Има ли "зелени" в Дания и как общината реши да гори боклука на София

Има ли "зелени" в Дания и как общината реши да гори боклука на София

© Георги КожухаровНа фона на липсата на информация и съгласие, за които сигнализират общински съветници и граждани, днес Столичният общински съвет ще решава дали общината да вземе кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 67 млн. евро и дали да кандидатства за още 91 млн. евро от оперативни програми, за да изгради инсталация за изгаряне на отпадък - РДФ гориво, в "ТЕЦ София".


Срокът ѝ на експлоатация ще е 26 години, като в 19 от тях общината ще изплаща кредита. Срещу решението вече се обявиха съветниците от "Политическа група 5", политическото обединение "Демократична България", "За Земята" и редица граждани, част от които участваха в общественото обсъждане на проекта през февруари.


От него се разбра, че общината е възложила на фирмата консултант - "Рамбол", да разгледа възможността за изграждане само на тази инсталация в "ТЕЦ София", без да предложи и други технологии. Жителите на столицата също не са могли да добият информация за проекта и по-конкретно какви биха били негативите от неговото изграждане. Съмненията са, че горенето ще отделя редица замърсители на въздуха като фини прахови частици. Липсва достъп до оценките върху околната среда и здравето на живеещите в околните квартали. На сайтовете на различни държавни ведомства са достъпни само решенията за тези оценки.
Според общината информация за проекта може да бъде намерена на нейния сайт, както и в тези на Регионалната здравна инспекция – София, районните общини "Сердика" и "Искър". "Цялата информация е налична във вселената", каза иронично общинският съветник Трайчо Трайков по време на обсъждането в сряда в комисията по икономика и собственост. По думите му заинтересованите граждани на столицата не са успели да получат информация за проекта, дори по Закона за достъп до информацията (ЗДОИ), като самият той "постепенно" добивал представа за проекта и по тази причина все още не е решил дали да го подкрепи.


Неколкократно зам.-кметът по екология Йоана Христова, както и съветници от ГЕРБ казваха, че вече е късно за промяна на технологията. Така днес съветниците са поставени в ситуация, в която трябва да одобрят вече взето решение и то, както се разбра от обсъжданията, преди 11 години.


Пари в огъня


Според изчисленията инсталацията ще струва около 157 млн. евро. От тях 17.5 млн. евро ще са за сгради с помещения, 10.4 млн. евро за "обекти на гражданско строителство", 118,2 млн. евро за съоръжения, 3 млн. евро са за непредвидени разходи и 8.438 млн. евро за "подготовка и управление", се разбира от отговори на общината до граждани, с които "Дневник" разполага. От екипа зам.-кмета по екология Йоана Христова обясниха, че под "обекти на гражданско строителство" се има предвид инфраструктурата - площадки, ВиК, елетромрежа. Дейностие по "подготовка и управление"включват популяризиране и хонорари за надзор на строителството и първите години от работата на инсталацията.


Разходите за персонал, офис и администрация на година ще бъдат 3.5 млн. евро. Толкова ще бъдат и парите за консумативи, но те са променливи, се вижда още от отговорите на общината до гражданите.


Отделяната дънна пепел ще бъде транспортирана до депото за строителни отпадъци във "Враждебна", където входната такса за година е 74 хил. евро. Приетият вариант за летливата пепел е да се транспортира до Германия, което ще струва 3.075 млн. евро на година. В момента всичкият РДФ отпадък се изпраща до 3 циментови завода в България за малко над 5 млн. евро на година.


Според отговорите изгарянето в циментовите заводи е било само временно решение, още при изграждането на завода за механично третиране на отпадъците и инсталацията в "ТЕЦ София" има за цел да постигне "високоефективно комбинирано производство на енергийна и топлинна енергия". Според данните тя ще произвежда елетроенергия за едва 30 хил. домакинства и топлоенергия за други до 35 хил. домакинства.


Предвидени са и пари за мониторинг. От тях 6.9 млн евро ще са за контрол на отделяните емисии и 2 млн. евро за друг "периодичен контрол".


Пак в отговорите се казва, че ако днес тази инсталация е била изградена, цената на топлинната енергия щяла да бъде с 6% по-ниска. Това е и един от основните аргументи на общината да изгради инсталацията - подобряването на финансовото състояние на "Топлофикация София", защото тя ще си спестява годишно по 12.5 млн. евро от разходи за газ. Общинското дружество има и разсрочени задължения за 500 млн. лева.


Решено преди 11 години


Един от основните мотиви на съветниците от "Политическа група 5", в която влизат представители на "Глас народен", "Зелените" и "Движение 21", да искат общината да потърси друга технология е липсата на съгласие сред гражданите, както и информация сред съветниците.


По време на обсъждането в общинските комисии съветниците от групата Иван Велков и Симеон Славчев посочиха, че негативното отношение на жителите на столицата към проекта си е проличало на общественото обсъждане на проекта през февруари. "Ние с вас сме били на различни обсъждания явно", отговори им Лорита Радева (ГЕРБ) - председател на комисията по екология.


На обсъждането не само се видя, че софиянци не одобряват проекта, но и са доста недоволни от липсата на информация за него, каквато не са могли да получат дори сред изрични запитвания. Това е видно и от протокола от обсъждането, който е част от предложението, което ще се гласува днес.


На обсъждането се разбра и че при проектирането на завода за механично третиране на боклука край село Яна, известен като "завода за боклук", през 2007 г. е планирано РДФ горивото да се изгаря в инсинератор, който да бъде построен.


Последно е било определено мястото му, като другата разглеждана алтернатива била инсинераторът да бъде изграден до "завода за боклук". От общината обаче отхвърлили тази възможност, защото проектът щял да се оскъпи с няколко десетки милиона. Причината е, че ще трябва да бъде изграден и топлопровод до "ТЕЦ София", където боклукът да се изгаря. С това на практика от общината признават отказа си да обмислят други решения.


По време на едно от обсъжданията в комисии общинският съветник Стефан Марков (ДБГ) попита представителите на компанията "Рамбол", които са консултирани Столичната община при избора на технологията за изгаряне на РДФ отпадък: "Има ли "зелени" в Дания и как са били одобрени подобни проекти там". Марков е един от подкрепящите проекта, но така и не получи отговор.


В Дания има няколко "зелени" партии, както и инсталации за изгаряне на отпадък - инсинератори, но скандинавската държава е започнала да ги изгражда още през ХХ век, когато е нямало по-добри алтернативи. Днес там се търсят други възможности за оползотворяване на боклука - основно по-ефективно рециклиране. РДФ горивото от отпадъка на София обаче ще трябва да се изгаря. Причината е, че той съдържа само отпадъци, които не подлежат на този процес - резултат от проектирането на завода за боклук преди 11 години.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5947 Неутрално

  Никой не трябва да робува грешни решения, само защото са хвърлени пари в тях. Примери много. Напоследък завода за боклука и Белене...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Няколко пъти вече чувам за това, няколко пъти чета, МНООООГО БЛАЖНО, МНОГО.

 3. 3 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Нека всички да забравят политическите си пристрастия и да помислят за чистотата на въздуха и здравето на хората.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 837 Любопитно

  Поредната смециа от некадърност и корупция ... докога?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Според мен, когато си против нещо, в случая софийския боклук, да предложиш обмислен по-добър вариант. Опитах се да прочета материала внимателно и никъде не прочетох предложение на "зелените", примерно.

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Малкото Белене.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Интересно, сега за 5 млн. се гори, а искаме да изградим нова инсталация, където разходите ни биха били 6-7 млн - персонал и транспорт до площадки в Германия. Не говоря за инвестицията, но да кажем, че тя ще се изплаща от произведения ток и топла вода. Освен логика на инат, не виждам друга.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2230 Весело

  До коментар [#5] от "man_un":

  Ъ-ъъ, домашни контейнери за компост плюс мая от щам-бактерии дето ядат пластмаса. С рушвета на Иванчева могат да обзаведат балкон-кухните на половин "Младост".

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6196 Неутрално

  Инсталации за горене се строяха и в Германия масово в края на миналия век. С европейски пари. С доста злоупотреби. После се въведе кампания за засилено разделно събиране. Немците така старателно започнаха да разделят, че общият боклук започна да не достига за тези инсталации и сега се внася от Италия...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Горенето в чертите на или в непосредствена близост до населено място ми се струва безумно.
  Циментовите заводи са поне на няколко км извън.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Целта на заема е да замаскира грубите грешки, допуснати в първите два етапа от управлението на отпадъците. Публична тайна е, че т.нар. "реномиран европейски консултант" с хонорар от 9 милиона лева е набутал на аборигените всичко най-скъпо, което човек може да си помисили. Кой знае каква част от хонорара е отишла и за мотивиране на племенните вождове, които се държат като търговски агенти и четат от рекламните брошури на производителите без капка критична мисъл.

  Няма случай в света, в един и същи град да се произвеждат РДФ-пелети и да се горят в съседния квартал. Тези кълба водна пара, които виждате на гара Яна от АМ "Хемус" са топлозагуби, които нямаше да ги има, ако боклукът се гори директно.

  Друг е въпросът що за "боклук" е нещо с 20% съдържание на влага и 60 % съдържание на класически вторични суровини като кашони и пластмасови бутилки.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 12. 12 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Уж дясната коалиция Демократична България пак е сред първите редици и се занимава с безподобни глупости. Вие не прочетохте ли, че огромната част от финансирането ще е от ЕС. Тази ЕК, а и по принцип пари от ЕС, никога няма да бъдат дадени за нещо, което дори минимално може да има отрицателен ефект за околната среда. Оттук нататък каквото и да ми говорят "разбирачите" темата за мен приключва. Няма да е зле ДБ-то да започнат да се занимават с реални проблеми, че рейтингите им далеч не са в тяхна полза в момента.

 13. 13 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 881 Весело

  Да не сме вече в еврозоната?!?!?!?? пропуснал ли съм нещо??!?!!?

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Уж дясната коалиция Демократична България пак е сред първите редици и се занимава с безподобни глупости. Вие не прочетохте ли, че огромната част от финансирането ще е от ЕС. Тази ЕК, а и по принцип пари от ЕС, никога няма да бъдат дадени за нещо, което дори минимално може да има отрицателен ефект за околната среда. Оттук нататък каквото и да ми говорят "разбирачите" темата за мен приключва. Няма да е зле ДБ-то да започнат да се занимават с реални проблеми, че рейтингите им далеч не са в тяхна полза в момента.
  —цитат от коментар 12 на kmy56562160


  Май ти не четеш. Първо финансирането от ЕС щеше да бъде 85%, после го намалиха на 80%, накрая на 67% и последно, както можеш сам да се убедиш, се е сринало на 58%.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 15. 15 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#14] от "cinik":

  И? Какво от това? Дори и 10% да е европейското финансиране то няма да бъде отпуснато ако има опасност за околната среда. Контролът върху проектите е железен от страна на ЕС. По-голяма гаранция от това не виждам какво може да искате.

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Инсталации за горене се строяха и в Германия масово в края на миналия век. С европейски пари. С доста злоупотреби. После се въведе кампания за засилено разделно събиране. Немците така старателно започнаха да разделят, че общият боклук започна да не достига за тези инсталации и сега се внася от Италия...
  —цитат от коментар 9 на Незнайко в Слънчевия град


  Реномето на индустрията с горенето на отпадъци по цял свят комбинация от това на цигарените концерни, производителите на "хранителни заместители" и търговците на употребявани автомобили. Капацитетите от общината не пожелаха да разберат, че който се хване с бръмбара, ще осъмне на лайното.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2734 Неутрално  Трябвало е да поставят стандартен ТЕЦ за горене на боклук, касиращ на входа кинти от сметосъбирачите за ютилизацията на отпадъците, а не изхода доставящ ел.енергия + топлофикация.
  От пепелта може да се извадят доста метали, особено ако гориш и индустр. отпадъци.

  Големите боклукчииски камиони влизат по магистрална рампа направо в завода и изсипват боклука в 20 метров сиолоз. Там сръчен кранист го омешва мокър със сух и го хвърля (една щитпка е няколко тона) в пещта, където първо се суши на движеща се скара, след което изгаря развивайки температура да 1200 градуса.
  Голямото предизвикателсвто е изолацията на стените на пещта, по която стържат твърди частици при изгарянето. Въздухът за горене се засмуква от горната част на силоза, за да не смърди на съседите.
  С топлината се произвежда пара, която върти ел. генератори по 50 мегавата и после остават 100 мегавата топлинна мощност.
  Пушеците минават през няколко цикъла на очистка, като най-интересни са филтрите за финни частици.
  От пепелта може да се вадят всякакви метали, след което може да се ползва за строителството на пътища.
  Летливата пепел се събира в чували и се депонира в стари рудници.


 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#14] от "cinik":И? Какво от това? Дори и 10% да е европейското финансиране то няма да бъде отпуснато ако има опасност за околната среда. Контролът върху проектите е железен от страна на ЕС. По-голяма гаранция от това не виждам какво може да искате.
  —цитат от коментар 15 на kmy56562160


  Ако искаш да се кълнеш в Европейския съюз, ЕС от година на година затяга финансирането на крематориумите и вдига изискванията за рециклиране на оптадъците. Това е и причината преди 5 години да предлага грант 85 % спрямо общинско участие 15%, а в момента общинското участие да е 48% (3 пъти по-високо). Но ние като твърдоглави и най-вече "подковани" тъпи копелета си държим да се самозакопаем.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 19. 19 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 245 Гневно

  Скандално ! Столицата с НАЙ-МРЪСЕН въздъух в Европа ще изгражда завод, който ще увеличи вредните прахови частици. И е икономически неизгоден!! ТЕЦ-ът е почти в центъра на София, предлагам общинарите да се преместят в административната сграда там, като толкова одобряват технологията , а специално Лорита Радева и Фандъков да си построят по една къща в близост

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Нека всички да забравят политическите си пристрастия и да помислят за чистотата на въздуха и здравето на хората.
  —цитат от коментар 3 на КА2


  Самата петиця за референдум по въпроса съдържа точка с контрапредложение: изпъление на изискванията на ЕС за рециклиране, които са 65% общо и 75% за опаковките. Ние така или иначе трябва да ги изпълним, просто сега общината прави стъкмистики, като например брои изкопаната пръст от метрото за "разделно събран отпадък".

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#5] от "man_un":Ъ-ъъ, домашни контейнери за компост плюс мая от щам-бактерии дето ядат пластмаса. С рушвета на Иванчева могат да обзаведат балкон-кухните на половин "Младост".
  —цитат от коментар 8 на Lemmy


  Биоотпадък за компост се събира и в момента на площадката на Хан Богров, в която са вложени 40 милиона лева. Но никой не иска кафява кофа за биоотпадък от домакинствата, защото работата на голямото братче на гара Яна е точно да суши боклук и като няма какво да суши, ще се разбере много бързо какво ни е набутал "реномираният консултант" за 400 милиона лева.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Трябвало е да поставят стандартен ТЕЦ за горене на боклук, касиращ на входа кинти от сметосъбирачите за ютилизацията на отпадъците, а не изхода доставящ ел.енергия + топлофикация. От пепелта може да се извадят доста метали, особено ако гориш и индустр. отпадъци.Големите боклукчииски камиони влизат по магистрална рампа направо в завода и изсипват боклука в 20 метров сиолоз. Там сръчен кранист го омешва мокър със сух и го хвърля (една щитпка е няколко тона) в пещта, където първо се суши на движеща се скара, след което изгаря развивайки температура да 1200 градуса. Голямото предизвикателсвто е изолацията на стените на пещта, по която стържат твърди частици при изгарянето. Въздухът за горене се засмуква от горната част на силоза, за да не смърди на съседите.С топлината се произвежда пара, която върти ел. генератори по 50 мегавата и после остават 100 мегавата топлинна мощност.Пушеците минават през няколко цикъла на очистка, като най-интересни са филтрите за финни частици.От пепелта може да се вадят всякакви метали, след което може да се ползва за строителството на пътища.Летливата пепел се събира в чували и се депонира в стари рудници.
  —цитат от коментар 17 на Ф.Нинов


  Сега да го съпоставим с нашенското решение:

  - Разделно събиране като в Германия няма
  - Крематориумът не е стандартен, а е за РДФ-гориво
  - Камионът с боклука не "влиза направо от магистралата", а ходи на гара Яна, където се суши (с огромен разход на енергия) и се пресова на бали РДФ
  - Камионът влиза в центъра на София, като общината казва на протестиращите от Малашевци, че ще минава по бул. "Рожен", а на протестиращите от "Толстой" - обратното, че ще мианва през центъра на Малашевци, така че да са спокойни
  - Боклукът е в силно концентриран вид, но "за сметка на това" ще изгаря при 850 грдуса, не при 1200

  Единственото общо е, че и в двата случая летливата пепел ще се "складира в рудници в Германия", само че за теб във Франкфурт са ти на 100 км, а от тук ще са на 1500 км

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2734 Неутрално

  До коментар [#22] от "cinik":

  Ето едноминутно видео с горящия болкуци франкфуртски ТЕЦ:
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=27&v=uWMARbjLh3M

  Температурата на изгаряне даже е 1300 градуса.

  Иначе камионите влизат магистрално до самия силоз в самия завод.

  На определени дати може външни посетители да се запишат на двучасова екскурзия, на която освен да видиш и пипнеш, се дава възможност да задаваш всякакви въпроси. Аз като ел. инженер съм един от най-трудните за ексурзовода посетители.

  ТЕЦът за горене на боклук е много по-интересен от да кажем разглеждане на ЕЦБ или Бундесбанк.

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Интересно, сега за 5 млн. се гори, а искаме да изградим нова инсталация, където разходите ни биха били 6-7 млн - персонал и транспорт до площадки в Германия. Не говоря за инвестицията, но да кажем, че тя ще се изплаща от произведения ток и топла вода. Освен логика на инат, не виждам друга.
  —цитат от коментар 7 на ivanko77


  Никой технически среднограмотен човек не вярва, че този проект може да докара печалба, дори да беше напълно безплатен. В самата топлофикация енергетиците се усмихват иронично и се надяват, че безумието няма да се случи.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 25. 25 Профил на Miloslav Antonov
  Miloslav Antonov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Наистина няма ли да е по добре да се вложат тези стотици милиони в по ефективно разделно събиране и рециклиране...

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Всичко, което се строи с държавни и общински пари е свързано с корупционни схеми.

 27. 27 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Да не забравяме ,чè при такива темперетури железобетона започва радиационно излъчване ,което èсто се подценява и затова е по-опасно и от АЕЦ за хората които живеят на около.
  А камионите колко газове ще вкарат в града от това постоянно пътуване до гара Яна.
  После общината иска да спира автомобилите,нещо няма единно обмисляне на проблемите.Един камионна с такъв тонаж замъсява колкото 100 автомобила и ще се движи 24,/7 ще скапва и птъща които да се ремонтират -дали наистина е по-ветино от това да се гори там в полето.
  Но, изобщо да се гори боклука е безумна идея в днешния век и за в бъдеще.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK