Съдът отмени разрешение на Столичния общински съвет за 77-метрова сграда

Николай Стойнев и Елен Герджиков - зам.-председателя и председателя на СОС

© Юлия Лазарова

Николай Стойнев и Елен Герджиков - зам.-председателя и председателя на СОСАдминистративният съд е отменил като незаконосъобразно решение на Столичния общински съвет, с което разрешава проект за 77-метрова (25 етажа) сграда на бул. "България". Проектът беше отхвърлян на два пъти в общинската комисия по градоустройство и беше приет от съветниците от третия опит, защото се позовава на законови вратички за изкуствено завишаване на параметрите на застрояване. Максималната височина на сградите в зоната е 26 метра.


Проектът на дружеството "България билдинг" – свързано със строителната фирма "Джи Пи груп", е за парцел на ъгъла на бул. "България" и улица "Борово". Само на няколко метра от жилищните блокове инвеститорите искаха да разделят имота си на 3 отделни. Така един от тях става ъглов и ако има свързано застрояване, по силата на действащото законодателство за построеното в него няма ограничение. Така в съседните два имота "България билдинг" искаше да построи 14-метрови сгради и една голяма 77-метрова по средата.


Имаше и спор дали теренът попада в зона за обществено обслужване или за жилищно строителство, като разликата в ограничението в двете е между 25 метра и безкрая.
На два пъти общинската комисия по градоустройство отложи проекта заради липсата на ясни аргументи, че използването на законовите вратички е оправдано, както и че имотът е в зоната за обществено обслужване. На третия път и след като инвеститорът намали значително първоначалните си намерения за обща застроена плод, общинските съветници се съгласиха.


За съдебното решение съобщи общинският съветник Войслав Тодоров ("Нормална държава"), който беше един от тримата гласували против заедно с Иво Божков и Марта Георгиева (ДСБ). Със "за" гласуваха общинските съветници от ГЕРБ и Реформаторския блок - СДС и ДБГ..


Според съдия Антони Йорданов решението им за одобряване на проекта противоречи на редица норми в Административно-процесуалния кодекс и Закона за устройство на територията (ЗУТ). Използваните в ЗУТ възможности за разделяне на имота на три и неколкократно превишаване на допустимата височина са неоснователни. По тези причини решението на общинския съвет е взето в нарушение на материалния закон.


Няма причини за разделянето на имота на три и създаването на един ъглов, в проекта липсват планове и план-схеми - за вертикално планира­не, за комуникационно-транспортната мрежа, за водоснабдяване, канализация, елект­рификация, за паркоустройство и благоустройство, за геоложки проучвания, за газоснабдяване, за топлоснабдяване и за далекосъобщения, се казва в решението на съдията. Това е нарушение на АПК и води до незаконосъобразност на решението на СОС. Съдебното решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK