Доверие в демократичната система, но не и в съда, парламента и медиите, сочи изследване

Доверие в демократичната система, но не и в съда, парламента и медиите, сочи изследване

© Надежда Чипева, КапиталЗа последните десет години се забелязва решително повишаване на доверието към демократичната политическа система, два пъти са се увеличили хората, които смятат, че демокрацията е много добра система и тя се е превърнала в "единствената възможна игра". Българинът умерено е повишил своето доверие към публичните институции и в същото време мненията са се преместили от отчетливо от по-крайните положителни или негативни оценки към по-умерените възможности за оценка. Изключение в позитивните тенденции е негативното отношение към съдебната система и отчасти към парламента, а доверието в медиите е на равнището на доверието в Народното събрание.


Това са част от изводите на българската част на Европейското изследване на ценностите, която беше представена днес в София от десетки учени, анализатори, политолози, коментатори. Те коментираха данните на социолозите от "Алфа Рисърч", които са събрали и обработили информацията за България за най-големият европейски проект в областта на социалните науки. В проучването, което се прави още от 1981 г., участват 47 страни, България се включва през 1990 г. Национален програмен директор на изследването е проф. Георги Фотев, ръководител на центъра за изучаване на европейските ценности към Нов български университет.


В каква степен имате доверие на следните институции?


true
true true


Всяка епоха на сгъстена трансформация и отключващи се кризи подкопава стабилността на институциите, лидерството, общностната кохезия. Тези процеси наблюдаваме и в България, но важният извод от това изследване е, че те не са подкопали доверието в демокрацията като фундамент на европейските общества, посочи социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.


Ако демокрацията е безалтернативна в нагласите, доверието в ключови демократични институции като партии, парламент, правителство продължава да бъде ниско, посочи политологът Даниел Смилов. "България като цяло се вписва в общата европейска картина на ниско доверие в партии и национални парламенти. Българските особености са в това, че у нас доверието е ниско и в непредставителни институции като съд и прокуратура", отбеляза той.


Високата оценка на базовите принципи на демокрацията (свободни избори и права) в комбинация с ниското доверие в партии и парламент водят до


желанието да се експериментира със "силни лидери"


които "да не се занимават с парламент и избори", коментира Смилов. В общи линии тези нагласи не са претърпели значима динамика в сравнение с 2008 г. – към 51% от хората продължават да виждат "силния лидер" като "много добра" или "доста добра" идея.


Смилов посочи още, че хората са недоволни от съществуващите партии и представителства. Желанието да експериментират с нови "лидери" води до чести избори и политически трусове, вълни от протести и волатилност на политическата среда, посочи анализаторът.


"Преминаването от емоция към рационалност се очертава изключително мудно действие: само с 2% са намалели хората, които


искат силна ръка – водач,


който да се оправя, без да се занимаваме с избори – но остават 60%, които мислят иначе", посочи и политологът Татяна Буруджиева. По думите й за българите демокрацията остава харесвана, но все още нерационализирана ценност.


Политологът Евгений Дайнов заяви, че българското общество е подложено на "чудовищен политически и идеологически натиск по посоката на "затваряне" и излизане от модерността". Въпреки някои успехи на този натиск (увеличение на нетолерантността, например) по ред базисни показатели България продължава бавно да напредва по пътя на "отвореното общество", каза той.


"Нещата не са толкова драматични,
колкото изглеждат на повърхността


Има основа за успех на бъдещи политики за отстояване на модерността и отвореността", коментира Дайнов.


Той открои данни, показващи отварянето на обществото, като повишаване на участието в обществения живот, в партии, в културни или природозащитни дейности, спорт. "Обитателят на отвореното общество е убеден, че сам контролира живота си – че е автор, а не жертва. В това отношение наблюдаваме съществен напредък по посока на "отвореност". През 2008 г. общо 41.3 на сто са се съгласили с различните степени на опцията, че контролират живота си; през 2018 г. това са вече 52.5 – над половината", отбеляза Дайнов. Аналогично е развитието и по въпроса дали отделният човек да носи отговорност за издръжката си, или това да прави държавата.


Дайнов посоми и рязка промяна в разбирането за основните цели на държавата - докато през 2008 г. 55.2 на сто са смятали, че главната цел е висок икономически ръст, днес това са 74.2 на сто. Популистката опция (властта повече да слуша "хората") пада двойно: от 24.1 на 11.2 на сто. В отворените общества свободните индивиди имат активно гражданско поведение в интерес на общото благо. По тази линия наблюдаваме определен напредък.


"Когато сравним данните на изследванията за европейските ценности от 2008 и 2018 г., ние


отчетливо виждаме умерените, но положителни тенденции


в едно по-добро съвместяване на демократичното представителство с институционалната ефективност", коментира политологът Огнян Минчев. "С изключение на негативното отношение към съдебната система и отчасти към парламента, българският гражданин е променил своето отношение към институциите в две основни измерения. Първо, за десет години той умерено е повишил своето доверие към публичните институции. Второ, неговите мнения са се преместили отчетливо от по-крайните положителни или негативни оценки към по-умерените възможности за оценка – "отчасти одобрявам", "оценявам като доста важно" и т.н.", отбеляза анализаторът.


По думите му това е кредит, който много задължава обществените лидери и институциите, които представляват, да работят за изпълване на това доверие с реално съдържание.


Анализаторът Людмил Георгиев посочи, че повишаването на доверието към публичната администрация се дължи преди всичко на навлизането в тази сфера на по-млади, по-добре образовани и обучени хора и на по-високата степен на прозрачност в дейността им чрез въведената електронизация.


"Доверието към полицията има по-скоро емоционален характер, тъй като статистиката за броя на престъпленията и разкриваемостта им за този период показва, че с увеличаването на престъпността разкриваемостта рязко спада и обратното, което показва липсата на капацитет в полицейските органи", коментира още Георгиев.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Добра новина за всички нормални българи!!!
  Лоши новини за пропагандата на Кремъл и рубладжиите!
  Мъдър е българският народ!!!

 2. 2 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Дааам, новите поколения вече пеят в хора! Това е надежда!

 3. 3 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ония двамата галванаци синдикалисти (така и не им запомних имената), как ще коментират доверието към себе си! Май му изтърват края!

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Ако демокрацията е безалтернативна в нагласите, доверието в ключови демократични институции – като партии, парламент, правителство – продължава да бъде ниско"

  Защото путинките се месят:

  "Използвана е една и съща схема - нерегламентирана намеса в системата от политически партии и правителствени структури, предизвикване на пробиви в лични и служебни мейли, кражба на лична информация, системни "изтичания" на похитената информация и масовото й разпространяване в социалните мрежи, тиражиране чрез "ботове", "тролове" и други средства.

  Практикува се и предаване на информация чрез медии, върху които се упражнява влияние, фабрикуване на невярна и фалшива информация от органи, контролирани от руското правителство.

  В резултат на това се създава атмосфера на хаос и скандали в обществата, които са мишена на такива действия, се казва в доклада.

  Като противодействие срещу руската намеса се предлагат мерки, свързани с избирателната инфраструктура, информационните системи и медийната сфера."

  https://news.bg/int-politics/nato-rusiya-e-izpolzvala-edna-i-sashta-shema-za-namesa-v-izbori-prez-2016-2017-g.html

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Високата оценка на базовите принципи на демокрацията (свободни избори и права) в комбинация с ниското доверие в партии и парламент водят до

  желанието да се експериментира със "силни лидери",
  които "да не се занимават с парламент и избори", коментира Смилов."

  - Те това е голямата глупост, повтаряща щенията на Гоце за президентска република, напъните да се обединят "десните хора, подкрепили Радев" и щенията на Лозан Панов за президентска прокуратура, прочетени в "прокуратура, равно отдалечена от трите власти".

  Президентската република се оттече щото е явен вождизъм, не демокрация. При демокрация се гласува за идеи. Добрите идеи винаги ще си намерят изпълнители. При гласуване за "силни лидери" гласуваш за коремно по потник на босо... :)

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Значи хората искат демокрация ,но нямат доверие на БГ фасадната демокрация.

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Очевидно българите НЕ вярват в институциите на страната и в хората, които определят правилата и движат нещата.

  Въпросът е къде е проблема - в българите или във върхушката?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Аз виждам само безкраен разпад на обществото в тая липсваща държава. Не съм оптимист.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  "Нещата не са толкова драматични", каза драматургът Дайнов, който през седмица чака да го арестуват, а те все не щат.

  Доброто е заразно
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Толкова ли е мъдър този народ, че да гласува за пРезидента, който имаме сега?!

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Съда, парламента и медиите не са ли чат от системата? И ако те са недемократични и нереформирани , за каква демокрация говорим.

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  "Доверие в демократичната система, но не и в съда, парламента и медиите..."

  От години не се променя

 14. 14 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Е, то не остана много от системата, като махнем тези.

 15. 15 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ДОВЕРИЕ В "ДЕМОКРАТИЧНАТА СИСТЕМА"????
  КОЯТО ПРОИЗВЕЖДА НОН СТОР ЧЕНГЕДЖИЙСКИ ПАРЛАМЕНТ??
  АЙДЕ,БЕ!

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "... Българинът умерено е повишил своето доверие към публичните институции и в същото време мненията са се преместили от отчетливо от по-крайните положителни или негативни оценки към по-умерените възможности за оценка. Изключение в позитивните тенденции е негативното отношение към съдебната система и отчасти към парламента, а доверието в медиите е на равнището на доверието в Народното събрание...."

  Извинявайте, този коментар към графиката ли се отнася? Която казва, че има "скок" в доверието на печата спрямо 2008-ма година. Т.е. приказките за "липсата на свободни медии" е фейк?

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":
  До коментар [#11] от "Tzariqt e Gol":
  Да те затва хората си преизбират баце. САЩ и те не са демократи защото са президентска република. А за Радев причината е подобна, бивш генерал, мъжага и народен човек,който уви далеч не е подходящ да води държава и да се оттърве от личните си пристрастия. Работата е, че трябва силна личност която да наложи публичния интерес и да може да се съобрази със вътрешнополитическата и международната обстановки. Вижте Орбан например гледа интереса и желанието на хората и спечели изборите без затруднения, преди години беше решил да таксува интернет и беше напът да падне от власт. Така работи демокрацията. Не става слаб човек да управлява и държавата да е добре.


  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Колеги, правилно ли четете статията и графиката? Аз съм объркан. Според графиката от изследването, българинът за 10 години рязко е увеличил доверието си към полиция, съдебна система, печат, социално осигуряване и здравеопазване,
  И едновременно с това рязко е намалил доверието си към синдикати и социални медии.
  Колежката Боряна от Алфа Рисърч как е направила този анализ? Да не би от редакцията да са объркали картинките?

  Бог да благослови Америка за България!
 19. 19 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Проблмите в съда, парламента и медиите идват именно от системата. Системата е сгрешена.

 20. 20 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 229 Весело
 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "Доверие в демократичната система, но не и в съда, парламента и медиите, сочи изследване"

  Парламентът и медиите са част от демокрацията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK