"Галакси стоун" или "Небесна каменна линия" - защо инвеститори превеждат имената на фирмите си

"Галакси стоун" или "Небесна каменна линия" - защо инвеститори превеждат имената на фирмите си

© Цветелина Белутова, КапиталАгенцията по вписванията отказва да впише фирми, които имат чуждици в името си. Като мотив се сочи, че изискването в закона името на фирмата да е изписано на български език означавало да е на "книжовен български език", сигнализира читател на "Дневник". Така се налага чужди инвеститори да "превеждат" международното име на компанията си или да платят повторно държавната такса, за да преминат процедурата при друг чиновник, който не е езиков пурист.


Случаят е поредната илюстрация за нееднакво прилагане на закона.


Така се стига до случаи, в които дружество, което иска да се впише като ГАЛАКСИ СТОУН ООД, се отказва от избраното име и се вписва като НЕБЕСНА КАМЕННА ЛИНИЯ ООД заради указанията на длъжностното лице по вписванията Диян Емилов Крил. Друг отказ е бил за вписване на фирма с име ДООР ДИЗАЙН ПЛОВДИВ. Според Крил транслитерирането на български език не е достатъчно, въпреки че има множество вписани фирми, които имат чуждици в името си. И трите отказа, които бяха изпратени до редакцията, са подписани от Крил. От агенцията уточниха пред "Дневник", че срещу работата му "не са постъпвали сигнали или оплаквания от подобен характер".
Няма практика за откази за вписване заради неизписано на "книжовен български език" име, подчертаха от инстиуцията. Посочиха, че името трябва просто да е с български букви, а повече изисквания могат да са следствие от специфичен предмет на дейност на фирмата, както е по Закона за лечебните заведения например.


"Длъжностните лица по регистрацията извършват проверка за законосъобразност, чийто обхват е определен от разпоредбата на чл. 21 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ). Вписване се извършва, ако са налице предвидените в чл. 21 от ЗТРРЮЛНЦ изисквания, съответно се постановява мотивиран отказ, когато не е налице някое от посочените изисквания.


Отказът на длъжностното лице по регистрацията може да се обжалва пред окръжния съд по седалището на търговеца в 7-дневен срок от връчването му. Ако отказът бъде отменен, съдът дава задължителни указания да се извърши исканото вписване, заличаване или обявяване по конкретното заявление. Контролът за произнасянето на длъжностните лица по регистрацията по постъпилите заявления е само съдебен и постановените откази не подлежат на преразглеждане по административен ред", посочиха още от агенцията.


Пред "Дневник" адвокати обясниха, че обикновено съветват клиентите си да подадат отново заявление за вписване, защото то най-вероятно ще се падне на друго длъжностно лице. Това обаче води до плащане на такса за втори път - 110 лв., ако заявлението е на хартия, и 55 лв., ако заявлението е електронно. Затова и не всеки би се съгласил да подаде наново заявление.


Такъв е един от случаите на отказано вписване, изпратени до "Дневник". Подателят на заявлението за вписване - името се състои от две думи чуждици, е завел дело в съда. По тази причина до произнасянето на съда той поиска анонимност за себе си и желаното от него име на фирма. Адвокатът му Тодор Грозданов разказа, че е направил проверка и с едната чуждица в Търговския регистър има вписани 31 дружества, а с другата - над 40.


"Този мотив е изцяло неправилен, тъй като длъжностното лице си е позволило да тълкува закона ограничително и по същество го е дописало, като според него български език по смисъла на чл. 7, ал. 3 от Търговския закон означава единствено български книжовен език", се казва в жалбата на Грозданов до съда.


Той обясни, че няма практика на Върховния касационен съд (ВКС) по точно такъв казус, но в мотивите на решение по сходно дело магистратите обясняват, че "в съдебните регистърни решения заявените обстоятелства се вписват на български език (или с български букви), като се държи сметка за това, че всички заявени за вписване обстоятелства, в това число и фирмата на търговеца, се изписват на кирилица (с български букви)". Грозданов обясни, че съдът набляга на "български букви", защото кирилицата се използва и в други държави, но с добавени букви за специфични звуци в конкретния език.


"Държавните чиновници спъват бизнеса. Това е загубен бизнес за България", коментира за "Дневник" счетоводител, който от години работи с агенцията.


В агенцията няма статистика на обжалваните откази за вписване на фирми, както и информация колко от тях са били отменени от съда. Институцията не поддържа и данни за обжалвани действия на отделните длъжностни лица по вписване, за да се проследи дали нечии актове са по-често атакувани в съда и отменяни от магистратите.


Закон за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел:

Чл. 21. Длъжностното лице по регистрацията проверява дали:
1. (доп. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) е подадено заявление за исканото вписване, заличаване или обявяване при спазване на предвидените за това форма и ред;
2. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г., доп. - ДВ, бр. 74 от 2016 г., в сила от 01.01.2018 г.) заявеното обстоятелство подлежи на вписване и не е вписано или представеният акт подлежи на обявяване и не е обявен в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел;
3. заявлението изхожда от оправомощено лице;
4. към заявлението са приложени всички документи съгласно изискванията на закон, съответно подлежащият на обявяване акт;
5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) съществуването на заявеното за вписване обстоятелство и съответствието му със закона се установяват от представените документи по т. 4 съответно дали подлежащият на обявяване акт отговаря по външните си белези на изискванията на закона;
6. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) е представена декларация по чл. 13, ал. 4;
7. (изм. - ДВ, бр. 74 от 2016 г., в сила от 01.01.2018 г.) друго лице няма права върху фирмата или наименованието и те отговарят на изискванията на чл. 7, ал. 2 от Търговския закон при първоначално вписване или промяна на фирмата на търговец, съответно на чл. 7 от Закона за юридическите лица с нестопанска целпри първоначално вписване или промяна на наименованието на юридическо лице с нестопанска цел;
8. (нова - ДВ, бр. 105 от 2016 г.) документите, които по силата на закон се съставят с нотариално удостоверен подпис или с нотариално удостоверен подпис и съдържание, са въведени в базата данни на Информационната система по чл. 28б от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, и дали представените документи съответстват на въведените данни за тях в Информационната система;
9. (предишна т. 8 - ДВ, бр. 105 от 2016 г.) е платена дължимата държавна такса.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2902 Весело

  Как са превели - "Шише Джам" ?

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  СТРАШНО.
  И понеже има много фирми с "чужди" имена, явно става въпрос за някакъв вид чиновнически рекет. СОРИ.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  СТРАШНО.И понеже има много фирми с "чужди" имена, явно става въпрос за някакъв вид чиновнически рекет. СОРИ.
  —цитат от коментар 2 на 442


  Има регистрирани маса български фирми с чужди имена, само, че написани с български букви и добавката, че се изписват и на латиница. В случая някой се е престарал или търси рушвет!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на don_spiridon
  don_spiridon
  Рейтинг: 374 Весело

  Добре че не му се е паднала регистрацията на Фолксваген.
  Между другото този служител защо не си смени фамилията, която е норвежка дума?

 5. 5 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 795 Весело

  Ясно за господин Крил...явно с някоя стотарка под масата нямаше да обърне внимание как се изписва фирмата,ма цвъки ушето за какво са го пляскали на снимката над статията,че е симпатяга е ясно....)))

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  ИПОН не е ли чуждица ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Нова-стара мода
  "Драсни-пали клечица" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":ИПОН не е ли чуждица ?
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  И кой казва друго?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Весело

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ИПОН требе да се преведе Джудистка победа! Ха-ха...

 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Любопитно

  "Миш-МашТюрлю-Гювеч Фабрика"!
  Това дали ще го одобрят?

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Чиста победа !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 726 Весело

  Диян Крил заслужава да го заведат за ушенцето до най-близкото районно и да му сменят името на Деян Планктонов.

 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Бюрократичното безумие няма край !!!

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  Microsoft Windows - Малки меки джамчета.

  До коментар [#1] от "SS":

  Бутилка и стъкло/прозорез?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на ScorpioH
  ScorpioH
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Диян Крил заслужава да го заведат за ушенцето до най-близкото районно и да му сменят името на Деян Планктонов.
  —цитат от коментар 12 на john_3volta


  Ако този г-н Крил бе толкова принципен, редно беше да се самосизира и сам да отиде до районното за да преведе името си.

  Ако съборят всички бараки в Слънчев Бряг и на тяхно място посадят по едно дърво, то той ще стане най-зеленият курорт в Европа.
 16. 16 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Човека търси сухото вие сте го подгонили името да си сменя 😄

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  "Няма практика за откази за вписване заради неизписано на "книжовен български език" име, подчертаха от инстиуцията."

  Дневник, "клекналата снимка" щеше да е по-добра илюстрация на това прзнословие в материала. :)
  https://i2.offnews.bg/events/2016/05/10/629094/phppthakj_800x *.jpg

 18. 18 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2266 Весело

  Трамплинен център "Just place" в София на кирилица" Джъст плейс". Със превод на български става- "ПРОСТО място"))))

  "Чуждестранен агент"
 19. 19 Профил на hig00564110
  hig00564110
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правилно, все пак са в България. Крайно време е да задължат и всички хотели, ресторанти, магазини и пр. да изписват имената си на кирилица по фасадите.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#17] от "plebs":

  Пак проблемни линкове - може и цяла статия:
  "- Професор Дайнов, вчерашната снимка от рождения ден на Сергей Станишев предизвика остри реакции. Огнян Минчев ви призова да оттеглите подписа си от манифеста "За републиката" и каза, че ако не го направите до 24 часа, той ще оттегли своя. Основният му аргумент е, че дори това да е светска гримаса, тя създава недопустим намек за задкулисие...."
  https://offnews.bg/interviu/evgenij-dajnov-za-snimkata-sas-stanishev-kogato-si-pobeditel-proiav-629094.html

 21. 21 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Портиерът на ЕС" се изчерпа и започна с простотиите си!

  Да разлая троловете!!
 22. 22 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Цв Цв какво общо има с цялата работа не разбрах

 23. 23 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  какво звучно българск именце "Диян Емилов Крил"

  Birds of a feather flock together.
 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#18] от "putinxujlo":

  "точно място"?

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Аз пък искам да е задължително да са на книжовен български език! Защото ми писна от имена на английски!

 26. 26 Профил на D
  D
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Длъжностното лице се е престарало и при заведено дело ако плати разходите ше спре да го прави. Всеки може да си кръсти фирмата както иска, да не говорим, че има много имена, които на пръв поглед са безмислени, но са съкращения от нещо, което е ясно само на тези, които са ги регистрирали.

 27. 27 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 217 Весело

  Вес`ник "Капитал" - "Пачка", "Кайме" ?!

 28. 28 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 645 Весело

  ДвуКРИЛ - лекоКРИЛ ли е тази персона, или нещо е сКРИЛ-поКРИЛ?... може би боядисва с аКРИЛни бои, но ми навява асоциации с оня седмоКРИЛия петох.... :-)

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 29. 29 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 533 Весело

  Аз пък искам да е задължително да са на книжовен български език! Защото ми писна от имена на английски!
  —цитат от коментар 25 на lechevalier


  Във формуляр "А4", който се попълва и подава при регистрацията на търговско дружество, наименованието, т.е. фирмата се изписва задължително на български, а има и графа, където се изписва българското наименование на латиница.
  Новината е стара, този случай и самият отказа са от преди 2-3 месеца. За съжаление, сроковете за обжалване бяха изтърани от заявителя и вече нямаше как да се обжалва!
  Ето оригиналът на отказа:
  https://scontent.fsof1-1.fna.fbcdn.net/v/t34.18173-12/29665967_10211405819448193_566138217_n.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=AeGgJNzoEp0lGlKQCo9x8htA3OlOkZszWV7BWS3EawAkfG_1mI37gg3uzsdvOImJA4HhUOIuLP2BMTqFp1GmievgOxsmbMGeeRqdVXjSPIjBTg&oh=ac7874313265a0afb19aeea0a97f688e&oe=5B028E44

 30. 30 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Как са превели - "Шише Джам" ?
  —цитат от коментар 1 на SS

  ***
  Наименованието на фирмата е съобразено с региона и познанията по български език на местното население.
  Явно бутилки и стъкло е неразбираемо за местните.
  😉

 31. 31 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Весело

  А Росатом дали не трябва да е Рус Атом... За Лукойл нещо? Сити клиник, Бритиш-америкън тобако.
  Ще речем, тия са чужди фирми. Тогава "Булгартабак", ЛБ Булгарикум, Лакрима...
  Явно въпросният чиновник е назначен по програмата "От помощи към заетост"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  До коментар [#18] от "putinxujlo":"точно място"?
  —цитат от коментар 24 на Xumpomo name


  "Точното място" - т.е. - Попаднали сте точно там където трябва!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Диян Крил заслужава да го заведат за ушенцето до най-близкото районно и да му сменят името на Деян Планктонов.
  —цитат от коментар 12 на john_3volta


  Ако е за работа и думата планктон не е българска!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Мисля, че това изискване не е чак толкова лошо, що се отнася до регистрацията на нови/млади фирми.
  За стари и добре известни фирми то обаче трябва да отпадне.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Най-смешното е, че дори не става дума за корупция. Чиновниците обработващи заявленията нямат пряк досег с фирмите...

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 36. 36 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Колев":

  Не завиждам на фирмите, някои е по-добре да си фалират...
  Като
  Нова Броудкастинг Груп
  Кока Кола
  Кауфланд (пазар-тепе)
  Еконт експрес
  Спиди
  Бенчмарк

  Мобилтел
  Метро кеш ЕНД Кери (това задължително-звучи тъпо)
  Теленор
  Стомана индъстрии
  Биовет
  Биоплант
  Булмаркет (бакалията предполагам)
  Интерком
  Фрапорт
  Фолксваген (късмет...)
  Хювефарма??(сакън, отиде ШЛ)
  Полисан
  Щрабаг???
  Либхер
  Шнайдер електрик—а
  Транскарт
  Баумакс
  Брадъра комерс (тука ясно-комерсилните браточки)

  А тези дето звучат и на български никакви??
  Като
  ТИМ
  СИК
  Икеа
  СОТ
  Ал-Ко
  ГБС  А какво правим с подразделенията на чуждите фирми в България..и как бихте превели ИТ компаниите SAP, HP и VMWare, Google, за Майкрософт вече намерихме вариант.

  Дори и най-българско звучащата фирма ще си има проблем с чуждиците, да са мислили

  Свинекомплекс Голямо Враново - инвест АД

 37. 37 Профил на pavelski
  pavelski
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това е глупаво. Името не е само име, а марка, която може да е креативна и да трябва да звучи точно по определен начин.
  Единствено трябва имената да са уникални, това е достатъчно.

 38. 38 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Браво на Крил! Езикът трябва да се защитава.
  Ква е тази фирма дето не може да плати 55 лв за ново заявление?

 39. 39 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "D":


  .......има много имена, които на пръв поглед са безмислени, но са съкращения от нещо, което е ясно само на тези, които са ги регистрирали.
  —цитат от коментар 26 на D


  ЖТВЧ ООД
  ф.д.612/89 СГС
  - първи букви от лично,фамилно,лично фамилно на съдружниците.
  Ами J V C , която предо години бе доста популярна и у нас покрай видео касетите, и т.н. и т.н. . . .

  В Е С Е Л О !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  UNITED EU UNION

  България (Republic of Bulgaria) е член Европредседател на Европейския съюз
  и Българският language - редом с други транснационални,
  е транснационален.

  Агентурските откази са някаква антична простотия.

  Защо?
  Защо го правят, те си знаят.
  Влачат се далеч след съвремието.

  Всеки Български Гражданин е гражданин на ЕС и има лична карта.
  Всеки Български Гражданин има Име изписано на Кирилица и на Латиница.

  Важи за водач на ТИР и въобще за всички граждани.

  Няма вменяем и точен "пуризъм" за превод (транслитерация) на фирмени имена. Те са по-разнообразни и често (нормално),
  нарочно са съчинени за идентичност и пиар, да изглеждат "особени".
  Често, такова едно име е световно известна запазена марка.

  Митът за "фонетичост" на кирилицата не гарантира еднозначна транслитерация, а друго, в некои случаи:

  фърля в тъч Н.В. Клиента, както и Собственика държащ и контролиращ оригиналната марка.
  Да не забравяме, де факто и юре: име на фирма е запазена марка.

  Айбиеми... свиквайте с IBM.
  Бохеми - с Bohemia.

  И т.н. etc.

  "Агенцията по вписванията отказва да впише фирми, които имат чуждици в името си. Като мотив се сочи, че изискването в закона името на фирмата да е изписано на български език означавало да е на "книжовен български език", сигнализира читател на "Дневник".

  Така се налага чужди инвеститори да "превеждат" международното име на компанията си или да платят повторно държавната такса, за да преминат процедурата при друг чиновник, който не е езиков пурист."

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  секи 4ти км

  Атом е чуждица от грчки.
  Булгарикум... заемка?

  Табакът е внос от Америка, а за думата търсим речник.
  И за кукуруза.

  Лакрима понамирисва на италиански.

  До коментар [#31] от "Николай Колев":

  А Росатом дали не трябва да е Рус Атом... За Лукойл нещо? Сити клиник, Бритиш-америкън тобако.
  Ще речем, тия са чужди фирми. Тогава "Булгартабак", ЛБ Булгарикум, Лакрима...

  Явно въпросният чиновник е назначен по програмата "От помощи към заетост"

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  секи 4ти км

  "Пляс! и нищо повече" ;)

  Какво да кажем за "Биткоин" център или банка.
  Вече има и такова нещо. Една дума.

  "Стотинки за бита" са три други

  До коментар [#18] от "putinxujlo":

  Трамплинен център "Just place"
  в София на кирилица" Джъст плейс".
  Със превод на български става- "ПРОСТО място"))))

 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#20] от "plebs":

  Някоя снимка, от мутренските времена, дето Бойко е нареден до съмнителни типове, няма ли да пуснеш...?!? :)

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Да го хванеш този загрижен "българин", с чистото и книжовно българско име "крил", пък да му впишеш няколко откаТа и да го окрилиш направо за Пирогов.

 45. 45 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1509 Разстроено

  "Пред "Дневник" адвокати обясниха, че обикновено съветват клиентите си да подадат отново заявление за вписване, защото то най-вероятно ще се падне на друго длъжностно лице. "

  Това звучи като рецепта за корупция! :-(

 46. 46 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 740 Гневно

  Браво на Крил! Езикът трябва да се защитава.Ква е тази фирма дето не може да плати 55 лв за ново заявление?
  —цитат от коментар 38 на xymax


  ВЕрно? А не-българските лични имена ще ги забраняваме ли? Като Александър, Димитър, Георги, Емил, Иван, Калоян, Константин, Мария, Теодор, Ана, Елена, Елмира и т.н. и т.н. Аман от идиоти в тази държавица!

 47. 47 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#36] от "alray":

  Далище фалира или ще продължи да работи даден бизнес, се определя от пазара, а не от личните пристрастия на някого.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK