Съветниците от ГЕРБ ще направят нов опит да заменят имоти за 7.4 млн. лева в София

Андрей Иванов

© Цветелина Белутова, Капитал

Андрей ИвановСтоличните общински съветници днес ще гласуват дали да заменят на частен имот от 1490 кв. м в район "Слатина" за два общински терена - в "Лозенец" и "Оборище", в сделка за общо 7.4 млн. лева. Вносители на предложението са бившият председател на СОС Андрей Иванов и кметът на "Слатина" Наталия Стояова. Те изтеглиха доклада на предишното заседание. Причината бяха съмненения, че тогава то няма да получи подкрепа от 2/3 от съветниците, колкото е нужно в такива случаи.


Собственикът на имота - Венцислав Дучев, твърди, че оценката на неговият имот - 3.743 млн. лева, е по-ниска от реалната. Съветниците от БСП пък са на мнение, че общинските терени струват с 1.8 млн. лева повече посочените в предложението 2.23 млн. лева и 1.8 млн. лева. Дучев ще трябва да доплати и 409 хил. лева.


Замяната на общински терени обичайно предизвиква дискусии, като в последните случаи предложенията се поставяха в края на дневния ред на общинския съвет. За сравнение на заседанието на 17 май точката за замяната бе предпоследна при дневен ред от 40 точки. Днес тя е 15-та, първа след докладите на кмета и зам-кметовете.
Трите имота са оценени от Юлия Димитрова-Цекова, която има договор със Столичната община от 2013 г. Тя е изготвила оценката при продажбата на "Царските конюшни", за което е и подсъдима в делото в Софийския градски съд. Димитрова-Цекова направи оценката на имота на собственика на в. "Труд" Петьо П. Блъсков в квартал "Изток", който общината замени за свой терен в квартал "Дианабад".


Имотът на Дучев е в квартал "Гео Милев" – пространство между блокове, на което има трафопост и детска площадка. През 2007 г. със заповед на кмета на района се разрешава в имота да се построи сграда с 5 и 8 етажа. Разрешението за строеж е издадено през 2011 г. от главния архитект на София Петър Диков. Оттогава обаче общината спира желанието на собственика да строи. Пред "Дневник" Дучев каза, че е съгласен сделката да бъде направена, защото така ще може да реализира инвестицията си другаде.


Терените, които общината му предлага са на ул. "Русалийски проход" 21 в район "Лозенец" (1059 кв. метра на ) и на ъгъла на булевардите "Мадрид" и "Ситняково" (620 кв. метра). В първи може да се построи жилищна сграда, а във втория обществена.


Андрей Иванов е бивш председател на общинския съвет, който освободи поста в началото на 2012 г., след като бе проверяван от Националната агенция по приходите за придобити неправомерно 52 имота. Тогава премиерът Бойко Борисов каза, че има "забележки" към работата на Иванов.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1407 Разстроено

  ... дали да заменят на частен имот имот от 1490 кв. м...
  —цитат от коментар 0 на кОлтура ми Янко


  Този труден български...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  Не се наядоха. Много рядко подобни замени са в полза на Общината. А като виждам и кой е вносителя ми става още по-тъжно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  "Дайте ми на мен солунската митница...", заяви един литературен герой. Можем да перифразираме това изявление като"Дайте ми на мен столична община...". Голяма яма е столична община, кой ли не краде оттам, кой ли не се облажи. И няма край това крадене и тези далавери.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Имотът на Дучев е в квартал "Гео Милев" – пространство между блокове, на което има трафопост и детска площадка. През 2007 г. със заповед на кмета на района се разрешава в имота да се построи сграда с 5 и 8 етажа. Разрешението за строеж е издадено през 2011 г. от главния архитект на София Петър Диков. Оттогава обаче общината спира желанието на собственика да строи.

  Историята е доста мръсна!
  Дучев разруши трафопоста и с отломките засипа детската площадка, където са отгледани поколения деца! Протестът на майките от квартала принуди
  Общината да спре строежа, който първо беше за пет етажа, а преди да бъде започнат порасна до осем по незнайни причини. Вероятно Дучев е захранил с малко парици "администрацията". Площадката обаче се нуждае от възстановяване. Работа на общината е да принуди "инвеститора" Дучев да върне пейките и да почисти тревните площи. Същият "инвеститор" твърди че няма нищо общо с изсичането на дърветата и съсипване на градинката. Пак са се появили извънземните и са направили поразията, а Дучев не ги познава тези циганчета!

 5. 5 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Мръсна история.
  Кални и подли хорица с дребни душици.

  Common sense !
 6. 6 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 617 Неутрално

  А вижте и терентв които са му предложили за замяна - Лозенец, Ситняково,,, Ще се облажи още повече. Черва.

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2292 Весело

  Що ли, тези "общинари" и "инвеститори", ми напомнят на едни персонажи на Илф и Петров?!
  Дасе чуди човек!🤑

 8. 8 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До преди няколко години си мислех, че ако прокуратурата влезе в Столична община ще й трябват няколко години само, за да напише обвинителните актове за 10 процента от далаверите там. Вече си мисля, че там трябва да се влезе с картечници...

 9. 9 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Вносителят на предложението - подсъдим; оценителят - подсъдим. Тези въобще имат ли някаква легитимност.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2615 Неутрално

  "Имотът на Дучев е в квартал "Гео Милев" – пространство между блокове, на което има трафопост и детска площадка. През 2007 г. със заповед на кмета на района се разрешава в имота да се построи сграда с 5 и 8 етажа."

  - Смислен анализ по темата би трябвало да разясни какви са последствията от даденото разрешение и евентуално как би могло да се обори.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11624 Неутрално

  Моделът "Софийски имоти" продължава по стоарому без проблеми ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много тежка работа ще имат съветниците.

 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Кон за кокошка, ама с доплащане на джобни. Джобни щото влизат в нечии джобове, не че говорим за малко пари.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2395 Весело

  До преди няколко години си мислех, че ако прокуратурата влезе в Столична община ще й трябват няколко години само, за да напише обвинителните актове за 10 процента от далаверите там. Вече си мисля, че там трябва да се влезе с картечници...
  —цитат от коментар 8 на znayko84


  напалм и никакво влизане-излизане :)

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4069 Неутрално

  До коментар [#11] от "penetrating":

  Напротив, усъвършенства се.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на Otchuzden
  Otchuzden
  Рейтинг: 389 Разстроено

  През лятото на 2017 г. "инвеститора" Дучев се опита да продаде парцела в "Слатина" заради проблемите със строителното разрешение и протестите на хората. Цената бе 1,49 млн. евро. Пазарът му каза, че няма да му даде тези 3 млн. лв. Сега Андрей Иванов се опитва да му даде 7.4 млн. премия за това, че запали 4 коли на хората, ряза дървета, праща агитки .

 17. 17 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  "Имотът на Дучев е в квартал "Гео Милев" – пространство между блокове, на което има трафопост и детска площадка."

  Как ги придобиват тия имоти бе, кой им ги дава? Междублоково пространство с деткса площадка и трафопост, кой малоумник позволи това нещо да се превърне в частен имот?

 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 924 Неутрално

  ...Андрей Иванов е бивш председател на общинския съвет, който освободи поста в началото на 2012 г., след като бе проверяван от Националната агенция по приходите за придобити неправомерно 52 имота...
  52 имота? придобити неправомерно! като председател на общинския съвет!
  Те това е. Христоматиен пример за кражби с особена наглост - основата на българския икономически модел. И юнакът отново е в играта!! Останалото са подробности за медийна употреба.

 19. 19 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Защо никой не се поинтересуват КОЙ Е РЕСТИТУИРАЛ "пространство между блокове, на което има трафопост и детска площадка." - ОТ ТАМ ЗАПОЧВА ПРОБЛЕМА!!!!!!

  Всичко останало впоследствие, е опити този проблем да намери решение.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4070 Неутрално

  ...."Как ги придобиват тия имоти бе, кой им ги дава? Междублоково пространство с деткса площадка и трафопост, кой малоумник позволи това нещо да се превърне в частен имот?
  —цитат от коментар 17 на Ashiata Shiemash

  Държавните служители се считат за стопани на държавната собственост, а общинските на общинската, т.е. считат я за своя. не знам как е в другите страни на ЕС, но вероятно там не са чак толкова разпищолени, защото съдебната с-ма там работи.

 21. 21 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Мафия!
  Кой им е виновен, че могат да крадат безнаказано?!?

 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1252 Любопитно

  Народа ги е овластил да правят каквото си искат! Не е ли така?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1049 Неутрално
 24. 24 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1563 Любопитно

  Какви са координатите на парцела с трафопоста? Вижда ли се на гугъл ърт?

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 25. 25 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1563 Любопитно

  Като си припомним,че гербавата чета дойде власт,като ползва отвращението на хората от "заменките" на тройната сган.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11624 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darth Plagueis":

  Напълно вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на mia_canela
  mia_canela
  Рейтинг: 325 Неутрално

  И предложението не беше прието...

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8169 Неутрално

  България е тяхна, правят каквото си искат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK