Узаконяване на незаконни сгради и по-лесно събаряне на павилиони, предвижда законопроект

Узаконяване на незаконни сгради и по-лесно събаряне на павилиони, предвижда законопроект

© Цветелина Белутова, КапиталПостроилите без разрешение жилищни и обществени сгради до 5000 кв.м или такива с капацитет между 100 и 200 места да могат да ги узаконят. Преместваемите обекти, които също са изградени или поставени без необходимите документи, да могат да бъдат премахвани по-лесно. Тези предложения са част от внесените в комисията по благоустройство и самоуправление проекти за промяна на Закона за устройство на територията.


Логиката за първото предложение и необходимостта от него все още е неясна. Зад желанието за премахване на преместваеми обекти обаче наднича Валери Симеонов и обещанието му от миналото лято за забрана на сергиите по Черноморието.


Автори на предложението за узаконяване на незаконни постройки от 4-та до 6-а категория са 7 депутати от ГЕРБ. Негативни становища срещу възможността са изпратили от Камарата на архитектите в България, Националното сдружение на общините и Камарата на строителите.
Обектите, които попадат в тези три категории, са частни пътища, улици от второстепенната мрежа, жилищни и смесени сгради със средно и ниско застрояване или такива с площ до 5000 кв.м, вили, производствени сгради с капацитет до 100 работни места, вътрешни преустройства и основни ремонти, оранжерии до 200 кв.м, басейни с обем до 100 куб.м, огради, остъклени балкони.


Всеки ще строи незаконно


За да узаконят сградите си, строителите, изградили ги в нарушение на закона, ще трябва да платят 30% от строителната стойност. Тя често е в пъти по-ниска от сумата, която се изплаща от инвестицията - при продажба или отдаването на имот под наем.


Именно това е събудило недоволството на сдружението на общините - според тях инвеститорите с лекота ще платят 30% от строителните си разходи като глоба, щом това ще им спести време и ще ги улесни значително.


"Узаконяване на построените и бъдещите незаконните постройки с настоящата тежка административна тежест ще означава, че всеки ще бъде подтикнат да строи незаконно", каза пред "Дневник" Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите. Според нея един от основните проблеми е в това, че няма срок за узаконяването на имоти.


Липсата на срок като негатив за проекта посочва и председателят на комисията по самоуправление и благоустройство Искрен Веселинов (Обединени патриоти). "Проблемът с това предложение е, че бихме създали в закона процедура, по която той да не бъде спазван. Като законодателна техника за мен това е смущаващо", каза той пред "Дневник".


По думите му доводите все още не са еднозначни, а негативните становищата от трите организации не могат да бъдат пренебрегнати. Предложението обаче ще бъде обсъдено и Веселинов допуска възможност за създаване на възможност за узаконяване, но ако тя бъде за определен срок. Този подход е прилаган и в предишни години.От Камарата на строителите казват, че принципно подкрепят предложенията и е необходимо да се създаде режим за узаконяване на конструкции, за които няма одобрени документи. Според тях обаче това трябва да става, ако същите сгради могат да бъдат приведени съобразно техническите изисквания, което не би било възможно за жилищни и други по-сложни сгради.


Махни преместваемото


В друго предложение, на което основен вносител е Христиан Митев (депутат от Националния фронт за спасение на България), въвеждат се възможности за премахване на преместваемите обекти, които са поставени без разрешение и в противоречие с одобрената схема. Освен това се описва ясно с каква големина и конструкция би трябвало да изглеждат обектите - самостоятелни модули с площ до 15 кв.м и височина до 3 м.

В един имот ще могат да бъдат поставени до 3 такива модула, които обаче не трябва да бъдат свързани. Освен това се въвеждат и по-ясни регламенти кога да се премахват подобни съоръжения - поставени без разрешение, извън предвидените места, ако не отговарят на конкретните технически параметри, ако обектът е захранен с вода, но не е включен канализацията, и други.


Според закона преместваеми обекти са павилиони, кабини, маси, зарядни колонки за електрически превозни средства, спирки на градския транспорт, пейки, осветителни тела, кофи за боклук, чешми, фонтани, часовници и други.


Попитан Искрен Веселинов каза, че зад предложенията стои именно желанието на лидера на НФСБ за премахване на заведенията, магазините и ресторантите край плажните ивици, които "са разрешени като преместваеми обекти, но на практика изобщо не са такива".


През лятото Симеонов поведе кампания срещу сергиите и временните обекти. Според него те нямат място в курортите, защото съсипват "нормалния и законния бизнес", "създават усещането, че се разхождаш из Капалъ чарши или в някоя африканска туземска държава". Кампанията приключи със събарянето на няколко заведения и смяната на регионалния директор на строителния контрол Милка Гечева. Симеонов я обвини, че не отговаря на негови сигнали за незаконни постройки и че "покрива незаконните плажни дискотеки на мутрите на плажа Слънчев бряг-юг"

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1236 Весело

  на кратко казано стройте сега е момента кеф ви вила на плажа кеф ви на брега на язовир кеф ви в градинката в близост ;)АНАРХИЯ !!!!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1236 Весело

  оферти за преместваеми обекти много фургони,къщи и т.н ;)инвестирайте в мечтите си ;D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 371 Гневно

  Браво, тея от ГЕРБ съвсем се оляха...

 4. 4 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 957 Весело

  единственият начин да узакониш незконна сграда е да я събориш, да възстановиш терена и да кадидатстваш наново за строително разрешение... ако ти дадат, като построиш пак сградата и я приемат сички комисии шее узаконена... сичко друго е от лукаваго :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Узаконяване на незаконни сгради!
  Това е противодържавно изречение.
  Узаконяване на обири на банки?

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Искам да си построя къща с голям двор в парка на Свободата, до метростанция стадион В. Левски

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  що за тъпотия е узаконяване на незаконни сгради!

  покажете ги тези 7 депутати от ГЕРБ, нека да излязат с лицата си!

 8. 8 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  От утре узаконяваме убийствата, грабежите, изнасилванията, педофилството, наркотиците, проституцията, убийствата на пътя. Всеки ще бъде свободен да прави каквото си поиска на когото си поиска и където си поиска. Защото в държавата Абсурдистан законите тип "Параграф 22" са правило и ежедневие. Повече от ясно е, че този закон е лобистки и цели само едно - някакви неясни хора с незаконни строежи да си узаконят имота, който иначе трябва да съборят или предоставят публичен достъп. Къде по-лесно е да дадеш на някой депутат 5 или 10 бона, отколкото да загубиш стотици хиляди, инвестирани в строеж?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 9. 9 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Узаконяване на незаконното може да има само в бамбушка държава като нашата ... мама ви гербава! Няма такъв филм никъде предполагам. Единствения начин е ... ежегодна глоба за право на ползване ... 1/10 от пазарната стойност на сградата :) Узаконяване на незаконното ... това си е живата картина, какви продажници си имаме в парламента.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Автори на предложението за узаконяване на незаконни постройки от 4-та до 6-а категория са 7 депутати от ГЕРБ

  Кои са тези полумозъци?

 11. 11 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Всъщност идеята може би е да се узаконят къщите по селата. Там всеки е построил "още една стая" към къщата си без документи. Ей така събужда се решава. Купува няколкостотин тухли, забърква кал, строи, маже, прави покрив с керемидите от плевнята и воала - още една стая.
  В последствие става проблем. Имота е непродаваем. Дори има случай в които при изработката на кадастъра са заснети сградите заедно с незаконната площ. После отиваш да вадиш скица - отказват ти защото на нотариалният ти акт площа е друга.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 12. 12 Профил на Miloslav Antonov
  Miloslav Antonov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#11] от "kokoto2":

  Моля ти се, ако си мислиш, че ги искат тези поправки за да може бай Гошо да си узакони плевнята не знам на кой свят живееш...

 13. 13 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Всъщност идеята може би е да се узаконят къщите по селата. Там всеки е построил "още една стая" към къщата си без документи. Ей така събужда се решава. Купува няколкостотин тухли, забърква кал, строи, маже, прави покрив с керемидите от плевнята и воала - още една стая.В последствие става проблем. Имота е непродаваем. Дори има случай в които при изработката на кадастъра са заснети сградите заедно с незаконната площ. После отиваш да вадиш скица - отказват ти защото на нотариалният ти акт площа е друга.
  —цитат от коментар 11 на kokoto2


  ъхъ викаш си геодезист от кадастъра и след като е заснет в имота ти след 2009 години става автоматично законен ;) говоря ти от личен опит ;)дават ти нова скица и всичко е шест ;)

  ПС земята трябва да е твоя;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Гневно

  Потресаващо !!!
  Гарантирано от ГЕРБ !!!
  Строилите върху плажовете бурно аплодират този закон.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#11] от "kokoto2":

  Ти видя ли за кои категории строежи е този "Закон" ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Ниска експертиза, ниско качество на законите...
  Или просто са лобистки...
  Най-вероятно и двете...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#16] от "penetrating":

  +корупция.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Само циганските къщи ли или и българските.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мдаа, тя е винаги на масата. Слонът, който всички избягваме да видим...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#11] от "kokoto2":

  мда, представям си как седем полуумни герберски депутати отиват на крака да инспектират незаконно пристроената стая на чичо Гошо, влизат му в положението и се връщат с мисия в парламентаТА.

 21. 21 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Всъщност нито нещо ново, нито нещо ненормално.
  На практика НС след 09.09.1944г. та до ден днешен, основната му дейност е да узаконява беззаконията на тая територия.
  ДГД тези дето смятат, че закона е да се спазва, а не "врАта у пОле"

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK