Потребност от икономисти, инженери, продавачи и готвачи ще има и след 5 години

Потребност от икономисти, инженери, продавачи и готвачи ще има и след 5 години

© Цветелина Белутова, КапиталБългарските работодатели ще продължат да търсят средно- и висококвалифициран персонал. Потребности от икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи ще има и през следващите 6 месеца, и след 5 години. Това е един от резултатите от проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила, проведено в 28-те области на България, съобщиха от агенцията.


В проучването са се включили 5012 работодатели при близо 405 хиляди активни предприятия през 2016 г. по данни на НСИ. Общо 4477 (89.3%) са работодателите от частния сектор, а 282 работодатели (5.6%) са от публичния сектор. В анкетата са участвали и учебни, детски и здравни заведения, читалища, както и представители от сферата на социалните, правните и други услуги. Най-много участници в проучването са се включили от областите Кюстендил, София-град и Пловдив, а най-малко от Добрич, Ямбол и Габрово.


Преобладаващо анкетираните работодатели са микропредприятия от частния сектор с персонал под 10 наети лица с работническа професия, които осъществяват търговска или индустриална дейност и изпитват недостиг на персонал. Предвид липсата на кадри с изискваната квалификация или компетенции работодателите са заявили, че предпочитат да осигурят на новонаетите обучение на работното място и наставник, дори и без да има външна финансова подкрепа. Успоредно с това те не предвиждат през следващите 6 месеца да организират обучение на вече заетия си персонал. Осигуряването на служебен транспорт или частично заплащане на разходите за пътуване на живеещите извън населеното място на работа за тях не е предпочитана форма за привличане на кадри.
Към момента на анкетирането 1771 (35.3%) работодатели са заявили, че нямат незаети работни места, а в краткосрочен план, през следващите 6 месеца, потребности от нов персонал заявяват 3057 работодатели (61.0% от анкетираните).


От специалистите с висше образование най-често ще се търсят завършилите икономика, администрация и управление, машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, туризъм.


Общо 2908 работодатели (58% от общия брой анкети) са посочили потребности от специалисти със средно образование и квалификация, като най-търсените са от сферата на стопанското управление и административните дейности, следвани от тези, необходими за индустриалните дейности, архитектурата и строителството. Туризмът, хотелиерството и ресторантьорството са на 4-о място по заявено търсене на средни специалисти.


Специалистите по информатика със средно образование са по-малко предпочитани спрямо тези с висше.


Конкретните професии, които работодателите ще търсят през следващите 6 месеца, най-често са машинен оператор (1526 лица), продавач-консултант (1207), готвач (870), сервитьор-барман (811), строител (781), шивач (644), оператор в производството на облекло, електротехник, заварчик, камериер.


Работодателите също са заявили потребност от работници без специална квалификация, сред които най-често общи работници, куриери, носачи и др. (2798 лица); работници в преработващата промишленост (806 лица); и помощници при приготвянето на храни (628 лица).


Работодателите предпочитат кандидатите за работа да притежават набор от знания, умения, професионални и лични качества, включващ най-често "Мотивация и отговорност към работата, независимо от наличието на опит или компетенции" (97%) и "Позитивни личностни качества" (96.5%). Най-малко, но повече от половината работодатели (53.4%) считат, че е важен "Предходният опит в осъществяваната дейност".


За близо 1/3 от анкетираните е важно кандидатите да имат начални компютърни умения, способности за усвояване и прилагане на нови знания, както и поведение и умения за ефективно общуване, междуличностни отношения и социален живот.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 933 Неутрално

  а такива дето да могат да вършат работа няма ли да се търсят

  гошо
 2. 2 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 933 Весело

  "Работодателите също са заявили потребност от работници без специална квалификация, сред които най-често общи работници, куриери, носачи и др. (2798 лица); работници в преработващата промишленост (806 лица); и помощници при приготвянето на храни (628 лица)."
  А е нали все специалисти липсваха

  гошо
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Разбира се, че потребност от работна сила ще има след пет години.
  Работната сила ще е кът.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Ами още не сте преминали етапа на прогонване на заявените потребности. Роби за българските робовладелци не останаха, заминаха за Англия, нЕма да се върнат.

 5. 5 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Банални безсмислици... Нужда от работна ръка винаги ще има. Нужда от адекватно заплащане и нормални условия за работа - още повече.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  ми малко подвеждащо заглавие
  аз знам позиция за 4-5000 заплата, но за икономист който да води производството на печалба, пишман икономистите ги пробваха не става освен диплома са необходими и някакви познания в материята

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  за момента производството се води от човек без икономическо образувание и е на печалба, но по някаква причина собствениците продължават да търсят

 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  по би било интересно да кажете от кви нема да има нужда след 5 -10 години... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 543 Неутрално

  за момента производството се води от човек без икономическо образувание и е на печалба, но по някаква причина собствениците продължават да търсят
  —цитат от коментар 7 на 1001


  Защото няма да намерят друг с такова обазУвание сигурно...

 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1596 Весело

  Абе,кво стана с великия изкуствен интелект? Що той не ви икономиства, инженерства или поне да ви готви?

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Е да де..чиновници, шивачки, готвачи, келнери..:-) Яко бъдеще..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1038 Любопитно

  Балъците са на свършване, кадри няма. Всеки бизнес реве за хора, а пари - йок. Така обаче не става. Който иска да прави бизнес в Бълхария, ще се наложи да плаща, иначе бизнесът закъсва, яко. Преди 2 години продавах своя труд в сферата на електрониката за 1000 лева, а сега вече ми предлагат 2 хил, а за по-специфични умения и повечко пари се дават. Е, радвам се, че след 30 години митарстване по разни фирми най-после работодателите опряха да такива като мен, с умения, а не само с дипломи и вече не ми обясняват как за моето място отвън чакали 7-8 човека, супер ми е. И по-лошо за тях ще става, защото много от младите са с претенции, но с никакви умения. Така, че стига вече с обяви от рода на : 25 годишен, с две висши, с три езика, професионални умения и 5 години стаж по специалността да останат в миналото, завинаги...

 13. 13 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  България има нужда от предприемачи, работници, инженери, икономисти и доктори има с лопата да ги ринеш, затова отиват на Запад. На България и липсват предприемачи, истински, а не такива, които обясняват, че дори минималната заплата била голяма. А бе как Китай изгради втората икономика в света? Като ползва евтина работна ръка от Индонезия и Виетнам ли? Или като докара предприемачи от Европа, САЩ и Япония?

 14. 14 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Между другото, ако някой нашенец го закъсал наистина за кадри, няма проблем. В Италия има криза и за 3 хилядарки в евро ще си докараш наистина добър специалист. Ама бизнесът не позволявал. А бе то и за моя бизнес план трябва нова "S" - класа, ама пусто не ги дават по две за лев.

 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Търсят се икономисти? Това е новина. Само че в текста такава информация нямаше.

 16. 16 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Докато не обърнем пирамидата на заплащането, няма оправяне. В България най-защитени са юристите: според Закона за съдебната власт началната заплата на младши съдия или прокурор е две минимални заплати. Най-неконвертируемата професия - тези, които не стават за чеп за зеле зад граница - са най-защитени. Ако някой в България трябва да бъде защитен, това са най-конвертируемите професии, тези, които се харчат като топъл хляб зад граница: лекари, инженери, програмисти и всякакви други технически професии.

 17. 17 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Грешка: Не две минимални, а две средни заплати. Т.е. около 4 минимални.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Докато държавата продължава да субсидира университети, които произвеждат ненужни кадри, инженери, математици, физици, химици и други с тежко следване, няма да има. Ще има политолози, социолози, юристи. Даже и в чужбина, пак това следват.

 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 579 Неутрално

  При тези африкански заплати няма кой да се надпреварва да им работи. Нашите чорбаджии мислеха, че това им е домарксовата епоха и могат да е...т хората както си щат. Оказа се, че баламите измряха, хората емигрираха и сега няма персонал. Нещата тепърва ще се задълбочават и накрая ще се молят и на бангладешци да им работят. Жалки тарикатчета, заграбили народното имущество и претендиращи да са новата капиталистическа класа в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK