Унищожени местни медии и брутален натиск - журналистиката в Източна и Централна Европа

Унищожени местни медии и брутален натиск - журналистиката в Източна и Централна Европа

© Георги Кожухаров



Унищожаване на местните и обществените медии и натиск върху частните, който става все по-брутален – пред тези проблеми е изправена журналистиката в Централна и Източна Европа. Около това мнение се обединиха експертите на международната конференция "Медийна свобода и плурализъм".


Форумът е организиран от четири професионални сдружения от сектора: Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската федерация на журналистите, Европейската асоциация на издателите на списания и Съюзът на издателите в България.


България


В България има две медийни групи – една изпълнява традиционната си роля на куче-пазач и критик на властта, а другата ласкае политиците и разпространява реч на омразата против всеки, критикуващ властта. Това заяви Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".




Той се пошегува, че разследващата журналистика в България е на високо ниво – дотолкова, че някои медии правят по-добри разследвания от прокуратурата и полицията. Законите за медиите са сравнително добри, коментира още Кашъмов, като посочи, че за клевета не се носи наказателна отговорност, но пък се налагат високи обезщетения, които са особено опасни за малките местни медии.


Най-големият проблем според него са новите форми на правен тормоз върху медиите, при които различни закони се мобилизират за атаки срещу неудобни издания и даде пример с дела срещу в-к "Капитал", "Бивол" и "Медиапул".


Асен Йорданов от "Бивол" посочи, че в различните държави борбата срещу независимите журналисти се води с едни и същи опорни точки и способи за репресия, защото политическите им системи са еднакви. Във всяка една от тези страни говорим за олигархия, за посткомунистически структури, свързани с бившия режим, които са овладяли общественото пространство, каза той и поиска политическа подкрепа от Брюксел.


Словакия на кръстопът


Убийството на журналиста Ян Куцяк и годеницата му отприщи обществен гняв в Словакия, но доведе и до положителни промени, посочи Павло Шалай, редактор в Euractiv. Той съобщи, че две опозиционни партии са предложили законодателни мерки за борба с концетранцията на медийна собственост и защита на разследващите журналисти, а фондация "Отворено общество" е създала фонд за грантове за разследвания.


Но разследването на убийството буксува, а вербалните атаки срещу медиите продължават, каза още той. "Словакия е на критичен кръстопът – ще тръгнем или към Унгария и Полша, или към Западна Европа", заяви Шалай.


Повече войник, отколкото журналист


Така каза, че се чувства Томаш Пиатек, чиято книга "Мачеревич и тайните му", посветена на връзките на бившия министър на отбраната Антони Мачеревич и връзките му с руската мафия, изправи репортера пред съдебен и обществен тормоз.


Аз съм щастливец, защото моят случай бе шумен и известен, каза Пиатек. Министърът не посмя да ме съди, защото книгата бе добре документирана, вместо това ме прати на военна прокуратура за тероризъм.


Пиатек е бил описван от близки на властта на медии като луд, агент на антиполска конспирация и е бил атакуван заради религията си – понеже е протестант, а не католик. Преструващи се на полицаи хора нахлули в апартамента на родителите му, бил е нападан физически, телефонът му – хакнат.


Със съдебен натиск заради неприятни публикации се е сблъскал и един от най-авторитетните вестници в Полша - "Газета виборча". Международният редактор Бартош Виелински описа как разпространителите крият броевете на изданието от публиката, а държавни компании го съдят за клевети. Представете си, че управляващата партия контролира съдебната система и съдията получи обаждане, че трябва да бъде патриот и да осъди тази антиполска медия, каза той. Ако това се случи няколко пъти, ще загинем. (Повече за проблемите на медиите в Полша четете тук.)


Повече диагноза, отколкото професия


Да си професионален и независим журналист в Сърбия е повече диагноза, отколкото професия, каза Зоран Секулич, който председателства Асоциацията на издателите на сръбски вестници. По думите му ситуацията в страната се влошава всяка година, а медиите масово не действат в обществен интерес, а в интерес на властта.


Унгария – обществените медии вече са държавни


Обществените медии вече функционират като държавни и разпостраняват правителствена пропаганда, заяви директорът на неправителствената организация Mertek Media Monitor Габор Поляк. А местните медии са овладени от бизнесмени със силни връзки с управляващата партия "Фидес" и това бе илюстрирано от изборните резултати. На парламентарния вот тази пролет партията на премиера Виктор Орбан получи рекордно високи резултати в селските райони и малките градчета, но не и в столицата.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Аууу, какво заглавие, какъв апокалипсис .......

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5335 Неутрално

  "В България има две медийни групи – една изпълнява традиционната си роля на куче-пазач и критик на властта, а другата ласкае политиците и разпространява реч на омразата против всеки, критикуващ властта."

  Не останаха медии критици на властта в Булгаристан

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Всеки решава за колко , на кого и срещу какво ще си продава труда. Не е ли съгласен с едни услови търси други. Защо журналята трябва да са нещо по-така?

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6907 Неутрално

  В Източна и Централна Европа не можем да се отърсим от комунистическите методи и похвати.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 281 Весело

  "Семейство Василеви: Моника Станишева ни предлагаше да пазаруваме медии" - https://clubz.bg/57997-semejstvo_vasilevi_monika_stanisheva_ni_predlagashe_da_pazaruvame_medii "

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Нали можем свободно да коментираме новините?
  Всъщност мнението на журналистите не е решаващо. Фактите си остават факти и във форумите има достатъчно тълкувания на последните под най-различни ъгли.
  Така че мисля, че имаме право да се оплакваме от несвободни медии.
  Може да ви се струва странно, но именно в така наречените "развити демокрации", могат да ви осъдят за използване на "език на омразата".
  Ето това вече е цензура и ограничаване на свободата на словото.

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Корекция.
  Да се чете "Така че мисля, че НЯМАМЕ право да се оплакваме от несвободни медии".

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Февруари 2009г.
  Управителен съвет на „Съюза на издателите в България":
  Тошо Тошев – Председател на УС
  Венелина Гочева – Зам. председател на УС
  Светлана Шаренкова - Зам. председател на УС
  Иво Прокопиев - Зам. председател и Главен секретар на УС
  Валери Запрянов, главен редактор на списание „Тема”
  Сашо Дончев, издател на в. „Сега”
  Степан Ерамян, управител на Издателски къщи „Марица” и „Струма”
  Тодор Батков, издател на в. ”Стандарт”
  Петър Манджуков, управител на ПМ Прес ООД– издател на в. „Дума”
  Валентин Панайотов, издател на в. „Пари”.
  Николай Даковски, издател на в. "Новинар"
  Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България“

 9. 9 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Пеевски държи много печатни издания + над 80% от разпространението. Отделно, държи телевизии и сайтове. Отделно, чрез приятеля му Борисов, влияе на трите национални телевизии. Те, двамата, спокойно държат медиите. Борисов още преди да стане премиер си позволяваше да пише смс-и и да се обажда на шефовете в телевизии.

  Последиците са, че Борисов не получава реални въпроси, а само удобни въпроси. За корупцията се коментира като „усещане” на фона на „стабилност”, а българите се топят, емигрират, оглупяват .... Няма медии, публицистика и анализи, има чалга, готварски и музикални реалити и прочее бози ...

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3480 Любопитно

  Ако влезете в болница, ще ви занимават с проблемите на здравеопазването. В училище...... същото. И е нормално. Моят крак боли най-много.
  В същото време усещам нещо познато и дразнещо. Дай да се изревем, че сме поробени и някой да ни освободи!
  Какви несвободни медии БЕ?
  Съчиняват се измислици, откровено се плюят публични личности и ревем, че ни притискат? Че къде другаде премиерът е наричан последователно бостански артикул и Бай Член и това се разминава с ехидна усмивка?
  Коя точно свобода ви трябва?
  Защо не напишете какво точно искате?
  Ако имате проблеми, те са в автоцензурата.

  Еретик
 11. 11 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1824 Весело

  "Семейство Василеви: Моника Станишева ни предлагаше да пазаруваме медии" - https://clubz.bg/57997-semejstvo_vasilevi_monika_stanisheva_ni_predlagashe_da_pazaruvame_medii "
  —цитат от коментар 5 на plebs


  Едни са предлагали, да се опазарят медии, други директно са изнудвали, ама това не е важно, щото са от ГЕРБ, нали баджанак?! ;) - https://clubz.bg/57997-semejstvo_vasilevi_monika_stanisheva_ni_predlagashe_da_pazaruvame_medii
  Хубаво е да четеш и пействаш не само заглавията!

 12. 12 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  „Ако имате проблеми, те са в автоцензурата”

  Добро утро, сега ли го разбра? Автоцензурата е по-лоша от цензурата. Да купиш, подкупиш, сплашиш, повлияеш, натиснеш, уволниш, това води до автоцензура.

  Дали журналист нарече Борисов бай Х.й или го нарече друг политик? Това ли ти е примера за медийна свобода- реплика на политик в живо предаване? Реплика бай Х.ѝ е медийна свобода ли?

  А какво стана с въпросите към Борисов в Лондон, на среща със студенти, които никоя медия не посмя да му зададе? И която среща и въпроси дни наред не показваха, докато излезнат в интернет? А защо медиите отрязаха протеста на възрастен човек срещу връчване на награди за успели хора от „успелия” Борисов?

  Как, според теб, се получава автоцензура? Случайно така, без влияние на публични фигури?

  Докато в тази държава вирее наивно и робско мислене, оправия и живот няма да има!!

 13. 13 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  За каква цензура говорим? Не е ли достатъчно да се види как на 9ти май Таско Ерменков с каква злоба и ярост натискаше ръката на нещастника от тв Алфа задаващ въпрос на Нинова?Телевизия на проруската Атака.Кой?Държавата ли,управляващи ли налагаха цензура?Писна ми за всички медийни простотии да е виновен всеки друг а не журналисти и най вече собственици на медии!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  Пък Борисов и Пеевски що казват, че това въобще не е вярно.

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  И грантаджийски медии.

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 288 Неутрално

  А в Южна Европа не е ли същото, или викаш не искате да им разваляте имиджа, а на ИЕ така или иначе си е развален.

 17. 17 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Точно в тази ситуация очаквах много повече от Капитал... като истинска, опозиционна медия... можеха да ги разкъсат... но уви... получаваме само превод на статии и дейли Раша

  I shave with Occam's razor
 18. 18 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#17] от "Сахаров":

  Както се казва:Човек не може да надскочи боя си,.В случая Икономедия се затруднява да подскочи,не да надскочи.Жалко!

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Каква синхронна реакция на дежурните герберасти.

  Единият пък даже твърди, че след като некой може да каже на Слънцето, че е проста Тиква, значи медиите са свободни.

  Герберасти, сър!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#14] от "Роси":
  „Пък Борисов и Пеевски що казват, че това въобще не е вярно.”

  И двамата са борци за медийна свобода и независими медии, даже вторият прави закон по въпроса, а първият му го гласува. Както и закона за вторичното разграбване на КТБ, както и закона срещу офшорни фирми.

  Единият предлага, другият гласува, нищо че единият е в „опозиция”, а другият управлява. Може да е от срещите сутрин с огледалото....

 21. 21 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов": Костадине, запомни, че твоя премиер не е премиер на много хора и като го наричат по определен начин, то е, че по друг начин няма да го разбере. Да можеш да псуваш по форумите не означава свобода на словото. Това е възможност да се разтовари енергията на народа, за да не му хрумне на тоя народ да извърши нещо нетолерантно. За това са ехидните усмивки Костадине. Ако прочетеш статията 10- тина пъти може и да разбереш за какво става въпрос, за което аз лично, дълбоко се съмнявам. Но ще се радвам, ако не съм прав.
  А как ще ми обясниш, че години наред доказвах в Блиц, че не съм робот, а от известно време не ми дават възможност. Що така бе Господине?

 22. 22 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#21] от "goro6":

  Знаете ли кое е най-смешно и жалко. Почти 30 г. след 1989г., масовият българин си остава все така наивен. Все си мисли, че някакви политици, за които гласува, ще бъдат честни, кадърни, работливи и ще му оправят живота. Докато той гледа телевизия, хрупа салата и гласува за същите хора.

  Е, масовият българин си хрупа, а избранниците си оправят живота с неговите пари и дадена от него власт.

 23. 23 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#13] от "gobay": Виж сега пич, на мен пък ми писна от такива като теб, които не са съсредоточват върху проблема, ами го удрят на партизанлък. Ама Алфа била проруска, журналиста бил нещастник. Ти защо не дадеш рецептата за щастие, защото оставам с впечатление, че си голям нещастник. Журналиста от Атака беше провокатор, защото въпроса му бе провокативен, да не кажа и глупав. Какво правела Нинова на Паметника наСА, като Вигенин легитимирал хунтата в Киев? Ами Нинова отдава почит на загиналите съветски войни във ВСВ. Вигенин е изпълнил политическа поръчка на Станишев. Начина по който реагираха съпартийците на Нинова бе адекватен, но попадаше в графата," не бива да се прави така". Между Нинова и Станишев разликата е огромна и не е мястото тук да ти обяснявам в какво се състои. С комунистически навици антикомунизъм не се прави. И запомни, земята на която сме се родили и живеем е моя земя, но твоята държава не е моя държава.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5467 Неутрално

  Тази регистрация на състоянието е доста подтискаща...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Медиите като цяло се придържат към опорните точки, спуснати отгоре. Трябва да знаят кого, как и доколко да критикуват. Въртят се всички около маловажни проблеми, напомпвайки ги с повече значимост, отколкото им се полага. В същото време подминават важни новини, които не са удобни на господарите им. Омаловажаване на важното и придаване на повече значимост на второстепенни въпроси е един често срещан прийом за диктуване на медийната политика.

 26. 26 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 323 Неутрално

  И кой ще попречи на местния феодал да ти стъжни живота, ако извадиш нелицеприятни факти за бизнеса му?
  Местната власт, на чиято партия е спонсор?
  Или полицията на която купува бензин?
  Или съдии и прокурори с които яде и пие?

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  След 50 години казармен комунизъм - това е положението.

  Хората са загубили демократичните си рефлекси, журналистите знаят, че трябва да се служи не на истината, а на властта.

  Освен това, като знам каква "ковачница на кадри" е т.нар. факултет по журналистика в СУ, и кои са ковачите...

  Горките (не особено умни) студенти си излизат от там готов обслужващ персонал.

  Аз лично чета почти изключително Дневник, Капитал и Медияпул, като понякога отварям и Фактор - единствено заради мненята на руски анализатори-дисиденти.

  Останалият боклук просто не ме интересува.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Нали можем свободно да коментираме новините?Всъщност мнението на журналистите не е решаващо. Фактите си остават факти и във форумите има достатъчно тълкувания на последните под най-различни ъгли.Така че мисля, че имаме право да се оплакваме от несвободни медии.Може да ви се струва странно, но именно в така наречените "развити демокрации", могат да ви осъдят за използване на "език на омразата".Ето това вече е цензура и ограничаване на свободата на словото.
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  Не.
  Да не смее журналист да разследва властта, освен ако не е суициден идеалист е "липса на свобода".
  А да може да псуваш травестити публично е "арабска свобода"--там може и евреите да попържваш и американско знаме да изгориш, но ако нещо тръгнеш да намекваш как прокурора крадне--я на кой му счупиха краката и му поизнасилиха дъщерята.
  Всеки сам избира дали предпочита "европейска свобода" или "арабска свобода".
  Русия избра арабската, Турция също.
  Унгария и Полша са на ръба.

 29. 29 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  А в Южна Европа не е ли същото, или викаш не искате да им разваляте имиджа, а на ИЕ така или иначе си е развален.
  —цитат от коментар 16 на happystory



  https://en.wikipedia.org/wiki/Press_Freedom_Index
  По-скоро с положението в България са се смирили, а "по-развитите" като Унгария, Полша, и Чехия, се опитват да ги засрамят да се изправят докато е време.
  А нашето ниво (111-то в списъка, от 38-мо през 2002) си е най-долно сред белите демокрации, след нас вече почват всякакви цигански и негърски демокрации от третия свят, и след това са диктатурите като Русия и Беларус.

  Иначе като общество сме били по-демократично, през 2017 (47-мо място), и от Унгария и от Полша, Сърбия, и Румъния.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index
  Ама това са данни от преди промените тази година, дето качиха на 48 часа задържане без контакт с роднини, намаляване опции на обжалване на обществени поръчки, и т.н. Ще видим през 2018 къде сме. Ако сме пак там или по-нагоре, то не защото сме добре, а защото други са станали още по-зле.

 30. 30 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#28] от "patilanskomeze":

  Точно за това говорим. Първо, всеки трябва да си даде сметка за отговорността на медиите в едно общество. Неслучайно, наричат медиите четвърта власт. Ролята на медиите не е да забавляват, а основно - да формират мнение. За да се формират мнения, трябва представяне на СЪЩЕСТВЕНИ обществени проблеми + различни гледни точки. Това е публицистика и анализи. Отделно, обективно отразяване на всички ВАЖНИ събития.

  Всеки да си помисли кои са съществени проблеми и важни събития. Дали такива се отразяват в повечето български медии, или ни заливат с жълтения, крими хроники, и други удобно залагалки за наивниците.

  Пример. Телевизията БИТ. Преди да я купят хора на Пеевски и Гергов, имаше няколко публицистични предавания, критики, различни гледни точки, разговори за корупция, администрация, съд, прокуратурата, полицията, управляващите, опозицията, Румъния, реформи....
  Сега основното е Наталия Кобилкина и развлекателни програми - да й се вдигнел рейтинга, не че спират коментарите за съществени и важни теми и събития... Същият натиск от Кошлуков и Каменаров и в БНТ...

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Всеки решава за колко , на кого и срещу какво ще си продава труда. Не е ли съгласен с едни услови търси други. Защо журналята трябва да са нещо по-така?
  —цитат от коментар 3 на skomina


  Точно защото са журналисти са "нещо по-така"!
  Защото формират мнението на обществото.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Нали можем свободно да коментираме новините?Всъщност мнението на журналистите не е решаващо. Фактите си остават факти и във форумите има достатъчно тълкувания на последните под най-различни ъгли...
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  Пишеш на изус!
  Ако не ти ги съобщят фактите (нали затова се опитват да подчинят всички медии), могат спокойно да си те лъжат на поразия.
  В Русия защо вярват, че цели я свят е срещу тях и иска да ги разруши? Защото това им се набива непрекъснато в главите!


  ...Може да ви се струва странно, но именно в така наречените "развити демокрации", могат да ви осъдят за използване на "език на омразата".Ето това вече е цензура и ограничаване на свободата на словото.
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  Целенасочено смесваш "езика на омразата" със случаите когато се казва голата истина. "Езикът на омразата" включва най-вече обиди, измислени квалификации, клюки. В него няма истина и честност. Истината се опира на факти, които са свързани с точно определен акт, неоспорими са и могат да се проверят и докажат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Дневник, нещо за Газа?

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 967 Неутрално

  да не забравяме и Малта, бе! И черна гораЧ! дето от скоро е в НАТОООО!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK