Дарен софтуер ще защитава личните данни в държавната администрация

Божидар Божанов

© Велко Ангелов

Божидар БожановИзбори 2022

Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) ще представи днес софтуер, който ще предпазва от злоупотребата с лични данни чрез съвременни криптографски технологии, включително блокчейн. Продуктът, който е с неограничен лиценз, е дарен на агенцията от софтуерния инженер и изпълнителен директор на компанията LogSentinel Божидар Божанов.


Блокчейн технологията дава гаранция, че никой не е подменял информация, включително тази за достъпа до лични данни, обясни Божанов пред "Дневник". Софтуерът се свързва със системата за междурегистров обмен RegiX и ще гарантира, че за всеки опит за прочитане на данни ще остане следа, която не може да бъде изтрита, без това да стане известно. Досега източването на лични данни от недобронамерен служител или чрез хакерска атака можеше да остане незабелязано. "С нашето решение следата за всеки достъп ще има и правна стойност тъй като е подпечатана с електронен времеви печат", каза Божанов.


"Защо не?" - така той отговори на въпроса защо е направил дарението. "Работихме със съдружника ми Антон Герунов две години по темата за електронното управление и продължаваме да искаме да помагаме нещата да се случват по-сигурно и по-качествено", каза Божанов, който беше съветник по електронното управление на вицепремиера Румяна Бъчварова в предишния кабинет на Бойко Борисов.
Идеята е вдъхновена от примера на естонска компания, която дарява на държавата решение за защита на здравните записи на гражданите в държавни регистри.


Стойността на дарението на софтуерната фирма възлиза на 12 500 евро за първата година и 10 хил. евро за всяка следваща година, които се спестяват от бюджета. Предвидено е и безплатно обучение на служители на Държавната агенция "Електронно управление" за работа с продукта. Софтуерното решение може да бъде използвано от всички администрации в зависимост от тяхната готовност.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK