Съдът отмени разрешение на Столичния общински съвет за 77-метрова сграда

Николай Стойнев и Елен Герджиков - зам.-председателя и председателя на СОС

© Юлия Лазарова

Николай Стойнев и Елен Герджиков - зам.-председателя и председателя на СОСАдминистративният съд е отменил като незаконосъобразно решение на Столичния общински съвет, с което разрешава проект за 77-метрова (25 етажа) сграда на бул. "България". Проектът беше отхвърлян на два пъти в общинската комисия по градоустройство и беше приет от съветниците от третия опит, защото се позовава на законови вратички за изкуствено завишаване на параметрите на застрояване. Максималната височина на сградите в зоната е 26 метра.


Проектът на дружеството "България билдинг" – свързано със строителната фирма "Джи Пи груп", е за парцел на ъгъла на бул. "България" и улица "Борово". Само на няколко метра от жилищните блокове инвеститорите искаха да разделят имота си на 3 отделни. Така един от тях става ъглов и ако има свързано застрояване, по силата на действащото законодателство за построеното в него няма ограничение. Така в съседните два имота "България билдинг" искаше да построи 14-метрови сгради и една голяма 77-метрова по средата.


Имаше и спор дали теренът попада в зона за обществено обслужване или за жилищно строителство, като разликата в ограничението в двете е между 25 метра и безкрая.
На два пъти общинската комисия по градоустройство отложи проекта заради липсата на ясни аргументи, че използването на законовите вратички е оправдано, както и че имотът е в зоната за обществено обслужване. На третия път и след като инвеститорът намали значително първоначалните си намерения за обща застроена плод, общинските съветници се съгласиха.


За съдебното решение съобщи общинският съветник Войслав Тодоров ("Нормална държава"), който беше един от тримата гласували против заедно с Иво Божков и Марта Георгиева (ДСБ). Със "за" гласуваха общинските съветници от ГЕРБ и Реформаторския блок - СДС и ДБГ..


Според съдия Антони Йорданов решението им за одобряване на проекта противоречи на редица норми в Административно-процесуалния кодекс и Закона за устройство на територията (ЗУТ). Използваните в ЗУТ възможности за разделяне на имота на три и неколкократно превишаване на допустимата височина са неоснователни. По тези причини решението на общинския съвет е взето в нарушение на материалния закон.


Няма причини за разделянето на имота на три и създаването на един ъглов, в проекта липсват планове и план-схеми - за вертикално планира­не, за комуникационно-транспортната мрежа, за водоснабдяване, канализация, елект­рификация, за паркоустройство и благоустройство, за геоложки проучвания, за газоснабдяване, за топлоснабдяване и за далекосъобщения, се казва в решението на съдията. Това е нарушение на АПК и води до незаконосъобразност на решението на СОС. Съдебното решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Браво, веднъж и съда да свърши нещо похвално!

  Подпис - електронен ;)
 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Добре де,
  какво толкова пречат 25-етажните сгради?
  Нали не са на село. После се оплаквате, че цените са високи и има задръствания.
  Високото строителство решава тези два проблема.

 3. 3 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#2] от "lordcris":

  Ако не пречат, какъв е проблема да се строят и на село?

  The Tenth Man
 4. 4 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Дано на следващаат инстанция решението да не се обърне.

  The Tenth Man
 5. 5 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Малии, при максимално разрешена за района височина от 26 метра ти да успееш да пробуташ 77 метра, демек 3 пъти повече, не си минал просто през "вратички" в закона. Минал си през през огромна пробойна. Или през парадния вход, заплащайки хубава входна такса. Което понякога е едно и също.

 6. 6 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 846 Неутрално
 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Проблема е че нарушенията заради които съдът отменя са поправими. По същество, съдът не е спрял 70 метровото строителство, а разни пропуски в документацията. Демек отлагането засега е временно. Отделно, че подлежи и на обжалване, даже и в този му вид.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6075 Неутрално

  Удариха корумпетата през пръстите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 708 Весело

  взривявай
  —цитат от коментар 6 на scott


  За празната ти тиква ли иде реч?

 10. 10 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 238 Гневно

  Там ПОДКУПА е даден на правилните хора и за това може да се строи и извън правилата чрез вратички в закона.
  КОИ ЛИ СА ХОРАТА ОДОБРИЛИ ТОВА НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО ???
  1. СЪДА ЗАДЪЛЖАВА ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ ДА РАЗРЕШИ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЕДИН НЕБОСТЪРГАЧ ЗАЩОТО ИСКАНЕТО Е ЗАКОННО НО ТОЙ НЕ ИЗПЪЛНЯВА СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ-ЗАЩО ЛИ ???
  2. СЕГА СЪДА НАМИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДРУГ НЕБОСТЪРГАЧ ЗА НЕЗАКОННО НО ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ ИЗДАВА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ - ЗАЩО ЛИ ???

  КОЙ, КОЙ, КОЙ СЪБИРА И ВЗИМА ПОДКУПИТЕ !!!!

 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  До коментар [#10] от "ЧИЧО ПЕШО":

  В статията пише, гласували "За" са общ. с-ци от ГЕРБ и ДСБ.

 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Аргументацията на съда е много обща. Явно ще се боричкат още. По принцип нямам нищо против високите сгради - придават доста интерсен вид на градския пейзаж. Но трябва да са построени като се спазват изискванията за разстояние от съседа, да има осигурени паркинги, да не затъмняват околните сгради - всички имат право на слънце.

 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Чудо и добро начало за спиране на всички врътки, правещи възможни абсолютно невъзможното.

 14. 14 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1488 Любопитно

  Някой път наглостта и простотията на строителните предприемачи стига такива размери, че дори българската съдебна система не може да ги допусне. А тази съдебна система успя да спаси Брендо от екстрадация,

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 15. 15 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  "Джи Пи груп"-строителната фирма на Вальо Златев. Сега да видим как ще отсъди съда за другия подобен случай при бул. България и П. Ю. Тодоров, където е НИКМИ, свързвана с дясното политическо пространство!

 16. 16 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Да наградят съдебния състав с орден за храброст(поради липса на орден за почтеност)!

 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  За сграда 25 етажа, етажи ли са?
  Арабите и китайците ще ни се свеят!

 18. 18 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dankol":
  Съдът не може да отсъжда нищо по проекта на НИКМИ, тъй като законовите срокове за обжалване на проекта отдавна са изтекли.
  Т.е. НИКМИ си имат изрядни документи и нищо не може да ги спре.
  Затова и съдът на няколко пъти вече глобява главния архитект, че не им дава разрешение за строеж.
  Интересното в този случай е, че Столична община, най-общо, дава на Златев да строи, а на НИКМИ пречи.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8735 Неутрално

  Това окончателно ли и има възможност да се намери по-сговорчив съдия.

 20. 20 Профил на D
  D
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това е на моята улица.... А градини и училища кога? А паркинги, някоя площадка с дървета и пейки? Осрахте квартала с тези разрешителни. Таман свършат някой блок и копаят нова дупка на другия ъгъл.

 21. 21 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Само бой по алчните, некадърни и корумпирани общинари!
  Щом няма кой да ги вкара в пандиза.

 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Проблема е че нарушенията заради които съдът отменя са поправими. По същество, съдът не е спрял 70 метровото строителство, а разни пропуски в документацията. Демек отлагането засега е временно. Отделно, че подлежи и на обжалване, даже и в този му вид.
  —цитат от коментар 7 на niakoi_si


  ++++ Накрая може и 170 м сграда да построят. Парите на строителната мафия са по силни от закона!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 23 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Съгласен съм да критикуваме общината и инвеститорите в тези мегаломански безумия. Ама защо не казваме нищо и за хората които ще си купят апартамент в тези сгради! Карам доста шосейката в околностите на София, и виждам доста нови и удобни къщи в села на по 5-10 километра от края на града. Без да съм много добре запознат с цените на имотите, все си мисля че да си построиш една 2-3 етажна къща в село като Божурище, Гурмазово, Мрамор, Житен и т. н., е горе-долу колкото да се купиш 100 квадрата ново строителство в Борово, Лозенец, Стрелбище и т. н. С тези задръствания по бул. България, времето за пътуване сутрин от Манастирски до СУ, е колкото от Божурище до метро станциите в Люлин, и от там да СУ. Така че май всичко опира до снобарията да се фръцкаш че живееш в "баровски" квартал, а не до практичност и удобство!

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Новата коалиция ГЕРБ + утайките от РБ

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 25. 25 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 827 Неутрално

  А можело значи. Да махнат всички бюрократи с техните вратички и простотии а ла параграф 22 и може и да заработи и администрация и съд и държавата като цяло.

  This is the place where puddings die.
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3664 Любопитно

  Добре де,какво толкова пречат 25-етажните сгради?Нали не са на село. После се оплаквате, че цените са високи и има задръствания.Високото строителство решава тези два проблема.
  —цитат от коментар 2 на lordcris


  Ти в съседните сгради ли живееш, та хич не ти пука от височината?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#12] от "koko65bg":

  Ясно ти е, че в централната част това е практически НЕВЪЗМОЖНО< нали?

 28. 28 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dankol":

  Не си прав ! Да построиш читава къща около София, струва ПОНЕ 200К ЛЕВА и то без да си купил мястото ! Мястото, цената му отделно !

 29. 29 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#20] от "D":

  При мен е също така ! Руски паметник. Тъкмо свършат един блок, отдъхнеш си (не много де, щото почват мастерите на довършителните работи) и почнат нова дупка. Копането почва в СЕДЕМ СУТРИНТА

 30. 30 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 614 Любопитно

  До коментар [#2] от "lordcris":

  Да, решава някои проблеми, ама питал ли си се, дали създава други? Или дотам май не ти стигна акъла?

 31. 31 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#30] от "Pandipool":

  Селяндур и акъл.....
  Ти пък, това са оксиморони. :)

 32. 32 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Все пак има и честни и смели съдии, които си въшат работата по съвест.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 33. 33 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Толкова висока сграда там наистина е пълно безумие- тесни улици около имота, точно до най- оживеното място на бул България. Чудно защо главният архитект на София я е одобрил, с какво тази сграда и е по- добра от безумието на НИКМИ, което правилно спира и плаща глоба.

  Поздравления за съда!

 34. 34 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  ... гласували "За" са общ. с-ци от ГЕРБ и ДСБ.
  —цитат от коментар 11 на Deaddark

  Кой как е гласувал ясно се вижда в статията.

  Съвсем друг е въпросът как се нарича невъзможността за осмисляне и възпроизводство на прочетен текст.

 35. 35 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Тези 'пропуски' в закона НЕ са случайни, а нарочни.
  Нямам нищо против високите сгради, ама ди си оформят едно 'сити' на зелено извън жилищните зони, па да строят, ама не..
  Искат наготово инфраструктура без да им пука за нищо и никого.
  И все пак, нека да сме наясно: вновен е НЕ този който яде баницата, атози който му я дава. Това са общински съветници и кметове и партииите, които седят зад тях.

 36. 36 Профил на Otchuzden
  Otchuzden
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Опита е, че Софийския адмнистративен съд е действително почтен и компетентен съд в по-голямата си част от съставите. Във ВАС ситуацията е различна там съотношението е 1 към 2 в полза на силната страна (или плащащата). Така, че шанса да падне решението е 2 към 1 при това ако не му се помогне от корумпетата да се разпредели правилно :)

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6075 Неутрално

  До коментар [#18] от "fras":

  Нищо нямат НИКМИ . Могат да ги прецакат много елегантно и по всички закони.
  АКО ИСКАТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6075 Неутрално

  До коментар [#20] от "D":

  При ГЕРБ е ТАКА !!! Те са ти любимци !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6075 Неутрално

  До коментар [#21] от "ppopov_67":


  една имаше читава и те ѝ скроиха шапката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3111 Весело

  До коментар [#21] от "ppopov_67": една имаше читава и те ѝ скроиха шапката.
  —цитат от коментар 39 на КМЕТ В СЯНКА

  Ай ся и Марта Георгиева за сега остава от читавите, ама за никой не е лесно да се изправя срещу, мафиоти-офшорковци и техните фигуранти във всички власти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Достойна постъпка, мотивирана от недостойна.

  Ако не беше Темида,
  корупция би засенчила:

  Града зелена градина София ;
  Софийското равно поле - Valley ;
  Високото "Копито" на Витоша планина ;
  Най-високия Й връх "Черни" - на планината ;
  ...
  ...
  ...

  "Съдът отмени разрешение на Столичния общински съвет
  за 77-метрова сграда"

 42. 42 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  винаги съм твърдял че СО е организирана престъпна група.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7349 Неутрално

  Щом като пречи и гражданите са против сградата, пак добре че съдът се е произнесъл.

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  Браво! Има съдии и съдии. Този е Съдия!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  И Фандъкова пак ще спечели...

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 46 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2622 Гневно

  После се оплаквате, че цените са високи и има задръствания.Високото строителство решава тези два проблема.
  —цитат от коментар 2 на lordcris


  Напротив, изостря проблема със задръстванията!! Улиците, които ще обслужват тази сграда са си същите, а новите хора които ще работят/живеят във високата сграда са много. Презастрояването създава точно такъв проблем (и много други) из цяла София.

 47. 47 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Добре де,какво толкова пречат 25-етажните сгради?Нали не са на село. После се оплаквате, че цените са високи и има задръствания.Високото строителство решава тези два проблема.
  —цитат от коментар 2 на lordcris


  Високото строителство създава проблема със задръстванията.
  Помисли малко, не е толкова сложно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK