Родители искат отмяна на запрещението на хора с ментални увреждания

Родители искат отмяна на запрещението на хора с ментални увреждания

© Анелия НиколоваХората с увреждания не са само отхвърляни. Много от тях са напълно обезвластявани. Представете си живот, в който не ви е позволено да вземете нито едно решение за себе си. Това се нарича запрещение. В България над 7 хиляди души са поставени под запрещение. Те не могат да работят, да се женят, да решават къде и с кого да живеят.


Най-грешното нещо, което хората мислят за мен, е, че не мога да мисля и чувствам.


Днес мислех за това как някой ден ще изляза на двора, ще мина през портата, ще отида на спирката, автобусът ще дойде, аз ще се кача, ще минем през гората и ще гледам дърветата, които видях за последно преди десет години, когато ме докараха тук; ще сляза в града, ще отида някъде, където продават торти, ще погледам витрината, ще кажа - една торта с ягоди, моля; момчето зад щанда ще каже - страхотен избор - това е любимата ми - заповядайте; аз ще платя, ще взема чинията, ще седна с гръб към всички и ще се разплача от щастие - заради ягодите, заради отношението, но най-вече, защото това ще е първото взето решение в живота ми.
В стаята ми има телевизор, който работи постоянно.


Мисля, че знам всичко за живота, който не ми е позволено да живея.


Текстът е на активистът за човешките права Яна Бюрер Тавание, а монологът е на героинята Алекс - образ на един от 7-те хиляди души с интелектуални и психосоциални затруднения, които живеят в България. С този тест започва и книжката, която получаваха спрелите се минувачи покрай шатрите на събитието "Дни на способностите" в София.


Родители искат отмяна на запрещението на хора с ментални увреждания

© Анелия Николова


Инициаторите са група родители и професионалисти, която от години прилага на практика принципа на подкрепеното вземане на решение, като алтернатива на запрещението на за хората с увреждания. Тяхната цел е приемането на закон, който ще отмени запрещението и ще позволи на хората с интелектуални или психично-здравни затруднения да упражняват правата си и да вземат решения в собствения си живот. В пешеходната зона на столичния бул. "Витоша", както и в Ловеч и Варна днес и в Кюстенди, Видин, Пловдив, Русе, Търговище и Добрич утре, те събират подписи от граждани, които искат да ги подкрепят.


"Запрещение идва от думата запретен, която означава забранен. Хората, поставени под запрещение, на практика са забранени, зачеркнати. Те не могат да вземат никакви решения за себе си. Цялата им воля и същност са подменени, като властта върху живота им е поставена в ръцете на някой друг", пишат организаторите на инициативата.


Проектът на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа беше одобрен от Министерския съвет през юли 2016 година, мина обсъждане в няколко комисии (по правни въпроси, по вероизповеданията и правата на човека, по регионални политики по социалната политика, по здравеопазването) и беше приет на първо четене. В края на 2016 година обаче кабинетът "Борисов 2" подаде оставка и законопроектът потъна.


Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН изисква всички форми на запрещение да бъдат отменени. Тя е ратифицирана от България още през 2012 г., което задължава държавата да промени законодателството си. Запрещението обаче продължава да съществува и днес.


Родители искат отмяна на запрещението на хора с ментални увреждания

© Анелия Николова


"Много хора дори не подозират, че съществува такъв закон, а тези 7 хиляди души съществуват, но са невидими. Те са лишени от елементарни човешки права", каза Анета Тенева от фондация "Лумос". За тези от тях, които живеят в институция, това се усеща особено силно - нямат право на избор на храна, на избор на облекло, на достъп до собствени средства, нито да бъдат информиран и да дават съгласие за лечението си. Няма значение дали имат мнение. Никой не ги пита. "Няма нужда от повече обществено обсъждане на законопроекта, решението трябва да се вземе в парламента", каза пред "Дневник" Надя Шабани от Български център за нестопанско право.


"Ние имаме нужда да се увлечем и да поискаме позитивно промяна. Минимум по закон са необходими 50 подписа, а ние имаме над 2500 дотук, а утре и вдругиден ще бъдат събрани още много", каза Шабани. Събраните подписи ще бъдат внесени в Народното събрание до 27 юни.


В шатрите на събитието младежите от организаторите фондация "Светът на Мария" и асоциация "Аутизъм" показваха как се правят значки и се изрисува камъче. Посетителите на шатрата "Щурите глави" трябваше да си представят, че са Алберт Айнщайн само за момент, а от Глобална инициатива в психиатрията-София им помагаха да запечатат този момент на снимка. "А докато се снимате, се замислете – достатъчно гениални ли сте, за да се изплезите и да не ви помислят за ненормален", питат организаторите.


На събитието в София беха разположени шатрите на организаторите от Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Глобална инициатива в психиатрията-София, Асоциация Аутизъм, Фондация "Светът на Мария" и Фондация "Лумос".


Родители искат отмяна на запрещението на хора с ментални увреждания

© Анелия Николова


Майстори дърводелци, колекционери на таксита, артистични творци художници и редящи 3D пъзели, дори готвачи и баристи – минаващите се запознаваха и с младежите от фондация "Лумос". В същата шатра с кафе и чай черпеха и социално-ангажираните ученици от "Интеракт клуб София-Тангра" към Първа английска езикова гимназия. Научили от майката на едно от децата, от клуба решили че това е кауза, за която могат да се застъпят с удоволствие и хъс, разказаха младежите. Свързали се веднага с организаторите, които ги поканили да направят своето "Социално кафе".


Желаещите да подкрепят промяната могат да се подпишат на столичния бул. "Витоша" днес до 20 часа или на сайта на инициативата.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Гневно

  Имотната мафия приветства подобна отмяна .Чакат я като топъл хляб. Държавата също е на далавера - ще отпаднат социалните асистенти и пенсиите на много хора с ментални дефицити !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 758 Неутрално

  =========="Много хора дори не подозират, че съществува такъв закон, а тези 7 хиляди души съществуват, но са невидими. Те са лишени от елементарни човешки права", каза Анета Тенева от фондация "Лумос". ========

  Хора, недейте така. Изобщо не е вярно. Напротив. Обикновено някой от роднините на тези хора се обрича да ги гледа и да е затворен заедно с тях целия си живот. Бил съм на такова дело. Гледат се от Окръжните съдилища и има много добра практика. Тия хора иначе са напълно безпомощни и само с един подпис биха прехвърлили да речем ...... цялото недвижимо имущество, което притежават. Семействата си жертват ежедневието да се грижат за тях.
  Виждам, че пак инициативата е спусната отгоре. Срамна работа.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  И при участие на прокурор и задължителна медицинска експертиза.
  Има много случаи на прояви на насилие от болни хора, които не се лекуват.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Те са много различни. Някои са даже опасни за околните.

 5. 5 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  Именно. Съжалявам тези хора, разбира се, но някои от тях не могат да контролират действията си, лишени от разум. А това в определени случаи представлява опасност за обществото.
  Отделно, те лесно биха се превърнали в жертва на всякакви претъпници, вклютелно и на най-гнусни посегателства спрямо тях.

  Common sense !
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  Гугъл говори за една семейна фондация !
  http://bcnl.org/news/nadya-shabani-e-noviyat-direktor-na-balgarski-tsentar-za-nestopansko-pravo.html

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Столична община не ги харесва хората с увреждания!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тя и държавата не ги обича.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  Кои командват ЛУМОС ?
  https://www.wearelumos.org/bulgaria/about/board/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Поставянето под запрещение защитава правата на поставения. А как ще се прилага наказателното право спрямо такиа хора, като към такива, които съзнават постъпките и последствията от тях или като как?

 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  вашта е лесна аз с трима такива си имам в момента работа
  когато трябва да им се спазват правата нищо не пропускат, което ме навежда на мисълта че "Совите не са това което са"
  лично мнение - преиграват с искането за равноправие, но с това настройват нормалните срещу себе си

 12. 12 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  лично мнение - колкото си изкарат толкова ще получат ако ще и да ме осъдят

 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1253 Любопитно

  всички са доволни
  може да е кофти с комунизм, но има държавна политика като държавата не плаща нищо защо частниците са задължени да осъществяват държавната политика - някакви облаги

 14. 14 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 655 Весело

  До коментар [#13] от "1001"
  Я пак?!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 15. 15 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Ментални увреждания едно време преди политкоректността се конкретизираше по видовете си като слабоумие, дебилност, деменс, лудост (тиха или не дотам), аутизъм и още доста други.
  Та тук се говори за това тези люде да бъдат "овластени". Помня как един "овластен " бутна човек пред метрото, ей така, за нема нищо, щото е невменяем. Или с "ментални увреждания".

 16. 16 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Сложно е да се намерят критерии за преценка, трябва индивидуален подход и работа. И откъде толкова много ресурс и кадри? Шанс имат само тези, които остават в семействата си. Другите са обречени на изолация.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#16] от "chlamydia":

  Това как се оставя в семейството. Хайде малко по-отговорно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  https://www.dnes.bg/crime/2016/11/10/pak-arestuvaha-psiharia-napadal-s-noj-v-sofiia.321753

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Непрекъснато се опитват да ни втълпят, че тези хора са като нас. Много съжалява, но не съм съгласна да ме приравняват с ментални инвалиди. И това, че такива деца учат заедно с нормалните деца не е никак правилно. Защото те ще дърпат другите надолу и критериите за оценяване ще падат, което ще доведе до спадане образователното ниво.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#19] от "proza":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#19] от
  Тези деца да бяха проблема на нивото на образователната ни система. Аз имах такъв съученик, и повярвайте присъствието му не само не занижи нивото на класа, но ни научи на повече - на милосърдие и съпричастност и то без присъщото на съвременното общество лицемерие и толерастия (т..нар. "различни") Всички сме различни, освен, ако не сме от стадото.

 22. 22 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Не става въпрос за това да са дееспособни, а да имат подкрепящо лице, роднина или, ако липсва такъв, служебно лице, което да се подписва под решенията им. В по-тежки случаи - попечителство.
  http://m.legalworld.bg/28205.premahvane-na-pylnoto-zapreshtenie-za-hora-s-uvrejdaniia.html

  Както за децата, така и за хората с увреждания, семейството трябва да има решаваща роля.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK