Странният случай с премълчаната смърт на четири делфинчета във Варна

Спектакъл във варненския Делфинариум

Спектакъл във варненския ДелфинариумДва новородени делфина са умрели във варненския делфинариум след 2014 г. при неизяснени обстоятелства, а други два са били обявени за мъртви при раждане.


Това потвърди Министерството на околната среда и водите в отговор на въпроси на "Дневник", след като информацията беше получена тази година от източник, работещ в делфинариума и пожелал анонимност. Според него причината за смъртта на новородените са лоши грижи, тъй като в активния туристически период (от юни до септември) възрастните, в това число и майките на новородените, са принуждавани да участват в до четири спектакъла дневно, което не им позволява да се грижат адекватно за малките си и това става причината за смъртта им в рамките на няколко месеца.


От дружеството - собственик на атракциона, "Феста делфинариум" (част от "Феста холдинг" на Петя Славова) отхвърлиха обвиненията за лоши грижи към животните и подчертаха, че бозайниците доживяват при тях възраст, която понякога надхвърля тази в естествена среда. Съобщиха, че за последните три години - 2015, 2016 и 2017 г., са се родили три делфина. Единият от тях е бил мъртъв при раждането, а другите два са живели само няколко дни. Бройката се разминава с дадената от министерството, тъй като поисканата от "Дневник" информация от делфинариума беше само за годините 2015 - 2017, докато ековедомството съобщи данни и за 2014 г.


Раждането - нормална практика
Ако се разгледа сайтът на делфинариума, няма причини всички бебета, родени от 2014 до 2017 г., да не са оцелели. "В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на "Феста Делфинариум", тук ражданията са нормална практика. В момента се отглеждат 5 делфина - 2 мъжки и 3 женски - Кимбо, Доли, Попи, а Йоана и Бимбо са родени във "Феста делфинариум", пише там.


Снимка от сайта на варненския Делфинариум, от който трябва да става ясно, че там са създадени всички условия новородените делфини да не умират.

© Дневник

Снимка от сайта на варненския Делфинариум, от който трябва да става ясно, че там са създадени всички условия новородените делфини да не умират.


Пред "Дневник" управителят на атракциона Ивелин Симеонов увери, че разчита на новородените делфини. Тъкмо те ще попълнят липсата на най-възрастния "актьор" - Попи, която почина през февруари - по данни на Симеонов "на 40-50 години, или с около 10 години над пределната за живеещите в естествена среда". Според управителя на нейно място няма да се търси обучен заместник от друг делфинариум. "Напротив, разчитаме на прираст от нашите собствени питомци", пише управителят в отговор до "Дневник" и допълва: "Както вече ви казахме – два от общо четирите са родени в делфинариум Варна и се развиват успешно!".


По-нататък в писмените си отговори на въпросите на "Дневник" Симеонов посочва, че при всяко раждане в делфинариума "представленията се отменят напълно за период около месец, съблюдава се режим на тишина. Под стриктния контрол на ветеринарния ни лекар и биолога майката и новороденото се наблюдават денонощно, за да се изключат всички неблагоприятни фактори". Очевидно през последните четири години подобни прекъсвания не са правени, тъй като делфинчетата, родени през този период, са оцелявали само по няколко дни.


Кога завършва раждането


В отговори на други въпроси, зададени по-рано този месец, и от делфинариума, и от екоминистерството развиха тезата, че да се говори за смърт на новородени делфинчета дори не е коректно.


"За разлика от хората, делфините не са с напълно формирани органи при раждането. Необходими са минимум два месеца, за да завърши този процес. Ето защо специалистите считат, че има раждане в смисъла, който влагаме, ние, хората, едва след втория месец", твърди Ивелин Симеонов.


По тази причина можело да се говори за "неуспешни раждания", но и не за смърт на новородени делфини. Управителят на делфинариума се позовава на мнението на двама негови служители - ст.н.с. Цветан Станев, специалист по морски бозайници и създател на делфинариума, и на ветеринарния лекар Иван Жеков, който от 33 г. се грижел за делфините.


Пак според Ивелин Симеонов малко хора по света знаели, че морските бозайници не са много плодовити. Раждали по 1 делфинче годишно в най-добрия случай, а смъртността при новородените стигала до 65-70 на сто.


Попитани по същата тема, от Министерството на околната среда и водите пък отговарят, че периодът, в който новородените би трябвало да се смятат за "неуспешно родени", е цяла една година, а не само два месеца. Причина за това била, че са "физиологично недоразвити" и трудно оцелявали, включително и в контролирани условия.


"Да четат повече!"


"Дневник" потърси мнението на един от безспорните експерти в сферата на изследванията на китообразни морски бозайници д-р Разван Мирчени от Дружеството за океанографски изследвания и опазване на морската среда "Oceanic club". С него се свързахме със съдействието на Атанас Русев от Сдружението "Да запазим Корал".


"Посоченият процент на смъртност (65 - 70% - бел. ред.) се отнася за новородени в плен, а при живеещите в естествената си среда той е поне наполовина по-нисък", каза Мирчени. Според него смъртността на новородени в делфинариумите най-често се дължи на агресивното поведение на възрастните, когато те се отглеждат заедно с малките в тесни басейни.


Разван Мирчени изобщо не пожела да коментира твърденията на Ивелин Симеонов и на екоминистерството, че делфините се смятат за "родени" едва 2 или 12 месеца след появата им на бял свят. "На хората, които твърдят подобни неща, бих препоръчал да четат повече научна литература", каза той.


"Полураждане"


Изненадана от информацията за "неуспешно родени" делфини се оказа и доц. Марина Панайотова от Института по океанография във Варна. "За първи път чувам подобно нещо", коментира тя. Добави, че новородените делфини започват да плуват, прилепени до тялото на майката, веднага след раждането си и затова твърденията за някакво "полураждане" й звучат нелогично.


"Няма животно, което да се ражда с недоразвити вътрешни органи", каза и д-р Христина Христова от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. "Това биха могли да бъдат малформации, появили се по различни причини. Те може да се дължат на близко родство на родителите, на замърсени басейни, неподходящо хранене на малките и майките им, както и на лоши условия за отглеждането им".


Бимбо - един от делфините във варненския Дулфинариум

Бимбо - един от делфините във варненския Дулфинариум


Няма делфин, няма проблем


Според становището на министерството на околната среда в Закона за защита на животните не е предвидено уведомяване на регионалната екоинспекция (в случая тази във във Варна - бел.- ред.) при промяна в жизнения статус на регистрираните делфини във варненския делфинариум. Тъй като са били обявени за мъртвородени или за починали твърде бързо, четирите малки, родени след 2014 г., са останали без регистрация.


Вероятно по този начин се избягват главоболията по административните процедури, смята Христина Христова. Така обаче не е останала и никаква следа за това какво точно се е случило с телата на мъртвите морски бозайници. Контролът по т.нар. им загробване, или предаване на екарисаж би следвало да се упражнява от Агенцията по контрол за безопасност на храните.


От екоминистерството съобщиха в отговор на въпроси на "Дневник", че регионалната му инспекция във Варна и Областната дирекция по безопасност на храните са извършили проверка на делфинариума, който бил регистриран като "животновъдна ферма". Тя показала, че в момента там действително се отглеждат само четири възрастни делфина, които имат регистрационни карти в съответствие със Закона за защита на животните.


Още едно "раждане в плен"


В края на май в делфинариума във Варна се очаква поредното раждане, каза за "Дневник" служителят, който информира и за мъртвите новородени. Според него бременността се пази в тайна пак заради подозренията, че и това бебе ще бъде "неуспешно родено", за да няма ангажименти към отглеждането му в туристическия сезон.


Според управителя на делфинариума обаче тази бременност не била сигурна. "По силата на 34-годишния ни опит в отглеждането на делфини установихме, че няма средство, което със 100% сигурност да индикира дали женската е бременна или не", пише той и допълва: "Изпробвали сме всички уреди и процедури, които ползва хуманната медицина. Д-р Жеков (един от специалистите, работещи в делфинариума - бел. ред.) прави различни кръвни тестове и твърди, че има вероятност за бременност. Самата женска ще ни покаже това с поведението си 1-2 седмици преди раждането".


Експертите, които "Дневник" потърси за консултация, оспориха и това твърдение. Посочиха, че бременността на делфините продължава 12 месеца и при това положение седмици преди раждането плодът би следвало да е вече добре оформен, така че няма как да не може да бъде установен със средствата на хуманната медицина.


Според казаното от управителя Ивелин Симеонов, ако има бебе, представленията във варненския делфинариум би трябвало да бъдат отменени поне за месец в разгара на туристическия сезон, когато посещенията са най-интензивни.


Една от снимките, които от "Феста делфинариум" изпратиха заедно с отговорите на въпросите за смъртта на четирите новородени.

Една от снимките, които от "Феста делфинариум" изпратиха заедно с отговорите на въпросите за смъртта на четирите новородени.


С бързи темпове


Условията, при които се отглеждат и размножават делфините във варненския делфинариум, са повод за остри критики от страна на природозащитниците вече повече от 10 години. Но крайният срок за промяната им остава в неопределеното бъдеще.


Идейният проект за разширението на делфинариума, изработен преди години, включва и специален басейн за раждане и отглеждане на малките, както и санитарен - с възможност за временна изолация на заболелите, съобщиха от дружеството - собственик на атракцията. За това вече имало одобрен подробен устройствен план, но до строителство така и не се е стигнало.


Според управителя на "Феста делфинариум" вината за това била на предишната общинска администрация. Виза за проектиране била получена едва в края на 2017 г. и "процесът тръгнал с бързи темпове". Но поредният "полуроден" делфин, който се очаква да се появи на бял свят в близките седмици, може също да не дочака края му.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Сигурно изпратената снимка е на "докторка на науките по делфинология" на делфинариуна затова и отговорите на Феста са толкова "научни" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1395 Любопитно

  Да не би дебеловратия бизнесмен "10", известен с извратеното си желание да измъчва бозайници и животни в собствен зоопарк , дето искаше да докопа лъвчетата от Разград, вече да си е направил и частен аквариум и уж починалите делфинчета да са "отплували" натам?
  А иначе инквизиторската сграда в морската градина трябва да бъде затворена до разширяването ѝ с необходимите басейни....

 3. 3 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Случайно са пийнали от немската бира , която немския съд обяви за нездравословна !

 4. 4 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Весело

  Темата е по-вълнуващо и всеобхватно представена от Путин-Мост-Крим. Еле па с таз обемна илюстрация...

 5. 5 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Кой е Ивелин Симеонов. Откъде има средства за делфинариум?
  Ако не е пране на пари, нека да покани фирми за одит от ЕС!

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 6. 6 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1395 Весело

  До коментар [#3] от "stenlyaka":

  Не знам за бирата, но тези от "Фейка хольдинг", често злоупотребяват с руска "водка", която е наздравословна, не само защото е водка....

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Весело

  Предполагам, че делфинчетата са умрели от мъка задето булевардът минал през стадиона на Спас.

 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това ми напомня как оставиха да изчезне тюленът монах в Черното.
  А можеха да спасят вида поне в изкуствена среда- едно добро дело, което щеше и средства да носи от туристи.

 9. 9 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mai-ski_17.":

  Симеонов е някакъв управител на обекта, поставен за да носи печалба на собственика - "Феста Делфинариум" в лицето на другарката Славова.
  Тя откъде има пари е доста обширен и на места тъмен въпрос.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 10. 10 Профил на BorisTheBlade
  BorisTheBlade
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lemmy":

  Много ли ти е весело? Дори и анонимен, простакът си остава простак.

  BorisTheBlade
 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Тоя вестник се превръща в трибуна на природолюбители-хейтъри. Няма една статия за ядрените отпадъци и тяхното съхранение, няма проблем с масивното замърсяване от ТЕЦ'ове но пък всекии един измислен "проблем" се раздува безумно - съдбата на две лъвчета, редени с тежки малформации в резулатат на трето поколение инбридинг, съдбата на 100бр дървета дето евентуално ще се отсекат при строжа на лифт, съдбата на 3 бр делфинчета ( при положение че същото място има по-добра статистика от световната в преживяемоста им ). Разбирам че това са важните теми за умнокрасивите жълтоветници в центъра на София но все пак се изисква някаква интелетуална хигиена в подбора на "природодозащитните" теми.

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 792 Неутрално

  ....А иначе инквизиторската сграда в морската градина трябва да бъде затворена до разширяването ѝ с необходимите басейни....
  —цитат от коментар 2 на 1_april

  Изобщо каква е тази мания всичко да се блъска в Морската градина? Делфинариум, ресторанти, заведения, вили 3-етажни, дори вече има КПП което регулира трафика на автомобили и автобуси!
  Градът е администриран от хора, мразещи Варна!

 13. 13 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#3] от "stenlyaka":Не знам за бирата, но тези от "Фейка хольдинг", често злоупотребяват с руска "водка", която е наздравословна, не само защото е водка....
  —цитат от коментар 6 на 1_april


  Тези нека ги оставим да си мрат на спокойствие !

 14. 14 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Не знаех, че и Делфинариума е продаден на частна фирма. Егати общината Варна. Не може ли да се грижи за един Делфинариум ?

 15. 15 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 404 Весело

  Снимката с циците кърти.

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Славова не ми вдъхва доверие.
  Добре е да се направят и допълнителни независими проверки.

 17. 17 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Поздравления на г-н Спасов за статията! Колкото и да съм критичен към журналистическата му дейност по принцип, не мога да не призная когато нещо е отразено изчерпателно и обективно! Проблема наистина е сериозен, но решението му е в законодателни промени, който да задължат отговорните институции да наблюдават пряко, чрез регламентирани периодични проверки, защитени от закона видове, отглеждани в изкуствена среда!

 18. 18 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 221 Весело

  Проблемът с делфинчетата наистина е сериозен
  ама по сериозен е проблемът с 41 българи задържани за детска проституция в Мадри( с докрани от България деца).Това беше европейската новина преди 2 два дни ама явно до дневник такива "дребни" проблеми не достигат защото се занимават с лъвчетата и делфинчетата.

  I mingle with my peers or no one,and since I have no peers,I mingle with no one
 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#17] от "Anfil":

  Нали разбрахте че точи атракцион/зоопарк постига по-добра от световната преживяемост на делфините ?!? В кое точно се състои сериозния проблем тогава ?

 20. 20 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Делфинариумът е строен по времето на комунистите, когато не питаха никого за нищо. Да те светна, че и частта в която е построен нямаше нищо общо с Морската градина на Варна, а си беше най-обикновено село, в което хората си живееха мирно и кротко. Но пак комунистите решиха да смаят света и проектираха един "образцов" квартал с който да се изфукат пред Световния конгрес на архитектите преди много години. Така се създаде кв Чайка, хората, живеещи в района бяха изгонени от къщите и насила преместени в блокове в "образцовия" квартал. Та преди да пишеш каквото и да било е добре да знаеш поне малко от историята и истината. На това място Феста никога няма да получи разрешение за строежи и разширение. Не е вярно, че има КПП за автобусите и други подобни глупости. Автомобилите имат достъп до т.н. Алея първа, която наистина се управлява от мутрите, но няма нищо общо с Морската градина.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#20] от "Oggie Petkov":

  От статия се разбира че вече са получили разрешение за два басеина ?. Не твърдя че познавам толкова добре района но видимо 2 малки басейна ще отнемат малко от запуснатия плочник и градинка и дори няма да си личат от далеч. И ако това е цената на по-хуманно отношение с животните, мисля че няма да има несъгласни.

 22. 22 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Тая с изкуствените цици ще да е нов вид делфин ли?

 23. 23 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#22] от "Petia Nikolova":

  Тя ще кърми новородените делфинчета, за да оцеляват повече от тях.

 24. 24 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Мразя зоологически градини и делфинариуми-затвори. Закривай и животните на свобода. В съвременния свят има безброй научнопопулярни филми и предавания, чрез които хората могат да се запознаят с дивата природа, без да се измъчват животните, затворени в клетки.

 25. 25 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":

  тоа па, аре спри да лепиш етикети и да категоризираш всички под един знаменател ... "природолюбители-хейтъри" и "мнокрасивите жълтоветници в центъра на София" ... ако искаш вестникът да наблегне на конретни теми, пиши на редакцията, не цвъкай тука ...


 26. 26 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#24] от "Светлозар Колев":

  Абсолютно! Айде сега, мама, да видиме делфинчето или слончето, обаче, мама, няма да ти казвам, че това си е чисто робство за животното и че го карат да прави неестествени нему неща, заради разлензените човеци ... като искаш да видиш - филмчета, книжки има предостатъчно, образовай се разумно и почтенно, а не за сметка на нечий живот!

 27. 27 Профил на pilesoriz
  pilesoriz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Чух следната история. След като новородено делфинче започва да повръща служители на делфинариума му дават доза лекарство против повръщане несъобразена с теглото на делфинчето. Това води до чернодробна недостатъчност. В делфинариума не работи ветеринар - специалист по морски бозайници.

 28. 28 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Много неприяно, но не и учудващо. Статията навява изводи за доста брутално печалбарство (направо див капитализъм ала 30-те на миналия век), и не е далеч от истината. Но предполагам, че и в хипотезата на пост#2 също има смисъл (като нищо е съвкупоност от двете хипотези).

  А снимката с циците направо кърти мивки. Не за друго, а защото говори много за ценностната система и нивото на компанията въобще. Пълна еснафщина....

  Аз да попитам, има ли официални данни за приходите на този делфинариум, за печалбите и т.н.... Делфинариуми има не много по света. Това е едно изключително скъпо удоволствие. За икономически нестабилна държава като България това е като чифте пищови на гол тумбак.

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#25] от "bellami":

  Т.е нямам право да пиша, щом не съм съгласен с преобладаващото мнение ?. Очевидно съм прав че българските зелени са марсисти-ленинисти със зелен уклон.

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#27] от "pilesoriz":

  Аз пък чух как еда жена кърми новороденото делфинче и то се е гътнало от това. Даже има снимка на въпросната жена в статията. Немедлено трябва да се открие и накаже !!!

 31. 31 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Дали са делфини или мечки, за мен е без значение.Подобни атракции трябва да се забранят.Само мъчат животните.
  Петя Славова пък изобщо не ми се коментира.Гнус ме е.

 32. 32 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":

  Имаш право да коментираш, нямаш право да лепиш етикети ... в нищо" очевидно" не си прав, освен в собствената си кратуна ... и пак комунизмът доди виновен :) ако не го лепнете под всяка статия, няма да дишате спокойно ... кажи са пак за красивите и умните, зелените терористи и Русия ... тука се говори за делфини и техният живот, не за твоите претенции какво да четеш ... май ти развалиха деня хората, че са писали за нещо, което не ти е по вкуса ... дай са още някъв епитет, поради липса на аргументация

 33. 33 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#29] от "m17":

  Защо бългаските зелени ?
  Навсякъде по света зелените са нео марксисти и лефтисти и не го крият ,European Green Party се самоопределя като лява и центро-лява партия, само у дневник зелените твърдят че са "десни" че и "автентични".Автентичен е само болшевишкият им ген :)

  I mingle with my peers or no one,and since I have no peers,I mingle with no one
 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#32] от "bellami":

  Имам всякакви права стига да не нарушавам законите. И за щастие, умните и красивите не можете да ми развалите деня.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#33] от "Starkad":

  С това не съм напълно съгласен като съдя от немските зелени. Изброих постиженията им за екологията, може би имат и лефтистки изцепки но поне досега не са успели да прокат безумна лява идеология или практика.

 36. 36 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#35] от "m17":

  За разлика от френските зелени като прочутите les zadistes -окупатори .
  José Bové -анти-глобалист,анти-система,анти-всичко......окупатор(преватизатор) на чужди земи е лидерът им заедно с Ska Keller в европарламента и идеологията им е лява(не го крият)

  I mingle with my peers or no one,and since I have no peers,I mingle with no one
 37. 37 Профил на Stanqo
  Stanqo
  Рейтинг: 381 Неутрално
 38. 38 Профил на Stanqo
  Stanqo
  Рейтинг: 381 Неутрално
 39. 39 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":Защо бългаските зелени ?Навсякъде по света зелените са нео марксисти и лефтисти и не го крият ,European Green Party се самоопределя като лява и центро-лява партия, само у дневник зелените твърдят че са "десни" че и "автентични".Автентичен е само болшевишкият им ген :)
  —цитат от коментар 33 на Starkad


  Щото, за да те е грижа за един делфин не е задължително да си умен, красив, еколог, зелен или политически обвързан, а може просто да си човек ... ако в твойте представи хуманността задължително е обвързана с политически нюанси, няма кво повече да си говорим

 40. 40 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#34] от "m17":

  мда, правото да акаш по форумите си го имаш, няма спор, законно е все пак :)

 41. 41 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#38] от "Stanqo":

  Иска регистрация, има ли опция за подпис свободен подпис? Това ще улесни доста хора ...

 42. 42 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#39] от "bellami

  Правилно ,няма какво да говорим . Статията е продукт на дълбок хуманизъм и никаква политическа обвързаност.Авторът страда от безсъние обвзет от хуманни мисли по делфинчетата.

  I mingle with my peers or no one,and since I have no peers,I mingle with no one
 43. 43 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#42] от "Starkad":

  щом искаш да виждаш политическа обвързаност - твое право. Аз виждам проблем в делфинариума и смърт на делфини.

 44. 44 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":

  Проблемът се състои в това, че се поставя под заплаха възпроизводството на делфините, за да не бъдат нарушени приходите на делфинариума в активния сезон. Както има съмнения, че в случая естествения подбор не го извършва само природата, може да говорим даже за престъпление, за което наказанието е лишаване от свобода до 5 г. и глоба от 5 000 лв. до 20 000 лв.

 45. 45 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#43] от "bellami":

  Всеки е свободен да вижда това което желае без да назидава и дава уроци по хуманизъм на други които не мислят като него.

  I mingle with my peers or no one,and since I have no peers,I mingle with no one
 46. 46 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Тогава не давай и ти уроци според твоите политически представи за зелени, болшевици и т.н. Пак погледни статията - пише за проблем с делфини и то в България. Ако пречупваш всяка информация субективно и винаги в политически аспект, то тогава всичко ще ти бъде политически/болшевишки/центристки обвързано и платено... направо не знам как си купваш хляб от магазина спокойно ... ами ако магазинът е собственост на еколог? Леле, а хляба, дали не го е месил някой нео марксист? забавни хора има из тия форуми, все разбирачи :) С какво точно помагат политическите ти възгледи и компетентност за съдбата на тия делфини? Ама те теб не те интересуват де, по-важно е да си постнеш мнението, щото егото е голямо ...айде, със здраве и повечко акъл

 47. 47 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Горките животинки. Дано някой ден мъчат насилнциите им по същия начин

 48. 48 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#17] от "Anfil":

  Проблема наистина е сериозен, но решението му е в законодателни промени, който да задължат отговорните институции да наблюдават пряко, чрез регламентирани периодични проверки, защитени от закона видове, отглеждани в изкуствена среда!
  —цитат от коментар 17 на Anfil


  Дано да помогне, но се съмнявам... Всичко е закърпване на непрекъснато отварящи се пробойни...  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 49. 49 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Има хора, като Петя Славова, за които спокойно може да се каже, че са "неуспешно родени", защото някои органи все още на са им се развили.

 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Разстроено

  Да! То и при хората едно време са считали, че децата са неуспешно родени, ако не са преживели определен срок - понякога до 7 години в някои популации и каквото умряло през този срок, то не го е и имало - та затова древните гърци, римляни, а китайците и японците и до 19-ти и началото на 20-ти век не се притеснявали да душат и давят новородените от нежелания пол, родили се не на време или пък идващи в повече на родителите. Цивилизованите ни събратя по ЕС, или по-точно техните прадеди били пък набожни - кръщавали децата, ама ако броят на живите деца в семейството превишавал общоприетата в селото норма /примерно пет деца в Германия или Финландия, но само едно или две в Южна Франция и Южна Унгария/ с чиста съвест ги оставяли да станат на ангелчета! Даже им помагали - след откриването на аспирина в Унгария им давали хапче да се изпотят, па ги оставяли на отворен прозорец! Преди откриването на аспирина за тази цел във Финландия използвали изпотяване в сауната....

 51. 51 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Разстроено

  Да! То и при хората едно време са считали, че децата са неуспешно родени, ако не са преживели определен срок - понякога до 7 години в някои популации и каквото умряло през този срок, то не го е и имало - та затова древните гърци, римляни, а китайците и японците и до 19-ти и началото на 20-ти век не се притеснявали да душат и давят новородените от нежелания пол, родили се не на време или пък идващи в повече на родителите. Цивилизованите ни събратя по ЕС, или по-точно техните прадеди били пък набожни - кръщавали децата, ама ако броят на живите деца в семейството превишавал общоприетата в селото норма /примерно пет деца в Германия или Финландия, но само едно или две в Южна Франция и Южна Унгария/ с чиста съвест ги оставяли да станат на ангелчета! Даже им помагали - след откриването на аспирина в Унгария им давали хапче да се изпотят, па ги оставяли на отворен прозорец! Преди откриването на аспирина за тази цел във Финландия използвали изпотяване в сауната....

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Разстроено

  Да! То и при хората едно време са считали, че децата са неуспешно родени, ако не са преживели определен срок - понякога до 7 години в някои популации и каквото умряло през този срок, то не го е и имало - та затова древните гърци, римляни, а китайците и японците и до 19-ти и началото на 20-ти век не се притеснявали да душат и давят новородените от нежелания пол, родили се не на време или пък идващи в повече на родителите. Цивилизованите ни събратя по ЕС, или по-точно техните прадеди били пък набожни - кръщавали децата, ама ако броят на живите деца в семейството превишавал общоприетата в селото норма /примерно пет деца в Германия или Финландия, но само едно или две в Южна Франция и Южна Унгария/ с чиста съвест ги оставяли да станат на ангелчета! Даже им помагали - след откриването на аспирина в Унгария им давали хапче да се изпотят, па ги оставяли на отворен прозорец! Преди откриването на аспирина за тази цел във Финландия използвали изпотяване в сауната....

 53. 53 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#52] от "patsis":

  Е, днес вече сме се цивилизовали - има презервативи и аборти.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 54. 54 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 434 Гневно

  Варварско занимание и отношение към тези супер интелигентни бозайници с една единствена цел-печалби от мръсен бизнес. Днес светът отрича тези делфинариуми и атракциони заради нехуманност и тежки условия на живот и експлоатация във хлорни води на делфини и други морски бозайници. Естествено случаите на смърт на малките ще бъдат потулени. Та нали мафията е пръв ортак на правитеството ни.
  Срам и позор!!! А подобни снимки са толкова вулгарни, че няма ма думи.

 55. 55 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#49] от "Fiji":

  Значи,въпреки минусите дето са Ви набили,аз съм на 100% съгласен.Науката напоследък доказа,че органа за който пишете,в някои аспекти се развива до 3-5 г.възраст.Ако периода бъде пропуснат,няма наваксване.Остава за цял живот.Татяна Лолова преди години го каза по-просто."акъл и "еди що си" ако не ти дойдат на време,повече не ги чакай".

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#44] от "Anfil":

  Делфинариума е атракцион, не е зоологическа градина или научна инсититуция. Делфините не са защитен вид, дори се ловуват в дивата природа. В този атракцион делфините са домашни животни, като крави и овце, селектирани и отглеждани за една цел - дресиране и атракция. И за какви санкции говорим, ако ще глобяваме за селекция трябева да подхванем всеки един овзчр, който коли овните и отглежда само женските !!!
  Аз лично не подкрепям атракции с животни и съм ходил в тои делфинариум само веднъж и няма да повторя. Но това няма отнопение към факта че са напълно законни и никоя медия няма право да ги рекетира и тормози.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK