Системата на Пътна полиция отчита като неплатени събрани глоби за поне 200 хил. лв.

Системата на Пътна полиция отчита като неплатени събрани глоби за поне 200 хил. лв.

© Николай ДойчиновВ републиканския бюджет има 200 хил. лв. повече от глоби на Пътна полиция, отколкото са отбелязаните като платени в системата на МВР. Това заяви директорът на Националната полиция Христо Терзийски на редовния месечен брифинг на вътрешното ведомство.


В отговор на журналистически въпрос той обясни, че министерството търси вариант, при който плащането на глоби да се вижда веднага в системата на КАТ и да не "виси" като задължение на платилите шофьори. Повод стана предоставена от министър Радев пред Министерския съвет справка преди дни, от която "се разбра", че и премиерът Бойко Борисов има 10 неплатени акта на КАТ. Тогава се оказа, че актовете на Борисов, както и на някои ведомства се дължат на грешки в системите на Пътна полиция - те с години не отчитали платените по банков път актове.


Терзийски уточни, че
парите от глоби се събират както в републиканския бюджет, така и в гаранционния фонд,


но за фонда не предостави данни колко е разминаването между платеното и отчетеното като платено. Обясни, че министерството е участвало в срещи с НАП и фонда, които установили, че проблемът идва от това, че различни системи в различно време са правени от различни фирми. Така се стигнало до момента, при който при пренос на данни има загуба на информация.


По темата се включи и вътрешният министър Валентин Радев, който обясни, че ведомството е безкомпромисно в налагането и събирането на глоби. Призна, че проблемът е грешка на министерството и че то не успява да събере всички наложени на шофьорите санкции. Обясни, че има вече уговорка


с банките за поставяне на 140 ПОС терминала в сградите на Пътна полиция,


чрез които глобените ще плащат без банкова такса.


Радев използва случая да разкаже и за проблемите в столичния КАТ, който той днес лично е посетил. Причина за това станало оплакване от гражданин до министъра през социалната мрежа "Фейсбук".


"КАТ - София, е тотална щета. Има стотици автомобили, опашката стига почти до бул. "Г. М. Димитров". През задната улица няма минаване. Чаках 30 минути блокиран там", написал възмутеният гражданин.


"Това ми преля чашата", каза Радев и с това аргументира днешното си изненадващо посещение в столичната Пътна полиция. Там установил, че действително има дълги опашки, и говорил с хората "лично един по един". Част от тях все пак казвали, че имало организация в столичния КАТ.


На министъра било обяснено, че има голям ръст в броя на регистрирани коли на ден - от средно по 600-700 в зимния сезон до 1200 автомобила сега. Шефът на софийския КАТ Тенчо Тенев обяснил, че им липсват хора.


Най-силното впечатление на Радев обаче му направила липсата на климатици в едната сграда. "Вътре ще се издушат хората, опашки без климатици, въздух няма", обясни той. За сметка на това тоалетните били нови. Той наредил


да се сложат климатици веднага и да се подобри организацията


- чрез преместване на полицаи и служители от другаде, обявяване на конкурс или увеличаване на заплатите им.


"Една жена от 3 ч. сутринта чака. Ами, освен че чака и си губи времето, тя в момента не работи, а ни изкарва заплатите на нас - държавните служители", каза министърът, на чието подчинение е КАТ.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Неутрално

  Има няколко много прости решения за КАТ София !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8889 Любопитно

  Изобщо не съм се и надявал, системата на КАТ да работи....

  [email protected]
 3. 3 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Имам една такава платена глоба още през 2017-та, но все още висяща в системата им. И се чудя, какво да обяснявам на мажоретките им, като ме спрат утре и поискат да ми вземат книжката за неплатени глоби, според новите им правила ?!?

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Неутрално

  До коментар [#3] от "osl19549478":

  Носи си платежния документ но само ако е истински. Защото и много доказват плащания с фалшиви документи а това вече е друга бира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "osl19549478":

  Аз карам с разпечатка на онлайн превода, дето си платих фиша. Ако ме спрат и почнат да мрънкат.
  А оправданието "такава ни е системата" е най-идиотското и олигофренско, което може да съществува в дигиталната ера. И то да бяха само КАТ така...

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  Възмутително некомпетентно изградена система на КАТ, но парите усвоени.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Като им липсват хора, да вадят чиновниците от кабинетите и да ги пращат , където има нужда.

 8. 8 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "osl19549478":Носи си платежния документ но само ако е истински. Защото и много доказват плащания с фалшиви документи а това вече е друга бира.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Не че се заяждам, ама дали е работата на един пътен полицай да се занимава с проверка на валидността на финансов документ?!?
  Просто нямам думи за абсурдите и неадекватната организация, както и липсата на каквато и да била форма на качествено управление в КАТ. За обслужването на граждани даже няма смисъл и да говорим...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 9. 9 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Именно това е проблема че парите от глоби се събират както в републиканския бюджет, тоест всичко е централизирано, което прави злоупотребата и корупцията много лесна. Парите от глоби трябва да се събират в общинският бюджет както е в Щатите и в повечето развити страни. Общинските разходи трябва да бъдат обвързани с общинският бюджет. Това допълнително създава стимули на местната управа (която трябва да се избира пряко от хората които живеят там) да търси всякакви начини да си увеличи бюджета. Ако парите от глобите отиваха в местният бюджет от който се плащат заплатите на полицайте и общинските управници, със сигурност нямаше да има неплатена глоба или неглобен нарушител.

 10. 10 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Добре, че поне за смяна на книжка не е задължително да се ходи в КАТ, а може и в районното.

 11. 11 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#3] от "osl19549478":Аз карам с разпечатка на онлайн превода, дето си платих фиша. Ако ме спрат и почнат да мрънкат.А оправданието "такава ни е системата" е най-идиотското и олигофренско, което може да съществува в дигиталната ера. И то да бяха само КАТ така...
  —цитат от коментар 5 на Ежко


  На сайта на КАТ има телефони за такива случаи. Аз имах този проблем, обадих се, и за няма и 5 минути намериха превода и го отразиха. Оказа се, че системата им не действа ако в основание за превод на платежното се пише подробно и описателно вместо директно номера на глобата.

 12. 12 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Защо трябва да им вися в КАТ?!
  Пращай им документите и талоните по пощата, да ги регистрират и оправят когато щат!
  Имат една седмица да го направят и да ми върнат готовите документи!
  Няма опашки, няма нотариуси, няма нерви...
  Как в Англия може , а тук не???

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Неутрално

  До коментар [#8] от "osl19549478":

  зависи какви задачи ще му възложат. иначе се доказва много лесно дали е истински или не.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#10] от "The Island":

  Може, стига да не са ти начислили някоя глоба, дори и по тяхна грешка...
  Иначе - разходки до КАТ и разправии. Разбира се, никой няма да ти плати изгубеното време, нерви и транспортни разхади.

 15. 15 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  И най-идеалната и перфектна система, управлявана и администрирана от нискочели неандерталци, неработещи с компютри и не владеещи чужди езици, е обречена.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jikevjikev Jikev":

  в Германия е работа за час -два в зависимост от общината и без никакви нотариуси. Номерът го правят пред теб за 5 минути докато те черпят кафе.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  Проблемите при регистрация на МПС са от незапомнени години...! Както и опашките около пунктовете на КАТ...! Пък на министъра, сега му преляла чашата?!?
  Ако ги няма тези опашки, как ще се хранят посредниците и местниците началници на КАТ? Всеки знае, че срещу някой лев се намират едни добри хора, които ти спестяват висенето в КАТ. И не, не е отскоро или единичен случай. Масово и навсякъде е така. И никой от министрите на МВР, дето са се изредили на този пост, не може да ме убеди, че този хаос не се поддържа системно и умишлено...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 990 Неутрално

  КАТ налага глоби и не събира глоби.Това първо трябва да разбере министеро.Събирането е на НАП и там си слагат допълнителни парички и те гонят до второ пришествие.Работата на полицаите не е да събират пари-жсвин когато парите са за почерпка и са след въпроса ко ши прайм ся?

 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Време е калинките да бъдат заменени от компетентни кадри.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на el cucuy
  el cucuy
  Рейтинг: 12 Неутрално

  "Повод стана предоставена от министър Радев пред Министерския съвет справка преди дни, от която "се разбра", че и премиерът Бойко Борисов има 10 неплатени акта на КАТ. Тогава се оказа, че актовете на Борисов, както и на някои ведомства се дължат на грешки в системите на Пътна полиция - те с години не отчитали платените по банков път актове."

  Поредната PR бутафория. С настоящото целят единствено да изчистят за пореден път имиджа на ББ, щото се разчу преди няколко дни, че ужким имал неплатени глоби. Ако не се беше чуло името господне в тази връзка, Радев нямаше дори да спомене проблемите в КАТ.

 21. 21 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Мен ме очудва, че на никой не му прави впечатление броя на глобите на министър председателя. И това са само неплатените според системата, които най- вероятно са от камери, защото на дали на някой милиционер му стиска да спре премиера. В нормалните държави и за по-малко е имало оставки на министри.

 22. 22 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 565 Гневно

  Територията наречена българия трябва да бъде закрита а населението което е останало да бъде прокудено...Не е само КАТ...Нищо на тази територия няма да заработи докато живеят българи.

 23. 23 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 565 Гневно

  Премиера мутра за какво взима заплата? Този проблем с КАТ се решева само за 24 часа като се закрие паразитната тунеядска организащия!

 24. 24 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  в Румъния проблема се решава просто ,ако те засекат ,след камерата чака друга кола ,спират те ,вземат ти книжката и ти дават 24 часа да платиш хилядна глоба наполовина ,след което ти дават и 2-12 месеца без книжка ,като подписваш ,че си уведомен ,при което като те хванат в този период ,или не си платил глобата ,наказателен прокурор и за 2 часа си в дранголника за няколко месеца ,прости и ясни правила ,вкл и за чужденци ,които ги водят и на учтив нотариус ,който им намира и предовач и ги уведомява за затвора ,та няма неплатили де ,вкл и чужденци ,щото минат ли втори път , не дай боже да ги засече камера или система или да ги спре някой ,ги прибират на топло .

 25. 25 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Тя цялата пътна полиция е "мики-маус".
  Проядена от корупция, от най-ниското до най-високото ниво.

 26. 26 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Министър Радев,пак сте учуден и изненадан!Оправете си къщичкта.Наместо да разговаряте с хората,седнете сам зад гишето заедно с 1 милион началници-мъдурковци в МВР!

 27. 27 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Па не ходете в Гърция само да се плацикате в морето, ами вземете челния опит - как единия полицай пише акта, а колегата му сваля номерата.

 28. 28 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Па не ходете в Гърция само да се плацикате в морето, ами вземете челния опит - как единия полицай пише акта, а колегата му сваля номерата.

 29. 29 Профил на lancelot
  lancelot
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Авеей, малоумници?! Що да плащам в КАТ?! Не мога ли от вкъщи с превод, с карта?! Всеки онлайн магазин вече може, тия така и не успяха!!!
  Ей затова са опашките - изнесете го това обслужване оттам!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK