Българинът - без балкански комплекси, но със страх от непознатите

Българинът - без балкански комплекси, но със страх от непознатите

© eu2018bg.bgВъзможност за дебалканизация на отношенията. Промяната в отношението към съседните на България страни и отстъпление на напластяваната през вековете подозрителност и враждебност. Много сериозна положителна нагласа към съседните балкански страни, в това число подкрепа за членство в ЕС. И в същото време стремеж за отграждане от чуждото, непознатото, неразбираемото.


Това са някои от изводите на българската част на Европейското изследване на ценностите, която беше представена днес в София от десетки учени, анализатори, политолози, коментатори. Те коментираха данните на социолозите от "Алфа Рисърч", които са събрали и обработили информацията за България за най-големият европейски проект в областта на социалните науки. В проучването, което се прави още от 1981 г., участват 47 страни, България се включва през 1990 г. Национален програмен директор на изследването е проф. Георги Фотев, ръководител на центъра за изучаване на европейските ценности към Нов български университет.


Какви да са отношенията между България и:


true
"Впечатляващи са отговорите на въпросите, засягащи съседите на България. Подкрепата за членството на съседите ни в ЕС е между 58 на сто (за Албания) и 75 на сто (за Македония), а отрицателните отговори са между 8 и 15 на сто", посочи политологът Огнян Минчев. Още по-впечатляваща е подкрепата за добросъседски отношения със съседните на България страни - между 90 на сто (за Румъния) и 64 на сто (за Турция) от пълнолетните български граждани категорично подкрепят добросъседството като основа на отношенията с нашите съседи.


"Този резултат показва възможност за една


дълго очаквана дебалканизация


на отношенията в нашия регион, особено ако бъде споделен и от общественото мнение в страните съседки на България", коментира анализаторът.


Момчил Дойчев отбеляза, че около и над


80% от хората изразяват положителна нагласа
към съседните балкански страни


в това число подкрепа за членство в ЕС. "Това е феноменална промяна в съпоставка с историческото минало на региона, което се характеризира с натрупани негативни нагласи и взаимно недоверие. Позитивната промяна изразява един завършен европейски облик на България по отношение на останалите балкански страни. В днешното българско общество няма следа от мрачното минало на балканизацията", каза той.


Подкрепа да стане член на ЕС:


true


"Отвореност към света и жажда за национално попечителство са две ценности, между които се люшка днешният българин", отбеляза социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова (четете нейното изказване по време на форума по-късно в рубриката Анализи на "Дневник"). От едната страна стои промяната в отношението към нашите съседи - напластяваната през вековете подозрителност и враждебност отстъпва, посочи тя.


В същото време Димитрова посочи, че изследването ясно показва и срещуположна тенденция – стремеж за отграждане от чуждото, непознатото, неразбираемото. "Искаме да сме в големия свят, но е все по-силна носталгията по малкото общество, към обществото с ясно очертани граници. Солидарността от разширяваща света на човека към всеки "ближен" се превръща в


ограждаща територия, охраняваща близката локална общност


коментира социологът.


Тази нова ситуация, отключена с бежанската криза, проблематизира редица ценностни репери – границите на солидарност, динамиката на политическата общност, точката на пречупване, отключваща страховете за промяна на национална и европейска идентичност, допълни тя.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Нормални резултати, добра преценка къде се намираме и какво се случва, кое е в наш интерес.
  Ние не"летим в облаците" на въображаемото, за това сме оцелели повече от 13 века.

 2. 2 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Това се нарича здрав разум, а не някакъв въображаем страх.Щото виждаме как всеки ден има атентати и престъпления от така наречените бежанци в Западна Европа.
  Същевременно българинът е положително настроен към съседните народи.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  "Искаме да сме в големия свят, но е все по-силна носталгията по малкото общество, към обществото с ясно очертани граници Солидарността от разширяваща света на човека към всеки "ближен" се превръща в ограждаща територия, охраняваща близката локална общност"

  Ма той света си работи така поне от 2000 год бе. Нали в Библията е записано да обичаш Ближния си. А Ближния ти е родата, колегите, съседите - тея дето са ти близки. А не разни от другия край на Света.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4920 Неутрално

  По религиозен признак ли я карат ? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Усетиха се скапаните изостанали племена. Каго им качиха дрипавото просто съзнание на самолети и отидоха да видят роднините или децата и ................ патриотизма умре. Оказа се , че сме много зле, а другите са много добре. Сега всеки иска да е добре и предвиждам плавното обезлюдяване на държавите от Збалкани, които досега захранваха с .... национализъм. Още по интересно е, че разни местни националисти, които работят в Чикаго или Лондон, искат там да учат децата, въпреки ония по- мургавите от нас платиненорусите. Щатите първи разбраха, че могат с техния проект да си черпят хора и специалисти отвсякъде. Стига да се плаща на работниците, всички услуги да са с пари, и да не се пречи на предприемчивите. Затова, сега каквото и име да измислят на Македония, почти няма значение, защото това е опаковката, а вътре.......... няма нищо.

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4101 Любопитно

  Интересно, че във въпроса за "Подкрепа да стане член на ЕС" няма отговор Турция. Сигурно, защото мнозинството българи щяха да отговорят с не.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Страхът от непознатото е главна спирачка пред иновации и предприемачество.

 8. 8 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 487 Любопитно

  Българинът без банкянски комплекси, но със страх от непознатите?!

  До коментар [#2] от "musashii":
  Това се нарича здрав разум, а не някакъв въображаем страх. Щото виждаме как всеки ден има атентати и престъпления от така наречените бежанци в Задната Европа.

 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#8] от "Emil Dimov":

  Много добре се е запечатало в историческата ни памет какво представяляват разните мюсюлмански диви орди.
  Та затова е това негативно отношение към прииждащите в момента.
  Западна Европа няма такива спомени с общуването с ислямските неандарталци, по скоро те са им били подчинени дълго време, съответно сега леят мантри колко трябва да сме мулти-култи.
  Как трябва да вземем колкото се може от тази благодат.
  Да ама източноевропейците сме им сърбали попарата.
  Много време,
  Столетия.
  Тези, които са останали на балканите(мюсулманите,имам предвид, не индобългарите) в огромната си част са напълно интегрирани в обществото, защото са приели начина на живот на нас, местните.
  Тези които сега напират искат да променят местните европейци.
  И това е трагедията.
  че много политици не го разбират.
  Или го разбират, но ... парите са си пари.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Какво да ни е отношението към комшиите освен да си живеем в мир и любов, да отидеш в почивните дни по беломорието, на охридското езеро или в Трансилвания. В по-глобален план възрастните българи помнят, че по времето на соца на Балканите се гледаха като котараци и в отношенията имаше доза лицемерие. Тито на Югославия-наследникът му не помня- и румънският Чаушеско гледаха с пренебрежение на бай Тошо поради дълбокото му съветско затъване. Турция и Гърция като други демокрации също. Може би това дава отражение в това ново време и според мен усилията на всички за добросъседство са успешни. Разделението на бивша Югославия също е негативно, но ще се преодолее. Затова мисля, че постъпката на Мариано Рахой спрямо Косово беше подлярска, предвид нестабилното му политическо положение в Испания.

 11. 11 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Интересен парадокс в Германия, бригадира ми като каже Румъния, си мисли за България. На автомагистралата ми показва лека кола с румънски номер, RO в синьото поле ляво на номера на леката кола, беше с начална буква B, и ми казва, че идва от Будапеща, аз му казах, че е от Букурещ. Все прави смислови разминавания между две съвсем различни държави като България и Румъния. Единственото общо е, че и 2-те са членки на ЕС, и са последно и предпоследно място в ЕС по нето доход.

 12. 12 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Заглавието е оксиморон. А отношенията ни зависят от поведението на съседите, а това е реципрочно. Уви българина масово не си знае историята и не се интересува какво става около него.

  This is the place where puddings die.
 13. 13 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Някой кометира някакви цифри според собствената си култура и капацитет .. и затова ще го публикуваме, за да го фактологизираме като прави истина .. чушки, статистиката винаги е била използвана за манипулации, защото всеки си я интерпретира както иска и включва тази част от историята, която му е изгодна ...

 14. 14 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ами като живеещ на Лъвов мост мога да кажа, че "новите" мюсюлмани, които сега понамаляха драстично и си налягат парцалите, защото усетиха, че не са на най-доброто за тях място, са на няколко културни нива под нашите роми, подозирам изобщо не знаят как се ползва стол, защото клечаха на антипаркинг стълбовете по спирките /бетоновите, не металните/ вместо да седнат на тях. Подозирам, че и за наличието на водопровод, канализация и т.н. може и да не са чували. Бързо научиха за енергийните напитки, "каките" и уискито, но те са с пари ...
  Та нормално е да не им се кефим много. Тук може и да си викаме честита баня, но в Плиска поне е имало, а в Париж и Лондон не допреди 200-300 г.

 15. 15 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 296 Любопитно

  Относно мюсюлманите: Като посетих един мюсюлманин няколко пъти в неговото 2-стайно жилище, платено от немската държава, ме учуди 1,5 литровата бутилка, пълна с вода, в тоалетната. Наистина ли си мият г*за с вода?

  Като ги гледам, не ползват вилица,лъжица и нож за ядене на кускус. Бях единственият на масата, ползващ тези саморазбираеми се помощ при хранене. Арабите ядяха с ръце, изглежда бяха свикнали, понеже бързо се наяждаха, вземайки с ръце голямо количество кускус. И много гледат сапунени комедии, изглежда ги кефят. Аз предпочитам реални криминални сериали за някога си станали убийства в САЩ/Канада и тяхното разкриване от държавната прокуратура. Познатите ми араби такова "чудо" не гледат, ако не се смеят не гледат.

 16. 16 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много моля писалите ми два минуса да се разходят привечер по Лъвов мост и да направят собствени наблюдения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK