Държавни служители за корупцията: Роднински назначения, сплашване, мачкане

Държавни служители за корупцията: Роднински назначения, сплашване, мачкане

© Асен ТоневПрофесионалното обединение на държавните служители (ПОДС) в декларация изказа възмущение от това, че чиновници от ниските нива вече са длъжни да попълват декларации за това с кого живеят на семейни начала, какви имоти притежава партньорът им, на каква цена е придобит и друга "чувствителна" информация.


Организацията изчисли, че всяка година служителите в администрацията ще попълват общо 1.2 млн. страници със сведения, които не е ясно кой ще има капацитета да чете и провери.


Става дума за новото задължение, което им е вменено от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Десетстраничната декларация трябва да бъде попълнена не само от служители на ръководни постове, които взимат решения, но и от сътрудници от най-ниско ниво. Декларацията изисква да се обявява чужда лична информация – за съпруг, деца и лица с които служителите са в съжителство на семейни начала – имена, ЕГН, имоти, моторни превозни средства, депозити и влогове в банки и финансови институции, акции, дялове, вноски в пенсионни фондове и друга чувствителна информация от гледна точна на защитата на личните данни, се казва в становище на професионалното обединение на държавните служители.
Декларирането на голям обем лични данни и обстоятелства, свързани със съпрузи или лица с фактическо съжителство, вероятно


ще създадат семейни проблеми.


Ако това е оправдано за висшите публични длъжности, за редовите служители е необяснимо, се уточнява в становището.


"Събраните колосални масиви от чувствителни данни за служителите и техните семейства, подадени на хартиен и електронен носител, ще изискват специални мерки за защита, които категорично не са осигурени и ще е трудно да се съхраняват в досиетата, тъй като едва ли всяка администрация има възможности за осигуряване на висока степен на защита. В министерствата вероятно – да, но в малките общини и кметствата?!" - пита риторично сдружението.


"През май тази година и ежегодно над 120 000 служители ще


губят време и нерви да попълнят


тази всеобхватна информация, разположена на 10-на страници. Интересно е и какъв брой контролни органи ще е нужен, за да се провери надеждно всичко това", недоумяват държавните служители.


"Дали вместо борба с корупцията не се обяви война на брака и всички негови проявления!? Младите високо компетентни експерти ще се запитат дали си заслужава срещу невисоките си възнаграждения да са длъжни да предоставят толкова голяма част от личния си живот и ежегодно да попълват безумни по обем и съдържание документи", продължават въпросите на задължените да попълват документа.


Организацията описва и проявленията на корупцията, която определя като едно от най-отвратителните явления в държавнат администрация: "Нейната хранителна среда са политически и роднински назначения на недостатъчно компетентни служители, на достатъчно високи и/или ключови постове. Корупцията не е само искане и получаване на подкуп. Тя е влияние, търговия с това влияние, получаване без законово основание, похвали и отличия,


награди, сплашване, смачкване на достойнство,


на кариери, на надежди и очаквания. Корупцията изтрива постепенно моралните устои на нашето общество. Действия и поведение неприемани и осъждани преди 10-15 години, сега са напълно допустими и търпими от гражданското ни общество, те вече не са изключения – те са практика, добра управленска практика".


Според сдружението "така подхранвана, корупцията едва ли ще се пребори по този начин и с тези средства" и трябва да се преследва така, както се разпространява, тоест - отгоре надолу. "Корупционни нагласи сред служителите са формират от примера на техните началници и от създадената система и наложени практики, в която ги насилват понякога да се впишат, с компромисите, които трябва да направят, за да не си загубят работата. Тези компромиси едва ли ще произведат средства за такова всеобхватно "разбогатяване" на ниските длъжностни нива, а за високите – системата е създала достатъчно възможности за избягване на справедливи наказания" се посочва в документа.


Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС) се представя в сайта си като организация, която работи за установяването на професионална и политически неутрална държавна служба и подкрепя добре обмислените реформи в държавната администрация.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Ако може да не ги попълват в работно време поне
  Няма да им се разминат так или иначе

 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Любопитно

  Е, добре, ама броят на чиновниците непрекъснато расте!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И в допълнение, поне 90% от държавните служители са герберчета. Това е и по-голямата част от електоралната им маса.

 4. 4 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  "През май тази година и ежегодно над 120 000 служители ще губят време и нерви да попълнят тази всеобхватна информация, разположена на 10-на страници.
  ----------------
  Да видят сега как се чувстват 1 200 000 жители, когато застанат пред гишето за най дребната услуга, а начумерената лелка ги кара да попълват десетки страници безмислена информация.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Имат ли привилегии, трябва да поемат и тази стъпка към повече прозрачност.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Пендалите пак почнаха да квичат.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Чиновниците хем се възмущават от корупцията, хем не искат да попълват декларации. Рибата миришела от главата - дрън, дрън! Рибата мирише от опашката. Точно дребните чиновници вършат мръсната работа. По нареждане на своите началници, разбира се, но какво пречи да пуснат докладче до прокуратурата? В този случай вероятността информацията да се върне при началника е 50%. И тогава те уволняват. Но другите 50% са в ущърб на злоупотребилия началник. Така че има риск, има и жертви. Но борба срещу корупцията без жертви не става. Лесно се жертва някой друг, но ефект има само готовността да пожертваш малко и от себе си. За корупцията най-много сме виновни ние гражданите. Защото я храним.

 8. 8 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Сигурно на някои ще трудно, дори непосилно да попълнят десет страници. Някои сигурно не искат да афишират пред обществото, това което притежават. Те спокойно могат да напуснат и да отидат в частния сектор, където никой няма да ги притеснява с такива сведения. Работата в единия или другия сектор си имат своите предимства и своите недостатъци. Всеки решава за себе си.

 9. 9 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  За кого говорим ? За чистачката, дето мете или някоя секретарка- държавен служител, дето бърка кафе, на тоя, който взема решенията. Мнозинството са младши експерти например, който попълват същата декларация като президента и депутатите. От тия хора абсолютно нищо не зависи, че да подават декларация по смисъла на закона за борба с корупцията. Те така или иначе подават декларации, но не толкова подробни.
  В Дневник имаше няколко статии по въпроса, но коментиращите са ги пропуснали. Например първоначалния срок за подаване беше 1 седмица след като закона влезе в сила, та се наложи да се преправя. ГЕРБ, какво да правиш...
  Иначе темата е благодатна да се упражни традиционно назидание, без да се помисли въобще за какво е цялата работа.

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Оруел в действие

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Гневно

  И това е остатък от комунистите, ако си партиец или роднина на партийния секретар и работа ще имаш по добра позиция и привилегии до небето.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  Трябва да има някаква граница. Не е нормално всички да попълват такива декларации. В нашата фирма годишни декларации попълват само тези с права да подписват договори за над $1 милион. За България би било добре - 500 хил лева.

 13. 13 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Един малък цитат за британската държавна служба:"... Behind the politicians an array of senior civil servants who probably served the previous administration, the one before that and the one before that. With a hundred years at the top between a dozen of them, these 'mandarins' are of vital help to the new winners. They know what happened last time and why, they keep the records, they know where the landmines are situated..." Подобна е държавната служба и във Франция, чиито основи са поставени още от Наполеон и приципите са запазени до ден днешен.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Че има назначения на "наши" изобщо не се съмнявам. Иронично бих казал - кво толкова, при Тръмп фамилията е назначена къде ли не. /Това за Янко и Норми/

  Другите тайни не са толкова тайни, само да иска човек да научи истината.
  Всички на мястото, на което работя, знаят реално какво притежавам и с какво живея. Така че не ми пука дали ще доказвам доходи.

  Еретик
 15. 15 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ех, няма вече да може да се пише луксозната кола на името на приятелката или третия апартамент в центъра... Чиновническа мъка... Ми да напускат, в реалния сектор никой няма да ги пита нищо, ама не им стиска на милите...

  No Pain No Gain
 16. 16 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 655 Любопитно

  До коментар [#1] от "пасъм":

  Ама колега, какво друго да правят в “работно“ време?

  No Pain No Gain
 17. 17 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 508 Неутрално

  А, не е задължително тези страници да се четат при подаването. Но нека ги има, да се знае как са влезли и как след година подаряват коли за 50 бона или круизи, мезонети.....

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  "Корупционни нагласи сред служителите са формират от примера на техните началници и от създадената система и наложени практики"
  Ще страдат дребните риби, а началниците са недосегаеми.

 19. 19 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":

  Препоръчвам ти да гледаш днешното интервю с министъра на здравеопазването, от което се разбра, че не този който е бил представител на държавата - да следи, а онези работели 10-13 г. ("повечето време") са виновни за положението на Врачанската и Ливешката болница!
  Та така и с онези дребните риби, дето нищо не зависи от тях (с 1/2 от заплатата на касиер в... ) ще попълват декларации като шефовете, че сигурно и по-имотни ще се окажат.
  Ама законодателят да не се мае че е пропуснал и общинските служители... Та като обхване и тях всичко ще е наред... След тиво да въведат един задължителен Фас бук и декларацията вместо снимка.

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално


  Повече от очевидно е, че никой няма да чете тези декларации. Цялото занятие си е преливане от пусто в празно с цел отчитане на дейност.

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  За тези смешни заплати едва ли ще останат читави хора, които на всичко отгоре да са съгласни да попълват малоумните декларации, с които да обявяват на всички какво имат и с кого живеят. Искахме да сме като Швейцария, а ставаме като КНДР, време е ГЕРБ да си заминават.

 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3460 Весело

  До коментар [#5] от "penetrating":

  ,,Имат ли привилегии, трябва да поемат и тази стъпка към повече прозрачност.,,

  Малко ша са замислиш и друга песен ша запееш като погазване на човешки права ако всичко това опре до тебе. Да дадеш инфо за това какво притежава жена ти, какво си заделил за детето си

 23. 23 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3460 Весело

  До коментар [#21] от "svoboden":

  ,,За тези смешни заплати едва ли ще останат читави хора, които на всичко отгоре да са съгласни да попълват малоумните декларации,,

  Ма нали така са бори корупцията ве, сичко да е прозрачно. Таса на учат Ристе риформътъ и Радан нашто знами

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3460 Весело

  До коментар [#7] от "Judjuk":

  ,,За корупцията най-много сме виновни ние гражданите. Защото я храним.,,

  Ма Ристе риформътъ и Радан нашто знами знаят как да я борат тас корупция. Нъл те обещават, чи кат земат властта корупция няма да има

 25. 25 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Корупцията на ниските етажи е факт и донякъде движеща сила на противенето срещу въвеждането на елементи от електронното управление.

  Декларациите и сега се попълват и подават от държавните служители на основание ЗДС и някои други "тематични" закони, напр. ЗНАП.

  Изключването на определен набор държавни служители от декларирането ще създаде атмосфера на вътрешни дрязги в самите звена на администрацията, където е публична тайна, че микроклиматът е лош.

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това е начин за озаптяване на корупцията сред държавните служители. На когото не му харесва, може да напусне, никой не го е вързал. Мен ме смущава не това, че тези господа ще попълват въпросници, а това, че нищо не се прави за електронно обслужване на населението. Хайде въведете го най-сетне и да приключим с тези лелки зад разни гишета, които се изживяват като господ и се надсмиват над клиентите си.Къде ще отидат госпожите след това, си е техен проблем. Проблемът на давещите се е проблем на самите давещи се.

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#26] от "proza":

  Може да минат още много десетилетия, докато се постигне до пълно и ефективно електронно обслужване на населението. В момента на фокус е дигиталната свързаност на Западните Балкани. Всъщност всичко си зависи от избирателите - искат ли още от същото или реални реформи, в т.ч. и в администрацията.

 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Не стига, че огромната част от тях са неграмотници, назначени с връзки, а оттам и чувството им за недосегаемост, освен, ако връзката им не падне от поста си, ами имат и претенции, че им намаляват привилегиите.

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Не стига, че огромната част от тях са неграмотници, назначени с връзки..."
  До коментар [#28] от "Мондиана":

  Някои са с интимни връзки назначени.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":,,За корупцията най-много сме виновни ние гражданите. Защото я храним.,,Ма Ристе риформътъ и Радан нашто знами знаят как да я борат тас корупция. Нъл те обещават, чи кат земат властта корупция няма да има
  —цитат от коментар 24 на сидер


  Майтапиш се, но не си прав. И Христо и Радан отказаха колаборация с Боко заради корупцията. Не че съм им фен на тия, но пък истината трябва да се признае. Дали имат капацитет за борба с корупцията е въпрос, но мотивацията им е доказана.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK