Депутатите приеха повече мерки за защитени свидетели

Депутатите приеха повече мерки за защитени свидетели

© Анелия НиколоваСвидетели, подсъдими и други участници в наказателни дела, както и техните близки ще получават незабавна защита, когато са застрашени заради участието си в дело или разследване. Мерките са лична охрана или преместване на безопасно място например. Това се случи, след като парламентът прие на второ четене промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, информира "Фокус".


С проекта се цели оптимизиране работата на Бюрото по защита при главния прокурор, на използваните ресурси, както и подобряване на взаимодействието му с останалите държавни органи. Промените въвеждат


определение на понятието "специална защита",

която ще включва два вида и ще се реализира на два етапа – предварителна защита и програма за защита на застрашени лица.
Досега защитените участници в наказателно производство, които са съдействали на съда или разследващите, биваха включвани в програма за защита, процедурата по която отнемаше обаче доста време. Затова и измененията целят да въведат предварителна незабавна защита, през което време ще тече и процедурата по задействане на програмата.


Предварителната защита цели и да осигури време за събиране и оценка на необходимата информация за вземане на решението от главния прокурор за включване или не на застрашеното лице в програмата за защита. С този срок ще се даде възможност и на застрашения да разбере в детайли възможностите си и ограниченията, които ще му наложи програмата за защита, както и да организира личните си дела със съдействието на Бюрото по защита.


Предвидено е изпълнението на мерките по предварителната защита да започва след разпореждане на главния прокурор и писмено съгласие на застрашеното лице, като при отказ от даване на съгласие от застрашеното лице процедурата ще бъде прекратена.


Законопроектът предлага въвеждане на


нови мерки за защита като психологическа, правна и медицинска.


Успоредно с това се предлага да отпаднат като самостоятелни мерките "лична физическа охрана" и "пълна промяна на самоличността", тъй като те са доказали своята неефективност. Такива мерки не съществуват и в аналогичните закони в останалите държави, членки на Европейския съюз.


При предварителната защита са предвидени:
- лична физическа охрана
- охрана на имуществото
- настаняване на безопасно място
- настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието.


Те ще могат да се прилагат само за 30 дни, а при необходимост срокът може да бъде удължен с още до 30 дни.


Мерките за защита по програмата за защита ще са промяна на мястото на живеене в страната, промяна на мястото на работа, промяна на учебното заведение, настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието, както и преместване в друга държава.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1054 Неутрално

    шиши се сдоби със своята предана преторианска гвардия в лицето на подозрително услужливата прокуратура!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK