Тазгодишните "Герои на децата" помагат да има повече здрави деца

Тазгодишните "Герои на децата" помагат да има повече здрави деца

© Национална мрежа за децатаЗа "Герои на децата" бяха избрани д-р Таня Андреева и Дария Мукова, които помагат да има повече здрави деца. Те са създали платформата HealthyKid Sofia, която насочва родителите към подходящи лекари и лечебни заведения.


Днес Националната мрежа за децата връчи за осма поредна година наградите "Златна ябълка" като отличие за хора, организации и институции с принос за подобряването на живота и благосъстоянието на децата в България.


Наградите се връчват по традиция в седем категории - "Герой на децата", "Училище", "Болница", "Община", "Журналист", "Благотворител" и "Награда за цялостен принос към Мрежа за децата", като тази година Изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов връчи и извънредна Специална награда за принос към подобряване на благосъстоянието на децата в България.
Всички 66 предложения в различните категории могат да бъдат видени на сайта на Наградите "Златна ябълка". Номинациите за Наградите, с изключение на категория "Герой на децата", идват от 150-те организации, членове на Мрежата от цялата страна, които работят за деца и семейства, а победителите се излъчват от специално жури, съставено от експерти и професионалисти в сферата.


В категория "Герой на децата", която тази година събра рекордните за осемте години на Наградите 39 номинации, предложенията идват от широката общественост чрез сайта на инициативата "Златна ябълка". Изборът на победител в тази категория също е дело на публиката, като гласуването за фаворит се осъществява онлайн. Тази година вотът за всички номинирани събра близо 3 000 гласа.


Наградата за "Училище" взе ОУ "Никола Икономов" в Разград за това, че учебното заведение има изработена цялостна стратегия, която гарантира правата на децата и качественото и модерно образование според новите стандарти. В училището учат 635 ученици с различна етническа принадлежност, а педагогическият екип съумява да осигури спокойна творческа атмосфера за обучение и възпитание на подрастващите, като не се допускат случаи на сегрегация на етническа или религиозна основа.


Наградата в категория "Болница" бе присъдена на МБАЛ "Д-р Никола Василиев" в Кюстендил. Болницата сътрудничи с НПО и институции при случаи на деца в риск, по различни казуси и индивидуални случаи; работи активно за задържане в медицинското заведение на малолетни и непълнолетни майки на деца с риск за здравето, проследява и консултира неосигурени бременни жени.


Наградата за "Община" отиде при община Враца за усилията й в търсене на възможности за подобряване на благосъстоянието на децата и семействата, както и множеството реализирани проекти, насочени към деца и семейства в риск.


Наградата в категория "Журналист" бе връчена на Бела Чолакова от в-к "168 часа". Тя от години отразява осиновяването в различните му аспекти.


Наградата в категория "Благотворител" взе "Обединена млечна компания" за реализирания в продължение на последните 3 г. проект "Мляко за всеки". В рамките на програмата са дарени над 20 тона млечни продукти, които са разпределени между домове, приюти, центрове и бедни семейства.


Наградата за цялостен принос към Национална мрежа за децата, бе присъдена на Цвета Брестничка, председател на управителния съвет на асоциация "Родители" и един от учредителите на Националната мрежа за децата.


Със Специална награда за принос за подобряване благосъстоянието на децата в България бе отличен омбудсманът Мая Манолова, която работи целенасочено за защита на правата и благосъстоянието на децата. Тя полага усилия да утвърди ролята на омбудсмана като застъпник за детските права и работи активно по теми като нуждата от реформа в системата за детско правосъдие, насилието над жени и деца, случаи на липса на достъп до здравни услуги, подкрепа на децата, чиито родители са трудови емигранти, тайната на осиновяването и правата на осиновените и осиновителите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK