Потребност от икономисти, инженери, продавачи и готвачи ще има и след 5 години

Потребност от икономисти, инженери, продавачи и готвачи ще има и след 5 години

© Цветелина Белутова, КапиталБългарските работодатели ще продължат да търсят средно- и висококвалифициран персонал. Потребности от икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи ще има и през следващите 6 месеца, и след 5 години. Това е един от резултатите от проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила, проведено в 28-те области на България, съобщиха от агенцията.


В проучването са се включили 5012 работодатели при близо 405 хиляди активни предприятия през 2016 г. по данни на НСИ. Общо 4477 (89.3%) са работодателите от частния сектор, а 282 работодатели (5.6%) са от публичния сектор. В анкетата са участвали и учебни, детски и здравни заведения, читалища, както и представители от сферата на социалните, правните и други услуги. Най-много участници в проучването са се включили от областите Кюстендил, София-град и Пловдив, а най-малко от Добрич, Ямбол и Габрово.


Преобладаващо анкетираните работодатели са микропредприятия от частния сектор с персонал под 10 наети лица с работническа професия, които осъществяват търговска или индустриална дейност и изпитват недостиг на персонал. Предвид липсата на кадри с изискваната квалификация или компетенции работодателите са заявили, че предпочитат да осигурят на новонаетите обучение на работното място и наставник, дори и без да има външна финансова подкрепа. Успоредно с това те не предвиждат през следващите 6 месеца да организират обучение на вече заетия си персонал. Осигуряването на служебен транспорт или частично заплащане на разходите за пътуване на живеещите извън населеното място на работа за тях не е предпочитана форма за привличане на кадри.
Към момента на анкетирането 1771 (35.3%) работодатели са заявили, че нямат незаети работни места, а в краткосрочен план, през следващите 6 месеца, потребности от нов персонал заявяват 3057 работодатели (61.0% от анкетираните).


От специалистите с висше образование най-често ще се търсят завършилите икономика, администрация и управление, машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, туризъм.


Общо 2908 работодатели (58% от общия брой анкети) са посочили потребности от специалисти със средно образование и квалификация, като най-търсените са от сферата на стопанското управление и административните дейности, следвани от тези, необходими за индустриалните дейности, архитектурата и строителството. Туризмът, хотелиерството и ресторантьорството са на 4-о място по заявено търсене на средни специалисти.


Специалистите по информатика със средно образование са по-малко предпочитани спрямо тези с висше.


Конкретните професии, които работодателите ще търсят през следващите 6 месеца, най-често са машинен оператор (1526 лица), продавач-консултант (1207), готвач (870), сервитьор-барман (811), строител (781), шивач (644), оператор в производството на облекло, електротехник, заварчик, камериер.


Работодателите също са заявили потребност от работници без специална квалификация, сред които най-често общи работници, куриери, носачи и др. (2798 лица); работници в преработващата промишленост (806 лица); и помощници при приготвянето на храни (628 лица).


Работодателите предпочитат кандидатите за работа да притежават набор от знания, умения, професионални и лични качества, включващ най-често "Мотивация и отговорност към работата, независимо от наличието на опит или компетенции" (97%) и "Позитивни личностни качества" (96.5%). Най-малко, но повече от половината работодатели (53.4%) считат, че е важен "Предходният опит в осъществяваната дейност".


За близо 1/3 от анкетираните е важно кандидатите да имат начални компютърни умения, способности за усвояване и прилагане на нови знания, както и поведение и умения за ефективно общуване, междуличностни отношения и социален живот.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK