Държавата – с много и неработещи консултативни съвети

Държавата – с много и неработещи консултативни съвети

© Георги КожухаровОбщо 70 консултативни съвета съществуват към държавната администрация към края на миналата година. Това показват данните от доклада за състоянието на администрацията, приет от правителството и публикуван на сайта му. От тях 32 са създадени с постановление на Министерския съвет и 38 - със закон. 35 са към правителството, 28 са създадени като консултативен орган към министър, 5 към председател на държавна агенция и 2 към изпълнителен директор на агенция.


Според правилата всички съвети са длъжни да отчитат дейността си в портала за консултативни съвети, но според доклада единици са тези, които реално го правят и не бавят информацията. Така на практика не може да се разбере какво са свършили тези съвети през годината, дали реално не са заседавали и не са се събирали, както показват данните, или просто не са качили информация в портала.


Все пак от прегледа на портала, описан в доклада за състоянието на администрацията, се вижда, че съветите не са работили особено много през миналата година.
През отчетната 2017 г. най-много заседания е имал съветът по европейските въпроси – той се е събирал 30 пъти редовно, един път извънредно и е имал 25 процедури за неприсъствено вземане на решения. Националният съвет за тристранно сътрудничество се е събирал 10 пъти и е имал 5 процедури за неприсъствено вземане на решения. Националният съвет за насърчаване на заетостта също се е събирал десет пъти, а Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към правителството е имал 7 редовни заседания. За годината по 5 заседания са имали съветите по равнопоставеността на жените и мъжете и Националния икономически съвет, а съветът по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система се е събирал 4 пъти.


За останалите заседания на другите общо 70 съвета не се дават данни в доклада, което означава, че или са се събирали под 4 пъти за годината, или не са предоставили данни за срещите си.


"При прегледа на Портала за консултативните съвети прави впечатление, че секретариатите на приблизително 22 консултативни съвета не въвеждат регулярно актуална информация относно състав на съветите, нормативна уредба, работни програми, проведени заседания, приети решения и др. Това от своя страна затруднява взаимодействието между държавните институции на централно и местно ниво, гражданите и бизнеса във връзка с извършените промени, касаещи дейността на съветите", се казва в доклада за състоянието на администрацията.


Според анализа липсата на актуална информация за дейността на съветите поставя и въпроса доколко същите в ролята им на постоянно действащи органи на правителството изпълняват нормативно определените им функции, за които са създадени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK