Управителят на здравната каса е поискал да напусне (обновена)

Управителят на здравната каса е поискал да напусне (обновена)

© Велко АнгеловУправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е уведомил надзорния съвет на касата, че не може да изпълнява длъжността си по здравословни причини, съобщи "Капитал", като цитира свои източници.


Надзорният съвет на касата трябва да установи, че той не може да изпълнява длъжността си повече от три месеца. След това ще трябва да изпрати документите на парламента, защото само той може да прекрати правомощията му и да избира управител на здравната каса.


В писмото до надзорния съвет на касата Плочев не подава оставка директно и държи това да се знае, са казали народни представители пред "Капитал".
Той беше назначен на ръководната позиция на здравната каса през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат. Камен Плочев беше кандидатура на предишния здравен министър Николай Петров. Плочев завеждаше клиниката по инфекциозни болести на ВМА, чийто началник беше Петров. Както и предишния управител на НЗОК Глинка Комитов, така и Плочев беше единствена кандидатура за поста и беше подкрепен от ГЕРБ. За разлика от другите управители обаче Плочев получи пълна подкрепа от всички парламентарни сили и за него гласуваха 205 народни представители и само един въздържал се, като аргументът беше неговия доказан професионализъм и авторитет.


Дълъг болничен отпуск


Плочев излезе в дълъг болничен отпуск, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев поиска оставката му, а от НЗОК отговориха, че здравният министър няма правомощия да иска оставката на шефа на касата.


Парламентарната здравна комисия организира изслушване на Плочев. След това финансовият министър поиска да не се подписва Национален рамков договор с Българския лекарски съюз, докато не се изясни размерът на дълговете. Оказа се, че Горанов е знаел точния размер на дълговете (271 млн. лв., като 134 от тях са просрочени) още в края на 2017 г., което личи по обобщената справка за просрочените задължения на централното правителство, общините и осигурителните фондове към 31 декември 2017 г., която на всяко тримесечие се публикува на сайта на финансовото министерство. В крайна сметка Национален рамков договор за цените и услугите, които покрива здравната каса, беше подписан.


В скандала се намеси и премиерът Бойко Борисов, който обяви, че всеки министър трябва да има възможност да си избира екипа, в което влиза и управителят на касата. Това беше сигнал за Плочев да се оттегли и той излезе в болнични. Според Закона за здравното осигуряване правомощията на управителя могат да се прекратят при невъзможност да изпълнява задълженията си за срок от три месеца. Този срок изтече на 28 май.


"Не подавам оставката си, защото съм твърдо убеден, че не съм нарушил закон или извършил действия, водещи до уронване авторитета на институцията, която ми беше възложено да представлявам", пише Плочев в писмото до надзорния съвет на касата. Той отрича заболяването му да е следствие от изострянето на тона между него и ръководството на Министерството на здравеопазването. "Ще бъде спекулация, ако някой отправя обвинения за виновност за здравословното ми състояние, към когото и да е", подчертава Камен Плочев.


Междувременно премиерът извика при себе си лекарите, финансовия и здравния министър, като настоя да бъде сключен рамков договор и това се случи.


Кой ще заеме поста


Засега не е публично известно кои ще бъдат кандидатурите за нов управител. Предполага се обаче, че това може да е сегашният подуправител Йорданка Пенкова, която беше командирована от Шумен. Тя има подкрепата на управляващата партия ГЕРБ и до председателя на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, която е и заместник-министър на здравеопазването. Самата Начева беше управител на здравната каса и дългогодишен неин финансов директор и вероятно познанството им датира от този период, отбелязва "Капитал".


Самата Пенкова пък беше уличена в конфликт на интереси. Тя е психиатър по професия и беше сключила договор за психиатрична помощ с медицинския център в Шумен, в който собственици се водеха баща й и сестра й.


Освен това в момента тече процедура по прехвърляне на жилище от Министерството на здравеопазването към здравната каса, като според източниците на "Капитал" целта е Пенкова да бъде настанена в него. Според източници от НЗОК сега тя живее в хотел, за който плащала сама. До момента здравната каса е имала и други подуправители от провинцията, но никога не им е предоставяла жилище.


В отговор на въпрос на "Капитал", зададен писмено, Пенкова коментира, че "цялата държава знае, че откакто е помолена да изпълнява длъжността, живее на хотел и си го плаща сама".


В същото време здравната каса загуби на първа инстанция делото, което води срещу нея бившият подуправител Иванка Кръстева. Тя беше освободена от Глинка Комитов неправомерно и заведе дело за това. Вероятно в съвсем скоро време по казуса ще се произнесе и второинстанционният съд и Кръстева ще бъде възстановена на длъжността. Тя беше подуправител по времето на управлението на Петър Москов, а в момента е съветник на вицепремиера Валери Симеонов.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Само дето би толкова чело пред Нинова и котерия.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1210 Любопитно

  Крайно време беше.
  Но все пак някаква ревизия няма ли да се прави?

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4548 Неутрално

  Плочев още в началото ми направи впечатление, че видимо не изглежда здрав, както и че изглежда доста по-възрастен за годините на които е (66).

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Д-р Плочев е нагледен пример какво се случва на тези които не са с ГЕРБ.

 5. 5 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  И този човечец не издържа....

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Не, просто проф Плочев отказва да бъде маша в ръцете на герберокомунистите и техните зловещи 'здравни' експерименти и измисляне на нова здравна система всъшност тунинг на колхозната казармено-лагерна съветско-социалистиеска имитация на грижата за човека. Заслужава уважение ,зашото за първи път се изнесоха истините за дълговете към чужди здравни системи, които се криха 5 години , както и политическата заисимост на НЗОК от управляващата милиционерска хунта .

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  МНОГО ИНТЕРЕСНО!
  НА КОГО ЛИ ЩЕ ПОВЕРЯТ СЕГА"КРАНЧЕТО"?!?!?!

 8. 8 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  Не мога да си обясня причините, поради които един добър професионалист като д-р Плочев би кандидатствал и заел пост, многократно надвишаващ нивото му на компетентност, хем на пенсионна възраст. Всъщност, мога, но те не са комплимент към професора. Резултатът е негативен за него лично и за управлението на средствата за здраве на всички нас.
  Банката "Кадри" на ГЕРБ няма смисъл да коментирам.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 9. 9 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Измъчиха го човечецът, а беше прав за всичко. Респект за достойното му поведение и устояването на натиска.

  Плочев беше от последните едновременно честни и знаещи хора на висока държавна позиция.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4548 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bramasole":

  Точно така, един епидемиолог и специалист по инфекциозни болести да го поставят да управлява и контролира няколкомилиарден финансов ресурс?! И той да се съгласи!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Търсим по добър кадър.

  Плочев се оказа кекав, не издържа на напражението !

 12. 12 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 694 Неутрално

  В спора с министъра Плочев е прав.
  Министърът не знае за дълговете на Здравната каса, но управлява.

  Плочев се оттегля, министърът продължава да управлява.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4548 Неутрално

  До коментар [#11] от "WWW":

  Оказа се финансово неграмотен да контролира такъв мащабен финансов ресурс...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Май попийва и попушва?

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Гневно

  Достойна постъпка на един достоен Човек и професионалист !
  КАЛИНКИТЕ НА ГЕРБ ОСТАВАТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  здравословните причини ще обяснят "....и няма да си намери място в България като професор"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf1":

  Лекарите от друга страна са много добре запознати с коренните проблеми на здравеопазването. Може би тази позиция ако се държи от тандем лекар/финансист нещата биха били другояче .

  This is the place where puddings die.
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4606 Неутрално

  На 66 г.?
  Толкова ли няма малко по-млади, които да приложат опита от аналогичните каси от по-организираните държави в ЕС?
  Или нищо да не правим и да обвиняваме Костов е къде по-лесно и приемливо?

 19. 19 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Философията в здравеопазването тотално е объркана,и който и да дойде на власт се проваля!Всеки прави експерименти,но в тази сложна и хуманна област е недопустимо да се правят.Трябва точни правила,и достатъчно финансиране със строг контрол за изразходването на парите.Електронната здравна карта,и разбиването на контрола на здравната каса,е правилния път от излкизане от блатото,но до сега никой не се осмели да направи тази реформа.Дори и тези,които се наричаха реформатори.Един от тях е недоразумението Петър Москов !

 20. 20 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Достойна постъпка на един достоен Човек и професионалист ! КАЛИНКИТЕ НА ГЕРБ ОСТАВАТ !!!
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


  Сега са на ГЕРБ,преди бяха на БСП.Тотално е объркана филиософията в здравеопазването,и не се правят никакви качествени реформи.В това е проблема !

 21. 21 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Здравната каса е затънал до шия в корупция сектор и няма оправия. Чак Борисов без да иска го призна като каза, че се наливат там едни милиарди, а накрая пари нема! Не случайно последните 10-тина години сума здравни министри и шефове на Касата се смениха, някои от тях се разследват от прокуратура.
  Който и да сложат, пак ще си остане същото положение - материалната база - пълна мизерия, пациентите си купуват бинтове и спирт, лекарите и сестрите бягат.

 22. 22 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Здравната каса е затънал до шия в корупция сектор и няма оправия. Чак Борисов без да иска го призна като каза, че се наливат там едни милиарди, а накрая пари нема! Не случайно последните 10-тина години сума здравни министри и шефове на Касата се смениха, някои от тях се разследват от прокуратура.Който и да сложат, пак ще си остане същото положение - материалната база - пълна мизерия, пациентите си купуват бинтове и спирт, лекарите и сестрите бягат.
  —цитат от коментар 21 на redguy


  Защото не се разби монопола на Здравната каса!Защото няма достатъчно контрол от управляващите.Кирил Ананиев беше бивш финансов министър,и член на надзорния съвет,и е знаел за дълговете на здравната каса,но излъга,че няма проблем с това.Сега като министър на здравеопазването трябваше веднага да си подаде оставката,или да му бъде поискана от управляващите,но това не стана.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4548 Неутрално

  До коментар [#17] от "Deadpudding":

  Не става с лекари, които са от другата страна, получаващи пари от Касата, и то по всякакви, законни и незаконни начини.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 24. 24 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Д-р Плочев е нагледен пример какво се случва на тези които не са с ГЕРБ.
  —цитат от коментар 4 на telqk
  Не само на тези, които не са с управляващите крадци. Случаят "д-р Плочев" е прекрасен пример, какво се случва с всеки, който изговаря истината - "...впоследствие Плочев се оказа прав за милионните задължения на касата..."

 25. 25 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  Д-р Москов може да оправи касата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 944 Весело

  До коментар [#25] от "korc":

  мда,срещу един кожен салон:))))

 28. 28 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  Поззнавам го лично,бил съм на преглед при него. Направи ми впечатление на честен човек и умен човек .
  Предполагах, че или ще им набие канчетата, като шеф на здравната каса, или гербекомунягите ще му скъсат нервичките.

  Уви, нямаме късмет, случи се второто !


  Продължавам да съм на мнение, че тази държава, ще се оправи единствено тогава, когато цялото народно събрание и всички ръководни кадри се заместят от честни и безкористни чуждестранни, умни и високоплатени (нашите са високоплатени, но са долняци и тиняци всичките) СПЕЦИАЛИСТИ !

 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7050 Любопитно

  В тая здравна каса е такъв батак, чекойто се наеме да стане шеф ще се измъ!и.

 30. 30 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#18] от "historama":

  Пенсионата възраст се е запътила към 70 за мъже така, че според НОИ си е млад човека

 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2298 Весело

  Здравната система е една от многото области, в които върхушката на Герб не може да се справи! За това пък "тройният шлем" на комунистите от бсп, вече е приоритет и за комунистите от Герб!
  Между другото, Плочев не е подавал оставка...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#31] от "Rim":

  Никой в парламента НЕ ИСКА да реформира НЗОК, защото с появата на други каси се появяват много проблеми за управляващите, като
  - внасяне на адекватни вноски за държавните служители и осигуряваните от държавата лица
  - решение на проблема с ле1ението на неосигурените лица
  - остойностяване на лекарския труд в пътеките
  - намаляване на възможноста за крадене (всеки частник би засилил контрола и би си гледал интересите)
  и т.н.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#4] от "telqk":

  Е как да не е от ГЕРБ като беше издигнат и подкрепен от ГЕРБ ?!?

 34. 34 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  И това момче си отива...
  Дългата скамейка на жени-герб ще излъчат следващата послушна калинка.
  Което от една страна е добре, щото се тряа да има некакво дъно, неизбежен срив и рестарт на всички батисани системи.

 35. 35 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2298 Весело

  Е как да не е от ГЕРБ като беше издигнат и подкрепен от ГЕРБ ?!?
  —цитат от коментар 33 на m17


  Трайчо Трайков също беше издигнат и подкрепен от Герб, но след като се опъна на енергийната мафия, мутрата борисов реши да се освободи от него!
  Никой разумен икономист, финансист или политик, не би изтраял да работи с простаци повече от една година... А в момента диктатурата на простаците е безспорен факт...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 36. 36 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  МНОГО ИНТЕРЕСНО!
  НА КОГО ЛИ ЩЕ ПОВЕРЯТ СЕГА"КРАНЧЕТО"?!?!?!

  ------------------------------------

  На свой човек

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Да напуска, те ще си намерят по-послушен.

 38. 38 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Конкурси с по един кандидат хахах. Никой не иска да се занимава с тая простотия негодна НЗОК. Очаквам в най-скоро време здравеопазването да рухне безвъзвратно.

 39. 39 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#35] от "Rim":

  Факт. В първия кабинет на ГЕРБ бяха намерили доста по-кадърни хора, но явно не издържаха дълго да работят с простаци. Може да си имат и доста недостатъци, но примерно Плевнелиев беше къде къде по-кадърен от Лилянчето. Напоследък съвсем им се изчерпа скамейката и в момента се стигна до недоразумения като Ангелекова. Но то кадърни професионалисти надали биха козирували на Борисов

  Не ме търсете преди обяд
 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5441 Неутрално

  За Пенкова няма ли Еър Би ЕНД Би :) настаняване...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#23] от "hamiltonf1":

  Така е, но за да се подобри ще трябват сурови санкции, за да се махне корупцията.

  This is the place where puddings die.
 42. 42 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Всеки ден нови извращения от ГРЕБ. Един честен човек няма да оставят в тази страна. Такава омраза, такава разправа, това е просто геноцид. Те дори и престъпниците не мразят така жертвите си като тез. Вместо да кажат благодаря, че ни показа грешката/ама то не е грешка/ продължават. И къде са тези пари? Кой ще пита, кой ще даде отговор? Докога "куче влачи, диря няма?" Трябва да извикат мин. на здравеопазването и прем иера да кажат къцде са тези пари, а не да хвърля лафове, гаче се намира на пазара. Пак две кокошки, дето ще ги въртят както си искат, че може и други работи да ги правят.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK