Протестиращи не искат София да гори отпадъци, общински съветници ще предложат референдум

Протестиращи не искат София да гори отпадъци, общински съветници ще предложат референдум


Избори 2022

Десетки жители на София ще включиха в протестно шествие по ул. "Г. С. Раковски" срещу намернието на Столичната община да изгради инсталация за изгаряне на отпадък - инсинератор, в "ТЕЦ София". Проектът е на стойност 157 млн. евро, от които 67 млн. евро общината планира да си осигури с кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие. Заемът ще бъде изплащан в продължение на 19 години. За останалите 90 млн. евро ще се кандидатства за финансиране по програма "Околна среда".


Шествието, организирано от "За Земята", тръгна от сградата на общината на ул. "Московска" и завърши пред сградата на представителството на Европейската комисия в България. В протеста се включиха съпредседателите на партия "Зелените" Борислав Сандов и Влади Панев, екологът Тома Белев и общинските съветници Иво Божков, Марта Георгиева (и двамата от ДСБ), както и съветниците от "Политическа група 5" - Иван Велков, Венцислав Мицов и Симеон Славчев.


Основните критики към общината са, че решението е взето при липса на информация, граждански и политически консенсус, като няма ясни гаранции, че при процеса на горене няма да се отделят допълнителни замърсители на въздуха. Друга от критиките е, че вместо София да следва модерните тенденции и стремеж към нулев отпадък и по-висок процент на рециклиране.
На заседанието на общинския съвет на 17 май съветниците от ГЕРБ с помощта на част от групата на Реформаторския блок одобриха предложението за кредита. Против гласуваха "Политическа група 5", БСП, Иво Божков и Марта Георгиева (и дамата от ДСБ) и Войслав Тодоров (Нормална държава). Съветниците от "Политическа група 5" поискаха отмяна на всички решения за проекта за инсинератора и започване на нова процедура за избор на технология. Това обаче не се прие.


По тези причини съветниците от "Политическа група 5" планират да предложат за гласуване в общинския съвет провеждането на местен референдум по въпроса дали в София трябва да се изгради инсинератор или да се потърси по-различна технология. За да може предложението им да влезе за обсъждане са необходими подписите на една пета от съветниците в София, които са общо 61. Така четиримата - Велков, Славчев, Мицов и Светослав Витков, ще трябва да намерят още 9 свои колеги, които да подкрепят инициативата.


Срокът за експлоатацияа на инсталацията е 26 години. Годишно разходите за персонал, офис и администрация ще бъдат 3.5 млн. евро, колкото ще са и парите за консумативи. Отделяната дънна пепел ще бъде транспортирана до депото за строителни отпадъци във "Враждебна", където входната такса за година е 74 хил. евро. Токсичната летливата пепел ще се транспортира до Германия, което ще струва още 3.075 млн. евро на година.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK