Столична община: Водата в София е годна за пиене и не е опасна

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е илюстративнаВодата в София не е опасна и е качествена, и годна за пиене. Това съобщават от пресцентъра на Столична община като се позовават на зам.-председателя на ресорната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев.


Повод за реакцията са информации, публикувани в различни сайтове, както и в социалните мрежи, според които
по погрешка в язовир Искър са били изляти химикали и водата на София е била отровена. Подобно съобщение във Фейсбук разпространи и депутатът от БСП Таско Ерменков, който се позова "институции и приятели, на които вярва".


"Водата не е опасна и е годна пиене", казв инж. Славчев. Според него е недопустимо и неморално да се използва питейната вода в столицата за политически цели, защото водата е част от националната ни сигурност. "Спекулациите и заигравките с водата са опасни", предупреди още Славчев.
В съобщението разпространението на слуха за замърсените води на язовир "Искър" се нарича истерия. Инженер Славчев е разговарял със зам.-изпълнителния директор на Софийска вода Васил Тренев, който категорично е отрекъл слуховете за замърсяване на питейната вода в столицата.


В съобщението се уточнява, че контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. "Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на "Софийска вода" по целия й път от язовирите "Искър" и "Бели Искър", през пречистването и доставянето до домовете на потребителите", съобщават още от общината.


От два месеца Лабораторно изследователския комплекс вече може да прави не само задължителните по наредба изследвания, в това число и за живак, но и допълнителни микробиологични анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид, изследвания за наличие на уран, органични замърсители и елементи и др.


От общината уточняват, че питейната вода в София е с ниско съдържание на разтворени соли в нея, което я прави подходяща за всекидневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK