Системата на Пътна полиция отчита като неплатени събрани глоби за поне 200 хил. лв.

Системата на Пътна полиция отчита като неплатени събрани глоби за поне 200 хил. лв.

© Николай ДойчиновВ републиканския бюджет има 200 хил. лв. повече от глоби на Пътна полиция, отколкото са отбелязаните като платени в системата на МВР. Това заяви директорът на Националната полиция Христо Терзийски на редовния месечен брифинг на вътрешното ведомство.


В отговор на журналистически въпрос той обясни, че министерството търси вариант, при който плащането на глоби да се вижда веднага в системата на КАТ и да не "виси" като задължение на платилите шофьори. Повод стана предоставена от министър Радев пред Министерския съвет справка преди дни, от която "се разбра", че и премиерът Бойко Борисов има 10 неплатени акта на КАТ. Тогава се оказа, че актовете на Борисов, както и на някои ведомства се дължат на грешки в системите на Пътна полиция - те с години не отчитали платените по банков път актове.


Терзийски уточни, че
парите от глоби се събират както в републиканския бюджет, така и в гаранционния фонд,


но за фонда не предостави данни колко е разминаването между платеното и отчетеното като платено. Обясни, че министерството е участвало в срещи с НАП и фонда, които установили, че проблемът идва от това, че различни системи в различно време са правени от различни фирми. Така се стигнало до момента, при който при пренос на данни има загуба на информация.


По темата се включи и вътрешният министър Валентин Радев, който обясни, че ведомството е безкомпромисно в налагането и събирането на глоби. Призна, че проблемът е грешка на министерството и че то не успява да събере всички наложени на шофьорите санкции. Обясни, че има вече уговорка


с банките за поставяне на 140 ПОС терминала в сградите на Пътна полиция,


чрез които глобените ще плащат без банкова такса.


Радев използва случая да разкаже и за проблемите в столичния КАТ, който той днес лично е посетил. Причина за това станало оплакване от гражданин до министъра през социалната мрежа "Фейсбук".


"КАТ - София, е тотална щета. Има стотици автомобили, опашката стига почти до бул. "Г. М. Димитров". През задната улица няма минаване. Чаках 30 минути блокиран там", написал възмутеният гражданин.


"Това ми преля чашата", каза Радев и с това аргументира днешното си изненадващо посещение в столичната Пътна полиция. Там установил, че действително има дълги опашки, и говорил с хората "лично един по един". Част от тях все пак казвали, че имало организация в столичния КАТ.


На министъра било обяснено, че има голям ръст в броя на регистрирани коли на ден - от средно по 600-700 в зимния сезон до 1200 автомобила сега. Шефът на софийския КАТ Тенчо Тенев обяснил, че им липсват хора.


Най-силното впечатление на Радев обаче му направила липсата на климатици в едната сграда. "Вътре ще се издушат хората, опашки без климатици, въздух няма", обясни той. За сметка на това тоалетните били нови. Той наредил


да се сложат климатици веднага и да се подобри организацията


- чрез преместване на полицаи и служители от другаде, обявяване на конкурс или увеличаване на заплатите им.


"Една жена от 3 ч. сутринта чака. Ами, освен че чака и си губи времето, тя в момента не работи, а ни изкарва заплатите на нас - държавните служители", каза министърът, на чието подчинение е КАТ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK