Севлиево, моя малка Ница, или за командировката на 28 общинари (допълнена)

Предварителната информация за пътуването, според която "обменът на добри практики" е трябвало да бъде осъществен в НицаВ края на миналия месец, между 27 и 30 април, 28 севлиевски общинари са били командировани, "за да обменят добри практики с представители на изпълнителната и на законодателната власт в Ница". Делегацията е включвала 23 (от общо 28 общински съветници), четирима зам.-кметове и секретаря на общината. Но след завръщането им се разбра, че вместо до Ница, където са били командировани, те са посетили малкия, но скъп и престижен курорт Рокбрюн-кап-Мартен и са имали само една протоколна среща в първия ден след пристигането си, при това не с колегите им по ресорите, които представляват, а с един от зам.-кметовете на градчето. Това стана известно от няколко публикации в сайта на общината и местното електронно издание "Севлиево онлайн".


Какво са правили членовете на делегацията на Френската ривиера в останалите два дни от посещението си – 29 и 30 април (събота и неделя), до този момент не е известно.


Още на 27 април от пресслужбата на местната администрация в Ница информираха, че в програмата на кмета на града за този ден
не е била предвидена среща с гости от Севлиево


Подобен разговор не е бил предвиден и за следващите два почивни дни. Така подробности около командировката на общинарите можеха да бъдат научени едва след завръщането им на 30 април.


Съветникът Явор Памукчиев (ГЕРБ), чието мнение по информация на "Дневник" е надделяло в спора с колегите му къде да бъдат обменени "добрите практики" - в Барселона или на Френската ривиера, отказа да разговаря.


"Аз си имам началник – председателя на общинския съвет Здравка Лалева. Тя също беше в делегацията, потърсете нея", каза той.


С извинението, че току-що се е прибира в Севлиево и все още оправя багажа си, Лалева трябваше да направи справка в документите от пътуването си, за да каже къде точно е била и с кого се е срещнала. Точно от този разговор се разбра, че тя и колегите й са били


не в Ница, а в Рокбрюн-кап-Мартен


и че са имали само една среща със зам.-кмета на града Ришар Чокети малко след кацането си във Франция - в 11 ч. на 27 април.


"Ница е голяма община, обясни Лалева, надявам се, не сте очаквали да се срещнем с конгломерата. Срещата се състоя в петък, още при пристигането ни, защото в събота, знаете, общината не работи."


Тя обаче е дала съвсем друго обяснение за причините, поради които кратката официална част на посещението се е състояла не в Ница, а в Рокбрюн–кап–Мартен пред журналистката Емилия Данкова от сайта "Севлиево онлайн". Според тази версия в деня на пристигането на севлиевската делегация в "основната община Ница" е имало събитие на високо ниво и по тази причина достъпът до сградата на кметството е бил ограничен.


"Хората казват, че ние търсим само почивката, което не е така, възнегодува Лалева в разговора си с "Дневник". Само от такъв тип община можем да научим нещо." После обясни, че срещата със зам.-кмета на Рокбрюн–кап–Мартен Ришар Чокети е била много полезна. "Севлиево е един промишлен град, каза тя. А знаете, че е и


столица на тиквата


което много години назад се работи – развитието на историческия туризъм, крепостта "Хоталич"..."


След това председателят на общинския съвет в Севлиево каза, че подробна информация за посещението ще бъде публикувана, след като данните от срещата с Ришар Чокети бъдат обработени. Тази процедура отне повече от седмица, след което на сайта на общината се появи любопитен текст.


В него бе записано, че българската делегация се е запознала с културно-историческото наследство на региона и организацията на туристическите маршрути, че двете общини – Севлиево и Ница, са отчели намаляване на престъпността "благодарение на осигуреното видеонаблюдение на всички ключови точки", както и че Ришар Чокети получил картина – дело на севлиевски художник.


Едно изречение в публикуваната информация обаче заслужава специално внимание. То гласи следното: "Поддържането и подобряването на инфраструктурата е друг приоритет и в двете общини, за което бяха коментирани


новите възможности по програма Erasmus+"


Според сайта на Европейската комисия Erasmus+ е програма, предназначена единствено "за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа". Тоест "Еразмус +" няма нищо общо с изпълнението на инфраструктурни проекти.


В края на миналата седмица кметът на Севлиево Иван Иванов не можеше да бъде открит на служебния си телефон. От разговора с него трябваше да се научи също дали при планирането на командировката до Ница е била направена предварителна уговорка за среща с кмета и служители в администрацията на Ница, както и дали подмяната на града като цел на командировката с Ракбрюн-кап-Мартен е станала с негова писмена заповед, каквито са изискванията на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. Секретарката на Иванов поиска телефон с обещание за обратна връзка. Но


обаждане не последва


Още в началото на май "Дневник" изпрати до общинската администрация в Севлиево и въпроси колко е струвало пътуването, кой точно е участвал в респектиращата 28-членна делегация и в какъв размер са командировъчните, изплатени на пътувалите до Франция.


От общината отказаха да съобщят имената и длъжността на участниците в делегацията, тъй като те представлявали лични данни. Според достъпната част от информацията на всеки от 28-те делегати са били изплатени командировъчни от около 68 лв. на ден, а освен това за самолетни билети, транспорт и хотелско настаняване са били похарчени малко над


25 060 лв., или по 895 лв. на човек


Точно толкова струва стандартната екскурзия до Ница, предлагана през сайта на туристическото дружество "Бест травъл ейджънси", което е организирало и пътуването.


Екскурзията включва пристигане в 9.25 ч. местно време, панорамна обиколка на Ница, запознаване със забележителностите и свободно време. (Някъде тук вероятно е била вместена срещата със зам.-кмета на Рокбрюн-кап-Мартен.)


За втория и третия ден, които за севлиевските общинари са били събота и неделя, са предвидени целодневни екскурзии до Монако и Монте Карло (с доплащане от 60 лв на човек при група от минимум 20 души), както и до Антиб и Кан. Обратният полет за България е в 9.55 на четвъртия ден.


Дали "работното пътуване" на делегацията от Севлиево е преминало по този или друг по-делови план не е известно, тъй като според отговора на въпросите, зададени до администрацията,


"програмата на посещението няма материален носител"


По тази причина в края на миналата седмица бяха изпратени и втора серия въпроси по Закона за достъп до обществена информация за предоставяне на копия от отчетите на комадированите. Според действащите наредби за служебните командировки пътните документи на общинските съветници се изготвят от кмета на общината, а тези на администрацията му - от председателя на общинския съвет.


Иначе туристическата информация за Рокбрюн-кап-Мартен звучи интригуващо. Той се намира на около 40 км от Ница и само на 6 км от Монако и Монте Карло. Красивите заливи наоколо са били любимо място за романтични почивки на английската кралица Виктория, Коко Шанел, Грета Гарбо и Уинстън Чърчил, пише още в ревютата за курорта на Френската ривиера.


Текстът е допълнен с имената на участниците в делегацията в 14 ч. на 29 май.


Участници в делегацията на Община Севлиево, командирована за "обмен на добри практики" в Ница от 27 до 30 април т.г.


Общински съветници:


Диян Златев, Явор Памукчиев, Капка Пандурска, Делян Игнатов, Петко Тотев, Владимир
Василев, Ралица Христова, Вера Цачева, Здравка Лалева, Цветан Стоянов (ГЕРБ)


Силвия Стойнова, Огнян Пешков, Ценка Йонкова, Христо Христов (БСП)


Ердоан Узунов, Мюмюн Мутишев, Кенан Ашиков, Керим Ибрям (ДПС)


Христо Митев (Народен съюз)


Тодор Ганчев, Сюзан Садъкова (Реформаторски блок)


Христо Гунчев, Светлана Георгиева (Патриотичен фронт-НФСБ, ВМРО)


Общински служители:


Заместник-кметовете: Калина Георгиева, Невена Тодорова, Красимира Йорданова, Ахмед Мехмедов


Секретар на Община Севлиево: Румяна Дъчева


Общински съветници, неучаствали в пътуването на делегацията:


Поради публично изразено несъгласие с мотивите за пътуването:
Николина Николова (Коалиция Избирам Севлиево) и Йордан Стойков (БСП)


Поради лични, служебни ангажименти и други причини:
Христофор Лалев (Коалиция за Севлиевска община), Недко Георгиев (Народен съюз), Димитър Димитров (ГЕРБ), Петинка Михайлова (БСП).

Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2833 Весело

  Може после да прескочат и до Монако , да хвърлят малко командировъчни по рулетките ...

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално
 3. 3 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Бай Ганьо тръгва из Европа...

 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1405 Весело

  Мамицата и на тая демокрация.
  Всеки иска да ти докопа лъжицата и да ти гледа в паницата.
  Тоз донос го е написало некое зрънце дето не е стигнало до Ница.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1438 Весело

  Както е практиката в ГЕРБ, един кмет ще ни каже "Сбогом", май че... Ветеринарната служба в Севлиево ще получи мощна подкрепа.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Браво на община Севлиево. Идеята че общинските съветници трвбва да се командироват най-много до съседното село за да видят как се управлява община, защото е по/ евтинко е байганьовска.

 7. 7 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Не се излагайте ????
  Общинските служители и общинските съветници извършват тежък "ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЕЗЕН ТРУД" и се нуждаят и от "ТВОРЧЕСКИ КОМАНДИРОВКИ" !!!!!

 8. 8 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Браво на г-н Спасов за разследването - корупцията и злоупотребата с власт започват на най-ниско равнище и трябва да бъдат извадени на показ!
  Поздравления и дано прокуратурата също си свърши работата!

  #Оставка на #Кой!!

  Поздрав

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бай Ганьо пътува по света. Цървули.
  ОСТАВКА!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Много тежка програма. Сигурно са получили пари и за “работата” през уикенда :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#6] от "svoboden": Аз примерно като общински съветник от Долно Нанагорнище с население 20 000 +- и основен поминък земеделие + една фабричка и разстояние от морето +- 300 км мисля, че ще е от огромна полза да разменя добри практики с колегите от Сейшелските О-ви (в една среща за
  30 до 45 минути) при общ престой 3-5 дни. Има доста допирни точки, м/у проблемите на общините в Долно Нанагорнище и Виктория (столицата на Сейшелите) които ще обсъдим на дълго и на широко (без да има от обширна... или всъщност каквато и да било документация от срещата). Вие г-не за тази цел ще
  бръкнете в джоба си и като да данъкоплатец ще платите за това има няма няколко хиляди лева

  Което ме навежда не един друг въпрос ... съдейки по коментарите на подобни статии и (липсата на) обществен отзвук като цяло ... колко ли хора си плащат данъците изобщо? Аз ако не си плащам данъците
  примерно ми е trans p*nis как се разходват публичните с-ва


 14. 14 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Тези заслужават следващата им командировка да е до Папуа и там направо в казана. Боклуци!

 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2394 Весело

  Ей това ми хареса: " А знаете, че е и столица на тиквата което много години назад се работи – развитието на историческия туризъм, крепостта "Хоталич"..."
  Държавата на тиквата има столица на тиквата. Какво да върви на тая територия, ако не тиквениците.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 16 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 426 Неутрално

  РокЕбрюн-кап-Мартен се казва градчето. До Ница освен по суша и вода, можеш да стигнеш и по въздуха - с хеликоптер такси. :))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  "Хората казват, че ние търсим само почивката, което не е така, възнегодува Лалева в разговора си с "Дневник". Само от такъв тип община можем да научим нещо." После обясни, че срещата със зам.-кмета на Рокбрюн–кап–Мартен Ришар Чокети е била много полезна. "Севлиево е един промишлен град, каза тя. А знаете, че е и

  столица на тиквата ...

  И след този тъй откровен и напълно достатъчен отговор за смисъла на упражнението - Дневник пак ровят!
  Ми кратунките на тиквата си консумират властта и толкоз!
  И всекиму според ранга в тайфата, точно според тертипа на Остап Бендер ...

 18. 18 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 428 Неутрално
 19. 19 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Единствения полезен ход е вкупом да подадат оставка и партията им също да ги изключи, както и да върнат парите на данъкоплатеца!

 20. 20 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Ето това е разследваща журналистика!

  Поздравления, г-н Спасов!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 21. 21 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#17] от "xm...":


  "Хората казват, че ние търсим само почивката, което не е така, възнегодува Лалева в разговора си с "Дневник". Само от такъв тип община можем да научим нещо." После обясни, че срещата със зам.-кмета на Рокбрюн–кап–Мартен Ришар Чокети е била много полезна. "Севлиево е един промишлен град, каза тя. А знаете, че е истолица на тиквата ...И след този тъй откровен и напълно достатъчен отговор за смисъла на упражнението - Дневник пак ровят!Ми кратунките на тиквата си консумират властта и толкоз!И всекиму според ранга в тайфата, точно според тертипа на Остап Бендер ...
  —цитат от коментар 17 на xm...


  И в тоя ред на мисли да добавя, че на Борисов навярно корена му тръгва от Севлиево...или най малко от околностите...:)

 22. 22 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Представете си сега и срещата-зам кмета с 28 тиквеници

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  секи 4ти км

  Далавера Ривиера?
  Не. Римата подвежда. ;)

  Работили са на работен кинофестивал в Кан или...
  Монако е еднакво далеч?

  "Още на 27 април от пресслужбата на местната администрация в Ница информираха, че в програмата на кмета на града за този ден
  не е била предвидена среща с гости от Севлиево

  Подобен разговор не е бил предвиден и за следващите два почивни дни."

 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5803 Весело

  Тиквари на Лазурния бряг.
  Просълзих се...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#16] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Хайде, че басейните в Созополис те чакат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Единствения полезен ход е вкупом да подадат оставка и партията им също да ги изключи, както и да върнат парите на данъкоплатеца!
  —цитат от коментар 19 на kilmer


  А дано ама надали!

 27. 27 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 675 Неутрално

  За съжаление към поговорката , Балкана ражда хора, полето ражда тикви не може да се причисли подбалканския град. Общинарите на гр.Севлиево ,град с висок жизнен стандарт и............ фестивал на тиквата се опитват да приобщят града по близо до полето.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 28. 28 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 238 Неутрално

  С какво общинарите от Севлиево са по-долно качество от В.Сидеров ,например?Мераците са за всички!И за провинциалистите.Проблемът не е в нахалната наглост на държавните служители.Проблемът е в търпимостта на бг-избирателя.От догодина тези общинари пак ще се кандидатират и пак ще бъдат избрани.А избирателят ще ги "разбира",защото са успели да се докопат до кокала.Кокал,който е мечта за 90% от населението.
  Извод:Борбата с корупцията в България има шанс 10%!

 29. 29 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 250 Весело

  Е пък вие сега, то големият шеф служебно финал на Шампионската лига гледаше, та едно пътуване до Ница.

 30. 30 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 432 Весело

  "възнегодува Лалева в разговора си с "Дневник". Само от такъв тип община можем да научим нещо."

  Като например да си уговаряте срещите предварително, а не на място да научавате, че имало събитие на високо ниво. И да ходите в работни дни, за да не ви хващат лесно журналистите... ама то това и в България можеше да го научите. :)

 31. 31 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 644 Неутрално

  "От общината отказаха да съобщят имената и длъжността на участниците в делегацията, тъй като те представлявали лични данни."

  Хайде, започна се.

  Иначе ГЕРБ са си крипто-БКП.

  Every cradle is a grave.
 32. 32 Профил на Ivailo Chonov
  Ivailo Chonov
  Рейтинг: 384 Неутрално

  А техния пръв партиен и държавен ръководител как коментира командировката на севлиевското герб? Или за парлама са си взели и дпс бсп другарчета. Ако в бизнеса един цял отдел на фирмата отиде на 30-40 минутно обучение или посещение в чужбина за три дни, шефа ще бъде сменен от собственика за по-малко от минута. Серсеми!

 33. 33 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 671 Разстроено

  Явно става въпрос за мода,не са първите харчещи парите ни:

  http://kostinbrod.bg/archives/17155

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  Ето това е разследваща журналистика!Поздравления, г-н Спасов!
  —цитат от коментар 20 на b_52_strato

  Ъъъъ ...
  То Спас хубаво ги е изтипосал, ама мнооого пространно и витиевато.
  А стигаха и два абзатца за типичната историйка, как едни кратунковци от столицата на тиквата си направили екскурзия за 25 бона общинска пара.
  Като по "Любимец 13", ако си спомняте култовата реплика "кратък производствен банкет". Е, това е същото. И като ниво, и като манталитет ...

  И още нещо ...
  "Браво Спасе", ама Спас с колеги изтипосват дребосък с дребнички простотийки.
  А големите ...
  Ми за големите някакси не остава ни време, ни място, явно ...

 35. 35 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 479 Весело

  "Никога не вярвам kомандирован на държавни разноски, който казва,че предпочита да остане в България." - Димитър Подвързачов

 36. 36 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 222 Неутрално

  [quote]... след завръщането им се разбра, че вместо до Ница, където са били командировани, те са посетили малкия, но скъп и престижен курорт...[/quote]
  Сигурно са се разбрали да мълчат, но някой не е издържал и е постанл снимки в клюкарника :D

 37. 37 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Баси нещастниците ... след толкова крадене нямат 900лв. от собствения си джоб за екскурзия ли бе ? Безочлива наглост ... и безнаказаност.

 38. 38 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Г-н Спасов никъде не споменава нищо за община Севлиево - развива ли се, не се ли развива, служителите на общината заслужават ли една тридневна почивка или не... Не обяснява и дали е позволено на държавните служители да бъдат командировани и изпращани на почивка на общински разноски или по закон командировката е позволена само по работа. Всички искаме общинските служби да работят като добре смазан механизъм, обаче когато някой получи награда за това, всички реват, че не било правилно. Дано това е случая...

 39. 39 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да върнат парите и Оставка!

  ATX
 40. 40 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До преди 2- 3 години неколкократно въртяха по екрана на канал 1 на БНТ един френски сериал " Сен Тропе", в който между другото една от основните героини беше избрана за кмет на Сен Тропе; покрай това осъдена за корупция и пратена в затвора. Съвкупом общинският съвет на Севлиево съгрешил, време е да плати сметката! Държавните служби в България са параван, зад който се извършват огромни злоупотреби! Заплатите на държавните и общинските чиновници са ниски, НО ВСИЧКИ ТЕ СА ГОТОВИ И БЕЗ ПАРИ ДА "РАБОТЯТ", ЗАЩОТО ОСНОВНИТЕ ИМ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ИДВАТ ОТ ДРУГАДЕ! Те използват държавната и общинска машина, която експлоатират за собствена сметка. Няма как иначе да си обясним огромният брой на казината и другите хазартни заведения барабар с всевъзможните банкови и небанкови институции за отпускане на бързи кредити на територията на цялата страна; дребните и по- едри заяжданията с частните фирми и гражданите и т.н. и т.н.. Унищожихте България, пичове! Изгонихте българите, че няма и кой да ви потърси сметката! Но понеже сте хипернекадърни, когато българите се изнесат от България, и вие ще се изнесете след тях за да живеете в други държави, сред други народи, на техен гръб; да се закачите за техния джоб, да създавате и разнасяте "славата" на България и българите. Хората като чуят някъде по света, че си българин, се дърпат уплашени на десетина метри от теб!

 41. 41 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Дневник такива 'новини' са от ранга на блиц. И вие ли почнахте да се занимавате с тва кой колко кокошки е откраднал ?

 42. 42 Профил на kyklovod
  kyklovod
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Къде е оня банкянски кап*т да ни обясни сега ...

 43. 43 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Г-н Спасов никъде не споменава нищо за община Севлиево - развива ли се, не се ли развива, служителите на общината заслужават ли една тридневна почивка или не... или по закон командировката е позволена само по работа. Всички искаме общинските служби да работят като добре смазан механизъм, обаче когато някой получи награда за това, всички реват, че не било правилно.
  —цитат от коментар 38 на Лео

  Каква награда бе, човек? Никъде не казват, че са се самонаградили. Казват: отидохме да свършим работа и платихме пътуването с общински пари. Но не са свършили нищо - 28 души за среща с един-единствен зам. кмет и 2 дни уикенд.
  Няма как Севлиево да се развива, защото даже не са се научили как да лъжат - хванали са първото им попаднало име на европейска програма, без въобще да проверят какво се прави с нея.

 44. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#38] от "Лео":

  Немаше кал да не се появи дежурен милиционер да брани амбразурата.
  За тях, разбира се, харченето на обществени пари за техен кеф, е нещо което е в реда на нещата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 46 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Ей така е по цялата верига свински черва, като парите нарастват в геометрична прогресия до върха. Жалка история...

 46. 47 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#9] от "PETZL":


  Е, ти пък:-)
  Френски? Французите знаят ли български?
  Има си преводачи-28 -за всеки по един:-))

 47. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#4] от "dedoliben":

  Мамицата и на тая демокрация.Всеки иска да ти докопа лъжицата и да ти гледа в паницата.Тоз донос го е написало некое зрънце дето не е стигнало до Ница.
  —цитат от коментар 4 на dedoliben


  До коментар [#11] от "Ivayloto бе":

  До коментар [#4] от "dedoliben":Демокрацията ти виновна, скот..
  —цитат от коментар 11 на Ivayloto бе


  Дедо Либене, в държава, където хората не могат да разберат, че сте се пошегували (даже и настроение "весело" сте си сложили) стригането на електората по посочения в статията начин, а и по всички други възможни и невъзможни е просто задължително. Даже е недостатъчно. Още може, още!

 48. 49 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 697 Разстроено

  Да бяха само те... Преди години вождовете на "голяма френска ритейл верига" си позволиха екскурзии до САЩ, Италия и Гърция едновременно. Група от десетки богопомазани, даже парадираха с това, вместо да кажат откъде са парите за подобни удоволствия... Докато заплатите в подопечното им "дружество" не бяха помръдвали с години... :-(

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 49. 50 Профил на MilChe
  MilChe
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Пак добре, че не са се засилили да обменят опит с Княжество Монако и впрочем Монте Карло е част от Монако - квартал по-точно, за инфо на Дневник. Че там е скъпо и 35 евро на ден командировъчни не стигат за много.

 50. 51 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "Севлиево е един промишлен град, каза тя. А знаете, че е и столица на тиквата..."
  Кога Той е обявил Севлиево за столица?

 51. 52 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Повръща ми се. Отрепки ...

 52. 53 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Да бяха само те... Преди години вождовете на "голяма френска ритейл верига" си позволиха екскурзии до САЩ, Италия и Гърция едновременно.
  —цитат от коментар 49 на Йоаникий

  Не е същото. Колкото и да е голям мошеник търговецът все пак имаш избор: дали ще инвестираш в него, дали ще му работиш, дали ще купуваш от него... или да го отсвириш.
  А с общината и държавата избор нямаш. Дори да не ги харесваш трябва да им плащаш данъци и такси, а отделно ти налагат задължения, които може и да са несправедливи.

 53. 54 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Столицата на Тиквата е Банкя.

 54. 55 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  Бай Ганьо тръгва из Европа...
  —цитат от коментар 3 на Калник  Когато бай Ганьо е пътувал из Европа, това е било за негова сметка, докато в случая служителите от Севлиево са пътували за сметка на данъкоплатците .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 55. 56 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Къде е оня банкянски кап*т да ни обясни сега ...
  —цитат от коментар 42 на kyklovod


  На мач на Реал– Ливерпул!
  След това на мач – на ветераните, където стана шампион :-)!
  Живот ли бе да го опишеш!

 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 58 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Много са скромни, можеха да отидат във кметството на Ню Йорк !!!

 58. 59 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1405 Разстроено

  До коментар [#4] от "dedoliben":Демокрацията ти виновна, скот..
  —цитат от коментар 11 на Ivayloto бе


  Абе тука верно е пълно с първосигнални маймуни.
  Тва ирония тва настроение ВЕСЕЛО нищо не значи.
  Важно е минуси да се блъскат.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 59. 60 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Много, ама много, много е смешно, когато те хванат в крачка :) Поздравления, Дненвик :)

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 62 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#38] от "Лео":


  " Всички искаше общинските служби да работят ... "


  Правищ ли разлика между общински служби и общински съветници ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 62. 63 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3172 Любопитно

  Прави впечатление че севлиевските тикви не са отишли на обмяна на опит в побратимения Кировград...а в меката на развалата град Ница (и околностите).Интересно дали ще се засрямят и върнат обществените пари за "разходката"?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 63. 64 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  Да върнат парите и Оставка!
  —цитат от коментар 39 на WC1  Това автоматически означава нови избори в Севлиево .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 64. 65 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поздравления за материала, последователността на изнесената информация и финала! Очевидно в града на Тиквата, са се навъдили много тиквеници! Мястото им обаче не е в Музея на Тиквата, а на 46.84 км в западна посока ( http://www.gdin.bg/zatvori/zatvor-lovech )

 65. 66 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Няма по-големи боклуци от ГЕРБ !!!
  Това с командировките е нищо.

  Валя Ахчиева доказа (предаването в неделя), че ГЕРБ стои за реекспорта на животоспасяващи лекарства.
  Затова Дариткова и онзи гинеколога Лъчо/мозъка Иванов-личния доктор на Борисов, са внесли тайно в комисия на народното събрание изменение в закона за лекарствата, с което се забранява обществен достъп до данни за реекспорта.
  И тринадесетте фирми извършващи реекспорт са ГЕРБаджийски.
  Ето защо кражбите от НЗОК няма да спрат НИКОГА.

  Борисов и ГЕРБ са буквално убийци на народа.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 66. 67 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Единствения полезен ход е вкупом да подадат оставка и партията им също да ги изключи, както и да върнат парите на данъкоплатеца!
  —цитат от коментар 19 на kilmer


  Да върнат похарчените пари? Битият-бит ебанална фраза

  Обичам да грухтя и плюскам.
 67. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  "Севлиево е ... столица на тиквата..."

  Ами то цяла България е държава на Тиквата.

  Кво се оплаквате - да сте внимавали, като гласувате.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 69 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Наглостта на този кмет отдавна премина всички граници. От закупуване на луксозен автомобил с нагласена общественна поръчка, през поръчка, спечелена от местна фирма, която е подала оферта с 50-60(петдесет-шестдесет) лв. по-ниска оферта от конкурент при стойността около 6 млн. та до това тук.

 69. 70 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тия "общинари" са си законно избрани от жителите на Севлиево.
  Щом те смятат посещението на Ница за приоритет и са съгласни да плащат сметката, какъв е проблемът?!?
  Или се очаква, че "общинарите" сами ще се ограничават?
  Сигурно и свинете сами трябва да спазват диета?

  Между другото, в софийска голяма община, за три дена са откраднали поне 28 000 000.
  И на никой това не му пречи.
  Идилия.

 70. 71 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  [quote#59:"dedoliben"][/quote]

  Дядолибене, отдавна съм разбрал , че във форума не вървят шеги и иронии. Всичко се възприема едно към едно, първосигнално. Което е признак на това , че хората лесно се подвеждат, манипулират и стават "полезни идиоти". Затова вместо кадърни и отговорни политици , ни управляват прости продажници.

 71. 72 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Г-н Спасов никъде не споменава нищо за община Севлиево - развива ли се, не се ли развива, служителите на общината заслужават ли една тридневна почивка или не... Не обяснява и дали е позволено на държавните служители да бъдат командировани и изпращани на почивка на общински разноски или по закон командировката е позволена само по работа. Всички искаме общинските служби да работят като добре смазан механизъм, обаче когато някой получи награда за това, всички реват, че не било правилно. Дано това е случая...
  —цитат от коментар 38 на Лео

  Каква почивка по време на командировка бе старши? Това са ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ. Не общински СЛУЖИТЕЛИ.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 72. 73 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  30 човека общински съвет са множко, и очевидно Севлиево им е тясно, затова и пътуват-:) избирателите трябва да ги накажат тези нагли типове. и ми се иска поне веднъж някой, направил издънка, да се извини. мечти...

 73. 74 Профил на vkm02433713
  vkm02433713
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Какво са правили членовете на делегацията на Френската ривиера в останалите два дни от посещението си – 29 и 30 април (събота и неделя), до този момент не е известно."

  Ами влезте им в феисбук страниците и ще разберете :-) 100% са се похвалили

 74. 75 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  "Аз си имам началник – председателя на общинския съвет Здравка Лалева. Тя също беше в делегацията, потърсете нея", каза съветникът Явор Памукчиев (ГЕРБ).

  Е, има си хас началничката да пропусне командировка в Ница.

 75. 76 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  "Делегацията е включвала 23 (от общо 28 общински съветници), четирима зам.-кметове и секретаря на общинатаДелегацията е включвала 23 (от общо 28 общински съветници), четирима зам.-кметове и секретаря на общината"

  В общинския съвет Севлиево има 7 души от БСП, което означава , че най-малко двама от тях са били включени в "делегацията". Вероятно отсъствието на 5 съветника от "командировката" е по някакви обективни причини. Обикновено винаги на заседанията отсъстват към една трета от съветниците. Често са на ръба на кворума.
  В провинцията отдавна няма опозиция. Всички общински съветници са в кюпа, защото управлението се е превърнало от политическо в корпоративно. Интересите са общи на принципа ти на мене , аз на тебе без оглед кой от коя политическа сила е формално. Театралните боричкания между Борисов и Нинова в Парламента липсват в общинските съвети на малките общини. Там управляват тези , които са в общинския съвет. Опозиция е народът.

 76. 77 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Бих игнорирал и тази изцепка на нашите администратори, но тук става въпрос за доста голям харч, на фона на мизерната община Севлиево, където хората надали са цъфнали и вързали.

 77. 78 Профил на BorisTheBlade
  BorisTheBlade
  Рейтинг: 9 Неутрално

  [quote#34:"xm..."][/quote]

  няма "дребничка простотийка". Има дребни души. Които са вредни по същество.

  BorisTheBlade
 78. 79 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да са живи и здрави 'орта. Могат - крадат, кой е виновен - ние, кой им позволява - ние. Ще има ли оставки - не. Ще се забрави ли за една седмица - да. Да са живи и здрави 'орта, могат - крадат.

 79. 80 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  Бих игнорирал и тази изцепка на нашите администратори, но тук става въпрос за доста голям харч, на фона на мизерната община Севлиево, където хората надали са цъфнали и вързали.
  —цитат от коментар 77 на vespasian0303


  Това е практически регламентирана злоупотреба с общински средства , събирани от избирателите и данъкоплатците, но бъди спокоен. Хората на Севлиево отново ще изберат тези хора , които така безотговорно им харчат парите за свое удоволствие. Нямат друг избор. Всички са в кюпа. Опцията да не гласуваш не помага , а само регистрира ниска избирателна активност , което не пречи местните мафиоти отново да бъдат преизбрани.

 80. 81 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А за случайното посещение в Киев, където Уефа реши случайно да играе финала за КЕШ, никой нищо не шише !!!

  VD
 81. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4207 Весело

  До коментар [#1] от "SS":

  Ми те са прескочили, не четете ли в статията!

 82. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4207 Весело

  До коментар [#67] от "Свинчуга":

  ебанална фраза

  - грешката е вярна!

 83. 84 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Бих игнорирал и тази изцепка на нашите администратори, но тук става въпрос за доста голям харч, на фона на мизерната община Севлиево, където хората надали са цъфнали и вързали.
  —цитат от коментар 77 на vespasian0303


  Всъщност, хората са си доста добре там особено като за малка община, забравяш че има американски заводи, относително високи заплати и ниска безработица. Но това казано, общинарите да си ги бяха извадили от джоба тези 900 лева.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 84. 85 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  А за случайното посещение в Киев, където Уефа реши случайно да играе финала за КЕШ, никой нищо не шише !!!
  —цитат от коментар 81 на VD


  Е, той там Баце беше по работа - да гледа двата отбора да може да си избере на кой да приеме офертата за следващия сезон.

 85. 86 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Началото е добро, избраните са видели какво е по света, може пък и да са забелязали какви са сградите, улиците, градинките, чистотата. Сега остава и избирателите се поучат от френските избиратели и да внимават като избират кмет и съветници.

 86. 87 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "Срещата се състоя в петък, още при пристигането ни, защото в събота, знаете, общината не работи."
  ------------------------------------------------

  И като знаете че общината не работи през събота и неделя защо точно тогава сте я организирали тази "обмяна на опит"? Лицемерни същества! Отишли са си на екскурзия за сметка на данъкоплатците и сега се правят на умрели лисици.

 87. 88 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 590 Неутрално

  И това са само прости общинари в една малка община, с бюджет около 100 пъти по-малък от на София, напр.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 88. 89 Профил на unhappy
  unhappy
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#87] от "theduloclan":

  Всъщност, доколкото ми е известно държавните (в случая общински) екскурзии са регулярна практика, и това май е от както сме в ЕС. Най-вероятно нещо подобно, но в малки мащаби е имало и в соцреализъма. Дет' се вика в природата ни е "гювеча".

  .*.
 89. 90 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 522 Гневно

  Да си платят екскурзията и ОСТАВКА!

 90. 91 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 995 Неутрално

  В Севлиево няма ли "камъни и дървье"?

 91. 92 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Иначе тука сте всички масово срещу мажоритарните избори и отзоваването на депутати, кметове, общински съветници и т.н. Те ви ги пропорционално избраните анонимници, трошащи държавна пара без никой нищо да може да им направи.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 92. 93 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Любопитно

  На г-н. Спасов, как са му разрешили да пише за нещо друго освен за Варна.

 93. 94 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Дали прокуратурата ще се поинтересува от това нагло прахосване на народни пари?

 94. 95 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 264 Неутрално

  При подобен вид командировки не трябва ли владеенето на съответния език, на който ще се води обучение/семинар/конференция, да бъде условие за разглеждането на кандидатурата на даден служител за командировка зад граница?

 95. 96 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 790 Любопитно

  Отваря се пазарна ниша за туроператорите- осигуряване на екскурзовод за командировка.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 96. 97 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 532 Неутрално

  А, столица на тиквата е много яко! Общинските тикви са много кухи, почти колкото огряващата хем западните, хем всички останали балкани тиква-еталон.

 97. 98 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 872 Гневно

  Тоя пладнешки обир трябва да го включат в "Наръчник на общинаря" в раздел "10 златни правила да не ни хванат, когато крадем"!

 98. 99 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 872 Разстроено

  Много, ама много, много е смешно, когато те хванат в крачка :) Поздравления, Дненвик :)
  —цитат от коментар 60 на hushhush


  В същност е тъжно, защото се съмнявам да има наказателни последствия!

 99. 100 Профил на bgman
  bgman
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пред келепира падат всички партийни разногласия...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK