Съветниците от ГЕРБ ще направят нов опит да заменят имоти за 7.4 млн. лева в София

Андрей Иванов

© Цветелина Белутова, Капитал

Андрей ИвановСтоличните общински съветници днес ще гласуват дали да заменят на частен имот от 1490 кв. м в район "Слатина" за два общински терена - в "Лозенец" и "Оборище", в сделка за общо 7.4 млн. лева. Вносители на предложението са бившият председател на СОС Андрей Иванов и кметът на "Слатина" Наталия Стояова. Те изтеглиха доклада на предишното заседание. Причината бяха съмненения, че тогава то няма да получи подкрепа от 2/3 от съветниците, колкото е нужно в такива случаи.


Собственикът на имота - Венцислав Дучев, твърди, че оценката на неговият имот - 3.743 млн. лева, е по-ниска от реалната. Съветниците от БСП пък са на мнение, че общинските терени струват с 1.8 млн. лева повече посочените в предложението 2.23 млн. лева и 1.8 млн. лева. Дучев ще трябва да доплати и 409 хил. лева.


Замяната на общински терени обичайно предизвиква дискусии, като в последните случаи предложенията се поставяха в края на дневния ред на общинския съвет. За сравнение на заседанието на 17 май точката за замяната бе предпоследна при дневен ред от 40 точки. Днес тя е 15-та, първа след докладите на кмета и зам-кметовете.
Трите имота са оценени от Юлия Димитрова-Цекова, която има договор със Столичната община от 2013 г. Тя е изготвила оценката при продажбата на "Царските конюшни", за което е и подсъдима в делото в Софийския градски съд. Димитрова-Цекова направи оценката на имота на собственика на в. "Труд" Петьо П. Блъсков в квартал "Изток", който общината замени за свой терен в квартал "Дианабад".


Имотът на Дучев е в квартал "Гео Милев" – пространство между блокове, на което има трафопост и детска площадка. През 2007 г. със заповед на кмета на района се разрешава в имота да се построи сграда с 5 и 8 етажа. Разрешението за строеж е издадено през 2011 г. от главния архитект на София Петър Диков. Оттогава обаче общината спира желанието на собственика да строи. Пред "Дневник" Дучев каза, че е съгласен сделката да бъде направена, защото така ще може да реализира инвестицията си другаде.


Терените, които общината му предлага са на ул. "Русалийски проход" 21 в район "Лозенец" (1059 кв. метра на ) и на ъгъла на булевардите "Мадрид" и "Ситняково" (620 кв. метра). В първи може да се построи жилищна сграда, а във втория обществена.


Андрей Иванов е бивш председател на общинския съвет, който освободи поста в началото на 2012 г., след като бе проверяван от Националната агенция по приходите за придобити неправомерно 52 имота. Тогава премиерът Бойко Борисов каза, че има "забележки" към работата на Иванов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK