Антикорупционната комисия е отказала да проверява Румен Порожанов

Ръководството на КПКОНПИ - председателят Пламен Георгиев и неговият заместник Антон Славчев.

© Георги Кожухаров

Ръководството на КПКОНПИ - председателят Пламен Георгиев и неговият заместник Антон Славчев.Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е прекратила проверка, образувана по сигнал срещу министъра на земеделието Румен Порожанов, съобщи "Капитал".


Взетото преди две седмици решение, не е публикувано на сайта на КПКОНПИ, а на сайта на несъществуваща вече Комисия за противодействие и установяване на конфликта на интерес, която се вля в новия орган. Нещо повече - с мотив, че представляват лични данни, от него е заличено не само името на Порожанов, но и множество отделни думи, които правят решението трудно за разбиране.


В началото на годината в комисията е получен сигнал, в който се твърди, че през ноември 2017 г. двама души предлагали (неясно на кого) консултантски услуги, които гарантирали пълно получаване на субсидии и избягване на извършването на проверки. Единият от тях бил бивш служител на министерство, а другият - управител и собственик на фирмата (с която се сключвали договорите) и син на министъра на ******, се разбира от документа.
Сигналоподателят посочва, че "желае да бъде извършена проверка с цел недопускане на източване на европейски фондове и евентуална злоупотреба на министър ** и свързаните с него лица". Към сигнала са приложени извадки от интернет, Търговския регистър, както и самите консултантски договори.


Единствените европейски фондове, които се наричат субсидии, са тези, отпускани от Държавен фонд "Земеделие". Министърът на земеделието Румен Порожанов има син - Антоан, който е едноличен собственик и представляващ на фирмата "Ей Ар Пи мениджмънт енд техникъл кънсълтънси".


В началото на годината такъв сигнал е бил изпратен до различни институции, е научил "Капитал". В него се твърди, че през ноември 2017 г. Антоан Порожанов и бившият директор на фонд "Земеделие" Ангел Кенанов предлагали въпросните консултантски договори по време на земеделско изложение. Комисионата, която фирмата е поискала, е 6 лева на декар субсидирана площ.


Вместо да извърши проверка на твърденията за злоупотреба с европейски фондове или корупция, ръководената от Пламен Георгиев комисия започва да търси конфликт на интереси. КПКОНПИ приема, че случаят е от "фактическа и правна сложност", защото проверката продължава повече от регламентирания в закона двумесечен срок. За тези три месеца от антикорупционната комисия са провели активни действия и са събрали важна информация.


Така например от изисканите и събрани заверени копия на клетвен лист и решение за избиране на Министерския съвет станало известно, че Румен Порожанов в действителност е министър. Комисията е успяла да открие и декларациите за конфликт на интереси, които той е подал (те се качват на сайта на парламента), а справка в базата данни "Население" показала, че Антоан Руменов Порожанов е син на баща си, а проверка в Търговския регистър потвърдила, че той е собственик на дружеството, посочено в сигнала, и е негов представляващ, посочва "Капитал".


Анализирайки всички тези доказателства, комисията в новия си състав стига до извода, че няма конфликт на интереси, тъй като няма данни Порожанов да е упражнил правомощия в качеството си на министър на земеделието по отношение на свързаното с него лице.


Пред "Капитал" Румен Порожанов каза, че не знае за решението на КПКОНПИ, но сюжетът, визиран в сигнала, му е познат. "Това е стара история. Представени са чернови на договори с твърденията, че синът ми ги е разпространявал. Такива чернови може да направи всеки", коментира той.


Земеделският министър посочи като източник на атаката бившия председател на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова.


От своя страна Виолета Александрова коментира пред "Капитал", че действително сигналът носи нейното име, но не го е подписвала тя.


От решението на антикорупционната комисия не става известно къде е истината. За три месеца тя е успяла единствено да потвърди публично известни факти, но не и да отговори на въпроса дали има нещо вярно в твърденията в сигнала.


Вместо в установяването на фактите КПКОНПИ полага много по-големи усилия да направи решението неразбираемо и да скрие министър Порожанов в него.


От КПКОНПИ са отговорили за "Капитал", че решението е публикувано без инициалите на министъра, тъй като от 25 май действа Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година за защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни (GDPR). От комисията не отговориха защо решението е публикувано в деня на влизане в сила на регламента, а не девет дни по-рано, когато е постановено (според закона решенията се публикуват незабавно след приемането им).


Без отговор е останал и въпросът защо от решението са заличени думи, които не са лични данни или защитена информация (като например за размера на твърдяната комисиона, име на фирма и обстоятелства, които са публично достъпни в Търговския регистър).

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 660 Неутрално

  То беше ясно че тази комисия ще работи селективно, то това и беше целта.

 2. 2 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  То беше ясно че тази комисия ще работи селективно, то това и беше целта.
  —цитат от коментар 1 на canuck99


  А ти как работиш? От половин час чета материали по темата. Ти какво разбра за казуса?
  Аз разбрах, че Порожанов с активната си политика за оптимизиране на качеството на хранителните и други продукти е стъпил като слон в/у интересите на ония "бизнесмени", дето от тоалетна хартия ще ти направят кебапчета и изнасят в ЕС млечни продукти...без мляко в тях.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 3. 3 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  "Антикорупционната комисия не е намерила оснивателни факти за да започне проверка срещу Румен Порожанов"
  Ей така се пише обективно журналистическо заглавие драги редактори!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5679 Неутрално

  Пак мирише на корупция

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2833 Гневно

  Съдът надмина всички държавни структури в хибридната война срещу България!

  "Поредното заседание по мегаделото за източването на фалиралата КТБ в Специализирания наказателен съд продължава с изчитане.

  И днешното заседание по делото се очаква да премине само в "голямото четене" на обвинителния акт, който е 5 000 страници.
  От започването на четенето на обвинението на 9 май до 10.30 часа на днешното заседание държавното обвинение е прочело около 100 страници, или 1/50 от целия обвинителен акт.

  След 15-минутна почивка прокурори възобновиха четенето на обвинителния акт.
  Към 12 часа са прочетени около 200 страници от обвинението по мегаделото."
  https://news.bg/crime/prodalzhava-golyamoto-chetene-na-obvinenieto-za-ktb.html

 6. 6 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Поредният пример за беззаконието в този кенеф България. Този тип Порожанов е типичният пример за корумпиран държавен служител покриван от някой си. Имам пряко наблюдение върху индивида още пт времето, когато беше в Мин на Финансите, където работех и аз. Схеми, схеми и пак схеми. Тогава бяха НДСВ, сега ГЕРБ. Значи излиза, че и хитър бил. Нема такава държава.

 7. 7 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 490 Любопитно

  Новата комисия изпълнява задачите и целите, заради които беше създадена - прикриване на корупцията по високите етажи на властта, търговия с влияние и т.н. #Кой държи цялата държава и няма намерение да пуска кокала...
  По-добре да прекръстят комисията на ''Комисия за прикриване на корупцията и защита на незаконно придобито имущество'' - така поне няма да са лицемери, че борят престъпността, а и хората ще се откажат да подават сигнали...

  #Оставка на #Кой!!

  Поздрав

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5003 Весело

  До коментар [#2] от "Реми":

  "А ти как работиш? От половин час чета материали по темата...."  Някои, като теб, и по 5-10 часа да "четат" , резултата ще е никакъв...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Вероятно искате да не се чете обвинителния акт (което се изисква по закон), а направо да се прочете присъдата на Цв. Василев. Не се интересувате КОЙ допусна КТБ да работи с години като пирамида, нито се интересувате КОЙ открадна остатъците от КТБ (Техномаркет, Петрол, Рубин - Плевен, БТК и др.) Нали? Иначе и Баце, и Шиши, и Искров, и Мавродиев и много други биха отишли на топло, ако имахме прокуратура, а не Цацаратура!

 10. 10 Профил на kwu51545500
  kwu51545500
  Рейтинг: 221 Любопитно

  ЧЕ ТО БИ БИЛО РЕВОЛЮЦИЯ

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8480 Неутрално

  Нашите хора не се проверяват. Така борим корупцията по високите етажи, като я прикриваме.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12540 Неутрално

  Чадър ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Някой, наивник, да е очаквал нещо друго?!
  Ресурсът на държавата ще бъде оползотворен за защита на членовете на ОПГ! Щом са от "наш'те", всичко е наред, но не са ли...?!
  И "клеветят" ли?! От горе им ще се сгромоляса "възмездието", до "деветото им коляно"!
  ЧК, е жива, ЧК е на пост, ЧК бди! Треперете врагове!

 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Някой, наивник, да е очаквал нещо друго?!
  Ресурсът на държавата ще бъде оползотворен за защита на членовете на ОПГ! Щом са от "наш'те", всичко е наред, но не са ли...?!
  И "клеветят" ли?! От горе им ще се сгромоляса "възмездието", до "деветото им коляно"!
  ЧК, е жива, ЧК е на пост, ЧК бди! Треперете врагове!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK