България била единствената страна в ЕС, в която са възможни "вечните длъжници"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 709 Неутрално

  ми тя държавата не е на хората а на мафията и "бизнеса"

  Pure Chewing Satisfaction
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  В България целият народ е вечен длъжник.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 3. 3 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не искат и не искат да го приемат тоя закон. Само тука е така.

 4. 4 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Пак се говори само какво трябва да бъде, как е по другите страни и нищо не се прави.

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jesuit":

  Какво друго очакваш от ГЕРБ...?

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  За жалост от този закон няма да се възползват честните и отрудени хора. Нито пък бедните. Основно полза ще имат фирмите, които не са плащали заплати с месеци и така с един документ се освобождават от всякакви дългове към работниците.

  Освен това този закон ще вдигне с пъти лихвите на банките. Защото всеки ще може да изтегли кредит, да го изхарчи и да обяви не състоятелност, личен фалит, с което банката не може нищо да му каже и нищо да му вземе. Тези разходи на банките ще бъдат разхвърлени върху честните платци, които ще плащат двойно заради тарикатите.

  Най-много ще намажат големите компании с огромни кредити и фирмена задлъжнялост, които ще се отърват от тежестта да плащат.

  Аз имах един познат преди години, който тегли 100 бона от банката и не ги плати нито една вноска. Просто изчезна. Няма имоти, няма коли, няма банкови сметки. Живее само под наем, работи без трудов договор и по закон няма никакви доходи. Банката не знае неговото местонахождение, нито работното му място, нищо. А той си работи, живее си в София и не плаща и стотинка. От години не съм го виждал, но сигурно още е така. Ето такива тарикати ще намажат от такъв закон за личния фалит. Представям си го моя познат как само чака да приемат закона и да обяви фалит.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  ми тя държавата не е на хората а на мафията и "бизнеса"
  —цитат от коментар 1 на serpico

  Щом правораздаването,законодателството и изпълнението на наказанията под юрисдикцията на калинки,то местния среден и дребен бизнес нищо добро не го чака!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 585 Любопитно

  То ако беше само този закон. Проблема е в обществото, че стои и търпи корумпираната съдебна система да решава съдбата му. Докато има тук е така, ще бъдем на дъното на класациите в ЕС.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Депутатите обаче отказаха да въведат абсолютна 10-годишна давност върху задълженията на физическите лица и оставиха т.нар. вечни длъжници. Опити за въвеждането ѝ бяха правени и в предишни години.

  От нашите депутати не може да се очаква приемането на закон който би улеснил живота на избирателите им. По-скоро ще въведат и закон, че дълговете минават от поколение на поколение.


  До коментар [#6] от "Lou":
  Споделете името на банката която дава 100 бона на човек който няма нищо - нито имоти, нито коли, нито банкова сметка, нито постоянна работа. Да не би да е банка КТБ? Или просто си пишете да става весело?

 10. 10 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  България е единствената страна в ЕС, която се управлява от номенклатурата на БКП,
  които и не крият, че с гордост се смятат за ученици на бай тошу, слуги( по тяхно му приятели) на вальо златев и Москва и ТОВА ЗНАЧИТЕЛНО ПОВЕЧЕ МЕ ПРИТЕСНЯВА!.

 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  В България потисничеството на върхушката спрямо народа не е явно, както при тоталитарните режими, но разликата е само в методите и похватите, не и в целите.
  Методите за потисничество биват:

  1. Икономически - картелиране на бизнеса, поддържане на ниски заплати, високи такси, корупция, източване на бюджета и т.н.

  2. Информационни - манипулация в медиите, интернет, тролове, книги, списания

  3. Законови, правни - например темата на горната статия, законови препятствия гражданите да си защитават интересите както индивидуално така и колективно, умишлено фалиране на бизнеси чрез злоупотреба и тенденциозно използване на контролните механизми - данъчни и прочее контролни органи

  4. Криминални - контролирана престъпност

  5. Социални и психологически - дискредитиране на определени хора, преценени като рискови за системата, превръщането им в аутсайдери, невидим и недоказуем психически тормоз

  някой да допълни ако се сеща за още нещо

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  България е единствената страна в целия ЕС, къде корупцията и организираната престъпност са еталон за поведение сред " политическия елит", където има успели " млади хора" на гърба на цялото общество, където Пирин се разпарчатосва на части в полза на фирми с кипърси собственик - безработен, където министъра не бил длъжен да знае кои били истинските собственици всъщност.....
  Относно вечния длъжник - нашия ЗЗД не предвижда такава фигура, има си правила за изискуемост на вземането, просрочи, принудително изпълнение и пр и пр. И си има " колекторски фирми", които, благодарение на безхаберието на подобни " политици" дерибействат както и когато си пожелаят. Хубаво, че понякога омбудсмана прави някакви солови акции на фона на цялото корупционно блато !

 13. 13 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 892 Неутрално

  България единствена е със съдебна система филтрирана и структурирана върху това магистрати да са проверявани за принадлежност и вярност към БКП и така да са допускани в нея ,затова нищо не се променя и законите са структурирани така ,че да са удобни на партията и нейните сателити ,които сега управляват успешно .

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2564 Гневно

  Да си длъжник в България е въпрос на чест.
  Ако пък успяваш да не плащаш с десетилетия вече си национален герой.

  подпис
 15. 15 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2340 Весело

  В страна без суверенна валута да искаш опрощаване на дълговете е равносилно на самоубийство нали на всички е ясно че частните дългове на хитреците в края на краищата ще бъдат поети от държавата т.е. данъкоплатеца. Толкова много "хитреци" познавам дето направиха маса пари обявявайки банкрут. Ей това е социализъм в действие. При държавите със суверена валута е лесно- печатал пари. При останалите- вземаш външен заем.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Така е. Напълно подкрепям възгледите на г-н Радев по темата, но това е поредният опит да се предложи и гласува такъв закон, който кой знае защо, все отлежава по чекмеджетата на дупетатите. Стотици хиляди са потърпевши от тази безизходна ситуация, от която губи и държавата, защото част от хората не работят, други го правят на черно, а трети направо емигрират. Но и чисто психологическият стрес не е никак малко.

  До коментар [#14] от "Иван К":

  Говорите пълни глупости, колега! Опитайте се Вие да живеете с десетилетия в емиграция или в тъмния сектор на икономиката (или пък да не работите, ако може да си го позволите) само защото в България не е уреден въпросът с вечните длъжници. Хем искаме да сме европейци, ама съдейки по Вашия и по някои други коментари - май не чак толкова го искаме това да се случи.

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Ще добавя, че една част от хората, попаднали в ситуация на вечен длъжник, са такива, които са били подведени да теглят кредити за хора, които впоследствие не ги изплащат и тежестта пада върху първите. И съответно те преминават в нелегалност, ако искат да оцелеят. Или пък прехвърлят собствености и доходи на други от семейството или приятели и някак закърпват положението, но това не е цивилизовано решение в 21-ви век. Освен всичко друго, знаем си и положението със съдебната система у нас, така че освен по законов път да бъдат уредени тези въпроси (с частен фалит, със съответните рестрикции след това), друг вариант аз поне не виждам.

 18. 18 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2340 Весело

  Ще посоча конкретен пример как се злоупотребява. Длъжник има ипотека за 150000. Преди да обяви фалит източва всички кредитни карти на макс. Понеже е с ниски доходи банката му предлага да изкупи жилището си за 20000. Ето ти 130000 печалба плюс лихвите които би трябвало да плаща. Това е истински случай не е хипотетично. Ще минат 5-6 годинки и продължава да тегли наново. И това е при пълен фалит. При "къса продажба" какъвто беше случая 2-3 годинки и почваш да щипеш наново. А балъците да одобряват по форумите.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lou":Споделете името на банката която дава 100 бона на човек който няма нищо - нито имоти, нито коли, нито банкова сметка, нито постоянна работа. Да не би да е банка КТБ? Или просто си пишете да става весело?
  —цитат от коментар 9 на koko65bg


  Тогава е имал. По време на заема. Това е било преди доста години. После се е отказал да плаща и е минал в "нелегалност". Лично ми е се е хвалил, че дължи 100 бона и няма да ги връща. Ситуацията в България позволява на такива хора да живеят почти в пълна нелегалност. Нужно е само някой да го вземе на работа без трудов договор, а имотите да се припишат на роднини. И вече банката нито може да те намери, нито да ти вземе нищо.

  Явно Вие не сте попадали на подобни хора. И като един френски аристократ от 17 век си мислите, че щом Вие живеете законно богато, то и всичките френски селяни живеят законно и богато, защото не се срещате със тях и не сте ги виждали. Нали така?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 20. 20 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ще посоча конкретен пример как се злоупотребява. Длъжник има ипотека за 150000. Преди да обяви фалит източва всички кредитни карти на макс. Понеже е с ниски доходи банката му предлага да изкупи жилището си за 20000. Ето ти 130000 печалба плюс лихвите които би трябвало да плаща. Това е истински случай не е хипотетично. Ще минат 5-6 годинки и продължава да тегли наново. И това е при пълен фалит. При "къса продажба" какъвто беше случая 2-3 годинки и почваш да щипеш наново. А балъците да одобряват по форумите.
  —цитат от коментар 18 на Честити Пижо Пенда без Дженда


  Хич не стоят така нещата. По-скоро банката продава на свой човек имота му за 20000 и той продължава да й дължи 130000. Докато го изплати или до гроб. След което дългът преминаа на децата му. Освен ако не се откажат от наследството.

 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Тука вече не може да се мине без мнението на кредитните институции,компаниите,които работят на отложено плащане,консигнационните складове.Важно е какво биха предприели те,ако им се вмени да не си прибират верисиите,и дали това ще се отрази благоприятно на икономиката.На Цецка Цачева й е лесно,Емил Радев не го знам кой е,но,ако е от нейната черга,дето само мислят как да се харесат на избирателите.....

 22. 22 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Има длъжници, и длъжници; има кредитори, и кредитори. Априори никой не е читавият сам по себе си; нито пък априори другата страна е олицетворението на Сатаната.

  Не мога да го разбера това да си купиш ай-фон за няколко заплати и да лапнеш потребителския кредит. Психологията на длъжника в този момент е "ще стискам", но след 3-4 месеца стискане вече не му се стиска повече и сам си позволява да го "поолаби". Следват съдилища и ЧСИ и накрая реването: Е как така само тук "вечен длъжник". Да попитаме: кой ти я надроби тази попара?
  Да не говорим, че в много много случаи длъжниците са чисти негодници, че не ЧСИ, но и трепането им е малко: получил си услуга (от строителна до интелектуален труд - арх. проект, напр.), но негодникът не желае да си плати полученото, макар хич да не е останал на хляб и вода.

  Обратно - има кредитори, които са пълни негодници: дават кредити на последните прошляци, при трицифрени лихвени проценти, а след съдилища и ЧСИ дългът се умножава в пъти...

  Но, ако се абстрахираме от крайностите, ще видим, че предприемането на подобна законодателна мярка - отпадане на "вечните" длъжници, ще рефлектира върху всички ни (тези, които не сме нито длъжници, нито кредитори) май с по-малко позитиви и повече негативи. Т.е. за освобождаването на длъжниците ще платим малко, или много онези, които нямат нищо общо...

 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  С изключение на 10 000 -30 000 Гербави ( или зависими от тях ) всички са длъжници . В Демокрацията разви добре РЕПРЕСИВНАТА инфраструктура , колектори , охранителни , бирници.......и още 5- 6 да не ги споменавам.

 24. 24 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  Аз като прочетох статията и това разбрах
  Ние изобщо нямаме законодателство за личния фалит. Но искаме да си хармонизираме нищото с Европа.

 25. 25 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2340 Весело

  [quote#20:"Jesuit"][/quote]

  Аз казвам релаен случай не си измислям варианти. А и банката за да ти отпусне кредит за ипотека преди искаше минимум 28 процента от прихода ти да се равнява на ипотеката.
  "The housing expense, or front-end, ratio is determined by the amount of your gross income used to pay your monthly mortgage payment. Most lenders do not want your monthly mortgage payment to exceed 28 percent of your gross monthly income. Typically, lenders cap the mortgage at 28 percent of your monthly income. To determine your front-end ratio, multiply your annual income by 0.28, then divide that total by 12 for your maximum monthly mortgage payment."

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 26. 26 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#20:"Jesuit"]
  —цитат от коментар 25 на Честити Пижо Пенда без Дженда
  Аз казвам релаен случай не си измислям варианти. А и банката за да ти отпусне кредит за ипотека преди искаше минимум 28 процента от прихода ти да се равнява на ипотеката."The housing expense, or front-end, ratio is determined by the amount of your gross income used to pay your monthly mortgage payment. Most lenders do not want your monthly mortgage payment to exceed 28 percent of your gross monthly income. Typically, lenders cap the mortgage at 28 percent of your monthly income. To determine your front-end ratio, multiply your annual income by 0.28, then divide that total by 12 for your maximum monthly mortgage payment."[/quote]

  На мен пък съседът ми е ЧСИ. Няма толкова тъпи банкери като в твоя пример. Може би ми говориш за КТБ.

 27. 27 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 390 Гневно

  Пак почнаха със сиромахомилството. Ама стига сте защитавали длъжниците. Образовайте хората така, че като решат да си вземат кредит да могат да си правят сметката как да го изплатят. Ами този който е дал парите? Той какво? Да пие една студена вода ли? Чакайте да ви идват инвеститори и да върви икономиката...
  Докато принудителното изпълнение върху задълженията не може да работи ефикасно, винаги ще има вечни длъжници. Една голяма част от тях са фиктивни поради възможностите да укриват доходи и да прехвърлят имущество на трети лица. За сива икономика вече рядко се говори, но това не значи, че я няма.

 28. 28 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Тук някои коментиращи явно смятат, че банката не трябва да носи никакъв риск. Тогава какво пречи на една банка да си лови "роби" и да им пробутва кредити, които са много рискови? Банката да носи нулев риск? А някакво скапано ООД с 500 лв капитал се измъква безнаказано фалирайки. Това само в превзета държава е възможно!

 29. 29 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  ". По думите ѝ позитивното е, че все пак вече има съгласие, че трябва да се постигне хармонизация в законодателството"
  Това са едни общи лафове, едни алабализми, с които обикновено се измъкват политиците и ни правят на идиоти. Госпожата от много години е в парламента, сега вече и министър, интересно защо не е инициирала нещо по въпроса. Закон за частния фалит няма, не искат да го приемат. Може би по този начин държат народа във вечен страх и подчинение, лесно го манипулират. Когато нещо се забавя или забравя от политиците, винаги те имат полза от тази демарша.

 30. 30 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#20:"Jesuit"]
  —цитат от коментар 25 на Честити Пижо Пенда без Дженда
  Аз казвам релаен случай не си измислям варианти. А и банката за да ти отпусне кредит за ипотека преди искаше минимум 28 процента от прихода ти да се равнява на ипотеката."The housing expense, or front-end, ratio is determined by the amount of your gross income used to pay your monthly mortgage payment. Most lenders do not want your monthly mortgage payment to exceed 28 percent of your gross monthly income. Typically, lenders cap the mortgage at 28 percent of your monthly income. To determine your front-end ratio, multiply your annual income by 0.28, then divide that total by 12 for your maximum monthly mortgage payment."[/quote]

  Забравяш да споменеш, че ипотеката се учредява върху имот, Който ти оценява банката. Обезпечението ти покрива поне 140% заема. Ако банката е сбъркала с оценката, пак продава, осребрява и каквото не достигне продължава да се дължи.
  Взимаш ме за балък нещо. В примера си не споменаваш изобщо за колко години ти е заема. Дай всички цифри и ще ти докажа, къде ме будалкаш.

 31. 31 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#20:"Jesuit"]
  —цитат от коментар 25 на Честити Пижо Пенда без Дженда
  Аз казвам релаен случай не си измислям варианти. А и банката за да ти отпусне кредит за ипотека преди искаше минимум 28 процента от прихода ти да се равнява на ипотеката."The housing expense, or front-end, ratio is determined by the amount of your gross income used to pay your monthly mortgage payment. Most lenders do not want your monthly mortgage payment to exceed 28 percent of your gross monthly income. Typically, lenders cap the mortgage at 28 percent of your monthly income. To determine your front-end ratio, multiply your annual income by 0.28, then divide that total by 12 for your maximum monthly mortgage payment."[/quote]

  Забравяш да споменеш, че ипотеката се учредява върху имот, Който ти оценява банката. Обезпечението ти покрива поне 140% заема. Ако банката е сбъркала с оценката, пак продава, осребрява и каквото не достигне продължава да се дължи.
  Взимаш ме за балък нещо. В примера си не споменаваш изобщо за колко години ти е заема. Дай всички цифри и ще ти докажа, къде ме будалкаш.

 32. 32 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2340 Весело

  [quote#30:"Jesuit"][/quote]

  Нямам причина да си измислям. Банката е решила да продаде имота и при онези цени когато падаха главоломно след 2008 е сметнала че така иска да продаде. Не можеш да знаеш банката какви взаимоотношения има с федералния резерв все пак за нея това е само счетоводно отчитане в балансовата сметка.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 33. 33 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2340 Весело

  [quote#30:"Jesuit"][/quote]

  Освен това се оказа че ипотеките в крайна сметка се притежават от "FANNIE MAE AND FREDDIE MAC " които в крайна сметка са държавни агенции. Кой поема риска в случая мислиш?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 34. 34 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Изобщо не ги мислете банкерите за тъпи. При тези взаимоотношения силната страна е банката. Там хората смятат добре. Ако искаш банков кредит и не си прецениш възможностите, нещата могат да станат много лоши. Ако има закон за личния фалит, поне имаш перспектива да изплуваш след години.

 35. 35 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#30:"Jesuit"]
  —цитат от коментар 32 на Честити Пижо Пенда без Дженда
  Нямам причина да си измислям. Банката е решила да продаде имота и при онези цени когато падаха главоломно след 2008 е сметнала че така иска да продаде. Не можеш да знаеш банката какви взаимоотношения има с федералния резерв все пак за нея това е само счетоводно отчитане в балансовата сметка.[/quote]

  Що не каза че говориш за САЩ. Ние си обсъждаме БГ.

 36. 36 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lou":

  Закона е за фалит на ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА.

 37. 37 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2340 Весело

  [quote#35:"Jesuit"][/quote]

  нали затова разграничих държавите със суверенни валути от останалите?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 38. 38 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ще посоча конкретен пример как се злоупотребява. Длъжник има ипотека за 150000. Преди да обяви фалит източва всички кредитни карти на макс. Понеже е с ниски доходи банката му предлага да изкупи жилището си за 20000. Ето ти 130000 печалба плюс лихвите които би трябвало да плаща. Това е истински случай не е хипотетично. Ще минат 5-6 годинки и продължава да тегли наново. И това е при пълен фалит. При "къса продажба" какъвто беше случая 2-3 годинки и почваш да щипеш наново. А балъците да одобряват по форумите.
  —цитат от коментар 18 на Честити Пижо Пенда без Дженда


  Стана ясно, че примерът ти е американски. Те не ме интересуват. Леко ни изманипулира.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7016 Неутрално

  То по колко още неща сме единствените. И все лоши.

 40. 40 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Какво ще стане, ако всички, които са теглили кредити изведнъж спрат да ги плащат? Тогава ще стане интересно.

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 41. 41 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darcas":

  А ако всички решат да си изтеглят парите от банката в един момент какво става? :)

 42. 42 Профил на Aletheya
  Aletheya
  Рейтинг: 221 Неутрално


  Вечен длъжник в олигархичната руска колония е сладка работа за стотиците частни охранители и престъпници за да бият хората да ги рекетират и заобикалят законите търсещи нещо ,което е абсолютно недължимо ,а в огромната част на случаите направо откровенно финансови престъпления дословно според буквата на НК>

  Отказ а за синхронизират законодателството от поне 20години - явен и обслужващ единственно русофилистични-мутро комунизирани метастази ,които си проправят път от 30г и назначават правителства премиери конституционни съдии и президенти с омбудсмани симулирайки адвокатски гилдии сд несретници '' грижещи се уж за длъжника.Финансовия аспект на това комунистическата клика от невнятни да пази статута на вечен длъжник в пазарна икономика е следният:

  1-блокират цялата икономика понеже са вкарвали 99% от изрядните кредитополучатели и потребители в едни черни списъци като НЕИЗРЯДНи и така са унищожили по същество основната функция -на кредитополучателите.

  2-За съществени икономически вреди и престъпления ли става въпрос?
  Не !!! 99% от блокираните потребители са попаднали в тези списъци за по един телефон , таблет , устройство телевизор и стоят там ВЕЧНО..... поради наглостта на некомпетентни да калкулират риска си забележете ЧАСТНИ мобилни оператори ) над 95% от несъбираемите са към мобилни топлофикация Енерго и тн .)


  Това блокиране съсипва из основи бизнес средата и е довело до крах на бизнеса на банките ,затова едни 70 млд.лв стоят и инфлират в банките.
  Вместо да се инвестират в продуктивни бизнес начинания ,което е основна функция на парите. Такава простотия от Северна Америка минавайки през Цяла Европа и Австралия няма никъде другаде по света.Да не забравя статута на ЧСИ бе привнесен директно в БГ от Русия. В Северна Америка има стриктна система на кредит рейтинг и ако не платиш до 4 г си чист с разликата ,че лихвите по кредит картите ти стават тройни. В булгаристан обаче явно икобномика не се гради и се предпочита 90% от потребителите изцяло да липсват но ЧАСТНИ лица да не губят и 1 ст. Подобна простотия има само в крайният Марксизъм и само завършили Политикономия в Масква може да измислят понятие като вечен длъжник в пазарна икономика.

 43. 43 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#41] от "chaosfire":

  Ми зависи кой ще е първи :D

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 44. 44 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":
  някой да допълни ако се сеща за още нещо

  Сещам се - манипулиране и
  фалшифициране на избори

  Да са ни честити и
  пак Тиквата на власт!

 45. 45 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#44] от "Alexander97":

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":някой да допълни ако се сеща за още нещоСещам се - манипулиране и фалшифициране на избори
  Да са ни честити и пак Тиквата на власт!
  —цитат от коментар 44 на Alexander97


  Системните партии са част от системата като цяло. Привидно са различни, но разликите не са съществени по отношение на статутквото и неговата поддръжка. Играят го управляващи и опозиция, като периодично си сменят местата, създавайки илюзия за демокрация.

  Истинска атака би имало само към някоя новопоявила се несистемна партия.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Инатернационалната гармонизация е трудна работа.

  Какво направи ти, Цецке, за защита на граждани физически лица
  от алчни монополи и безскупулни капиталисти?
  Некоя законодателна самоинициатива за защита от фалит?

  Не Запад немаха рабфак, но имат правозащита.
  Затова имат?

  "Има изготвена проектодиректива по несъстоятелност като разговорите по нея са от голямо значение, защото много трудно се постига баланс между отделните държави, където тази материя е уредена по различен начин, заяви още Цачева.

  По думите ѝ позитивното е, че все пак вече има съгласие, че трябва да се постигне хармонизация в законодателството. "

 47. 47 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lou":

  Относно Вашият познат: едва ли е точно така, особено ако не е платил нито една вноска. Банката уведомява прокуратурата с простата мотивация, че той никога не е имал намерение да връща с кредита и го обвинява в измама по НК. Оттам му спретват едно предварително производство, обявяват го за издирване и все някой ден ще хлътне с двата крака. Има и доста условности, но в общи линии такова е положението.

 48. 48 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#9] от "koko65bg":

  Сигурно може, ако е имал поръчители и огромен лихвен процент. Нищо няма да ме учуди тука.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 49. 49 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#45] от "Боян Таксиров":
  "Играят го управляващи и опозиция, като периодично си сменят местата, създавайки илюзия за демокрация.

  Истинска атака би имало само към някоя новопоявила се несистемна партия."

  Ясно и за слепите! по повод опозиция – власт.
  Атаките се правят дори към непоявила се партия, не дай си боже да се появи.

 50. 50 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 267 Любопитно

  До коментар [#6] от "Lou":

  Не че нещо , но може ли да кажете коя е банката?

  Да отидем и ние "да дръпнем" по едни 100 бона, щом тази банка така дава пари без да проверява кредитополучателя.

  The Tenth Man
 51. 51 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 267 Любопитно

  Гледам коментарите и не намирам аргумента свързан с предприемачеството.

  Подобен закон би позволил на повече хора да поемат риска да станат предприемачи.

  А за измамниците, както виждате от коментарите за тях липсата на подобен закон не е пречка...

  The Tenth Man
 52. 52 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Едно време в древен Рим хора с големи дългове са се продавали в робство! Съгласен съ мошеник теглил заем или кредит да го вкарват в затвора! Но ако например от мобилния ти оператор те таксуват, както те си знаят за мен ти не си длъжник! Също не си длъжник ако заем е сключен по телефона! Ако трябва и отпечатъци ще ти вземат, но не да те правят изкуствено на длъжник!

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Най-паче сакам да наблюдавам как другите работят ;)
  (от Трима души в една лодка по Темза?)

  Давольна многа предприемачи имаме, другарю.
  Номерклатурски прошнуровани & енумеровани.

  До коментар [#51] от "nze18563783":

  Гледам коментарите и не намирам аргумента свързан с предприемачеството.

  Подобен закон би позволил на повече хора да поемат риска да станат предприемачи.

 54. 54 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Спокойно бих нарекал взимането на кредит "вечна глупост"... Също както участието в хазартни игри, алкохолизма и тютюнопушенето... При слаба воля не изпитвам особено съчувствие, а само съжаление...

 55. 55 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#18] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  Това как става, че ми стана интересно, виждам страхотен потенциал за забогатяване и направо се чудя в държавите където действа подобен закон как всички не са милионери:)

  The Tenth Man
 56. 56 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 267 Любопитно

  До коментар [#22] от "inn":

  "Но, ако се абстрахираме от крайностите, ще видим, че предприемането на подобна законодателна мярка - отпадане на "вечните" длъжници, ще рефлектира върху всички ни (тези, които не сме нито длъжници, нито кредитори) май с по-малко позитиви и повече негативи. Т.е. за освобождаването на длъжниците ще платим малко, или много онези, които нямат нищо общо..."

  Не че нещо но цената на кредита слабо се влияе от несъбраните кредити.

  Нали не си въобразявате, че банковата дейност е възникнала вчера и няма изработени механизми за спрвяне със загубата от несъбрани вземаниия?

  Това провизии, застраховки, кредитни линии...
  Нали не смятате, че са термини от строителството?

  The Tenth Man
 57. 57 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#32] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  А вие говорите за САЩ и последната финансова криза:)

  Е то там банките си взеха парите 10 пъти, като нищо може и някой обикновен човечец да е ударил кьоравото в патакламата:)

  The Tenth Man
 58. 58 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#33] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  Тези дето осигуриха спасителния пакет как им казваха ...американски граждани май им казваха:)

  The Tenth Man
 59. 59 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darcas":

  Е то се видя какво ще стане 2008 година...

  The Tenth Man
 60. 60 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2340 Весело

  До коментар [#55] от "nze18563783":

  Няма нищо сложно. Първото нещо е че цялата далавера беше съгласувана с адвокат. Второ не трябва да имаш налични пари в банкова сметка поне 6 месеца назад. Делото отива в съд но крайния резултат вече го съобщих. Мисля че трябваше да възстанови кредитните карти не съм сигурен за това. Това е само един от случаите. Знам много подобни.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 61. 61 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#60] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  Аз в кометар 57 написах, че съм съгласен, когато стана ясно, че пишете за САЩ.

  The Tenth Man
 62. 62 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Ще посоча конкретен пример как се злоупотребява. Длъжник има ипотека за 150000. Преди да обяви фалит източва всички кредитни карти на макс. Понеже е с ниски доходи банката му предлага да изкупи жилището си за 20000. Ето ти 130000 печалба плюс лихвите които би трябвало да плаща. Това е истински случай не е хипотетично. Ще минат 5-6 годинки и продължава да тегли наново. И това е при пълен фалит. При "къса продажба" какъвто беше случая 2-3 годинки и почваш да щипеш наново. А балъците да одобряват по форумите.
  —цитат от коментар 18 на Честити Пижо Пенда без Дженда


  Ти си гении бе! Коя банка ще даде кредит за 150 000 и че учреди законова ипотека за същата сума върху имот, струващ 20000?

 63. 63 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#56] от "nze18563783":

  Безспорно е, че рискът от невръщане на кредита, се калкулира в лихвата по кредита (а колко "слабо" и колко "силно" - не зная). Факт, че на запад работят с лихви по кредита от 2-3 %, а тук - двойно, че и повече, и за тази нерадостна действителност (според мен) огромен принос има рискът от несъбиране на кредита. А при високи нива на кредита имаме следствие: "пропуснати ползи от задържано икономическо развитие" (понеже нито банковото дело, нито икономиката, са ми специалност, сигурно терминологията не ми е особено точна. Но от обща култура съм убеден, че в общия случай високият лихвен процент по кредита по правило задържа иконом. развитие, а по-ниският такъв - по правило го стимулира). В този смисъл: отпадне ли "вечният длъжник", все пак ще си плащаме всички и то през банковите отношения...

  Но много по-важен ми е друг аспект на темата:
  Усещам иронията за "строителството", но подходът към темата за "вечния длъжник" да се сведе само до "длъжниците на банките", респ. - до "лихвените проценти", е твърде тесногръдо (и погрешно). От неплатената строителна услуга и от неплатения арх. проект страдаш и ти - повярвай ми... И да - не съм нито строител, нито архитект. За сметка на това какви са отношенията кредитор - длъжник, как работи съдът и ЧСИ - претендирам да разбирам...

 64. 64 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Но пък няма и фирма фалирала заради длъжниците си, или поне аз не съм срещала такава.

 65. 65 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 267 Любопитно

  До коментар [#63] от "inn":

  "Безспорно е, че рискът от невръщане на кредита, се калкулира в лихвата по кредита (а колко "слабо" и колко "силно" - не зная)"

  Колко е безпорно?

  Смея да твърдя, че почти не оказва влияние.

  Ако ви се занимава пробвайте да го оборите.

  Невръщането на кредит не влияе върху цената.
  Незаплащането на дадена услуга (архитект) от клиент Х, как точно влияе на цената за същата услуга от същия архитект за клиент У.
  Опитвате се да повярвате, че ако Х на плати на архитекта, същия архитект за същото нещо ще таксува У с надбавка 30% върху стандартната цена ли?

  Риска от невръщане на кредита се калкулира при това дали да дадеш кредита, защото ако смяташ, че има прилично голям шанс да не върнат кредита няма да повишиш лихвата с 25%, а просто няма да отпуснеш кредита и така.

  Каква кредитна политика ще приеме дадена банка, консервативна или либерална зависи от целите пред ръководството на банката, а не от процента несъбираеми вземания.

  The Tenth Man
 66. 66 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#65] от "nze18563783":

  Неизпълнението на договор при всяко едно положение влияе негативно. Изпълнението му - позитивно. Разликата се свежда до: "неудовлетворен кредитор" и "удовлетворен кредитор" и "неплатил неизправен длъжник" и "платил неизправен длъжник". При всички положения за обществото като цяло второто е далеч по-добре от първото. Pacta sunt servanda...

 67. 67 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#66] от "inn":

  Е, едва ли е необходимо да спорим дали е по - добре да си "богат и здрав околкото беден и болен" :)

  "При всички положения за обществото като цяло "

  Тука уцелихте право в десетката.

  Може ли да задам наивния въпрос, с какво физическото лице е по-опасно за обществото (неговия фалит) от юридическото?
  Защо нормативната уредба в РБ допуска фалит на юридическо лице, но не допуска фалит на физическо?
  Допуска се търговска дейност от физическо, допуска се упражняване на професия, оказване на възмездни услуги, даже допуска ДДС регистрация за физическо лице, но не допуска фалит на физическо лице (има една супер изчанчена процедура с едни бележки дето се лепят по едни табла:))

  Защо така, това с какво добринася за обществото или фалита с какво ще навреди?

  И ако ви е по - лесно, реалния живот води ли до фалит на физически лица, защото смятам сме наясно, че води. И след като това лице "де факто" е фалирало, не е ли за обществото по-добре да има ясна нормативна уредба и за фалит "де юре"?

  The Tenth Man
 68. 68 Профил на Aletheya
  Aletheya
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Някой да обясни на това незавършило ПУЦ във Плевен недоразумение посочено ,а не заслужило изпълняващо длъжността министър на прравосъдието ,че Фалита на Физическо лице е здравословен за частният сектор

  Зщото има дисциплиниращо влияние и принуждава самите банки и кредитни посредници да се грижат за клиентите си ,а не да мародерстват с тях както е в момента.Явно да се мародерства с хората както в Третият свят това е практика за всичко комуноидно и затова такъв отпор по този закон за фалит на физически лица.Всъщност огромната , засягаща на държавно ниво и цялото общество икономическа престъпност се неглижира именно за да ни докажат такива като Тетката от снимката ,че Иванчо и Алетея ,които са взели 400 лв за таблет са най големите икономически престъпници източващи държавата.
  Да ама не казваше един виден БГ мислител...


  Тежката икономическа престъпност закони не я ловят .Тя нянася щети в милиарди и излизат с чисти якички защото има поне 100 бушончета да изгорят .Време е всички банки и депутати да се събудят и да освободят този огромен ресурс от изрядни иначе потребители като като пратят всички мобилни галоши да пият студена вода за всичките кредити раздадени с които са залели държавата и блокирали цялата система за кредитно посредничество.


  Никой не е длъжен на лакоми хора.Хората трябва да се стимулират да потребяват и чрез стимули и екстри и отстъпки да си плащат дълговете ,а не под ножа на Борци и биячи мутри ЧСИ-та да им описват апартаментите за един телефон.

  Когато си коректен с един човек и той е коректен когато си тарикат ще срещаш само Андрешковци.От грамотни финансово хора всички печелят.Когато човека види ,че не е едно да плаща лихва от 35 % за кредит карта и да има кредитна линия от 50 000 например с 1% лихва ако ги върне до края на месеца то нещата си влизат сами в релсите Въпроса е ,че дегенерати управляват републиката.,а те предимно са от ония, слезлите от Гората на двевети Септември и окралите и избили интелигенцията на страната.Като това нещо на снимката от което ми се повдига.

 69. 69 Профил на Aletheya
  Aletheya
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ще посоча конкретен пример как се злоупотребява. Длъжник има ипотека за 150000. Преди да обяви фалит източва всички кредитни карти на макс. Понеже е с ниски доходи банката му предлага да изкупи жилището си за 20000. Ето ти 130000 печалба плюс лихвите които би трябвало да плаща. Това е истински случай не е хипотетично. Ще минат 5-6 годинки и продължава да тегли наново. И това е при пълен фалит. При "къса продажба" какъвто беше случая 2-3 годинки и почваш да щипеш наново. А балъците да одобряват по форумите.
  —цитат от коментар 18 на Честити Пижо Пенда без Дженда


  150 000 лв ипотека може да имаш когато дадеш мезонет струващ поне половин милион като гаранция.Отделно под лупа ще ти видят доходите и те трябва да са към 7-8 000 лв месечно ЧИСТО. А източването на кредитните карти наред само на филм си го гледал . Защото след пурвите изтеглени 2000 лв в рамките на 2 часа и опита да изтеглиш нови 10 000 след малко то вички останали твои кредитни карти вече отдавна ще са ти хлопнали вратата и от тях ще изтеглиш един голям Бонус от прекратени кредитни линии и дълг.

 70. 70 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Като няма частен фалит много често длъжникът минава изцяло в сивата икономика или емигрира. Щото знае, че няма никакъв шанс да изплува.И ако няма имущество на негово име ще вземат на босия цървулите.

 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Лобитата на банки и монополисти не е отпускала досега хватката...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#67] от "nze18563783":

  Е, ясно е, че колкото икономиката не е моята материя, толкова и правото не е твоята.
  Да кажеш:

  Може ли да задам наивния въпрос, с какво физическото лице е по-опасно за обществото (неговия фалит) от юридическото?Защо нормативната уредба в РБ допуска фалит на юридическо лице, но не допуска фалит на физическо?
  —цитат от коментар 67 на nze18563783


  е равно на двойка на изпит по търговско право (освен ако на професора не му се е родило внуче този ден). Всъщност разграничението не е:
  - юридическо лице - допустим фалит; физическо лице - недопустим фалит,
  а:
  - търговец (юридическо или физическо лице) и нетърговец юридическо лице (напр. ЮЛНЦ) - допустим фалит; физическо лице нетърговец - недопустим фалит.

  Тоест обявяването на несъстоятелност на физическо лице е възможно в РБ, но е свързано с търговското му качество (ЕТ).
  Крайната точка на обявена несъстоятелност и останали неудовлетворени кредитори Е ЗАЛИЧАВАНЕТО на фалиралото лице (търговец или ЮЛНЦ) от съответния регистър, т.е. ПРАВНИЯТ СУБЕКТ ПРЕСТАВА ДА СЪЩЕСТВУВА. Пренесено за физическите лица това би означавало обявяване на тяхната недееспособност (доколкото съм чувал това е последицата в страните, в които тази фигура е въведена). А това си е не по-малко страшно от това да си "вечен длъжник".

  Впрочем в този разговор се смесват две твърде различни понятия:
  "несъстоятелност на физически лица" и "абсолютна погасителна давност", която депутатите не въведоха с последните изменения на ЗЗД. И слава Богу! Дотук в моите постинги говорех за второто, ти говориш за първото. За първото - да го има ли, да го няма ли - е въпрос твърде сложен за познанията ми и нямам претенции, че е по силите ми да го реша. Ако ти имаш претенциите да знаеш отговора и още повече - системата от правила, които да го уредят - ами ЕВАЛЛА!

 73. 73 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#72] от "inn":

  "Ако ти имаш претенциите да знаеш отговора и още повече - системата от правила, които да го уредят - ами ЕВАЛЛА!"

  Няма никаква нужда да откриваме топлата вода, вече е открита, давайте да я ползваме:
  http://www.howardgoodmanlaw.com/blog/differences-chapter-7-chapter-11-bankruptcy.html

  В САЩ има действащ механизъм.

  Относно "ПРАВНИЯТ СУБЕКТ ПРЕСТАВА ДА СЪЩЕСТВУВА. " то това спокойно може да се нарече порок на българската уредба. Никъде не е казано, че фалита означава КРАЙ, ако видите и израза в статията "Темата за втория шанс" подсказва принципната разлика в действащото към момента в РБ и надявам се желаното.

  П.С. Имам чувството, че прекалено се осланяте на действащата нормативна уредба.
  Не забрявайте, че правната норма е частен случай на обществената норма, която пък регулира житейските взаимоотношения. Промените в нормативната уредба могат да бъдат и към промяна в духа на закона, а именно "Темата за втория шанс".
  За обществото е вредно "убиването" на длъжника особенно когато е физическо лице, много по-полезно е натрупаната загуба при фалита да се възстанови от последващата дейност.

  The Tenth Man
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK