"Белене" – разминаване между политически и обществени интереси

"Белене" – разминаване между политически и обществени интереси

© Анелия НиколоваАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика


В страната, в която либерализирането на пазара на електрическа енергия се бави повече от 10 години под претекст, че промените трябва да са добре обмислени и не бива да са прибързани, редица решения се взимат почти светкавично. Така например:


- за около десет дни правителствената позиция по сделката с ЧЕЗ претърпя пълна промяна, преди да се върне на изходна позиция няколко седмици по-късно
- за седем дни бяха предложени и гласувани промени, които коренно променят работата на свободния пазар на електрическа енергия
- за едва четири дни изграждането на ядрена централа на площадката в Белене от позабравена тема се превърна в реалност за правителството.
Така и не става ясно защо частичните промени, много от тях с непредвидими последствия, се взимат толкова бързо, без това да е наложително, докато цялостната и крайно необходима реформа на електроенергийната система се отлага до последно. Последният пример за това е именно "Белене", тъй като Народното събрание "възлага на министъра на енергетиката в срок до 30 юни 2018 г. да внесе конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". До миналата седмица липсват каквито и да било индикации за движение по темата, докато изведнъж в рамките на четири дни изграждането на нова ядрена мощност се превърна от възможност в почти сигурно развитие.


Единственият аргумент в защита на ускореното темпо на свързаните с проекта действия е заявен инвеститорски интерес. Това обаче изглежда като слаб аргумент, тъй като дори и да има инвеститор с интерес към изграждане на ядрената централа, той би трябвало да е съобразен със срока за изготвяне на доклада за възможната реализация на активите по проекта – 30 юни, тъй като решението на Народното събрание е от началото на март 2018 г. Нещо повече - тъй като става въпрос за проект, който ще бъде строен около десетилетие и след това експлоатиран още поне три десетилетия, едва ли ускоряването на правителственото решение за него с месец и половина би оказало сериозно влияние за инвестиционното решение.


Когато се говори за проекта "Белене", трябва да се имат предвид две сериозни особености, които налагат предпазливост при вземане на решения: първо, проектът е на 37 г. и, второ, към момента той е прекратен. Първото обстоятелство само по себе си не е показателно, тъй като проектът започва през 1980 г., но е прекратен през 1990 г. в резултат на тежкото състояние, в което се намира страната по това време. Решението за възобновяването му е взето през 2004 г., а през 2012 г. отново е прекратен.


Това ни отвежда до второто обстоятелство – причините за прекратяването на проекта и последствията от тях. Аргументите, с които през 2012 г. Министерският съвет взима решение, с което отменя Решение № 260 на Министерския съвет от 2005 г. за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене" (с което на практика прекратява проекта), включват:


- Невъзможност за оценка на крайната цена на изграждането на АЕЦ "Белене" на база на предложението на "Атомстройекспорт"


- Липса на цена за изграждане на съпътстващата инфраструктура, която се заплаща отделно и без която не може да функционира централата
- Липса на осигурено финансиране за извършване на горепосочените дейности (бележка на автора: те се финансират от оперативните приходи на Националната електрическа компания)
- Липса на договор за инженеринг, доставка и строителство (ИДС), какъвто следва да се сключи според споразумение от ноември 2006 г., но това така и не се случва
- Въпреки липсата на ИДС договор текат дейности и поръчки за отделни части от проекта, включително реакторите (ноември 2008 г.)
- Наличие на непредвидени разходи - демонтажни дейности на съществуващи сгради на стойност 100 млн. евро
- Изчерпване на възможностите на НЕК за финансиране на проекта.


Решението на Министерския съвет е подкрепено и от Народното събрание, което:


- споделя опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене
- преценява за невъзможно републиканският бюджет или българските държавни електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност
- потвърждава стратегическия приоритет на страната за енергийна ефективност пред насърчаването на производството и консумацията на електроенергия.


През последните шест години нито едно от трите съображения на Народното събрание не се е променило, а появата на инвестиционен интерес засяга само едно от тях. Според правителственото решение от тази седмица реализирането на проекта следва да се извърши чрез намиране на стратегически инвеститор и изцяло на пазарен принцип, т.е. без предоставяне на държавна помощ. Това обаче няма отношение нито към посочения от Народното събрание сеизмичен риск на площадката в Белене, нито към стратегическия приоритет за енергийна ефективност пред изграждане на нови генериращи мощности.


Нещо повече – фактът, че проектът е прекратен, означава, че всичко, свързано с него, ще започне отначало, въпреки че според Агенцията за ядрено регулиране процедурата по издаване на лиценз за изграждане на АЕЦ "Белене" ще продължи от етапа, до който е стигнала преди прекратяването на проекта. Въпреки това разрешителното за строеж, както и оценката за въздействие върху околната среда са изтекли още през 2014 г., а към тях се прибавя и необходимостта от нова нотификация към Европейската комисия


Имайки всичко това предвид, трябва да припомним и още няколко особености:


- В света няма ядрена централа, която да е изградена без държавни гаранции
- Участието в АЕЦ "Белене" чрез апортна вноска (площадката и реакторите) в капитала на новото дружество също е държавно участие, т.е. държавата ще се надява централата да има печалба, за да си върне вложените около 3 млрд. лв.
- Дори и хипотетично проектът да бъде реализиран без държавно участие, винаги остава въпросът с ядрения риск, който в крайна сметка се носи от държавата.


Днешното развитие на сагата с АЕЦ "Белене" е малко или много предизвестено от начина, по който е взето решението на правителството за отпускане на държавен заем за НЕК, за да заплати произведеното ядрено оборудване, в края на 2016 г. Тези опасения се потвърждават и от решението на Народното събрание от март тази година, според което министърът на енергетиката трябва да направи конкретни предложения за "възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене"".


Така формулираният въпрос създава разминаване между интересите на политиците и на обществото, тъй като изглежда, че първите биха искали да минимизират загубите, свързани с проекта "Белене", и биха търсили всякакви варианти за реализирането му, дори и когато това е в ущърб на обществото.


Това, което трябва да се направи, е точно обратното – да се създаде ясна визия за развитието на енергетиката, но не от политическа, а от икономическа гледна точка. За целта трябва да се изследват различни варианти за развитие на енергийния микс, които едновременно осигуряват сигурност, устойчивост и поносимост на цените. Едва тогава ще получим отговор на най-важните въпроси – необходими ли са нови генериращи мощности и ако да, кога точно и какъв тип; какви са възможностите за собствено производство (от потребителите) и внос.


Чак след това, ако се установи, че са необходими нови централи, тогава трябва да се мисли какъв тип да са и къде да бъдат построени. Вместо това ставаме свидетели на политически мотивирано решение, което обаче ще бъде плащано от данъкоплатците, потребителите и икономиката като цяло. А след това пак ще се питаме кога ще ги стигнем (европейците) по доходи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Пак полит-пропаганда!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на aqg54564140
  aqg54564140
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-сетне правителството на Боко 3 се захвана с това, за което всъщност е назначено.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Лобистко правителство, за лобисти, които обещават най-много...
  Такива са руснаците. Тази отрова прониква от десетилетия и после трудно се изчегъртва от душата ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Стига китайците да не се откажат, Белене ще се построи! Само Костов е против заради Мариците, ама пък него кой го бръсне!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  АЕЦ "Белене" - гнусен и вреден комунистически цирей от 1980 година, та чак до днес.

 7. 7 Профил на hig00564110
  hig00564110
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Народът не желае китайска АЕЦ. Да я дадат на Атомстройекспорт с условие за извозване на отработеното гориво.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  Дали "крадецът вика дръжте крадеца"???

  март 2009г. - "Законът за амнистията, приет в края на март от миналия парламент...
  Текстът, който се оказа проблем - за прекратяването на висящите дела за престъпления по непредпазливост, които се наказват с до 5 г. затвор, извършени до 1 юли м.г., бе приет на второ четене в парламента с гласовете на БСП и ДПС. Коалиционният им партньор НДСВ гласува против. Гласове "за" дадоха и трима от ОДС - Венцислав Върбанов, Димитър Димитров и Марио Тагарински, петима от ДСБ - Васил Паница, Веселин Методиев, Евдокия Манева и Екатерина Михайлова и Иван Костов, двама от "Атака" - Ваню Хърков и Христо Попов, и шестима независими - Александър Праматарски, Анастасия Мозер, Антоанела Понева, Елеонора Николова, Мария Капон и Петър Берон." - http://www.segabg.com/article.php?issueid=4235§ionid=5&id=0000901

  Април 2009г. - „Хората на Иван Костов смятат, че изграждането на АЕЦ "Белене" трябва да започне, когато се намери инвеститор, готов да вложи средства и да излезе на конкурентния пазар на електроенергия в България и Европа като поеме своя риск. Вариант за развитие на родната ядрена енергетика от партията виждат и в строителството на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", което щяло да струва по-евтино, а произвежданият ток ще бъде два пъти по-евтин.
  От ДСБ настояват изборът да се направи от следващото правителство, което също така да потърси персонална отговорност от Сергей Станишев и министрите му за нанесените на България тежки финансови щети.“ - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/04/22/708604_ot_dsb_iskat_moratorium_vurhu_ruski_zaem_za_aec_belene/

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Липсата на анализ за разликите в проекта Белене преди и сега праща ИПИ в прегръдката на агитпропа. Много по-нормална е реакцията на Красен Станчев - "Няма да намерите инвеститор за Белене" от което следва "изхвърлете всико направено". Срещу тази теза стои другата опорка на путинките от Топенерджи - "да строим сами", па макар и със заем от Русия.

  Вчера коментирах: Путинките в лицето на Р.Овчаров пак искат да строим сами. Путинките в лицето на Сашо Дончев пак искат да изхвърлим всичко. Никой от тях не го устройва акционерен строеж с Арева примерно. С изпълнител от Атомстройекспорт, но под европейски надзор. Обичайна лъжлива бифуркация на путинки, чието единство е в Топенерджи в компанията на Рем Вяхирев и Илия Павлов - за подробности https://m.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1996/09/01/1416446_ambiciozen_biznesplan_obsu

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Хм-м-м-м...! И казваш, дали сме два милиарда, сега е редно да дадем още поне 10 милиарда, пък някой ден в светлото бъдеще, може и да сме на нула. Ама и това не било сигурно...! :)

  Ако може да ни обясниш, кое и кога е пропаганда? Като се спира или, като се почва проекта? Неодизяснен остава и момента с катарзиса на Бойко Бойко Борисов! Как от гьол и кражби за милиарди, както говореше Борисов, изведнъж проекта възкръсна и от старите приказки, не остана и спомен?! Знаем, че Бойко си върти задника за всичко, ама чак пък толкова...?! :)

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs":

  Да де...! Кой е инвеститора? Колко пари ще вложи? Кога ще излезе на пазара за ел.енергия, че да си продава тока...?!
  Засега, отговор на тези въпроси няма. Китайските инвеститори, подозрително миришат на руски партенки. Никой не говори с конкретни цифри и разчети кое, как и колко...!
  Нещо, като с Южния поток. Само общи приказки. Много щяло да спечелим, ама колко и кога, никой не казва...! Тоест, гарантирана кражба в колосални размери...!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":Хм-м-м-м...! И казваш, дали сме два милиарда, сега е редно да дадем още поне 10 милиарда, ...
  —цитат от коментар 10 на tww09306483


  До коментар [#10] от "tww09306483":

  "сега е редно да дадем още поне 10 милиарда..." - едната ЛЪЖА на хибридните войници. Не!
  "Томислав Дончев два пъти: Строим "Белене" или на пазарен принцип, или не строим"
  https://news.bg/politics/tomislav-donchev-dva-pati-stroim-belene-ili-na-pazaren-printsip-ili-ne-stroim.html

 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Да се изготви доклад до 30 Юни. Това е краен срок - доклада може да се изготви и за три дни. Що се отнася до спирането на проекта то причините са преди всичко политически, а не икономически, защото "Атомстрой" бе готов със свои средства да построй проекта. Тогава имаше натиск от френска страна, защото се строеше тяхна атомна електроцентрала в Черна Вода в Румъния. Заради тях бяха затворени и 3 -ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Позитанците вместо да драскат по цял ден глупости по форумите, да търсят пари за Белене...

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Тази евентуална централа, ако се построи, ако се пусне в действие, при наличие на ток у нас и в комшиите в изобилие, къде ще си пласира произведеното? Особено на изчислените високи цени! Народното събрание, което ще гласува под заповед, вкупом с бодра крачка към бай ви Ставри!
  Ама китайския инвеститор – в Китай няма луди инвеститори! Има едни пари, които им се губят следите. Вероятно те напират за дългосрочно изпиране.
  Така с чуждестранните инвеститори!
  За сеизмичния риск толкова пъти е писано, че е банално да се споменава, а трябва!

  НЕ на АЕЦ БелеНЕ!

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":
  Кое е лобистко бе болшевик?! Да си дал 2 милиарда и да не потърсиш начин да спечелиш ли?! Вие тотално изперкахтие!

  Тъй де! Дал си два, дай още двайсет, та да окрупниш загубата!
  Кой е изперкалият?

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":

  Чакай сега...! Кой лъже? Значи Бойко, като ги говореше подобни приказки едно време не лъжеше? Сега, аз като казвам нещо подобно лъжа, значи лъжа...?!
  Я вземете се разберете в ГЕРБ, кое е истината, че се объркахме вече...! :)

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#18] от "tww09306483":

  те не лъжат ! Те са гъвкави - вкръста !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Тази евентуална централа, ако се построи, ако се пусне в действие, при наличие на ток у нас и в комшиите в изобилие, къде ще си пласира произведеното? Особено на изчислените високи цени! Народното събрание, което ще гласува под заповед, вкупом с бодра крачка към бай ви Ставри! Ама китайския инвеститор – в Китай няма луди инвеститори! Има едни пари, които им се губят следите. Вероятно те напират за дългосрочно изпиране.Така с чуждестранните инвеститори!За сеизмичния риск толкова пъти е писано, че е банално да се споменава, а трябва!НЕ на АЕЦ БелеНЕ!
  —цитат от коментар 16 на Alexander97


  За Ю.Поток дойде в София дойде оня изкукуригал сенатор Маккейн и ни нареди да спрем проекта. Толкова.
  За китайците ти не бери грижа, къде ще си продават тока. Много смешно как тука смятаме колко щели китайците да са на загуба. Китаеца ще изкара десетки милиарди печалба, атомната енергия е най-евтината.

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":

  Остана само да ни светнеш, кой и как носи отговорността за риска, защото това струва много скъпо. После, може да ни обясниш, как ще се построи АЕЦ-а, без държавна гаранция...! :)
  И да ти кажа, че изпитвам доста големи резерви, към приказките на габровския философ. Той, откога е капацитет по атомни централи? Или го консултира Румен Овчаров...? Да бе, как се сетиха в ГЕРБ за другаря Овчаров? Тоя хубав човек... Беше се загубил нещо, ама добре, че се сети Борисов, да се възползва от огромния му експертен капацитет...! :)

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#20] от ".":

  Аха...! Те, китайците..., може да си носят тока в къщи! Така де... Нас, какво ни интересува, какво ще го правят? Само дето, ако стане сакатлък, не се знае, кой плаща...! Ама, това е незначителна подробност, казваш...?!
  И добре, че са изискванията на ЕС, че така ще ни обуят ГЕРБ и тия фалшиви китайци, че не е истина...!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  "Това обаче няма отношение нито към посочения от Народното събрание сеизмичен риск на площадката в Белене, нито към стратегическия приоритет за енергийна ефективност пред изграждане на нови генериращи мощности."

  Стига с тази измишльотина за повишена сеизмична активност. Няма такава! Никаква енергийна ефективност не може да бъде причина да си унищожаваме ядрената енергетика!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от ".":

  ""Китаеца ще изкара десетки милиарди печалба, атомната енергия е най-евтината. ""

  И при погребването на централата останките ще ги закарат в Чанчун или в Гуандун.
  Колко е най-евтината енергия след спирането на централата в малка България, някакво число?

 25. 25 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 835 Любопитно

  До коментар [#5] от "lz2":

  А ако затънем с още два милиарда, заради пируетите на Боко?

  Да разлая троловете!!
 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":Остана само да ни светнеш, кой и как носи отговорността за риска, защото това струва много скъпо. После, може да ни обясниш, как ще се построи АЕЦ-а, без държавна гаранция...! :)...
  —цитат от коментар 21 на tww09306483


  До коментар [#21] от "tww09306483":

  "отговорността за риска" - ЕС, която е сертифицирала площадката.
  "без държавна гаранция" - както бяха приватизирани и функционират и Фармахим и Химимпорт. Както работят много нови структури за детайли за автомобили примерно.
  Повече четене и по малко писане...

 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#20] от ".":
  За Ю.Поток дойде в София дойде оня изкукуригал сенатор Маккейн и ни нареди да спрем проекта. Толкова.
  За китайците ти не бери грижа, къде ще си продават тока. Много смешно как тука смятаме колко щели китайците да са на загуба. Китаеца ще изкара десетки милиарди печалба, атомната енергия е най-евтината.

  По въпроса за печалбите:
  Южен путок – един заем за 30! години, и след като го изплатим, АКО е 100% пълна тръбата, почват НАШИТЕ ПЕЧАЛБИ, които бяха някакви символични суми!
  Такъв договор ни бяха приготвили.
  Маккейн до ден днешен е сума си :-).
  За китайците съм сигурен, че няма да си хвърлят парите ей тъй. Въпросът Е – техни пари или едни "наши", готови за препиране стоят отзад!
  Защото точно китайците си правят много добре сметката!
  До тук загубите винаги са били за наша сметка – за моя, за твоя, за народа, към кой сме всички! Яд ме е, че ни лъжат изключително елементарно и някои като теб се хващат на гола кука!!!

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":
  Да си мислиш, че тия ТРИ милиарда имат нещо общо с проекта, значи си драстично тъп.

  И тоя път е добре - Костов е виновен още на втория пост. Молодец!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 835 Любопитно

  До коментар [#20] от ".":

  Кокеров! Испански!
  Привърженик съм на АЕЦ, но и руско АЕЦ!
  И само не ми говори, че с руското участие е приключило!
  Къде ще се поръчват каквито и да е дефектирали компоненти?

  Да разлая троловете!!
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#26] от "plebs":

  ЕС сертифицирала площадки... И носела риск.
  Тия герберастите съвсем се смахнаха.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Любопитно

  Две напред - три назад - Белене не е и политика даже, ами е ветропоказател!

  [email protected]
 32. 32 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#23] от "Julian Mall":
  Стига с тази измишльотина за повишена сеизмична активност. Няма такава! Никаква енергийна ефективност не може да бъде причина да си унищожаваме ядрената енергетика!

  Ма наистина! Някой си измисля Вранча :-).
  Приятел, сметни колко струва затварянето на централата. Някои, по-специалисти от мен и теб, необвързани с нашата ЯЕ, твърдят, че затварянето и съхранението на отработеното гориво струва повече от строежа на централата! Потърси в мрежата.
  Руснаците преди врреме отказаха да приемат нашето отработено!
  Имаш ли голям двор, та там, а?

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#26] от "plebs":

  Тонка , да те попитам кой ще изгради инфраструктурата и електропреносната мрежа на тази централа и кой ще ги плати тези разходи ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Весело

  До коментар [#29] от "lone_wolf":

  Ще си ги 'принтират" най-вероятно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Весело

  До коментар [#31] от "karabastun":

  По-скоро стана вентилатор с тези толкова чести врътки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "В света няма ядрена централа, която да е изградена без държавни гаранции"

  Честито. Очаквайте китайците да вдигнат тройно цената на тока, който ще бъде включен в сметките ни.

 37. 37 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "винаги остава въпросът с ядрения риск, който в крайна сметка се носи от държавата"

  Сиреч ние, вече пооблъчени от Чернобил, както и от рутений-106 от Челябинск миналия декември.

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Инвеститор клас А - значи държавата изгражда всичко. Плюс осигурява въздушна защита, акумулиращи мощности.
  Некъде там де мандахерца и темата за отработеното гориво и неговото складиране. Това е въпрос на стойност две КТБта.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "държавата ще се надява централата да има печалба, за да си върне вложените около 3 млрд. лв."

  Първо, тая печалба няма да падне от небета, а ще дойде от сметките за ток.
  Второ, каквото спечелят китайците няма да го дават на държавата.
  Трето, държавата може да се надява само на прибиране на някакви данъци от китайците. Но и това не е много сигурно.
  Извод - населението трябва здраво да затяга коланите, за да компенсира всички минали и бъдещи кражби по проекта.

 40. 40 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":Хм-м-м-м...! И казваш, дали сме два милиарда, сега е редно да дадем още поне 10 милиарда, пък някой ден в светлото бъдеще, може и да сме на нула. Ама и това не било сигурно...! :)Ако може да ни обясниш, кое и кога е пропаганда? Като се спира или, като се почва проекта? Неодизяснен остава и момента с катарзиса на Бойко Бойко Борисов! Как от гьол и кражби за милиарди, както говореше Борисов, изведнъж проекта възкръсна и от старите приказки, не остана и спомен?! Знаем, че Бойко си върти задника за всичко, ама чак пък толкова...?! :)
  —цитат от коментар 10 на tww09306483


  Проекта го почна Царя, комунистите поръчаха оборудването за което съдът ни осъди!Просто престъпление е, това оборудване да не се използва! Вие искате да загробим тия два милиарда, ей тъй, защото сме много богати! Повече пари няма да даваме, но да си вземем това, което сме дали! Ако не можем, поне за даденото да станем съдружници в централата. Толкова е просто! Всеки ученик в икономическа гимназия ще ви го каже!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 41. 41 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 727 Гневно

  "Белене" – разминаване между политически и обществени интереси

  Няма никакво разминаване. Обществените интереси въобще не се вземат впредвид. Политическите интереси определено не са български. А, че китайците ще плащат някакви данъци върху печалбата в България е толкова реално колкото и Лукойл ги плаща. Ако тези продажници в НС позволят построяването на АЕЦ - това е национално предателство! Рано или късно ще им се потърси сметка.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  " да се създаде ясна визия за развитието на енергетиката, но не от политическа, а от икономическа гледна точка. За целта трябва да се изследват различни варианти за развитие на енергийния микс, които едновременно осигуряват сигурност, устойчивост и поносимост на цените."
  Откъде толкова акъл. Пък и сега не сме на тази вълна. Сега оправяме Западните Балкани.

 43. 43 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Тогава имаше натиск от френска страна, защото се строеше тяхна атомна електроцентрала в Черна Вода в Румъния. Заради тях бяха затворени и 3 -ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".
  —цитат от коментар 13 на voyko


  Много сте неграмотни бре, дрогарьо! Ядрената централа в Черна Вода е с канадски реактори CANDU-6. Сменете си най-после флашките на Позитано и Врабча.

 44. 44 Профил на today
  today
  Рейтинг: 994 Неутрално

  И никой не изкара пред обществото колко биха били поне известните разходи за построяването, съответно да се направи прогноза за цената на тока и как това ще се отрази на потребителите или на бюджета (на българските данъкоплатци).
  Инвеститор без гаранции под някаква форма няма да има, това е пределно ясно.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 45. 45 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Принципът на Р.Овч. и червената мафия беше: да поръчаме оборудването, пък нека после някой да ни спре проекта.
  Очертаващият се принцип на БХ е същото прелъстяване на суверена: дайте сега да подкараме пак проекта "на пазарен принцип", нека веднъж като тръгне. После ще изиграем театъра: "Ние сме десни, против убежденията ни е да даваме държавни гаранции, ама хайде - без компромиси не може, за да е на хаирлия - ще я дадем".
  Постепенно прелъстяване, постепенно сваляне на маските, ама мат'риалът е с къса памет, особено когато става дума за пируетите на БХ...

 46. 46 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1763 Любопитно

  Проектът е боклук като идея и в сегашното си състояние.
  Няма случай в световната икономика, чрез закупуването на русско оборудване с цена 10, 20% от платената - предвид сделката с предходното, да е привлечен външен инвеститор с участие над 10 милиарда евро.
  Ако някой успее да направи това при тези условия, заслужава Нобелова награда за икономика.

 47. 47 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Не знам за другите колеги във форума, но аз като чуя вече "Белене" ми става лошо. Все едно една и съща отрова да я пиеш всеки ден и край да няма. Като цяло думата "Белене" има силно отрицателен смисъл. Първо жителите на Белене, които се пишеха християни, нарушиха първата заповед от Библията - "Обичай ближния" и линчуваха едно бедно сирийско семейство, потърсило закрила в католическата църква. Второ - там беше зловещия лагер, изтребил стотици, който и до днес е затворен за свободни посещения. Трето - там се намира гьолът, в който България хвърли няколко милиарда лева и още няма решение. Явно този иначе хубав град е обречен за бъде покрит с черна слава.

  Тези новите китайски инвеститори са поредните шарлатани, които идват да вземат парите и да избягат като Митал преди години. Никой нормален не би инвестирал 10-15 млрд лева в един АЕЦ, чийто ток ще бъде два пъти над пазарния в държава, където има токов излишък. Е при наличието на първи АЕЦ, продаващ ток на неземно ниски цени. Тук явно има някаква уловка, също като първия договор с руснаците преди 10-12 години. Най-вероятно има преговори Козлодуй да бъде спрун след 10-20 години и Белене да заеме неговото място, но с цени на киловат много на настоящите на Първа атомна. Друго обяснение няма.

  И за финал да попитам - нали синдикалните старци от БАН се плюнчиха три месеца и писаха трактат за ползите от Белене. После този документ беше променен и изпратен на медиите под натиска на обществеността. И за какво беше всичко? Нали там скъпите ни учени физици и икономисти писаха ясно, че Белене не е финансово е оправдан, освен ако чужд инвеститор те бръкне да вади кестените от огъня, плащайки всички разноски по строеж. Все още китайците дори не са заявили ясен интерес, а нашите огладнели олигарси вече подават чиниите за яденето на народни пари. Защо бяха всички тези проучвания, доклади, експертизи, щом никой не ги чете?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6043 Весело

  До коментар [#7] от "hig00564110":

  Този похват с "народа", остана във времето на "народната република" с народното си стопанство и народните вафли...
  Осъвременете си малко лексиката!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#40] от "lz2":

  Проектът го почна царчока, чийто верен паж беше Баце. Оборудването е тук благодарение на Баце. Станишко само искаше, ма не устиска, виж, Баце е по-смел, когато трябва да изпълнява предизборната програма на БСП.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на today
  today
  Рейтинг: 994 Неутрално

  [quote#12:"plebs"][/quote]

  Строим на пазарен принцип, ама как точно? Държавата влиза с апортна вноска и взима 34%, после се оказва, че трябва да се дадат още 10 млрд евро, и държавата трябва да изкара отнякъде 3,4 млрд евро да ги даде - освен апортната вноска. Освен това се оказва, че държавата има ангажимента да се занимава с отработеното гориво, ядрените хранилища и т.н.
  И от какъв зор пък китайците ще се натискат да строят централа с руско оборудване и да купуват руско гориво? Няма никаква логика, не само пазарна, ами изобщо никаква.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 51. 51 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 291 Неутрално

  [quote#20:"."][/quote]

  И защо да е изкукуригал, защото не ви позволи да откраднете още 1 млрд. и да си ги поделите с Бащицата? Събирай стотинки, че ще гледаш Белене през крив макарон...

 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#40] от "lz2":

  Само да те светна нещо. Тия 2 милиарда са основно за консултантски услуги, поддръжка, охрана и подобни. Инсталираното оборудване на тая площадка е на стойност 200 млн евро. Това е всичко, което има значение. Консултантските разходи, както и тези за поддръжка нямат никакво отношение към нов проект.
  Трябва да си много тъп, за да си мислиш, че някой ще ти намали цената, защото досега си давал пари на некой друг да те консултира.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Белене ще проработи, когато Путин стане 1,80 м висок...

 54. 54 Профил на today
  today
  Рейтинг: 994 Неутрално

  [quote#20:"."][/quote]

  Ако атомната енергия беше най-евтината и проекта беше толкова печеливш тука щеше да има опашка от инвеститори да се натискат да я построят и да печелят. Нека да погледнем фактите - опашка от инвеститори няма, има някаква заявка за намерения, някакви китайци просто искат да видят какви условия ще постави България. И като ги видят ще кажат ЧАО ЧАО. Никъде в света не се строи АЕЦ без гаранции за изкупуване на тока, отделно се затварят работещи централи защото са им изтекли договорите и няма на кого да си продават тока, защото на свободния пазар е непродаваем, понеже е скъп. Да не говорим колко проекта се прекратиха на етап заровени доста милиарди, да не говорим колко проекта се бавят във времето и надхвърлят заложените бюджети по 2-3 пъти.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 55. 55 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#40] от "lz2":Само да те светна нещо. Тия 2 милиарда са основно за консултантски услуги, поддръжка, охрана и подобни. Инсталираното оборудване на тая площадка е на стойност 200 млн евро. Това е всичко, което има значение. Консултантските разходи, както и тези за поддръжка нямат никакво отношение към нов проект. Трябва да си много тъп, за да си мислиш, че някой ще ти намали цената, защото досега си давал пари на некой друг да те консултира.
  —цитат от коментар 52 на Darth Plagueis


  Само да те светна: Консултантските услуги, експертизите и екооценките СА ЧАСТ ОТ ПРОЕКТА И СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, така, че влизат в цената на централата! Не се правете на ударени, ами кажете, кой ви плаща да работите против централата?! Може би един таен съсобственик на "американските" централи?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 56. 56 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1397 Неутрално


  Герберунгелите и комундели сеъвсем взеха народа за мезе. Китайците щели строят централа на мястото на гьола с руски реактори, по руски проекти и щели да спечелят като продавали евтино ток на Балканите, на които обаче има излишък от електрическа енергия.

  От 38 ядрени реактори в Китай има едва 4 руски. Самата фирма CNNC изобщо не експлоатира руски реактори, в момента разработва реактори ACP-1000 и ACC 1000, който е от трето поколение. CNNC планират да построят ядрена централа край Карачи, Пакистан, естествено с техни реактори. Освен да купят руският самовар на безценица и да започнат за трети път AЕЦ Белене този път Made in Chine няма какво друго да предложат.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Целта на всички герберунгелски маймунджилъци е проектът за централката да бъде размразен. Никой друг освен руснаците няма да се хване да го прави, то е ясно. Тогава банкянското гуру ще започне да върти опашка и да се умилква като уличен пес пред кремльовските дувари. Белким матушката го харесат повече от БСП, па да го оставят на власт. Както ще го харесат един билюк изкопчийски и бетонджийски фирми у нас. Естествено за сметка на данъкоплатеца.

 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Така и не става ясно защо частичните промени, много от тях с непредвидими последствия, се взимат толкова бързо, без това да е наложително, докато цялостната и крайно необходима реформа на електроенергийната система се отлага до последно.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Много ясно е защо!
  Защото "частичните промени, много от тях с непредвидими последствия" се взимат в услуга на "наши отговорни другари" или на руските интереси, а "цялостната и крайно необходима реформа" ще донесе много неудобства в опитите на споменатите по-горе "наши отговорни другари" да пробутват руските интереси във вреда на България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Весело

  Само да те светна: Консултантските услуги, експертизите и екооценките СА ЧАСТ ОТ ПРОЕКТА И СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, така, че влизат в цената на централата! Не се правете на ударени, ами кажете, кой ви плаща да работите против централата?! Може би един таен съсобственик на "американските" централи?
  —цитат от коментар 55 на lz2  Хе-хе!
  Знаеш ли колко "консултантски услуги" са платени от както се е пръкнала идеята за тази никому-ненужна АЕЦ "БелЯне" от времето на бае то Тодар та до наше време!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Консултантските услуги, експертизите и екооценките СА ЧАСТ ОТ ПРОЕКТА И СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, така, че влизат в цената на централата! Не се правете на ударени, ами кажете, кой ви плаща да работите против централата?!
  —цитат от коментар 55 на lz2


  Ами те са изтекли, бре! То в статията го пише, през 2014, да беше я прочел. Я сега не се прави на ударен, ами кажи, кой ви плаща за да размразите централката. Един дребничък, плешив, с мазно личице и дръпнати очички?

 62. 62 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До [#55] "lz2"
  Белене само работи срещу себе си. За 40 години, няколко първи копки, две поръчки на оборудвне и платени над 3млрд. лева, след всичко това, колко е съотношението инвестирани пари към добита енергя? Резултатът е 3 000 000 000 към Нула.

 63. 63 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Кефи ме как цветанцветановчетата обърнаха резбата и станаха първи русоробчета, вижте го само лз2 хахаха.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 64. 64 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#23] от "Julian Mall":

  Драги, иди в Свищов - когато намериш време - и посети примерно пазар "Велешана". Точно до него е мястото, където е стоял голям жилищен блок. Паднал е през март 1977 г. при земетресението във Вранча и е погребал под себе си 140 души. Мястото стои, има и паметна плоча с имената на жертвите. Може да поразпиташ и местните, колко сгради са съборени след това заради напукани стени и порпаднали основи. Като свършиш това, може би ще промениш мнението си за "липсващия сеизмичен риск". - Рублите няма да ти купят здраве и щастие.

  master
 65. 65 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#7] от "hig00564110":

  Народът обича Атомстройекспорт??!!?
  Кой народ? Руския?

 66. 66 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":

  Не му вервам аз на тоя пазарен принцип.
  Лъжат
  Пак искат да крадат от народа

 67. 67 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#23] от "Julian Mall":

  Измишльотина?
  В Белене не стават земетресения? Не се намира на линията на разлома?
  Я помисли пак.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4775 Любопитно

  Стига китайците да не се откажат, Белене ще се построи! Само Костов е против заради Мариците, ама пък него кой го бръсне!
  —цитат от коментар 4 на lz2


  Ама ще копаме ядрените отпадъци в задния ти двор. Става ли?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 70. 70 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4775 Любопитно

  До коментар [#5] от "lz2":

  Вие затова ли дадохте 2 милиарда? За да направите нещата необратими? Тотално изнагляхте, тоева задунайците!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4775 Любопитно

  До коментар [#20] от ".":

  "За китайците ти не бери грижа, къде ще си продават тока. Много смешно как тука смятаме колко щели китайците да са на загуба. Китаеца ще изкара десетки милиарди печалба,"
  ***
  Тоест, китайците да си печелят на воля, а за нас да остане риска?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 73. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4775 Весело

  До коментар [#23] от "Julian Mall":

  Така е. Във Фукушима нямаше адрена авария и тя въобще не беше свързана със земетресение. Гений!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 74. 74 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Кое е лобистко бе болшевик?! Да си дал 2 милиарда и да не потърсиш начин да спечелиш ли?! Вие тотално изперкахтие!
  [quote#5:"lz2"][/quote]
  Лизак, 2 млрд плати онова лайно, което Трайчо уволни и което трябваше да бъде съдено и вече да е в затвора, а вместо това бат'ти Бойку го възстанови и направи зам.министър на Теменушка!
  И сега, заради копчето от 2 млрд, дай да си купим и балтон за 20 млрд!
  Аре у лево смотаните герберастко-комунски тролове!!!

 75. 75 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Ей, Лизак, Плебс и все остальние герберастко-комунски тролове, тоя "рестарт" имаше ли го в предизборната и управленската програма на ГРОБ или беше взаимстван от програмата на БСП?
  Решетников май затова каза преди няколко месеца, че ГРОБ и Бойку са по-надеждни партньори за рашката от БСП-то!!!
  Да ви .... в националните предатели смотани!!!

 76. 76 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#68] от "Белия господар рейтинг:1234":

  Вие сте хомосексуалист?
  Ама господине, тук става въпрос за земетресения и ядрена безопасност.
  Съветвам ви да посетите гей клуб. Току виж ви олекнало

 77. 77 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Кой са института за пазарна икономика ? Китай ( комунизъм ) - ще изграждаме Белене на пазарен принцип ! ИПУ.... не е важен пазара ,а обществените нагласи :) Кои точно са комунистите ? С голяма МЪКА ще кажа, че прави се по времето на ГЕРБ. Дано с това ДА да не скапят китайските намерения ( както едни други неща за край София) с искания за едни КОНСУЛТАНТСКИ услуги :) Като толкова са заинтересовани за ПАЗАРА , защо правят " чорба" от средна цена на ТЕЦОВЕТЕ ( да не казвам на кого ) от Соларните панели ( също на кого ) с енергетиката от АЕЦ. Ами тя е най евтина.......май 5 -6 стотинки и дава 30% от Енергията при това не във вариант ден/нощ. Стига с тази ПОЛИТ пропаганда. Поне за нещо бъдете с народа си, който ненавиждате колкото и ГЕРБ !

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#49] от "Darth Plagueis":

  По принцип ГЕРБ-ерите се правят на ударени, като ги подсетиш, че политическата кариера на началника им, започна при крадливия мадридски дядка!
  Още по-неприятно им става, като се сетят, че и на тях комунистите един ден ще им набият шута в задниците и ще ги пратят, да правят компания на дядото на Симеон-Хасан...! :)

  Бивш tww09306483.
 80. 80 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Малоумниците дето ще си сложат подписите за строежа на БелеНе ще идат при Чаушеско да преговарят за цената на ел.енегията от централата.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 717 Неутрално

  КомуноидоГерпъвата напаст отново ше се облажи. Пак от Белене, пак на наш гръб. Ми, що да не го прави? Що да не гепи още милиончета? Те за това са там. Да осребряват. Да си ги носят подмишка. Радвай се природонаселение! Да живей!

 83. 83 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#23] от "Julian Mall":Измишльотина? В Белене не стават земетресения? Не се намира на линията на разлома?Я помисли пак.
  —цитат от коментар 67 на Noal

  Какъв разлом те гони? Ако наистина имаше такъв нямаше да има само два блока съборени. Тези блокове са били построени върху слаба основа която подава при земетресението. Има много подобни случаи когато блокове се накланят и без земетресения, а площадката на Белене е изградена да издържа без проблем всички възможни земетресения!

  До коментар [#67] от "Noal":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 84. 84 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Гневно

  Твърдо НЕ на икономическото безумие АЕЦ"Белене"!

 85. 85 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#83] от "Julian

  Моля? Няма сграда която да издържа на всякакви заметресения. Япония, която е земетръсна зона, и се строи с мисълта за силни земетресения, все още няма подобна сграда. Трагедията с Фукушима стана след земетресение.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 86. 86 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Става дума за разминаване между руски и български интерес.

 87. 87 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Пазарен принцип при ядрените централи няма.
  Държавата се обвързва с договори до спукване. Естествено, че всеки ще иска да строи, след като му се предложат сладки договори за изкупуване на ток от държавата в следващите 20-30 години с възможност за ревизия в посока нагоре.
  В България няма недостиг на ток, нито ще има някога, защото уредите и като цяло животът стават все по-енергоспестяващи.
  И да, дори да сме дали 2млд лева, по-добре да ги преглътнеме и толкова.
  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/08/07/3020373_svobodniiat_pazar_izvede_aec_kozlodui_na_pechalba_ot/

  Ето ви я печалбата от Козлодуй, при положение, че там не се изплащат заеми за строеж. След колко години ще си избием милиардите с печалба от няколко десетки милиона годишно? И то при положение, че няма да има заем, какъвто ще има

 88. 88 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1129 Разстроено

  [quote#20:"."][/quote]За китайците ти не бери грижа, къде ще си продават тока. Много смешно как тука смятаме колко щели китайците да са на загуба. Китаеца ще изкара десетки милиарди печалба, атомната енергия е най-евтината.

  Най-евтината,другият път.Самовар глупав,ако удариш èртата с разходите за отработеното гориво и закриването и,ще излезе,че е най-скъпата.Ама това след 50 години нали,пука ти на тебе...

 89. 89 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1129 Весело

  [quote#40:"lz2"][/quote]

  Проекта го почна Царя, комунистите поръчаха оборудването за което съдът ни осъди!Просто престъпление е, това оборудване да не се използва! Вие искате да загробим тия два милиарда, ей тъй, защото сме много богати! Повече пари няма да даваме, но да си вземем това, което сме дали! Ако не можем, поне за даденото да станем съдружници в централата. Толкова е просто! Всеки ученик в икономическа гимназия ще ви го каже!

  Тъпак.Всеки ученик в икономическа гимназия ще ти се смее с глас на глупостите...

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Резултатът от референдума не беше уважен. Защото малко хора гласували. Ами колкото толкова. Гласуваха мислещите. Кютюците от къв зор изобщо да ги питат. Гербавите спряха строежа, щото нямало пари, те и ЮП спряха. Сега решиха да го пуснат. Да не би да са намерили пари? Как ли пък не? Пари няма, няма и да има. Но нещо им просветна, разбраха по някакъв начин, че Белене няма алтернатива. Гербавия реотан не загря, но някак притопли. Все пак е малко повече от нищо.

 91. 91 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Хм, сле като си вътре с 2млрд., е оправдано да търсиш начин да спечелиш.
  Само дето има една много проста сметка. Един блок работи годишно около 8000часа. Това умножено по 1000МВ прави 8 000 000MWh годишно. Гарантираните разходи за експлоатация са около 40лв./MWh, а лихвите в/у инвестицията ще приемем за 3%. Оставям на вас да сметнете колко би струвал тока от Белене ако трябва да се изплати дори за 30 години...
  Или казано на разбираем език, ДА в момента НЕК е вътре с около 3 000 000 000лв. И пак ДА, НЕК търси начин да прехвърли тази загуба на ...клиентите си, т.е. на нас.
  Ако китайците решат да инвестират в Белене, то може да сте сигурни, че са получили държавни гаранции и договор за задължително изкупуване на тока...

 92. 92 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Мачлето между великите сили продължава на разкаляния български терен. Таймът за шистовия газ спечели РФ, таймът за Южен поток - САЩ. А за България остана само една комбинация от пръсти...Ха дано по-скоро дойдат китайцте, че да разкарат и едните и другите. Щото без електричество няма нито капитализъм, нито социализъм.

 93. 93 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Любопитно

  До коментар [#83] от "JulianМоля? Няма сграда която да издържа на всякакви заметресения. Япония, която е земетръсна зона, и се строи с мисълта за силни земетресения, все още няма подобна сграда. Трагедията с Фукушима стана след земетресение.
  —цитат от коментар 85 на tsyrvulan


  Няма проблем реакторът да издържа максимално възможното по сила земетресение което има вероятност да се случи в региона. Първо защото е изграден на специално подготвена основа и Второ защото е компактна конструкция а не като жилищните блокове отслабена с врати и прозорци!
  А аварията във Факушима стана заради наводнението от цунами. Да не би да очакваш цунами в Черно море което да прелее в Дунава?
  До коментар [#85] от "tsyrvulan":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 94. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#87] от "Yavor Raychev":

  “В България няма недостиг на ток, нито ще има някога, защото уредите и като цяло животът стават все по-енергоспестяващи. ”

  В България има недостиг на постоянни мощности. Това ясно се видя на Иванов ден миналата година - лъсна дирника на “вятърничавите”, никакъв ток ни от ветрогенератори, ни от фотоволтаици, дори водата беше замръзнала във водно-електрическата каскада Белмекен-Сестрино. От инсталирани 12 гигавати мощности, налични бяха само тия на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ-овете, по-малко от 6 гигавати, и то само при минус 10 градуса и една “гръмнала” подстанция на софийската Топлофикация.
  Колкото до бъдещото електропотребление, броят на ел. уредите се увеличава с по-голяма “мощностна” скорост отколкото тяхната ефективност (два телевизора от по 50 вата, работещи денонощно, консумират два пъти повече на годишна база от един соц. телевизор от 500 вата, работещ три часа в денонощието, и то ако не е изключено ел. снабдяването поради режима на тока.)
  Друг въпрос, че ел. консумацията пада поради демографския срив и закриването на производствени мощности. Но това не отменя факта, че ядрената енергия е най-евтина до момента (и следващите 50 години). Та, ако се очаква спад на консумацията, няма нужда от държавна гаранция (свръх пазарна цена) на “вятърничава” енергия и студен “американски” резерв. Що не се спре принудителното, тоталитарно ограбване на крайния потребител със “зелева” енергия и мъртвешки резерв!?
  И да Фукошима не пострада от земетресението, а от спестените пари за генераторите, осигуряващи вода за охлаждането.

 95. 95 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1045 Весело

  Да дадат възможност на народа да печели.
  Пускат акции на борсата и ще има тъпканица от мераклии.
  И без това има 60 милиарда в банките, които освен за трето, пето жилище, за друго няма как да се изхарчат.

 96. 96 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#93] от "Julian Mall":

  Много лъжеш. Поне потърси в тубата видеото от аварията във Фукушима. Не е заради цунами. Гледай видеото, единият от реакторите направо експлоадира и покрива хвърчи доста високо над сградата. Как това ще го направи цунами? Спрете се малко с неистините които разпространявате тролбригада.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 97. 97 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  До коментар [#96] от "tsyrvulan":


  До коментар [#93] от "Julian Mall":Много лъжеш. Поне потърси в тубата видеото от аварията във Фукушима. Не е заради цунами. Гледай видеото, единият от реакторите направо експлоадира и покрива хвърчи доста високо над сградата. Как това ще го направи цунами? Спрете се малко с неистините които разпространявате тролбригада.
  —цитат от коментар 96 на tsyrvulan


  Ще Ви разочаровам. Там реакторите реагират абсолютно адекватно и се изключват при земетресението. Само че след това трябва и да се охлаждат, а цунамито залива аварийните генератори, дето осигуряват ток за помпите...Прочетете повечко!

 98. 98 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#93] от "Julian Mall":Много лъжеш. Поне потърси в тубата видеото от аварията във Фукушима. Не е заради цунами. Гледай видеото, единият от реакторите направо експлоадира и покрива хвърчи доста високо над сградата. Как това ще го направи цунами? Спрете се малко с неистините които разпространявате тролбригада.
  —цитат от коментар 96 на tsyrvulan


  Ти хал хабер имаш ли си от аварията? Взривът е след като централата е залята от водата а не преди това от земетресението! Взривът е в неядрената част ако беше гръмнал реакторът последиците щяха да са много по-големи!
  До коментар [#96] от "tsyrvulan":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 99. 99 Профил на sosy_jopy king
  sosy_jopy king
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най-изгодно е по най-бързия начин да върнем безвъзмездно тези реактори на съветските "другари" в знак на безкрайна благодарност.

 100. 100 Профил на Велко Мавриков
  Велко Мавриков
  Рейтинг: 225 Весело

  Дааа, десните... Къде викате ще е сбирката? Пред Централна баня? Да не се окаже прекалено голямо пространството?
  Я, най-добре на автобусната спирка в Бусманци - ако не мине за митинг-протест, ще кажете че чакате автобуса! Поне няма да ви се смеят!

  Цветанов, Манчев, Бисеров, Василева, Фидосова, Илиева и Масларова благодарят на министър Иванов за добрата работа
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK