Главният свидетел по делото за убийството в Борисовата градина през 2015 г. отказа да говори

Главният свидетел по делото за убийството в Борисовата градина през 2015 г. отказа да говори

© Юлия ЛазароваБратът на Йоан Матев - Марсел Матев, обяви днес пред съда, че ще се възползва от правото си да не свидетелства по делото срещу брат си, обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г.


Именно Марсел Матев заведе полицията до мястото, където е заровено оръжието на престъплението – нож. Експертизата пък не откри ДНК материал по него. Братът на подсъдимия е ключов свидетел в процеса, защото според разследващите именно на него Йоан Матев е разказал за убийството.


Днес Марсел Матев не коментира защо отказва да свидетелства, съобщава БНТ.
На предишното заседание бе разпитана приятелката на Георги Игнатов - Лора, която разказа пред съда подробности около смъртта му. По думите ѝ след нападението съученичка на Йоан Матев е изпратила бележка с информация, в която се описва как в деня на убийството той е закъснял за училище, мил се е в тоалетната на училището, преоблякъл се, а след това по настояване на директорката бил принуден да си извади извинителна бележка, въпреки че нямало такава практика в училището.


Делото започна по същество през април. Обвинителният акт бе внесен в края на 2017 г. Йоан Матев е обвинен в умишлено убийство. Ако бъде признат за виновен, той ще получи наказание от 5 до 12 години лишаване от свобода, защото в момента на убийството е бил непълнолетен.


Георги Игнатов беше намерен намушкан на пейка в Борисовата градина в началото на юни 2015 година. Малко след това полицията разпространи запис, на който се вижда тичащ младеж в района на местопрестъплението, за когото се предполагаше, че е извършителят. Матев беше задържан през февруари 2017 година, а ножът, с който се смята, че е убит Игнатов, беше открит близо до местопрестъплението в хода на разследването.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8317 Неутрално

  За три години да не е забравил да говори.

 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 639 Неутрално

  За три години полицията не успя ли да събере някакви доказателства? Само на самопризнания ли ще разчитат?

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Бавят делото, сигурно мама и тате плащат и накрая ще го изкарат невинен.Възпитават изроди, убийци, а след това ги измъкват от правосъдието с пари . Така и не разбрахме защо този изрод закла момчето посред бял ден.

 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Братът има право да не свидетелства. А, ако е свидетелствал и реши да се възползва от правото си да откаже да свидетелства - съдът ще го заличи като свидетел и няма да може да ползва показанията му. Това е основен принцип и той се извежда по морално-етични съображения. Тук вече идва спорният въпрос може ли с производни доказателства да се заместват първични - според мен отговорът е "да" и няма пречка да се разпитат като свидетели други лица, пред които братът е споделил факти, свързани с предмета на доказване. Тук има и кантрааргументи, но става сложно.

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  като взимат заплати са като слонове - не можеш да ги изхраниш.

  като "работят" така го правят, че после я забавено с години, я сбъркано обвинение, а понякога (за разнообразие) след 10г сага се налагат "унищожителни" присъди като пробация или условна.

  въобще ако имаше такова перо "износ на некадърни бюджетни служители", можеше да заринем целия свят.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  Бавят делото, сигурно мама и тате плащат и накрая ще го изкарат невинен.Възпитават изроди, убийци, а след това ги измъкват от правосъдието с пари . Така и не разбрахме защо този изрод закла момчето посред бял ден.
  —цитат от коментар 3 на proza

  Бабите казват - кръвта вода не става!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Нормално е брат да постъпи така.Ненормално е ,че е съдействал преди да уличат и обвинят брат му.Има близки ми хора,които каквото и да направят,не само не бих способствал да бъдат наказани, бих им им съдействал да избегнат наказаниет или да го минимизират .И това е нормално,законът допуска и не санкционира подобно поведение

 8. 8 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#7] от "slonsco":

  Пък ако успееш да го препишеш на някой бездомник или от ромски произход още по- добре. Абе горе долу с две изречения обясняваш причините за липсата на морал и правосъдие в бедната ни държава. Все пак на територията всички сме роднини, особено хората в администрацията и властта.

 9. 9 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Част от това, което си казал, не е вярно, а именно - ако съдействаш на някого да избегне наказанието и ако и да ти е роднина, пак подлежиш на наказателна отговорност, но в по-малки размери и срокове на наказанието, защото това си е класическо помагачество. И по-важното - да, закона позволява да не свидетелстваш срещу роднините си, а къде остава морала? Ако знаеш, че брат ти е извършил гнусно и гадно престъпление, укривайки го, освен че се превръщаш в негов съучастник, ти морално падаш до най-ниското и кофти стъпало на цивилизацията ... Затова закона е съвкупност от норми, но и правила на морала ... Ако правиш всичко, което си обещал, че ще направиш, морала къде е? :):):)

 10. 10 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2541 Любопитно

  До коментар [#7] от "slonsco":

  Баща изнасилвал многократно 10-годишната си дъщеря. Майката научава доста по-късно, когато дъщерята вече е бременна в седмия месец и е заразена със СПИН от баща си. Води се наказателно дело и майката отказва да дава показания срещу съпруга си. Как ти се струва...

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  До коментар [#3] от "proza":

  За съжаление растат едри и силни, но с изоставаща жизнена зрелост. Живеят повече в света на екраните, игрите и виртуалните дейности, което е удобно за родителите, и реалността за тях е размито понятие.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Както разбирам, братът в хода на разследването е свидетелствал , но отказва да свидетелства пред съда. Нека юристи да кажат неговите свидетелства до сега пред следствието няма ли да важат в съда? В крайна сметка те са документирани и братът не ги отрича и не се отказва от тях. Въпросът ми е принципен , защото са възможни всякакви случаи. Ако примерно основният свидетел почине преди делото, но неговите показания са документирани от следствието , те няма ли да важат пред съда?

 13. 13 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Такава ни е изобщо цвлата съдебна система.Днес едно,утре -друго!

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#13] от "uhl23528019":

  В случая системата няма нищо общо, не само у нас, а по цял свят близките роднини са освободени да свиделстват един срещу друг.
  Странното е, че за времето на следствието, не са открити мотиви, не е ясно и дали въпросния нож е доказано свързан с извършителя и убийството и много подобни.
  Въобще, ако няма някакви по-преки връзки между извършител и жертва, нещата стават много трудни за доказване.

 15. 15 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  А кръвта на невинната жертва вика от земята за мъст !

 16. 16 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Това нагло убийство бе прикривано 2 години въпреки че всички знаеха.
  Включително и полицията.
  Корупцията в държавата е стигнала критични нива.
  ЗАКРИВАЙ !!!

 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 943 Неутрално

  без днк по ножа или самопризнания няма как да има каквото и да е обвинение, в случая системата не е виновна

  има морална дилема разбира се- да вкараш брат си на топло за 12 години не е лесно, НО от друга страна как ще продължи да живее това семейство, ако остане на свобода? все едно нищо не се е случило ли? Когато е тайна може би можеш да го преглътнеш, но когато всички знаят, че си ти и си на свобода....

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2251 Весело

  Ами убиецът може да си признае, ще го осъдят под минимума, излежал е някоя година в ареста, ще му я приспаднат, а утре ще го освободят предсрочно

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#18] от "Веселин Дечев":

  Максимум могат да го осъдят на 12 години затвор,защото е бил непълнолетен при убийството.Иначе в такива случаи трудно се събират доказателства-случайна среща между непознати и без свидетели.

 20. 20 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Братът предостави ясни доказателства , но има право като близък роднина да не отговаря пред съда на въпроси.

 21. 21 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#7] от "slonsco":Пък ако успееш да го препишеш на някой бездомник или от ромски произход още по- добре. Абе горе долу с две изречения обясняваш причините за липсата на морал и правосъдие в бедната ни държава. Все пак на територията всички сме роднини, особено хората в администрацията и властта.
  —цитат от коментар 8 на ywu53306982


  При нормалните хора емоционалната връзка с близките е по силна от чуството за ангажимент към обществото и държавата и от ценноститеПравото да не се свидетелства срещу близки роднини и неотговорността за недоносителство и лично укривателство присътва в законодателствата на всички цивилизовани държави.Израз на това са и правилата за конфликт на интереси и свързани лица.Да постъпят по друг начин могат или фанатици,или хора при които емоционалната връзка с близките липсва по някаква причина.Фанатизма е опатология и личностно разстройство сходно с психопатиите и социопатиите и не се приветства-точно обратното.Когато няма емоционална връзка съответния човек може да не се възползва от тези си права.

 22. 22 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Съдът го заличава като свидетел. Все едно такъв човек не е бил разпитван.

 23. 23 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  без днк по ножа или самопризнания няма как да има каквото и да е обвинение, в случая системата не е виновнаима морална дилема разбира се- да вкараш брат си на топло за 12 години не е лесно, НО от друга страна как ще продължи да живее това семейство, ако остане на свобода? все едно нищо не се е случило ли? Когато е тайна може би можеш да го преглътнеш, но когато всички знаят, че си ти и си на свобода....
  —цитат от коментар 17 на carmello


  Няма никаква морална дилема.Ако брат ти или друг близък подготвя насилствено престъпление и за да предотвратиш престъплението трябва да предадеш брат си или друг близък би имало място за колебание.Ако избора е да предадеш на властта близък с цел той да понесе отговорност за по-леко престъпление и евентуално да има позиция за изгодно споразумение,например на етап приготовление или участие в терористична организация или престъпна група,но преди той да е извършил тежко престъпление също.Или ако пострадалия си ти или друг близък.
  Но изобщо няма никакво място за колебание,когато става дума за ибягване на наказание.Близките винаги съдействат на своя близък да да избегне или миниминизира наказанието и да го понесе по-леко.
  Това е нормалното поведение в нашата цивилизация и такова се очаква.Нито в европейската,нито англосаксонската култура има положителен образ от рода на Павлик Морозов.Ако някои действително са постъпили различно,кат бащата на Камила О Горман те и паметта им са били проклети и са символ на изродщина.
  Лично аз вероятно не бих встъпил в никакви отношения и при всички случаи не и в доверителни и близки отношения с някой,предал близки заради обществото,принципи или нещо от този род.На такъв не само не може да се има доверие,но е и особено опасен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK