Министерството на земеделието подготвя изисквания за съдържанието на месото в колбасите

Министерството на земеделието подготвя изисквания за съдържанието на месото в колбасите

© Георги Кожухаров



Министерството на земеделието разработва нови изисквания за колбасите, за да се избегне двойният стандарт. Проектонаредбите предвиждат да бъде описано точното съдържание на месо в колбасите, съобщава "Нова телевизия". Промени се готвят и за други продукти.


Предвижда се кренвиршите да имат минимум 50% месо. Подобни ще са изискванията за наденицата и другите видове колбаси. За каймата съдържанието на месо ще трябва да е поне 70- 80%. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и други видове храни.


За да е сигурно, че кренвиршите, луканката или пък наденицата са от месо, от земеделското министерство ще предвидят конкретни изисквания за всеки продукт. На пазара ще останат и другите продукти – с по-малко месо или пък съвсем без месо.




"Чрез документацията на производителите, която се изисква в момента за всеки продукт, трябва да има разработена техническа документация и да е упоменато количеството на всички съставки, които се съдържат в продукта. В тези документи трябва да е предложен и метод за анализ, по който тези съставки се установяват", обясни д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието в ефира на "Нова телевизия".


Той каза, че в момента не може да се каже с точност процентът на месо, който ще бъде задължителен за всеки месен продукт, като посочи за пример Великобритания, където наденицата съдържа минимум 32% свинско месо, а ако на етикета е написано съдържание на телешко месо, то трябва да бъде не по-малко от 30% телешко месо.


Месопреработвателите приветстват промените, защото конкурирането с по-евтините продукти, в които месото е минимално или пък съвсем липсва, е трудно.


"В стандарт "Стара планина", който въведохме около 2014 г., са описани изискванията какво трябва да бъде количеството на месото в колбасите. Така че във всички колбаси има месо според техническата спецификация и документация на дадената фирма. Няма продукти с 1% месо", коментира в ефира на "Нова телевизия" Атанас Урджанов, председател на управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България.


По думите му за производството на колбасите се използват лед и вода, а соята също е разрешена. Според производителите един от ориентирите в момента трябва да е цената и допълват, че е илюзия, че някои продукти са евтини, ако са пълни с боклуци.


Очаква се изискванията за съдържанието на месо в наденицата да са ясни следващата година.

Коментари (40)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ourson
    ourson
    Рейтинг: 371 Неутрално

    Е, сега и месо ли ще слагат .... :О

  2. 2 Профил на atmanpg
    atmanpg
    Рейтинг: 2466 Неутрално

    Анализът на телешкият салам, доказа, че телето е зеленчук.

  3. 3 Профил на СърПичук
    СърПичук
    Рейтинг: 727 Неутрално

    Шпековия салам в България се произвежда от свинска кожа, сланина и оцветител, както и подправки за да придобие някакъв вкус!
    Дори кожата и сланината се внасят от съседна Гърция. Казвам го като човек превозвал въпросните "суровини" до български колбасопроизводител!

    Подпис - електронен ;)
  4. 4 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 1764 Неутрално

    Месото е вредно!
    Ще станем по агресивни!
    Ще се изпъпчим!
    Вън месото от колбасите и каймата!!!

  5. 5 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3737 Неутрално

    Земеделското министерство и БАБХ, могат само да предизвикват възхищение с откритията, които правят и активността с, която работят...!
    След като откриха, че сиренето трябва да се прави от мляко, сега са наред колбасите. Трябвало и месо да се слага...! Чудя се, кое ли ще е следващото им откритие...?!

    Бивш tww09306483.
  6. 6 Профил на quatro_4x3
    quatro_4x3
    Рейтинг: 1706 Неутрално

    " кренвиршите да имат минимум 50% месо. "

    За месото е добре, но ако напишат какво съдържат другите 50%, ще спрат продажбите на колбаси. В България не купувам абсолютно никакви колбаси и кайма - само месо. Така зная какво ям.

    РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
  7. 7 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1976 Неутрално

    РоКоКо. Рога, кости и копита.

  8. 8 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 909 Неутрално

    Е, това не го разбирам. Салам се прави от месо и подправки. Ако има други работи, да има и друго име.

    Мърфи е оптимист!
  9. 9 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2333 Неутрално

    До коментар [#3] от "СърПичук":

    И от един частен случай трябва да си правим изводи за целия бранш? Поне кажете коя е фирмата, да я знаем. Аз лично имам доверие на "Тандем" и "КФМ". Харесват ми и продуктите на "Градус".

  10. 10 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4581 Неутрално

    За кремвиршите трябва да се забрани консерванта Е250, който е канцерогенен, и не само той.

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  11. 11 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 1015 Неутрално

    Еееее, след повече от 30г(да истина е, това почна още по време на соца с внедряване на "високо технологични" цехове за мелене на кости и други отпадъци за добавки към колбасите - нещо което правеха на запад за храна на животните) от как взеха да ръгат отпадъци в колбасите, се сетиха че трябва да има и месо в тях.
    Уви вече никой на нищо и на никого не вярва. Почитателите на "евтиното" пак ще купуват най-евтиното(то затова и болниците са пълни с болни, а болшинството са с наднормено тегло), а който държи да яде поне малко по-качествена храна търси начин или да си я произведе сам или пък оглежда магазините в градчета и села в съседни държави близко до някоя от границите на изстрадалото ни Отечество.
    А родните назначени номенклатурчици, ченгета и партийни секретари могат да реват колкото си искат, че не им върви долнопробната менте стока в нашите магазини и никкави псевдо наредби и етикети няма да върнат на щанда не само колбаси направени от месо, ами и доверието на клиентите като мене.
    Лично аз не помня вече от кога не съм вземал салам или други вид български колбас, и едва ли някога повече ще дам парите си за такъв продукт. Каквото повикало - това се обадило!

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  12. 12 Профил на grajdanin1
    grajdanin1
    Рейтинг: 724 Неутрално

    Ама сега вече в колбасите и месо ли ще слагат?
    Сега остава да задължат и българските производителите на гроздова ракия да използват грозде и я втасахме. Накъде отива този свят?

  13. 14 Профил на redguy
    redguy
    Рейтинг: 1002 Неутрално

    Болшинството колбаси, дори и да се водят примерно "свински" по етикет, съдържат и механично обезкостено пилешко месо. Включително и луканки, сушеници, суджуци. Напоследък гледам в Лидъл има даже етикети "не съдържа МО месо".

  14. 15 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1740 Любопитно

    До коментар [#10] от "hamiltonf1":


    За кремвиршите трябва да се забрани консерванта Е250, който е канцерогенен, и не само той.
    —цитат от коментар 10 на hamiltonf1


    По соц време съгласно тогавашния БДС в кремвиршите имаше ДО 20 % пшенично брашно . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  15. 16 Профил на aramissss
    aramissss
    Рейтинг: 882 Неутрално

    ПРОКСИ-МЕСО
    МЕСО-БЕТА ВЕРСИЯ
    ВИРТУАЛНО МЕСО
    И Т.Н.
    ЗАТВАРЯЙ! ТАЯ НИША ОТКРИХА ЛЕСНИ ПАРИ И СЕ НАБУТАХА МНОГО МОШЕНИЦИ...

  16. 17 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1740 Разстроено

    До коментар [#6] от "quatro_4x3":


    .............. В България не купувам абсолютно никакви колбаси и кайма - само месо. Така зная какво ям.
    —цитат от коментар 6 на quatro_4x3

    И пак не купуваш САМО месо.
    Като го наръчкат с вода, т.е. ""окрехкотяват"""го, и ако го запържваш и виждаш колко се смалява мръвката !
    Само от месарски магазини към собствена свинеферма !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  17. 18 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 534 Неутрално

    Проблемът лесно се решава като се спира консумацията на колбаси, а и месо като цяло. Така не е нужно човек постоянно да се притеснява какво има и какво няма в тези продукти, с какви антибиотици и хормони са тъпкали животните и т.н.
    —цитат от коментар 13 на aleks ivan


    Те щото зеленчуцте са много здравословно отгледани .....

  18. 19 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1740 Любопитно

    До коментар [#10] от "hamiltonf1":

    """""...... От Асоциацията на месопреработвателите разкриха има ли продукти с 1% месо София, България 29 Май 2018, 09:11

    В стандарт „Стара планина”, който въведохме около 2014 г., са описани изискванията какво трябва да бъде количеството на месото в колбасите. Така че във всички колбаси има месо според техническата спецификация и документация на дадената фирма. Няма продукти с 1% месо”. Това заяви в сутрешния блок на Нова тв Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България, по повод новия стандарт за минимално съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.
    По думите му за производството на колбасите се използват лед и вода, а соята също е разрешена.
    Идеята е да се направи така, че определени месни продукти, които често се консумират, потребителите да знаят, че в тях се съдържат определен процент месо. Сега тези стандарти са доброволни. Ако един производител желае да ги прилага, спазва правилата и ги прилага. Идеята тук е тези стандарти да станат задължителни за всеки производител, който произвежда такива продукти.
    Например, ако го пускате под наименованието кренвирш или наденица, в него трябва да има определен процент месо, коментира д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието.
    По думите му обаче засега не може да се каже с точност процентът на месо, който ще бъде задължителен за всеки месен продукт.
    Той даде пример с Великобритания, където наденицата съдържа минимум 32% свинско месо, а ако на етикета е написано съдържание на телешко месо, то трябва да бъде не по-малко от 30% телешко месо. ....."""""

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  19. 20 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4581 Весело

    До коментар [#6] от "quatro_4x3":

    Ти, като консумираш колбаси в чужбина, да не си мислиш, че не "хапваш" една шепа канцерогенни Е-та?

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  20. 21 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2333 Неутрално

    До коментар [#19] от "Чардо":

    Намеренията на министерството така, както ги бяха обявили тези дни (примерно минимум 50% месо в кренвиршите), са добри, но да видим дали в крайна сметка ще се случи точно така. По-горе е прав колегата traveler1, че заради боклуците, които се продават по магазините и заради стреса мрем като мухи, а болниците са пълни с пациенти и с листи на чакащите.

    До коментар [#10] от "hamiltonf1":

    Напълно Ви подкрепям, колега. И според мен това трябва непременно да се случи. Доколкото си спомням, в Пловдив бяха открили заместител на натриевия нитрит с оцветител на растителна основа и по-точно ликопен, от домати. Наскоро хапнах салам на "КФМ", в който нямаше никакви Е-та, вкл. Е 250. Разбира се, беше по-скъп от конкурентните продукти, но поне знаеш, че ядеш нещо качествено и безопасно.

  21. 22 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1309 Неутрално

    Откакто започнаха да пишат (почти) всички съставки на колбасите и не купуват.

  22. 23 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 1015 Неутрално

    .... До коментар [#10] от "hamiltonf1":Напълно Ви подкрепям, колега. И според мен това трябва непременно да се случи. Доколкото си спомням, в Пловдив бяха открили заместител на натриевия нитрит с оцветител на растителна основа и по-точно ликопен, от домати. Наскоро хапнах салам на "КФМ", в който нямаше никакви Е-та, вкл. Е 250. Разбира се, беше по-скъп от конкурентните продукти, но поне знаеш, че ядеш нещо качествено и безопасно.
    —цитат от коментар 21 на Читател


    Хапвай до де го има, че щом е по-скъп, или ще го развалят, за да поевтинее, или ще изчезне изобщо, така както изчезнаха колбасите на Микроарт Белене(кремвиршите им - виенервурст бяха над 14лв/кг при това пълнени в агнешки/овчи чревца!!!). Смятай масовите кремвирши дето са по5-6лв/кг от какво са направени!

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  23. 24 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 2202 Неутрално

    е що толкава се мъчат бе да препишат БДС и готово

    гошо
  24. 25 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 561 Весело

    Само от месарски магазини към собствена свинеферма !
    —цитат от коментар 17 на Чардо

    А ти пък мислиш, че те, като имат собствена ферма, та са балъци да не слагат вода и всякакви други добавки в месото и месните си продукти - вярвай си.
    И ферма да имат, и тяхно да си е месото, едно е от една свиня да извадиш 150 кг. продукция, друго си е да извадиш 200 кг. и нагоре - печалбата става различна, нали така?

  25. 26 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 561 Неутрално

    В този смисъл, практиката на ЛИДЛ да пишат на месните продукти "Съдържа минимум ...% месо" е много добра!

  26. 28 Профил на Quo Vadis?
    Quo Vadis?
    Рейтинг: 927 Неутрално

    До коментар [#10] от "hamiltonf1":

    И направо пред завода да продават кремвиршите, че може да не издържат до магазина ...

    Е250, Е251 са кнсерванти и много трудно ще се мине без тях

  27. 29 Профил на ostin22
    ostin22
    Рейтинг: 707 Неутрално

    Малко соя, малко растителни фибри, малко протеин, малко глюкоза, малко нишесте, малко е-та...и то просто не остава място за месо...освен на етикета..:-) Апропо и скъпи и евтини салами и производни са пълен боклук..по добре си хапнете мокава с цветни боички...:-)

    There is no way to happiness, happiness is the way!
  28. 30 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1150 Неутрално

    като потребител нямам никакво доверие нито на това измислено министерство, нито на АБХ!

    нямат нито капацитет, нито морал, нито тежест, да наложат каквото и да е в интерес на потребителя.

    допреди няколко години тази измислена агенция дори нямаше договор с лаборатория, която да може да измерва колко сухо мляко се влага в киселото мляко.

  29. 31 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4581 Неутрално

    До коментар [#28] от "Quo Vadis?":

    Ще се продават със срок на годност три дни, предостатъчно за продукти от прясно месо, стоящи в охладена витрина.

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  30. 32 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8698 Неутрално

    50%, 70 %, а останалото какво ще е . Сол , вода, копита и перушина ли.

  31. 33 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4581 Весело

    Някой знае ли, при печене колко губи от теглото си кренвирша? На 100 гр. се губят само 6 гр., колкото щеше да загуби и пластмасата...

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  32. 34 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    До коментар [#8] от "султана глаушева":

    Почти си права. Не се прави само от това, но то трябва да е доминиращото, според рецептата. Спомни си, ако си правила кюфтета или кебапчета, как добавяш накиснат хляб, например, и то е не заради икономисаш месото, а защото без това няма да ти се получи. Същото е и при много от твърдите колбаси. Няма как да е само от месо и подправки.

  33. 35 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    До коментар [#33] от "hamiltonf1":

    В идеалния случай, туби само от теглото на водата, зависи колко вода има в месото и другите добавки. Но ако го пробиеш с вилица, както препоръчват по някои рецепти, може да изгуби и повече, щото и мазнината също се изпарява, макар и по-бавно. Но по принцип, при печене, нищо, освен водата, не трябва да се изпарява, поне не в големи количества. Така че 6-7 на сто е коректно. Говоря за нормални кренвирши, на Леки и Сачи кой знае какво още се изпарява...

  34. 36 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4581 Неутрално

    До коментар [#35] от "8th_ball":

    Теглото на водата по стандарт се движи между 25 и 30%. Въпроса е, че има пълнители, които не позволяват тази вода да се изпари...

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  35. 37 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    До коментар [#31] от "hamiltonf1":

    това не го бях забелязал, по презумпция, кренвиржът е начин за консервиране на месо, така че да трае по-дълго, измислен е този начин във времето преди хладилниците. Ако му отредиш 2-3 дни срок на годност, това вече няма да е кренвирш. Ще нещо друго, и сигурно ще е много добро, но принципно кренвиршът трябва да е месо за по-дълго съхранение, както и всички колбаси, преди някои от тях да се превърнат в деликатеси.

    БТВ, интересна е българската дума кренвирш, пряко от австрийския вариант на немския. Това означава наденичка с хрян. това не е буквален превод на анлийското, немското, френското и руското наименование. Решили сме, че трябва да е с хрян, и точка :) Кеф :)

  36. 38 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    До коментар [#36] от "hamiltonf1":

    Е, ти какво искаш, да ти се изпари цялата, че да се превърне в храна за космонавти ли? Все нещо трябва да остане и от водата, иначе ще е въглен.

  37. 39 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    До коментар [#35] от "8th_ball":Теглото на водата по стандарт се движи между 25 и 30%. Въпроса е, че има пълнители, които не позволяват тази вода да се изпари...
    —цитат от коментар 36 на hamiltonf1


    Кажи кои са тия пълнители, които не позволяван на водата да се изпари, и ти е гарантирана Нобелова по химия ;)

  38. 40 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2359 Неутрално

    Ама и месо ли ще им слагат на колбасите?! Мнооого се разглезихме напоследък!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK