ГЕРБ ще сезират ДАНС и прокуратурата заради статус на Таско Ерменков за водата в София (допълнена в 20:17 ч.)

Таско Ерменков твърди, че информацията му е от институции и приятели, на които вярва

© Георги Кожухаров

Таско Ерменков твърди, че информацията му е от институции и приятели, на които вярваГЕРБ ще сезират ДАНС и прокуратурата заради споделената от депутата от БСП Таско Ерменков публикация във Фейсбук, в която съобщава, че водата в София е опасна за пиене.


Това обяви на брифинг депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, цитиран от "Фокус". По-рано днес от Столичната община опровергаха информацията за проблем с питейната вода в столицата. Източникът на тази информация, в която се твърди, че в язовир "Искър" са били излети химикали, е неясен, но Ерменков се позовава на "институции и приятели, на които вярва".

"Г-н Ерменков е народен представител и той знае всички механизми и способи, според които може да се сдобие с нужната му информация, дори да предизвика изслушване в зала, за да се сдобие с необходимата му информация, преди да пусне такъв статус във Фейсбук. Защо го е направил той, не мога да кажа", заяви Иванов.


"Къде са БСП, къде е г-жа Нинова, защо и дали те ще се намесят? Ако те не се намесят, защо няма да се намесят? Ако предишният път са се смели на г-н Ерменков, този път отново ли ще се смеят? Тук става въпрос за 2 млн. жители на столицата, които се чудят какво да правят", заяви още Иванов.
По времето на брифинга на ГЕРБ Ерменков публикува още един статус във Фейсбук, от който се разбира, че шефът на ДАНС Димитър Георгиев го е уверил в личен разговор, че няма от какво да се притеснява и че информацията за замърсената и опасна вода на София се разпространява от известно време. Ерменков благодари на ДАНС за бързата реакция.


"Колкото до предишната публикация, смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях. Виждате, че има резултат! И един въпрос - след като от една седмица това се върти из публичното пространство, защо никой не взе отношение?", завършва статуса си Ерменков, написан с главни букви.


На брифинга в парламента взеха участие още депутатът от ГЕРБ Александър Иванов, който призова Ерменков да разкрие кой му е хвърлил бомбата, че водата в столицата е замърсена, и обяви, че ГЕРБ ще инициират разследване със сигнал до прокуратурата "защо някой цели да постави софиянци в ситуацията на страх и парализа".


По-рано днес от Столична община опровергаха информацията за замърсена вода в София.


Междувременно и от "Софийска вода" разпространиха съобщение, в което опровергават информацията, че има проблем с питейната вода в столицата. Според тях водата е "чиста, безопасна и с отлични качества", като доказателство за това било и сътрудничеството им със "здравната инспекция, Столичната община и други отговорни институции".


Малко по-късно и от Столичната регионална здравна инспекция съобщиха, че информациите за замърсена питейна вода в София са спекулации. А показателите от извършвания постоянен (група А) и периодичен (група Б) мониторинг на водата са в норма.

"Питейната вода на територията на гр. София отговаря на изискванията за качество на водата. Стойностите на показателите от изследваните контролни проби са в съответствие с изискванията на Наредба 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели", съобщиха от инспекцията и призовата гражданите да черпят информация от достоверни източници, каквито са институциите.


Таско Ерменков: Изразявам лично мнение, не ангажирам БСП


Малко преди 20:00 ч. пресцентърът на БСП разпространи поредния статус на депутата от БСП Тасков Ерменков, в който той уточнява, че думите му са лична позиция и с нея той не ангажира левицата.


"За да няма повече спекулации с публикациите ми във Фейсбук – те са лични, от мое име и изразяват личното ми мнение – като по никакъв начин не обвързват нито БСП, нито Народното събрание. За тези публикации нося лична отговорност."


Изявлението му е част от по-дълга публикация, в която той твърди, че от разговора му с председателя на ДАНС е станало известно, че слухът за опасната вода битува от седмица. "Цяла седмица се наслаждавахме на това с какво и как се хранят държавните и правителствените ръководители на ЕС, но нито дума не се чу от отговорните институци по повод тези притесннения". Ерменков твърди, че за разлика от депутатите от ГЕРБ, "които имат право да повтарят само думите на вожда си и да го величаят", той пише на личния си профил и страница, личното си мнение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK