго е участвала в управлението на страната под различни форми – неофициално като подкрепяща правителството на Филип Димитров, като мандатоносител, но с определяща роля при управлението на кабинета „Беров“ и официално чрез директното участие със свои представители в правителствата на Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и сега при кабинета на Пламен Орешарски. Накратко схемата е следната: твърд електорат+желязна партийна дисциплина+обещания за протекции в бизнеса както на местни бизнесмени, така и на големи икономически групировки срещу осигуряване на корпоративен вот. Допълнителен плюс е стабилността на ръководството на движението, което му позволява да осъществява дългосрочно покровителство на ключови фигури в съдебната власт, държавната администрация и бизнеса – това със сигурност намалява разходите на последните да търсят нов политически гръб на всеки четири години. Съвкупността от тези фактори на практика осигурява на движението достатъчен брой депутати, които могат да оказват влияние върху политиката, дори и когато движението не е в правителственото мнозинство.
  През последните години, освен с високите държавни постове, които е заемал въпреки Христовата си възраст, името му се свързва и с медийната му империя. В нея влизат вестникарската Нова българска медийна група и каналите около TV7, макар формално Пеевски да не фигурира сред собствениците. Групата е финансирана от Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, която държи огромен процент от парите на държавните предприятия.
  Явно обръчите на ДПС и КТБ пазят Пеевски от неприятности със закона
  Делян Пеевски е бил обект на две разработки, водени в Държавната агенция “Национална сигурност”, твърдят източници на “България днес”. Депутатът от ДПС фигурира като основен герой в операциите “Лабиринт” и “Другари”. Не е ясно докъде са стигнали и защо не са видели бял свят. Първата проверка срещу Пеевски започнала по времето, когато е зам.-министър във вече закритото министерство на бедствията и авариите. Министерството беше ръководено от дългогодишния функционер на ДПС Емел Етем. По това време Пеевски отговарял и за контрола на Държавния резерв (ДР). Освен Пеевски, в разработката “Лабиринт”, която е продължение на прословутата “Лиани”, попадат и депутатите от ДПС Митхат Табаков, Гюнай Сефер, Емил Иванов и Искра Михайлова-Копарова. В компанията им е и бившият зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов. Мъжът на Копарова – Станислав Копаров е бивш шеф на Държавния резерв и е подсъдим за източването му заедно с прословутия Мирчо Петков-Циганина. Пеевски е бил и основна фигура и в разработката “Другари”, която бе заведена под №56 от 15 януари 2009 г. Целта на разработката е била да се докажат редица неизгодни сделки, с които бил източван Държавният резерв. Особени заслуги за осъществяване на престъпните схеми е имал и бившият шеф на резерва Николай Боршуков, но … Боршуков станал шеф на резерва през септември 2006 г. Преди това е бил главсек на Министерството на младежта и спорта. Тримата се събирали често да обсъждат действията си в кафене до операта в София. Пеевски директно определял кои ще са брокерите на агенцията, кои ще са оценителите, на кои борси ще се предлагат стоките и какви ще бъдат цените им, твърдят разследващите. Често при изнасяне на стоките от складовете на резерва се вадели по-големи количества, а след това ръководството ги отчитало като “липси”. От тези лъжи се правели милиони, твърдят служители на резерва. През 2007 г. от резерва са деблокирани 80 000 тона зърно. Сделката е осъществена от фирми, близки до Корпоративна търговска банка. По това време на борсите цените на зърното скачат, а фирмите не могат да го върнат в резерва. Направена им е специална отстъпка, като срокът за връщане на зърното е удължен. Като компенсации на тези фирми им се дават горива и стоки на ниски цени. Металите в онези години също са обезценени и продадени на цени, по-ниски от тези, които се предлагат за скрап. Продадени са на фирми, избрани лично от Делян Пеевски, пише „Труд“. Докато резервът се управлявал от Пеевски и Боршуков, а Корпоративна търговска банка финансирала сделките, гръмват няколко скандала. През март 2007 г. агенцията продава 50 хил. тона пшеница на “Малди” ООД. Банковата гаранция била дадена от КТБ. През септември, когато трябвало да се върне зърното, били внесени само 500 тона пшеница. Съюзът на мелничарите сезирал главния прокурор и му сочи загуби от над 3 млн. лв. Скандално са изтъргувани и 10 хил. тона мазут на цена по-ниска от тази на производителя “Лукойл-Нефтохим”. Купувачът е фирма “ВДГ Комерс”, която бе близка на Пеевски. Държавният резерв продал скандално и 4900 тона олио на цена 1,60 лв. за литър при пазарна в този момент от 2,50 лв.
  В интервюто си в “Нека говорят с… Росен Петров” по bTV преди време, откъдето са цитираните тези, Цветан Василев призна и нещо, което досега се опитваше да отрича – че има приятелски кръг от медии, които защитават интересите му.
  “Медиите на г-жа Кръстева на практика като приятелски медии подпомагат и защитават моите позиции“, казва банкерът.
  В интервюто Василев твърди, че му се приписват инвестиции в “Нова българска медийна група”, собственик на която се води шефката на спортния тотализатор по времето на НДСВ Ирена Кръстева, а синът й, депутатът от ДПС Делян Пеевски, ги ръководи. Но в други интервюта той казва, че Кръстева е купила вестниците “Телеграф”, “Монитор” и “Политика” с кредит от Корпоративна търговска банка. Тези медии са и единствените, в които банката рекламира.
  Те пък по приятелски винаги са в услуга на управляващите, помагат му да си развива бизнеса чрез държавата и безобразно нападат конкурентите му и всеки, който задава въпроси.
  Тази практика се разви още при предишното правителство. По онова време вестниците на Ирена Кръстева подкрепяха без колебание и задръжки правителството на тройната коалиция. Те станаха най-ревностните поддръжници на Бойко Борисов в деня, след който той спечели изборите през 2009 г.
  Преди това го титулуваха “Боко Тиквата” и всеки ден залпово го оплюваха.
  Кога и как започна всичко в т. нар. 24 -годишен „преход“
  „Дали си кредитен милионер, банкер, фараон, бизнесмен или “борец”, дали си създал мит или легенда за своето богатство, дългата ръка на ДС винаги те държи за ухото и те направлява накъде да вървиш и какви да ги вършиш. В България властта на БКП и ДС се укрепва още повече след “демократичните” промени. Задкулисните играчи, кукловодите, са така нареченият Генералски съвет в БСП, който управлява всички партии и самата държава. Генералското движение в БСП се ръководи от о.з.ген. Любен Гоцев. Той е роден в София през 1930 г., завършва Института по Международни отношения в Москва, школата на КГБ и работи през целия си живот в ДС. Бил е зам.- вътрешен и зам.- външен министър, министър на външните работи при Луканов, представител на НРБ в ООН. Зам.-началник в I-во Главно управление на ДС. Създател е на повечето “силови” групировки, холдинги, банки, крупни финансови институции и мастити бизнесмени.
  Близък приятел е с генералите Атанас Семерджиев, Нанка Серкеджиева, Бригадир Аспарухов, полковник Димитър Иванов – шеф на 6-и отдел на Шесто главно управление на ДС. Има бизнес-отношения с другарите Младен Мутафчийски, директор на оръжейната фирма “Тератон”; Асен Мичковски, човекът с куфарчетата, шеф на “Селена холдинг”; Петя Славова и Митко Събев от “Нефтинвест”, а преди това с Цветан Начев, докато банката е Международна ортодоксална банка “Св. Никола”; Денис Ершов, Майкъл Чорни и, и, и! Той е от малцината посветени в унищожаването на досиетата. През 1990 г. най-ценните и важни данни за доносниците, агентите, щатните и нещатни сътрудници на ДС изчезват от архивите на МВР. По негово нареждане е унищожена цялата нормативна база, дала огромната власт на ДС. Тогава министър на вътрешните работи е генерал Атанас Семерджиев, а за архива отговаря генерал Нанка Серкеджиева. Бай Любен Гоцев, както го наричат от уважение “борците”, е създател на “силовите” групировки, които са съставени от борчески бригади. Благодарение на него се появяват ВИС-1, СИК, ТИМ, ДИК, “Аполо и Болкан”, “Ипон-1” и всички останали. На него дължат възхода си Илия Павлов, Васил Божков, Красимир Стойчев, Емил Кюлев, като не трябва да омаловажаваме ролите на Андрей Луканов и Огнян Дойнов, Христо Христов и Кеворк Кеворкян, Ангел Стойчев и Димитър Иванов, Петър Манджуков и Младен Мутафчийски.
  През 1993 г. борбата за преразпределение на териториите е в разгара си. Парите на партиите се въртят от новоизлюпените “босове”, президенти на фирми – бизнесмени, банкери и всякакви шмекери, решили да отчупят от баницата. Най-некадърните влизат в политиката. Но и най-хитрите – по Андрешковски. Те усещат, че не могат по друг начин да се реализират и стават политици, а по това време партии бол. Появяват се и нов вид тарикати, предусетили вкуса на парите, те са държавни служители и чиновници. Това са съдиите, прокурорите, митничарите, следователите, полицаите и общинарите. За да постъпиш на такава длъжност се плащат определени суми, които се отчитат в партийните каси. Ако е БСП на власт, пълнят се червените каси. Ако е СДС на власт, пълнят се сините каси. Политическата номенклатура стои като чадър над целия бизнес, бил той легален или нелегален. БКП е разделена на няколко фракции: БСП, СДС, ДПС, БЗНС, които уж са в противоборство и или управляват, или са в опозиция. Дава се възможност и на едните и на другите добре да печелят. А балъците по митингите на площадите – тях винаги ще ги има.“
  По книгите на Атанас Панайотов – Кокаин
  Нека припомним и думите на Димитър Иванов споделени с Тошо Тошев и пресъздадени в книгата му „Лъжата – Жан, Иван и Величеството“
  „Разговарях с Илия Павлов, който също живееше в резиденцията в Бистрица, и след като получих съгласието му, развих идеята си поотделно пред Андрей Луканов и Любен Гоцев. Не си спомням сега дали лично говорих и с Александър Лилов, или помолих друг да говори с него. Тези тримата бяха авторитети не само за мен, но и за партията и разговорите с тях имаха за цел да разбера дали все още ме възприемаха като принадлежащ към БСП.“

  Първата ми среща с Виденов стана в дома на Любен Гоцев.“
  Тази среща не е подготвяна предварително. Димитър Иванов и Гоцев се срещат сами, разговарят си няколко часа и чак тогава им хрумва, че ще бъде добре, ако повикат и Жан. Домакинът, независимо че вече е късно – жена му отдавна си е легнала и спи, звъни на Виденов вкъщи и настоятелно му казва да дойде.

  След два-три дни идва и втората среща между Димитър Иванов и Жан Виденов. Явно, той вече е мислил, премислил и решил, защото на тази среща в офиса на вицепрезидента на Мултигруп се явява заедно с Николай Добрев. Вземат се и конкретни решения – за съвместната работа с Патриотичния съюз ще отговаря Добрев, а за отношенията и връзките с Мултигруп – лично Жан Виденов.
  „Трябваше да го запозная с Илия Павлов.
  Заведох го в Бистрица и срещата премина отлично. И двамата се бяха готвили предварително, отнасяха се с уважение един към друг и усетих, че се породи доверие между тях. Илия го информира за всички проекти в бизнес-структурите на Мултигруп и Жан пожела да започне да се запознава поотделно с нашите разработки.

  Илия беше много по-подготвен като мениджър и Жан със задоволство се ползваше от възможността да получава систематизирана информация и знания за бъдещото си премиерстване.
  Тези взаимоотношения продължиха седем-осем месеца – до изборите през декември, и горе-долу приключиха след съставянето на правителството през януари.
  Жан се нуждае от правителствена програма. И един ден се вдига и по познатия вече начин, на познатото място, се среща с вицепрезидента на Мултигруп.
  – Димитър – казва му той. Без „господине“, „другарю“ и без звателно обръщение, – можеш ли да помогнеш при написването на правителствената програма? Като гледам структурата на Мултигруп и петгодишните бизнес-планове на 13-те холдинга, ами това е много близо до мащаба на държавата… Пък и кадрите ви са били министри, зам.-министри, генерални директори… Знаят как се правят програми.
  Димитър отново звъни във Вашингтон, където е Илия Павлов, за да пита, оттам, естествено, идва съгласието и работата започва.
  Мултигруп пише правителствената програма за управление на БСП.
  – Задължихме шефовете и на 13-те холдинга да пишат. И шефовете на банката, застрахователното дружество и фондовата борса – разказва ми осем години по-късно Димитър Иванов.“
  Явно тази информация е достатъчна да отговори на въпроса : Кой назначи Пеевски ?
  Тя отговаря и на въпросите за биографията и политическото израстване на Доган и на Бойко и на Станишев – всички те продукт на генно-политическите експерименти на ДС и пръкналите се не без нейна помощ олигарси в България.
  Действията на БКП и ДС са част и от 17 мига от историята на Пеевски, която все още продължава … П.П. Редакцията на „Под лупа“ се извинява за допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор.
  Екип „Под лупа“ по материали от интернет и в.Сега, в.24 часа, в. „Капитал“, книгите „ Лъжата- Жан, Иван и Величеството“ на Тошо Тошев и книгите на Атанас Панайотов- „Кокаин“"

  Снимков материал - частично:
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/Барек.png
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/Image_1147842_126.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/images.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/DP1.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/Барек.png
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/кръстева-доган.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/b1ff117ceea256733c13d0d3f65477ed.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/zx620y348_2072177.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/Dogan-i-Ilia-Pavlov.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/Peevski_Pavlov-111.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/PTB.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/Image_403544_126.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/path_14149.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/ЛГ.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/delian-pevski.jpg

 41. 41 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Специално за вестник Сега и Сашо Дончев:

  "БЪДЕЩЕТО на Топенерджи като инвестиционно дружество ще решават днес членовете на надзорния му и управителния му съвет в почивната станция на Газпром Морозовка край Москва. От българска страна тук вече са: Красимир Николов, Николай Вълканов, Румен Овчаров, Илия Павлов, Петър Събев, Сашо Дончев, Бело Белов, квесторите на Първа частна банка. Единствено ръководството на Булбанк е съобщило, че няма да изпрати представител на общото събрание. По покана на изпълнителния директор Сергей Пашин като консултант присъства и депутатът Андрей Луканов. ..."
  https://m.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1996/09/01/1416446_ambiciozen_biznesplan_obsujdat_akcionerite_na/

 42. 42 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 225 Весело

  Царят е гол...
  —цитат от коментар 4 на PisnaMi


  ГЪЗ !

 43. 43 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  "Основният инструмент за упражняване на натиск у нас е концентрацията на собственост върху медиите, икономическите зависимости и други форми на политически контрол върху по-голямата част от медийното пространство и монопол върху каналите за разпространение на медийно съдържание."

  Такива са ни политиците, допуснали тези действия, за което сме си виновни ние избирателите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK