Програмата за саниране ще продължи по нови правила

Малина Крумова

© Надежда Чипева, Капитал

Малина КрумоваПрограмата за саниране на жилищни сгради, която досега беше безплатна за собствениците, ще продължи, но вече с тяхно финансово съучастие. Обмислят се варианти за "диференциране в зависимост от климатичните или демографските обстоятелства в различните области и общини, както и в зависимост от икономическото състояние на гражданите", съобщи пред Нова телевизия зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова.


В региони със забавено икономическо развитие има и застрашаване на жилищния фонд, подчерта тя.


Все още не е взето окончателно решение как да се променят правилата, единственото ясно, по думите й, бил големият ефект и затова е решено програмите за жилищно обновяване да продължат.
Зам.-министърът каза, че един унифициран модел не върши работа. Проучване показало, че около 40% от хората са готови да предоставят частично финансиране и това трябва да бъде използвано, добави тя.


Общо 44 хил. сгради в страната се нуждаят от обновяване а до средата на следващата година около 2000 ще бъдат обновени.


Критериите ще се изяснят при обществено обсъждане, а моделът ще е готов до края на годината, така че за следващите 25 г. да има яснота и всеки да прецени кога желае да мобилизира своите съседи, за да участва. Зам.-министърът напомни, че собствеността е не само право, но и отговорност и ако хората искат помощ за обновяването от държавата, следва и да поддържат собствеността си.


Около 70000 са сдруженията на собственици, кандидатствали за помощ по програмата, докато сградите, подлежащи на саниране, са 42 хил.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK