Таско Ерменков не искал да изплаши софиянци за качеството на водата, а да задейства институциите

Таско Ерменков

© пресцентър на БСП

Таско ЕрменковНикога и по никакъв начин през живота си не съм целял създаването на паника и възбуждането на необосновани страхове у хората. В същото време винаги съм се придържал към убеждението си, че хората имат правото да бъдат информирани за неща, пряко свързани с тяхното здраве и живот, а компетентните институции са задължени да осигуряват своевременно тази информация." Това заяви днес народният представител от "БСП за България" Таско Ерменков от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на партията.


Изявлението дойде по повод напрежението от последните дни заради негов пост в социалната мрежа Фейсбук, в който той съобщава, че водата в София е опасна за пиене. Днес и лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че "така не се прави". Начинът, по който Таско Ерменков е представил информацията, за нас е неправилен, каза тя. След заседание на групата на левицата Нинова посочи, че все пак това не е основание Ерменков да бъде изключен от групата на партията или да напуска парламента, "но е достатъчно основание да поднесе извинение на софиянци, които са се почувствали засегнати или заплашени по някакъв начин".


Малко по-късно в пленарната зала Ерменков обясни, че на личния му профил във Фейсбук са били изпратени сходни съобщения с това, което той е съобщил. "В интернет потърсих становища на РЗИ, чиито задължения са да следят ежедневно качеството на питейната вода, на РИОСВ и "Басейнова дирекция", които пък следят за състоянието на язовир "Искър". Такива становища нямаше", каза той. По неговите думи, имайки предвид, че става въпрос за изразени тревоги и съмнения по проблем, пряко свързан с живота и здравето на хората, е пуснал на страницата и в профила си призив за намеса на компетентните органи за информация.
"Винаги съм смятал, че народният представител е народен, когато споделя проблемите, тревогите и болките на народа си и търси начин да ги чуе, да изясни и да направи опит да ги реши", обясни поведението си Ерменков. Според него за някои хора е било неясно формулирана първата част на въпросната публикация и не става дума за разпространяване на информация, а призив към институциите да си вършат работата своевременно.


"Може някои от гражданите и да са били наистина уплашени и да съм създал душевен дискомфорт, за което най-искрено моля да бъда извинен", каза още народният представител. "Между другото едва в неделя на обед, след разговор с председателя на ДАНС, разбрах, че подобни тревоги се споделят в София от цяла седмица. Може и някои да са се почувствали дискомфортно, но си мисля, че хиляди граждани са се чувствали още по-зле заради едноседмичното мълчание на компетентните институции - мълчание, недопустимо по въпроси, свързани и с националната сигурност, и с живота и здравето на хората", коментира депутатът от левицата.


По думите му, ако още в началото на седмицата РЗИ и държавният здравен инспектор са заявили, че в София с водата всичко е наред, е нямало да се стигне и до публикацията му. Според него резултат от публикацията все пак е имало и компетентните институции са си свършили работата, но със седмично закъснение и е под въпрос дали щяха да си я свършат, ако не е писал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK