Половината от държавните администрации не се интересуват дали гражданите са доволни от обслужването

Половината от държавните администрации не се интересуват дали гражданите са доволни от обслужването

© Георги КожухаровВсе още по-голямата част от администрациите – 55.13%, не провеждат проучване и измерване на удовлетвореността на потребителите от административното обслужване. По този начин те не изпълняват нормативните изисквания, залегнали в наредба. 70 администрации пък все още нямат разработен ред за регистриране на жалби, а 43 от тях планират разработване на процедура за регистриране и анализ на жалбите и оплакванията. Ред за обработката на сигналите и жалбите на гражданите на практика нямат основно администрации, които са в най-пряк контакт с хората - общинските администрации.


Това показва докладът за състоянието на администрацията за миналата година, одобрен от правителството и качен на сайта му.


Според коментарите е необходимо да се изследват причините за неизпълнение на изискванията на Наредбата за административното обслужване, предвиждаща проучването и измерването на удовлетвореността на потребителите да се извършва периодично, но не по-малко от веднъж годишно. Трябва също да се предложат промени в наредбата и актуализация на Методологията за проучване и измерване на удовлетвореността на потребителите, смятат авторите на документа.
През 2017 г. общият брой на подадените жалби e 129 891. В сравнение с 2016 г. броят им се увеличава със 102 686. Броят на сигналите до съда е 3045. Броят на жалбите по повод лошо администриране извън хипотезите на АПК достига 668.


Над 60 пък са администрациите, които нямат разработени вътрешни правила за работа по Закона за достъп до обществена информация.


През 2017 г. са подадени общо 9386 заявления за достъп до обществена информация. От тях 5112 са от граждани, 1974 от неправителствени организации, 1504 от фирми, 752 от журналисти и 44 от чужденци или лица без гражданство.


153 заявления за достъп до обществена информация са оставени без разглеждане.


При търсенето на информация през 2017 г. с най-голям брой, или 2395, са заявленията за упражняване на права и законни интереси на граждани. Следват искане на информация за контролна дейност на администрацията – 2431, за отчетност на институцията – 1794, за изразходване на публични средства – 728, за процес на вземане на решения – 368, за предотвратяване или разкриване на корупция или нередности – 136, за проекти на нормативни актове – 100, и други – 1574.


За миналата година решенията за предоставяне на свободен достъп до информация са били издадени в 6167 случая. В 550 от случаите е предоставен частичен достъп до информацията, в 80 от случаите са дадени данни при наличие на надделяващ обществен интерес, 647 са препратени по компетентност, а за 1200 са изпратени уведомления за липса на исканата обществена информация.


Общият брой на заявленията, получили отказ за предоставяне на информация, е 625, като централната администрация е отказала да даде данните в 299 случая, а териториалните звена – в 326.


При установена незаконосъобразност на решението за отказ за предоставяне на информация съдът изцяло отменя решението в 33 случая, частично отменя решението при 18 дела, изменя решението в 8 случая, а в 23 дела иска допълнителни доказателства за обжалването.


През 2017 г. има 2 регистрирани административни нарушения, от които едно е наказателно постановление на длъжностни лица, които не са се произнесли в срок по заявление за достъп до информация и едно по наказателно постановление на длъжностни лица, които не са изпълнили предписание на съда за предоставяне на данните.


Докладът показва още, че към края на 2017г. предоставените от държавната администрация електронни административни услуги на граждани са били 25 670, а за организациите и бизнеса – 5721. Общият брой на предоставените от държавната администрация електронни административни услуги е 30 948.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Те работят за себе си а не за гражданите.Гарантирано от ГЕРБ. 10 години застой и пълно безхаберие за проблемите на раята.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Те работят за себе си а не за гражданите.Гарантирано от ГЕРБ. 10 години застой и пълно безхаберие за проблемите на раята.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Не се казва застой, а стабилност :) :) :)

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5522 Неутрално

  Половината не се интересуват, а другата половина го правят лицемерно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#2] от "Павел":

  Извинявам се !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Заплатите им вървят, къв е проблема ???

 6. 6 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дай на чиновника малко власти и м гледай сеира...

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Зад гишетата седят едни кифли, които се изживяват като господ и трябва да им се кланяме, за да ни свършат някаква работа. Когато влезеш някъде, задължително ще те погледнат високомерно и ще покажат кой е шефът. Може и да те нахокат за добро утро. Крайно време е да се въведе електронно управление и да се махнат кифлите от гишетата, а работата да се върши по интернет. Ами къде ще отидат тези паразити, които са в повечето случаи приближени на властта. Ами властта да му мисли, на кого му пука.

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 589 Неутрално

  ДЪржавен чиновник бюрократ кога и да го уволниш, все е късно :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Пробвайте да се оплачете от КАТ!!
  Няма такава опция. Да не говорим, че не може и по телефона да се свържеш с тях.
  Борисов, като се саморекламираме за кмет на София преди години, обясни че администрацията ще работи и след работното време на гражданите. Какво стана? Трябва да си взема отпуска, за да отида в КАТ!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Срамота е в 21 век да има хора в процес, който отдавна е електронен по други държави.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Всъщност и този доклад както всички останали представя нещата както би им се искало да е. Всъщност процента клони към 100%, а другото просто са еквилибристики за отчитане на дейност.
  Цяло наказание е да започнеш каквато и да е процедура с общинска или държавна администрация, особено ако тръгнеш по нормалния ред, без връзки, познати и разбира се без да даваш рушвети.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 12. 12 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Ние знаем, че не ги интересува. Затова искаме и да бъдат уволнени и заменени от машини - Електронна Администрация и вън мързеливите писарушки!

 13. 13 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Не половината, а цялата. Пример от данъчна лелка като си плащах данъка миналия месец. Питам я на гишето, след като си казах ЕГН-то - Колко дължа за имота и колата, а тя ми отговаря - Откъде да знам, чакай да излезе напечатано и тогава ще ти кажа. Ама аз мога и да нямам толкова пари и да не платя, тя така ще си принтира, ли принтира цял ден.

 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Не знаех, че 99.9% е половината на нещо...

 15. 15 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1331 Весело

  ми те да не са там да работят бе..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Половината от държавните администрации не се интересуват дали гражданите са доволни от обслужването

  А на другата половина не и пука. Така де някакви си граждани им се мотат из краката и им пречат.Всеизвестен е девиза на администрацията - Ден да мине, самун да загине!

 17. 17 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Разстроено

  А в цивилизования свят има таблети на които можеш да гласуваш дали са те обслужили добре....

 18. 18 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1937 Весело

  "...Миче, отпращай ги типове като тоз....
  Аз не съм тук да решавам неговия въпрос...
  Аз съм тук да решавам моя въпрос.
  А моя въпрос е да съм тук..."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  "През 2017 г. общият брой на подадените жалби e 129 891. В сравнение с 2016 г. броят им се увеличава със 102 686."

  Ако данните са верни, то значи че за 2016г. жалбите са 27 205. Огромен ръст! А разликата между 2016 и 2017 е служебното правителство на Герджиков, Илко Семерджиев и Стефан Янев. Явно заслугата е тяхна. :) Щото "„Галъп”: 79% е одобрението за Румен Радев". :)

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Със сигурност е вярно, както написаното, така и част от коментариите, макар аз лично да съм попадал на доста свестни служители и един-два пъти дори съм бил изненадан.
  Но ако се замислим, така нареченото " в услуга на гражданите" си е един ефемизъм - всъщност те, както и повечето от нас (изключвам собствениците на какъвто и да е бизнес), работят за заплата, която в повечето случаи не е кой знае каква.
  И другото е също известно, че по целокупния свят, не се е чуло да има народ доволен от своята администрация. Дори самите чиновници от някакво ведомство, като паднат в ръцете на свои 'колеги' от друго се включват в хора на недоволните.
  Истината при сегашното развитие на ИТ е да бъдат сериозно редуцирани ( да изчезнат напълно е нереално), но от много време се знае, а дори има открит от умни хора Закон, според който абсолютното свойство на коя да е бюрокрация е да расте - как може да се очаква някой сам себе си да уволни.

 21. 21 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, ти си рядко сбъркан тип. Няма значение каква е новината и дали има общо с някоя политическа сила - за всичко ти е виновен ГЕРБ (в случая). Сигурно те са виновни и за липсата на сиво вещество, нали?

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Положението с много частни администрации е още по зле.Мобилните оператори,например.Там се набират за работа в офисите добре препечени кифли,които не могат да те обслужат,а са програмирани само да ти правят "неустоими " предложения за нови планове и телефони,смарт-фони и таблети.

 23. 23 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  А другата половина ги боли .ура. Администрацията трябва да изчезне. С не повече от 10 000 човека може да се управлява цялата държава. Лелките на гишетата, опашките и хартията трябва да изчезнат! Ние сме малка и все по-намаляваща държава, няма кой да издържа тази многохилядна администрация, заедно с народната милиция и т.н.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Герберасрията доразви комунистическата останка от администрацията, позволи й да завземе структорите изцяло и в момента имаме съвършен бюрократичен апарат - скъп, корумпиран, неработещ, излишен, но и несменяем.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За 10 години на власт, ГЕРБ успя да върне практики от комунизма и то в пъти по-силни!!!Нито една реформа, нищо за обществото, а само и единствено увеличават заплати, за собствена стабилност.МВР е най-пресният пример - дадоха им пари за несвършена работа и милиционерите вече не мрънкат и не излизат да протестират.С оръжие!

 26. 26 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Кмете, ти си рядко сбъркан тип. Няма значение каква е новината и дали има общо с някоя политическа сила - за всичко ти е виновен ГЕРБ (в случая). Сигурно те са виновни и за липсата на сиво вещество, нали?
  —цитат от коментар 21 на Александър Йорданов


  Ако и ГЕРБ не е виновен, кой тогава?10 години а на власт вече, ама такива, като теб продължават, явно, да гласуват за тях и не виждаш еднааквостта в тях и комунистите.
  От какво си доволен при ГЕРБ?От реформите?!!Кажи поне една, само една, хайде, ама няма!Или от стабилността?Е, тя е в администрацията - стабилна, както при Живков!Но как да е инае, когато два университета е завършил Борисов - Живков и царя!!

 27. 27 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нищо необичайно. Това е синдромът на дребния чиновник, чието единствено самочувствие е да се изтъкне (пред себе си) колко е важен и отговорен. И в същото време трепери какво ще си помисли и каже началството.
  Не е нещо типично българско, има го навсякъде по света. Тук обаче все още липсват механизми тия дребни душици да бъдат заставени да си вършат работата и да си понесат последствията, когато не го правят.

 28. 28 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Имам пресен пример, даже два за административни “услуги”. Българите в България не ще се учудят, но за хората поживели в чужбина е смешно и трагично. Отивам да си извадя удостоверение за наследници, една канцелария за да попълня молба, втора за да ударят печат и дадат квитанция, каса за да платя, обратно в първата за да дам квитанцията за плащането, и пак обратно след час за да приготвят

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#7] от "proza":

  Електронно управление...? Няма страшно! Борисов го обеща, още през 2009-та година. Ама има едни лоши хора, дето пречат... Иначе, досега да е станало, ама пречат гадовете...! :)

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Друг пример, отивам в канцелария за издаване на копие на решение на земеделска комисия. Копие! Но уви началничката е болна и няма кой да подпише копието. Няма кой? За смях ли е или за плач?

 31. 31 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Друг пример, отивам в канцелария за издаване на копие на решение на земеделска комисия. Копие! Но уви началничката е болна и няма кой да подпише копието. Няма кой? За смях ли е или за плач?

 32. 32 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Друг пример, отивам в канцелария за издаване на копие на решение на земеделска комисия. Копие! Но уви началничката е болна и няма кой да подпише копието. Няма кой? За смях ли е или за плач?

 33. 33 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 454 Неутрално

  На 16 Май 2018 г.(Сряда), посетих КАТ-Пътна полиция-ХХХХХ, за да извърша пререгистрация на лек автомобил със смяна на регистрационните табели .
  Пристигнах в КАТ в 08:15 ч.,гишетата отвориха точно в началото на обявеното работно време 08:30 ч.Бях около двадесети подред между чакащите около 50 души.Работиха 2 гишета с много любезни служителки в душно,тясно и отдавна неосвежа-вано с ремонт помещение.
  Хроника на обслужването:
  1)Чакане на опашка за подаване на заявление и проверка на документите- 2 часа и 10 минути
  Компютрите "забиват" след първите двама клиенти за около 10 минути....
  2)Издаване на заявлението след проверка на документите(в оригинал и копие на Булстат,Договор за покупко-продажба,годишен технически преглед, Гражданска отговорност,платен данък МПС,пълномощно) и регистрация в компютър със специален софтуер-10 минути.
  Всички посочени документи са въведени преди в компютрите на разни служби и офиси!
  Въобще,прави впечатление,че навсякъде и всички "чукат" по клавиатурата на компютри,а носим за по-сигурно всичко и на хартиен носител!
  Междувременно двете служителки ползват поединично "задължителна почивка" по 15 минути между 10:00 и 10:30 ч.
  3)Заплащане на дължимата държавна такса на банково гише в сградата на КАТ- 10 минути
  Липсва ПОС терминал,въпреки че по витрините са разлепени пожълтяли от времето и оплюти от мухи съобщения,че може да се заплати с кредитна и дебитна карта!Безбожни такси за превод от страна на УниКредит Булбанк за това банково гише.
  4)Проверка от Криминална полиция дали автомобилът не е издирван- 5 минути .
  Не се изисква по Закон,но се прави на база Заповед на Министъра на МВР-за гр.ХХХХ е САМО в сряда от 09:30 до 12:00 ч. Питам се дали работното време в Република България е само в сряда от 09:30 до 12:00?!
  5)Около 11:00 ч.служител от КАТ ми казва да мина "отзад" на халето,където да ми монтират новите регистрационни табели и получа Талони I и II(голям и малък).
  Минавам с автомобила и чакам "отзад".Следва обедна почивка от 12:00 до 13:00 ч.
  Получавам талоните около 13:20 ч.
  6) Демонтаж на старите и монтаж на новите регистрационни табели-5 минути.
  7)Ура!Всичко приключва в 13:30 ч. и се отправям щастлив,но не и доволен към къщи.

  Рекапитулация за размишление:Използвано време общо 5 (пет) часа,приложено технологично време за операцията "Пререгистрация"-30 (тридесет) минути.Безвъзвратно изгубени 4,5 часа от времето ми за нищо!И така за около 50 души в КАТ-ХХХХХХ само на 16 Май 2018 г. (Сряда)!Впрочем,имаше каръци,които идваха за втори пореден ден,защото не са успяли да се класират предния ден.

 34. 34 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#26] от "chinaski":

  За кого гласувам няма значение и няма да започна да ти се обяснявам. Далеч съм от наивното мнение на повечето хора, че някоя политическа партия била по-добра от другите. Всичките до една си гледат своите интересни преди всичко и винаги така ще бъде. Ако мислиш по различен начин от това, моля те повече не ми пиши изобщо.

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 35. 35 Профил на shakez
  shakez
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#21] от "Александър Йорданов":

  Напълно съм съгласен, че кметът най-вероятно е на някакъв процент от касичката на "Позитано". За съжаление тук уцелва, ако не в 10-ката, то поне 9.9. ГЕРБерите нямат предизборно обещание, в което да не се включва е-правителство. Периодично излизат ПРес съобщения, в които гръмко се обяснява колко сме улеснили гражданиТье. За съжаление има и друг тъжен факт. Има голям брой хора от населението, на които е-управлението няма да им свърши никаква работа, напротив, ще им пречи да получат достъп до каквито и да е услуги. Изобщо не защитавам тезата, че тази администрация трябва да остане. Трябва да се съкрати до екзистенц минимум, като се коригират сериозно заплатите на тези, които остават. По този начин ще се създаде и реален стремеж да се предоставят най-качествените услуги и леля Гинче ще е мотивирана да те обслужи по най-добрия възможен начин, а не да те праща в 10-та глуха. Колкото до коментара за администраторката, която чака напечатаното, проблемът е и в обучението, и в способността и желанието даденият служител да попие необходимата, полезна информация. Лично аз се сблъсках със служител в администрацията, когато трябваше да си платя МДТ. Имах казус, който беше разрешен в рамките на 5 минути. Не мога да се оплача.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Siriously
  Siriously
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Що, бе? Супер е обслужването, разговор със служителка на НАП миналата седмица, след като чаках около 20 минути поне да дойде ред на моето номерче, отговорите и бяха
  1. Може
  2. Вижте на сайта
  3. Сигурно

  ....

  S
 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Жалкото е, че държавата ни е изградена и функционира цялата на принципа на безхаберната администрация - нищо не се случва, нищо не се подобрява, а хорат биват заривани от изисквания за представяне на документи, плащане на такси и невротичногледащи ги зад гишетата служителки, избухващи при всеки повод.....

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darth Plagueis":

  Точно това щях да напиша - ГЕРБ доразви бюрокрацията, останала от БСП, че някъде още и от БКП.

 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2968 Весело

  До коментар [#28] от "Таралеж":

  Не сте гледали Меритокрация на Бруно Бозето. :)

 41. 41 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Аз мислех че всички администрации са гербави, не половината.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 42. 42 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  В една от анимациите за Астерикс преди 25-30 години двамата гали трябваше да вземат един документ от административна сграда, известна, че подлудява потребителите си. Циркът беше пълен - отиваш на гише 206, но ти трябва разрешително от гише 108, там пък трябва печат от 309, който пък се удостоверявал с подпис от 201... И така всички полудяваха. Това навремето ми се виждаше смешно, докато не ми се наложи и аз да вървя по този път в българската администрация. Когато направих равносметка, смешната случка в анимацията се оказа екранизация на действителността у нас.

  И не е само така в Държавната администрация. Общинските не са по-добре. Веднъж вадих нотариален акт за една къща в забутано село в провинцията. Трябваха ми скици, печати и подписи на архитекта, кмета, секретаря. Циркът наистина беше пълен, защото архитектът работи само в четвъртък, секретарят във вторник, а кметът само в петък. Без майтап. Отделно за скицата се чакаше около месец. За един обикновен документ трябваше да ходя 7-8 пъти до местната Община. И когато най-после извадих документите, взех и подписи от Областната управа, дойде декември, а тогава нотариусите не работеха с клиенти, защото правели някакви годишни отчети, бюрократически занимания. После мина и Януари, щото е половината почивен. България се нарича. Ако бях някой милионер, който иска да строи хотел на централен площад в София, щях да взема всички документи за 1 ден плюс нотариуса. Но за някаква порутена провинциална къща в забравено от Бога село ме бавиха 4 месеца. Но всичко е точно, както се пее в една песен :)

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 43. 43 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  До коментар [#26] от "chinaski":

  "Ако и ГЕРБ не е виновен, кой тогава?10 години а на власт вече, "

  Държавните служители у нас са почти 130 хил. Да умножим по 2, даже по 3 - членовете на семействата им - това са сигурни гласуващи за ГЕРБ. Добавям и факта, че принципно са някакви активисти на партията, не коментирам експертните им качества - защо да се интересуват дали гражданите били доволни от обслужването...
  Но не са виновни "калинките", "колорадските бръмбари" и други "насекоми". Виновни сме всички ние като част от "мат`риала". Сещам се за отговора на Платон, когато атиняни го попитали какво мисли за състоянието на Атина - Този град е такъв, какъвто е, защото неговите граждани са такива, каквито са.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7565 Неутрално

  Ами защо да се интересуват. Получават си заплатата, докато управляват твоите. А после, може и да те освободят и то без причина. Така че, защо да се напъват.

 45. 45 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#34] от "Александър Йорданов":

  За кого гласувам няма значение

  О, има и още как!Това, че не го разбираш, не говори добре за теб и умствените ти способности!
  И за да то докажа - пример: не зная какво и кой щеше да е на власт, ако не беше ГЕРБ в последните 10 години и какво щяха да сторят, но ако хората не бяха избрали СДС, след Виденовата зима и мизерия, а пак комунистите, които драпаха за власт, нищо, че ни докараха до гладна смърт буквално, нямаше нито да си в НАТО, нито в ЕС.И ако за теб това не значи нищо, то за много, ама много хора - това е дори жизнено важно, въпреки, че някои не го разбират.Днес имаш право не само да пътуваш, но и да работиш в ЕС, където си щеш - законно и без страх от изгонване, а в България доста хора оцеляват и днес, от тези пари.Деца пращат на родители, да живеят, защото с мизерните си пенсии са обречени, както и обратното - родители работят в чужбина, за да осигурят по-добър живот на децата си.
  И следващият път, на избори, щом смяташ, че няма значение - най-добре не ходи и не изказвай мнение.Ти си толкова полезен и стойностен, колкото прах в очите.

 46. 47 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#45] от "chinaski":

  Пич, пий си редовдно хапчетата и не ме занимавай с глупости. За кого гласувам няма значение значи, че няма да седна да тръбя наляво и надясно за кого съм избрал да гласувам.

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 47. 48 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1080 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Според мен са поне 7 х 10 години ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK