Българинът не възпитава децата си в алтруизъм и въображение

Българинът не възпитава децата си в алтруизъм и въображение

© Анелия НиколоваВ отношението към възпитанието на децата и към образованието нараства по-прагматично отношение към живота. Макар българинът да възпитава децата си в трудолюбие, решителност и постоянство, има рязък спад на родителското желание да се внуши на децата алтруизъм и въображение. При отношението към работата също се очертава бавен спад на социалност - българинът работи основно за собствена осигуреност и добро заплащане, цени все повече свободното си време и не възприема работата като дълг към другия.


Това са някои от изводите на българската част на Европейското изследване на ценностите, която беше представена днес в София от десетки учени, анализатори, политолози, коментатори. Те коментираха данните на социолозите от "Алфа Рисърч", които са събрали и обработили информацията за България за най-големия европейски проект в областта на социалните науки. В проучването, което се прави още от 1981 г., участват 47 страни, България се включва през 1990 г. Национален програмен директор на изследването е проф. Георги Фотев, ръководител на центъра за изучаване на европейските ценности към Нов български университет.


За кои от следните качества смятате, че трябва децата да бъдат поощрявани да усвояват в семейството?


Българинът не възпитава децата си в алтруизъм и въображение

Българинът не възпитава децата си в алтруизъм и въображение
Отношението към възпитанието на децата и към образованието следва общата тенденция, уловена от изследването, на нарастване на самочувствието на българите, но и на по-прагматично отношение към живота, посочи проф. Димитър Вацов от Нов български университет.


Ако днес повече хора считат себе си за щастливи и ценят повече работата и свободното си време, това се пренася и като нагласа към възпитанието на децата: трудолюбието, отговорността, постоянството и решителността са не само най-ценените добродетели, в които искаме да възпитаме децата си, но и те бележат ръст от средно 3-4 % спрямо 2008 г. Нараства тежестта на толерантността като базисна европейска ценност и това е част от нормализацията на демократичните отношения у нас, каза той.


В същото време той отбеляза, че има спад на ценността, приписвана на въображението
- въображението не е толкова важно, колкото първо "да подредиш собствения си двор".


Най-рязък е спадът в подкрепата за алтруизма, който частично може да бъде обяснен със същата прагматична нагласа, каза Вацов. "Вероятно тук влияние оказват също несигурността в международните отношения днес и особено популистката пропаганда в медиите, която систематично подкопава идеята за общочовешки ценности, в частност подрива доверието в демокрацията и правата на човека като надеждни регулатори на егоизма в междуличностен и междудържавен план. Доверието в образователната система също показва нарастване на прагматичните и реалистки нагласи", допълни той.


Маркира се бавен процес на разпад на социалност коментира проф. Александър Кьосев от СУ "Св. Климент Охридски".


По думите му въпросът "Кои от следните качества децата трябва да усвояват в семейството" получава отговори през 2018, които е добре да наречем тревожни. "Те демонстрират сериозен спад на родителското желание да се внуши на децата алтруизъм (от 31.4% до 14.4%, спад от цели 20 пункта) и "въображение" (от 24.4% до 20.2% - спад от 4 пункта). За сметка на тези "абстрактни" ценности и тук нарастват показателите на "непосредствените", в някакъв смисъл патриархални добродетели, ценени в малката, видима общност. Все повече родители биха искали децата им да имат не въображение и алтруизъм, а трудолюбие, постоянство, отговорност и пр.", отбеляза Кьосев.


Анализаторът отбеляза, че алтруизмът и въображението са важни и тяхното намаляване не е безобидно - те са основно социално лепило на модерното общество и модерната нация, чрез тях се изграждат солидарност, усещане за включеност, идентичност и социална кохезия. "Но, както се казва, това е само тенденция, все още само хипотеза, може би следващи изследвания ще разсеят тези тревоги. Но може би корабът потъва така бавно че ние не забелязваме това", завърши той.


Доколко имате доверие в образователната система?


Българинът не възпитава децата си в алтруизъм и въображение

Българинът не възпитава децата си в алтруизъм и въображение


Открояват се нагласи бъдещите граждани на България да са с чувство за отговорност и добри обноски, но за сметка на развиване на въображението, свободата на духа, самостоятелността, инициативността, независимостта, посочи и проф. Росен Стоянов от Нов български университет.


Политологът Антоний Гълъбов пък отбеляза, че се очертава ясна тенденция за възприемане на работата като синоним на осигуреност, а не на труд или обществен дълг. Има стабилизиране на високите стойности на значение на работата и в същото време има видим ръст по отношение стойността на свободното време, отбеляза той. Затвърждава се мисленето за работата като осигуреност, най-важна е сигурността и доброто заплащане, едва една трета от изследваните смятат, че работата е дълг към другия, посочи Гълъбов.


Доколко важно за вас е?


Българинът не възпитава децата си в алтруизъм и въображение

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 548 Разстроено

  Мдааа вярно според личните ми наблюдения. Никъде другаде по света не се наблюдава такъв краен животински егоизъм и селска пехливански агресия, като у над за съжеление

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Сурови хора за суров живот. Няма вече наивници и вярващи в "светлото" бъдеще.
  Животът е зъл и само слите ще оцелеят !
  Справка - мутроландия и златките !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  Рибата се вмирисва НЕ откъм опашката - Народна мъдрост.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз бях "образован" от баща ми по време на Комунизма с твърди методи. След края на Комунизма, като бях пълнолетен, той ме накара да работя за минималната за времето заплата в България в една държавна фирма, в момента не съществува повече; понеже първата ми заплата я обърнах изцяло в немски марки, знам, че беше малко над 60 немски марки за цял месец работа на строителен обект. В Германия първата ми заплата, също на строителен обект, беше 1600 немски марки, х-пъти повече.

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За да ги възпитават, трябва поне да разбират думата. Я излезте и питайте на улицата, що е то алтруизъм?

  Бас ловя, че половината ще го сбъркат с аутизъм. А не повече от 5 процента ще знаят какво значи. :)

 6. 6 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Българинът е тъпо парче, което няма нищо общо с данните от първата графика

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Последната графика не е ясна.
  Иначе алтруизмът и въображението са важни, но как се мери?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Откак Цв. Цв. обяви алтруизма за болест, тенденцията е разбираема....

  https://www.youtube.com/watch?v=TUCy6Y89dek

 9. 9 Профил на Radkov
  Radkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въображението е нещо, което или имаш, или нямаш. Няма как да се възпита от родител. Много учители и познати са ми казвали, че имам богато въображение, а родителите ми никога не са ме възпитавали в него (на 18 съм).

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Как българинът да възпитава децата си в нещо, което не разбира или пък обществото смята за проява на слабост?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на Radkov
  Radkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно ми е участващите в изследването колко от качествата са имали право да изберат. Аз ако бях родител бих посочил почти всичките.

  Също така не мисля, че е редно да се правят изводи за младите българи, от такава статистика. Мен също не са ме възпитавали в алтруизъм, или повечето от посочените качества, но съм придобил почти всичките от тях, от една страна чрез четене на книги, от друга чрез хора, които са ме вдъхновявали.

 12. 12 Профил на Radkov
  Radkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единственото обобщено нещо, което може да се каже за българите, според мен, е че сме крайно песимистични и негативни. Бас давам, че ако на първо и второ място бяха алтруизъм и въображение, а на последно трудолюбие и чувство за отговорност, заглавието щеше да бъде "Българите възпитават децата си да са мързеливи и безотговорни."

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Неутрално

  До коментар [#9] от "lfj51540323":

  В основата си въображението е вродено. Но родителите могат да подпомогнат развитие на въображението на дете или да го ограничат. Ако сте добре образован и с добри доходи, бихте купувал на детето си играчки / игри, които развиват въображение

 14. 14 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Това е статистика на отговори на въпроси,не не на реално възпитание и няма особена стойност.Почти всички възпитават децата да помагат на другите и да не им вредят.Дори до степен реално децата да си помагат и "неправомерно",като си подсказват или съдействат в преписване и т.н .Българите по принцип сме алтруисти,но на лично ниво и спрямо хора,с които контактуваме и което е интересно,но не непременно лошо -срещу властта.Както и не отказваме услуги,когато това не ни затруднява.Например постоянно правя справки и вземам документи в съдилища или инстотуции,където се налага да ходя за колеги,повечето от които не познавам лично,както и такива колеги правят това за мен,споделяме си разни образци ,което спестява усилия.В това има доста алтруизъм и точно обратното на трудолюбие,което е на първо място според заявеното,но почти не съм го срещал.
  Пазара на развиващи въображението игри,книги и преживявания също говори за различно от заявеното.
  Добрите обноски чуството за отговорност също не са често срещани ,въпреки заявеното.

 15. 15 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 535 Любопитно

  Какво е алтруизъм?!?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Ама това е перфектна новината :)

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Какво е алтруизъм?!?
  —цитат от коментар 15 на kilgore


  Очевидно някава глупост, за която само журналистите са чували и си мислят, че е модерно и/или хубаво. :)

 18. 18 Профил на mandragora89
  mandragora89
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Направо се изприщвам като прочета: "Българинът", дайте му снимка на тоя типаж, да го знаем как изглежда и да го замеряме с домати, как се обобщава с една дума милиони РАЗЛИЧНИ хора, за мен си остава непонятен идиотизъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK