Държавата – с много и неработещи консултативни съвети

Държавата – с много и неработещи консултативни съвети

© Георги КожухаровОбщо 70 консултативни съвета съществуват към държавната администрация към края на миналата година. Това показват данните от доклада за състоянието на администрацията, приет от правителството и публикуван на сайта му. От тях 32 са създадени с постановление на Министерския съвет и 38 - със закон. 35 са към правителството, 28 са създадени като консултативен орган към министър, 5 към председател на държавна агенция и 2 към изпълнителен директор на агенция.


Според правилата всички съвети са длъжни да отчитат дейността си в портала за консултативни съвети, но според доклада единици са тези, които реално го правят и не бавят информацията. Така на практика не може да се разбере какво са свършили тези съвети през годината, дали реално не са заседавали и не са се събирали, както показват данните, или просто не са качили информация в портала.


Все пак от прегледа на портала, описан в доклада за състоянието на администрацията, се вижда, че съветите не са работили особено много през миналата година.
През отчетната 2017 г. най-много заседания е имал съветът по европейските въпроси – той се е събирал 30 пъти редовно, един път извънредно и е имал 25 процедури за неприсъствено вземане на решения. Националният съвет за тристранно сътрудничество се е събирал 10 пъти и е имал 5 процедури за неприсъствено вземане на решения. Националният съвет за насърчаване на заетостта също се е събирал десет пъти, а Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към правителството е имал 7 редовни заседания. За годината по 5 заседания са имали съветите по равнопоставеността на жените и мъжете и Националния икономически съвет, а съветът по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система се е събирал 4 пъти.


За останалите заседания на другите общо 70 съвета не се дават данни в доклада, което означава, че или са се събирали под 4 пъти за годината, или не са предоставили данни за срещите си.


"При прегледа на Портала за консултативните съвети прави впечатление, че секретариатите на приблизително 22 консултативни съвета не въвеждат регулярно актуална информация относно състав на съветите, нормативна уредба, работни програми, проведени заседания, приети решения и др. Това от своя страна затруднява взаимодействието между държавните институции на централно и местно ниво, гражданите и бизнеса във връзка с извършените промени, касаещи дейността на съветите", се казва в доклада за състоянието на администрацията.


Според анализа липсата на актуална информация за дейността на съветите поставя и въпроса доколко същите в ролята им на постоянно действащи органи на правителството изпълняват нормативно определените им функции, за които са създадени.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Гневно

  Лицензионните и разрешителните режими в една държава са базата за корупцията, която съществува в нея. Чиновникът знае, че колкото повече хора зависят от неговия подпис и печат, толкова по-пълна ще бъде гушата му!!!!
  Дребен чиновник, но без неговия подпис НЕ МОЖЕ - това е мечтата на всеки кариерист!!!!

 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Според правилата всички съвети са длъжни да отчитат дейността си в портала за консултативни съвети, но според доклада единици са тези, които реално го правят и не бавят информацията. Така на практика не може да се разбере какво са свършили тези съвети през годината, дали реално не са заседавали и не са се събирали, както показват данните, или просто не са качили информация в портала.

  На практика се разбира, че тези съвети нищо не вършат. Само осигуряват на своите членове доходи.

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Весело

  Предлагам да не се заплаща за присъсътвие в консултативен съвет,а за свършена работа.

  Едва тогава ще видиме колко са полезни тези състави,комисии,съвети и т.н.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Консултативен съвет = консултации,съвети.
  Предлагам да се назначава кадърна администрация,която да няма нужда от горното.

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Весело
 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Весело

  Нали им се заплаща за мотането...Не стига че се размотават,ами искате и работа да ви вършат...

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":

  Няма как да стане...! Не се ли сещаш, че тия съвети са колективни органи, които да размиват отговорността. Ако се наложи, се свиква някой от всичките съвети, който излиза с подходящото решение. После в МС или някое министерство го прилагат и ако стане издънка, всички вдигат рамене и казват: Ние не сме виновни, имаше комисии, съвети и решения...! Това е, основната им функция. Освен това хранят и доста деца и внуци на номенклатурата, както и цяла армия ченгета и доносници, покрай тая работа...!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Хранилка за партийни калинки

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Те ли са виновни, че никой не иска да взема акъл , всички са дървени философи. Пример, консултативния съвет от мастити юристи към парламента ,от който неграмотните депутат не искат съвет и помощ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK