Комисията за потребителите напомня да се внимава при избора на детски стоки

Комисията за потребителите напомня да се внимава при избора на детски стоки

© Юлия ЛазароваНаличие на остри ръбове, лесно отделящи се елементи или дълги връзки със свободни краища - това са най-важните неща, за които трябва да се внимава при избора на детски стоки в навечерието на Деня на детето. Това коментира Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите, в ефира на БНТ. По думите му най-честите рискове при опасните стоки са физическо нараняване, задушаване и изгаряне.


Спортните екипировки като ролерите, скейтбордовете и тротинетките трябва да са изработени от здрави материали, да имат стабилни конструкции и надеждно закрепени елементи. "Стандартите налагат задвижващите елементи да бъдат здраво закрепени и да не могат да се отделят лесно, в резултат на което да се стигне до физическо нараняване. Повърхността за стъпване трябва да не е гладка, за да се избегнат подхлъзвания. Ръкохватките при велосипедите и тротинетките да са здраво прикрепени към кормилния механизъм и от мек материал, за да се избегнат нежелани резонанси при по-неравни терени", каза още той.


При дрехите задължително изискване е шнуровете около врата да са здраво закрепени, от нееластичен материал и не по-дълги от 7 сантиметра. "Целта е да не се създават рискове за инциденти при игра от страна на детето или захващане за страничен предмет", добави Райков. Краищата на връзките и шнуровете около талията трябва да са защитени срещу разнищване, като не се допускат възли и декорации, които могат да причинят нараняване или да се отделят и да бъдат погълнати от детето.
Константин Райков посочи, че европейските стандарти за безопасност на стоките са едни от най-високите в световен мащаб. "Те са известни на всички световни компании, които произвеждат детски стоки, включително детски играчки, следва да бъдат спазвани от тях и се изготвят на базата на експертни изследвания и емпирични анализи по повод наранявания на деца в хода на употребата", каза той.


"В случай че потребителите забележат опасна стока, още при пазаруването да обърнат внимание на търговеца, за да може евентуално той да предприеме необходимите действия, а ако не го направи, задължително да ни уведомят", препоръча Райков. КЗП извършва проверки не само по свои кампании, но и по сигнали на граждани. Когато бъде доказано, че даден продукт е опасен, той се изтегля от пазара и унищожава. Ако е достигнал до потребителите, те имат право да го върнат на търговеца и да получат обратно парите си.


За да се предпази европейският пазар от разпространението на опасни продукти, функционира специална система RAPEX. Тя обхваща всички опасни стоки на територията на Европейския съюз и чрез нея достига информация до органите, компетентни по даден вид стока.


"Когато страна членка пусне нотификация за опасна стока, всички останали държави се съсредоточават върху тази стока и вида на нейната опасност, за да може – ако тя бъде намерена на пазара – да бъде изтеглена. КЗП е контактна точка за България по тази система", заяви Райков. Комисията поддържа на сайта си регистър на опасните стоки в България и в ЕС, който е извлечение от този RAPEX.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK