"Правосъдие за всеки" отличи общественици и журналисти за активност в полза на правото

Николай Стоянов (в. "Капитал") получи признанието от името на екипа на книгата "Държавата КТБ"

© Георги Кожухаров

Николай Стоянов (в. "Капитал") получи признанието от името на екипа на книгата "Държавата КТБ"На дискусионен форум под наслов "Върховенство на справедливостта и правосъдието" гражданското сдружение "Правосъдие за всеки" раздаде признания за активност на общественици, журналисти, граждански активисти. В памет на покойния преподавател по право Кристиан Таков сдружението обяви признание за него под наслов "За справедливост и право".


А учредената неотдавна фондация на името на доц. Кристиан Таков присъди първото си обявено "Признание за битка за право и справедливост" на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Признанието връчи майката на Кристиан Таков г-жа Галя Йончева. В краткото си емоционално слово тя отбеляза припокриването на високи морални принципи у двамата юристи. В отговор Лозан Панов отбеляза, че за ограничаване на злото са необходими непрестанни, ежедневни усилия, които при всички случаи са неблагодарни, а може да се окажат и опасни.


(Словото на Лозан Панов можете да прочетете тук)
Обществен съвет към сдружение "Правосъдие за всеки" отличи с признания в 7 категории, включително за студентски статии на тема "Съдебната реформа през погледа на младите".


Признание за преподавател по политология получи проф. Николай Найденов от СУ "Св. Климент Охридски". С признания за личност с активна гражданска позиция и за колективна активна гражданска позиция са удостоени Велислав Минеков и гражданско сдружение БОЕЦ. А адвокатът Стефан Левашки, който е и председател на Пловдивската адвокатска колегия, получи приза за правозащитник. Конкретно бе посочено, че той е поел про боно защитата на бездомника от Пловдив, обвинен и осъден за подпалването на тютюневия склад.


За първи път преди три години "Правосъдие за всеки" присъди признания за активност в полза на правото и справедливостта, по време на посещението на бившия министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей.


Този път кръгът на отличените е разширен. Четирима журналисти получиха признанието като знак за значението на журналистическите разследвания и анализи на медиите в битката за независима съдебна власт: Димитър Стоянов (сайта "Биволъ"), Силвия Великова (БНР), Зорница Маркова и екип по проекта КТBfiles за книгата "Държавата КТБ" и Полина Паунова (Медиапул) бяха единодушно отличени от обществения съвет.


В дискусията, която последва, взеха участие много юристи - сред тях и председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов, общественици, блогъри, студенти и преподаватели.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK