Красимир Вълчев: Малко народи могат да кажат, че от тях е тръгнала азбуката

Красимир Вълчев: Малко народи могат да кажат, че от тях е тръгнала азбуката

© Юлия ЛазароваВ интервю за БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че малко народи са с привилегията да имат празник като 24 май и да кажат, че от тях е тръгнала азбуката. "Именно благодарение на образованието ще пребъдем като общество", отбеляза той.


За бъдещето на образованието у нас Вълчев каза: "Ще насърчаваме в по-голяма степен професиите и профилите, свързани с наука, техника, технологии, математика, там ще имаме голям дефицит. Важно е да осигурим кадри за секторите, които генерират висока добавена стойност, които изискват най-вече технически, инженерни кадри. Тази година преструктурирахме приема, увеличаваме средствата за тези специалности, допълнителни стипендии осигуряваме."

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Честит празник!
  Едно нещо с което можем да се гордеем!

 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Азбукито си е византийскос опция за славяни. Кат газов хъб за кухо-гордеещи се с енергийна незвисимост, кована във Вашингтон

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  "Именно благодарение на образованието ще пребъдем като общество"

  И обратното е вярно - именно поради образованието може да не пребъдем като общество. Образованието и знанията определят в днешно време как човек ще се реализира и живее - независимо къде. А повечето хора в България са образовани в България, така че българското образование ще определи живота у нас.

 4. 4 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#2] от "hasmokar":

  Така е. Азбуката за славяните е създадена от византийските апостоли Св.св. Кирил и Методиус, възпитаници на Магнаурската Църковна Школа в Константинопол. Тя е базирана на гръзката азбука, като се прибавят занците (буквите) нужни за изобразяване на специфичните славянски звуци. Целта е била покръстване на езическите славянски племена, превеждане на библията на техните езици и като резултат-разширяване сферата на влияние на империята. В това отношение Византия постъпва доста по-хитро (по византийски) в сравнение с конкурента си, Римската (Католическа) империя, която е ползвала огън, меч и латински (чрез подвластните си крале/кръстоносци) за да покръства. Справка Полша, Чехия и т.н.
  Министъра, е добре да научи история или ако я знае да не я преиначава. Това разбира се не означава че не трябва да празнуваме 24-и Май като Ден на просвещението и културата. Честит празник.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 5. 5 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 279 Весело

  "Малко народи могат да кажат, че от тях е тръгнала азбуката"

  След спора с матурата по литерата, въпросът с членуването стана актуален и ми се струва че и тук са омазани нещата. Така излиза, че има само една азбука и малко народи могат да кажат, че е тръгнала от тях. Не ми стана ясно дали Вълчев има предвид конкретна азбука, вероятно нашата или, че малко народи могат да кажат, че от тях е тръгнала азбука. В първия случай няма много логика защото дадена азбука може да тръгне от един народ, а ако е инал предвид второто, не трябва азбуката да е членувана.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  "Азбукито си е византийскос опция за славяни."

  Термините "Византия" и "византийци" са въведени за пръв път чак през 17 век от австрийската историческа школа. В средновековните хроники и документи пише за ромеи. Самите жители на Източната римска империя са се наричали ромеи.
  Същата измислена работа е и с терминът "славяни".
  Дори император Петър Велики не е знаел, че е "славянин".

 8. 8 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1319 Весело

  Ма как бе аз нещо се обърках, ма путя не каза ли че дошла от македонската земя?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 9. 9 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сиромахомил":

  То тъй, но глаголицата в православния свят е съхранена именно от българската държава и тук е най-трайно продължено делото на славянските първоучители, като национален проект. Кирилицата, като изписване е създадена в българската държава. Впоследствие именно от България другите източноправославни славянски народи взимат КИРИЛИЦАТА и съответно богослужебната си литература.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Неутрално

  Честит празник на всички българи!

  [email protected]
 11. 11 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Честито.

  Нека все пак не се престараваме в напъването да се гордеем с Исторически факти и фолклорни ансамбли ... Много бих се радвал ако има с какво да се гордеем и с днешна дата.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сиромахомил":

  Стига с тия славянски глупости бе...! Не ви увряха, празните червени кратуни...! Какво искаш да ни убеждаваш, че първата грижа на български цар са, славянските племена някъде по границите ...? Стига с тая соц-пропаганда...!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Кирилицата е пригодена за близките славяни гръцка писменост. Създадена е след Кирил. Не е било особено трудно или уникално. По-напредналите славянски народи пишат на латиница, защото я смятат за по-съвършена и удобна. Доста страни преминават от кирилица към латиница или вече се използват двете паралелно. Това се вижда и у нас.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#8] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  Не бе...! Ленин я е създал, не знаеш ли? Повечето руснаци, това ще ти отговорят...! :)

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#13] от "валентин николов":

  Какво ще рече не е трудно или уникално? Не е само изписването(глаголицата), а съответствието на звуците в славянските езици. Тук Братята са се справили прекрасно. Да кирилицата е просто по-улесенено изписване в сравнение с глаголицата, основано на гръцките букви. Факт е, че в Европа азбучните системи се основават на латиницата или кирилицата. По-добро не е измислено. Ако разгледаме Европа в широките и географски граници, можем да включим и арменската и грузинските азбуки. Които обаче са уникални за двата народа и не се използват от никого.

  Доколко е по-съвършенна латиницата и съобразена с особеностите на славянските езици, показва необходимостта от добавяне на точки, коронки, тирета и др. подобни допълнения към латинските букви, за да могат да ги натъмънят към звуците на съответния език. На нас кирилицата ни пасва перфектно и нямаме абсолютно никаква нужда от нагаждане на латиницата към особеностите на езика ни. Нито ще е по-лесно изписването, нито ще ни разбират по-добре чужденците. Да не говорим, че всички имаме опит с т.нар "маймуница" и знаем колко е дразнещо четенето на такъв текст

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Малко са и тези, които избират да ги управлява мафията.

 17. 17 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1048 Весело

  Азбуката е тръгнала от г-н Борисов.
  —цитат от коментар 6 на Dimiter Tsvetkov


  Грешите! Чък Норис беше личен съветник на княз Борис и той отиде и довлече за вратовете учениците на Св св. Кирил и Методий, за да измислят азбуката в България. Беше им личен инструктор.

  CONTADOR GRATUITO!
 18. 18 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#15] от "anton83":
  Доста неверно. Братята не са съставили кирилицата. Забравил си, че Гърция също е в Европа. В ЕС се пише на латиница /изключение е България/. Извън ЕС - Сърбия, Украйна, Беларус и античките използват кирилица. Останалите славяни - поляци, чехи, словаци, словенци, хървати пишат на латиница. Както казах, смятат я за по-съвършена и удобна. Не вярвам да си променят мнението. Всъщност някои страни замениха кирилицата с латиница. Значи и те смятат така. Това са само факти. Не споря и не убеждавам никого.

 19. 19 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#15] от "anton83":Доста неверно. Братята не са съставили кирилицата. .
  —цитат от коментар 18 на валентин николов


  Ще се самоцитирам:

  Какво ще рече не е трудно или уникално? Не е само изписването(глаголицата), а съответствието на звуците в славянските езици. Тук Братята са се справили прекрасно.

  Имал съм предвид глаголицата. Сложил съм го в скоби, за да стане ясно, че като говоря за съответствието на звуците става дума именно за нея. И именно с това са се справили чудесно Кирил и Методий. Кирилицата, мисля че е ясно на всички, къде се създава. Това съм написал и в мнение 9.
  Няма как в Чехия, Полша, Словакия да пишат на глаголица/кирилица. Както знаем от историята делото на Кирил и Методий във Великоморавия е унищожено почти веднага. До Полша пък вообще не стига. По интересна е Хърватска, където най-дълго пишат на глаголица, заедно с кирилицата и латиницата. Като до към средта на 20 в са се изпозлвали кирилица и латиница.
  В момента и сърбите пишат доста на латиница.Така че в един момент могат да минат изцяло на нея. Това си е тяхно право. За нас кирилицата е идеална, както и за стотина милиона на изток.

 20. 20 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Антон83, ОК. За нас е добра и латиницата, и кирилицата /пригодена гръцка азбука/. Бъдещите поколения да пишат, на каквото искат. На изток от Украйна има една територия населена от странни субекти и заобиколена от цивилизования свят. Сигурно мислят, че братята Ленин и Сталин са създали азбуката.

 21. 21 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Нито един народ не може да каже че от него е тръгнала азбуката, защото не народите измислят азбуки, а някои специални индивиди.

 22. 22 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Нито един народ не може да каже че от него е тръгнала азбуката, защото не народите измислят азбуки, а някои специални индивиди.
  —цитат от коментар 21 на john_3volta


  А някой казва, че била тръгнала от македонските земи.

 23. 23 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#20] от "валентин николов":

  За нас български текст на латиница е дразнеащи трудно четим. Едва ли на някой би му било приятно да чете книга написана на маймуница. Да, ако някой започне да учи от първи клас да чете и пише на латиница ще свикне, но не виждам някаква реална нужда от това. Няма да станем по-европейци по този начин.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Весело

  По-важно е какво се пише и до кого стига :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7920 Неутрално

  Има с какво да се гордеем пред света. Честит празник!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7328 Неутрално

  Честит празник и на просветните дейци, посяващи знанието в главите на децата.

 27. 27 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#12] от "tww09306483":
  Пий си моля те успокоителните. :-)))

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK