Президентът и парламентът ще попълват квотите си в СЕМ независимо един от друг

София Владимирова

© Георги Кожухаров

София ВладимироваКвотите на Народното събрание (НС) и на президента в Съвета за електронни медии (СЕМ) ще се обновяват независимо една от друга, съобщава "Капитал". Депутатите приеха промяна в Закона за радиото и телевизията, с която се отменя правилото, че решението на парламента и указът на президента за избиране, съответно - назначаване, на членовете на СЕМ влизат в сила едновременно.


Медийният регулатор се състои от петима членове, трима от които се избират от НС, а двама се назначават от президента за срок от шест години. Актовете на двата органа обаче се разминават във времето и взаимно се блокират.


На 14-ти март peзидeнтът Pyмeн Paдeв ceзиpa Koнcтитyциoнния cъд c иcĸaнe зa ycтaнoвявaнe нa пpoтивoĸoнcтитyциoннocт нa текста от Закона за радиото и телевизията. Мотивите на държавния глава бяха, че това нe cъoтвeтcтвa нa oбщaтa идeя, влoжeнa в пpaвилaтa зa cъcтaвa нa Cъвeтa зa eлeĸтpoнни мeдии, и вoди дo нeaдeĸвaтнo peгyлиpaнe нa oбщecтвeнитe oтнoшeния, като и че нарушава принципа за разделение на властите.


След промяната на текста КС ще трябва да прекрати делото пред него, доколкото искането не е за тълкуване.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK