Българската култура според експерти: недофинансирана, далеч от световните достижения, капсулирана, без визия

Българската култура според експерти: недофинансирана, далеч от световните достижения, капсулирана, без визия

© Юлия ЛазароваБългария продължава да отглежда наследените от комунизма мрежи от културни институции, които са неадекватни на новите форми на съвременно изкуство. Така и без това малкото средства за култура се управляват неадекватно, а публиката на практика няма достъп до съвременните форми и до качествено културно съдържание. Изявени и известни в чужбина творци, награждавани и световно признати, не намират никаква държавна подкрепа и само благодарение на това, че самите те се декларират като българи, страната се ползва и се популяризира от тяхната известност. От близо 15 години липсва политическа воля за цялостна стратегия за управление на културата.


Това са някои от изводите, които изложиха днес на пресконференция представители на новото гражданско движение "Реформи в културата". То беше обявено на 24 май, а подкрепящите го сложиха в този ден в профилите си в социалната мрежа Facebook основните акценти за промяна, за които ще настоява движението. Днес от организацията доразвиха някои от вижданията си. В средата на юни пък ще е първата експертна среща в Пловдив, където ще бъдат набелязани и конкретни идеи за промени, които ще бъдат изпратени до Министерството на културата.


За една година се планират четири подобни срещи за анализ на случващото се в различните културни сфери. А след тях ще се оформят и конкретни предложения. Моята идея е да стигнем до това, че ние да напишем проект за национална стратегия за културата, около която да започне същностния дебат и реформа, обясни културологът проф. Александър Кьосев, който е сред водещите инициатори на обединението. След като пет правителства вече близо 15 години поемат ангажименти поне за проект на такъв документ, но той липсва, може би е
време да спрем да чакаме, трябва да упражним натиск


да сме активни и ние да напишем подобен документ, допълниха участниците в пресконференцията.


Друга основна цел на сдружението е да обедини хората в сферата на културата, които често се занимавали със собственото си изкуство, но макар разочаровани от случващото се, не се обединяват, не са активни в търсенето на промяна. А ако държавата не ни чуе и постави пропаст между толкова изтъкнати представители на културната общност и себе си, това би създало много тежки последици в бъдеще, коментира Кьосев как си представя движението евентуалните форми за натиск върху властта.


Всеки от присъстващите даде редица примери за


абсурдни ситуации


в сферата, в която е ангажиран и работи.


Издателят Манол Пейков отново отбеляза, че за българската литература няма никакви държавни стимули, а в същото време държавата е единствена в ЕС, в която има ДДС върху книгите. България е и единствената държава, която не финансира преводи на български автори на чужди езици и техни участия в международни литературни форуми. Пейков даде пример със съседна Сърбия, която инвестира макар и неособено голяма сума от 250 хиляди евро годишно за подобна дейност и около 100 сръбски автора биват превеждани и популяризирани в чужбина. По думите му годишно в България


между 5 и 7 писатели сами инвестират


и превеждат книгите си. И ако говорим за липса на пари, само с парите за безсмисления референдум за АЕЦ "Белене" подобно начинание като в Сърбия би могло да се финансира за 100 години, отбеляза издателят.


Асен Асенов, който е културен мениджър, отбеляза, че в град като Любляна, която е с размерите на Пловдив и има 4 театъра, целогодишно има международно съдържание, а в София с толкова голямо изобилие от театри, всъщност няма нито един театър с международно съдържание. Независимо дали става дума за опера, театър, танцово изкуство, цирк.


Малкото налични средства за култура се управляват лошо и не се стимулират нито новите форми на култура, нито младите творци, смятат от движението. На практика 30 години след демократичните промени България продължава да е


все така капсулирана и далеч от новите достижения


на културата в Европа, посочи Асенов.


Дори не може да се изчисли колко таланти "умират" из по-малките населени места в България, отричат се от творчеството и се захващат с нещо друго, коментира пък Александър Кьосев и подчерта упадъка на читалища и библиотеки из страната.


Културата очевидно не е стратегически фокус за правителствата, както за това, така и за предишните, каквото и да чакахме, очевидно няма да го дочакаме, ако не сме проактивни и не настояваме за промени, заявиха от гражданското движение.

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на rzs22565477
  rzs22565477
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Айде и тия се наредиха на държавната ясла. Сега и съвременно "изкуство" ли искат да спонсорираме ... Който е кадърен ще се оправи и сам, свят широк, граници за изкуството нема. Ако ги хрантутим нема да имат мотивация да се развиват, субсидиите винаги са вредни.

 3. 3 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  "Дори не може да се изчисли колко таланти "умират" из по-малките населени места в България, отричат се от творчеството и се захващат с нещо друго, коментира пък Александър Кьосев и подчерта упадъка на читалища и библиотеки из страната."

  Няма големи таланти, които да умират из малки населени места. Те просто не остават там, идват да умрат в София и Пловдив - като китовете, наведнъж и на едно място.

  Дано организаторите на това ново движение да не са едни от убийците им, защото често така става - тези, които искат да изглеждат най-почтени, са едни от най-големите виновници.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 4. 4 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "rzs22565477":

  Да, като погледнеш, Ботев, Захари Зограф или Кольо Фичето не са били подкрепяни от държавата и са изкарали нещо гениално, макар и не в световен мащаб, ама поне в национален. Докато соцтворците и до там не са го докарали.

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1551 Весело

  Аз не виждам Пайнер да са недофинансирни??

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  Толкоз много НПО -та ядат пари, а културата ни според експерти: далеч от световните достижения, капсулирана, без визия!!!

  [email protected]
 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  По стар български обичай, след тях ще се появи още едно сдружение, което ще ги оплюе и ще заяви, че е носител на истината.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  Ми к'во чакат тия ''експерти'', а да дадат визия !!!

  [email protected]
 9. 9 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#4] от "usero":

  Изкуството в България няма нужда от държавна намеса, само от пари. Онези по времето на соца са получавали последното само в случай, че е налице първото. Говори се за нещо друго тук. Кината също са в окаяно положение. А НФЦ са вече международно известни със своята некомпетентност при оценка на проекти и не могат да гарантират производството на качествено българско кино. Телевизиите инвестират в имитационни сериалчета, които гледат същите онези, които държат на българщината и българското производсто, не защото сериалите сами по себе си стават за нещо. Театрите всъщност имат международно съдържание. Това, което казва Асен Асенов, не е вярно. Вероятно той просто не успява да се изрази точно, като повечето, които говорят за култура вече 20 години - театрите имат международно съдържание, но нямат актуално международно съдържание. В повечето от тях театърът е най-много до 1980-те. Друг проблем е, че всъщност те имат предимно международно съдържание по отношение на авторството. То е все едно издателствата да издават само преводна литература + Ботев, Вазов и Яворов, докато вече никой не може да ги понася. Или може би греша. След като хората могат да живеят половин век в тоталитарна система и след като могат да ядат само хляб, домати и сирене...

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 10. 10 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Културата е нещо напластявано, пласт след пласт, година след година, век след век. Задължително присъства там, където хората изпитват необходимост от нея, където хората са я приели като част от живота си.

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не останаха световни чудеса неопаковани от Христо Явашев,
  а те... "капсулирана".

  Чуждоземни "експерти" щом вият за "достижения" и пари...
  отмини незабавно и бързо :)
  Отмини!

  "Българската култура според експерти:
  недофинансирана, далеч от световните достижения,
  капсулирана, без визия"

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Партията им издигна МОЧА с Шпагин - от световна величина.
  Огромна Бузлуджанска чиния.
  ...

  И пак, искат ли искат

  До коментар [#2] от "rzs22565477":

  Айде и тия се наредиха на държавната ясла. Сега и съвременно "изкуство" ли искат да спонсорираме ... Който е кадърен ще се оправи и сам, свят широк, граници за изкуството нема. Ако ги хрантутим нема да имат мотивация да се развиват, субсидиите винаги са вредни.

 13. 13 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "usero":

  Настане вечер – месец изгрее,

  звезди обсипят сводът небесен;

  гора зашуми, вятър повее, –

  Балканът пее хайдушка песен!

  Според експерти това е гениално и в световен мащаб, не толкова популярно. Дори и мит , че е гравирано в Сорбоната.

 14. 14 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 232 Неутрално

  За някои неща са прави - България наистина се е изолирала от световната култура. Това никога не е било така. Преди не чак толкова години българската литература достига върховете на романтизма благодарение на Ботев, който е на ясно със съвременната литература в Европа и дава своя ценен принос в нея. Вазов също трябва да се разглежда в този контекст. Тенденцията не се губи и след освобождението. Единствения наш писател, който е бил почти предложен за нобелова награда е Пенчо Славейков - неговото творчество е формирано под влиянието на най-великите интелектуалци от епохата като Гьоте, Хайне, Шопенхауер и други. Малко след него идва Гео Милев, който е един от най-видните литературни критици от епохата.

  Сега такива интелектуалци няма или ако има, те не се изявяват публично, за което изобщо не са необходими държавни субсидии. Кръгът "Мисъл" например не е молил държавата за пари, но е постигнал целта си да обогати идейно българската литература, като излезе от наложения битовизъм в предишните години. Ако трябва да се дотират книги, то трябва да се реши по какъв критерии и кой да ги избира. А е трудно хора, които самите те нямат понятие от литература или са световно неизвестни, да преценяват кой писател има потенциал. Държавно отглежданата "култура" не ражда нищо велико, нито значимо. В НДК се наливат милиони, кой изобщо е чувал за техните културни проекти? Като слушаш за "достиженията" на НДК оставаш с впечатлението, че едва ли не са дотирали нещо от световно значение.

  По-скоро трябва да се промени политиката в читалищата, които трябва да се насърчат да консервират културата и бита и да въвличат хората, особено от малките градове и села, да участват - било чрез организирането на хорове и народни танци или чрез нещо подобо.

  Театрите са малко по-добре, но от комунистическо време се въртят едни и същи спектакли с много малко промени и почти нищо ново и модерно, било то от български или от световни творци. Не е особено трудно да се влезе на сайтовете на театрите от другите европейски столици и да се види какви са пиесите или мюзикълите там и защо ние изоставаме.

  Новите форми на изкуство изобщо няма да ги коментирам, защото те липсват изцяло. Малкото българи, които ги практикуват дори не живеят в България.

 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Както е казал старият Мойше на сина си:
  - Каквото и да ти говорят, накрая винаги става въпрос за пари.

 16. 16 Профил на rzs22565477
  rzs22565477
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Огромна Бузлуджанска чиния.
  —цитат от коментар 12 на dnevnikar


  Тая чиния ходят да я гледат десетки хиляди всека година, с риск за живота си дори. "Съвременните" са кадърни само да я покрият с един чаршаф и да твърдят, че правят изкуство ... Че и пари искат да им дадем за чаршафа ...

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Ми к'во чакат тия ''експерти'', а да дадат визия !!!
  —цитат от коментар 8 на karabastun

  Е нали имаме "писатели" с поръчки за неолиберална халтура? Повече ли да им плащат?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Щом българската култура е капсулирана и без визия, вълците я яли.

 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Аз не знам примерно един Христо Явашев да е бил на държавна хранилка като по времето на комунизма. Сам си се издържа и е световно известен.
  Та поради тази причина нашите комунисти го мразят и в червата си.

 20. 20 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#2] от "rzs22565477":

  "Който е кадърен ще се оправи и сам, свят широк"

  Демек, който е кадърен - да си търси място другаде. Ми то така и става (слава Богу, с изключения, все пак). В резултат мракобесието е на власт. Посредственост, скудоумие и откровена тъпота са обсебили управлението. Управляват (ако това е точната дума) ни хора, които и за разносвачи на пица не биха ги взели "по широкия свят", защото на кадърните - "прав ви път".

 21. 21 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Божее, боже!

  "Моята идея е да стигнем до това, че ние да напишем проект за национална стратегия за културата, ........"

  Този тип стратегии за културата не са ли част от:

  ".....наследените от комунизма мрежи от културни институции, които са неадекватни на новите форми на съвременно изкуство."

  ПП
  Абе що просто не използваме стратегията за културата от времето на ренесанса. Всички знаем какви брилянтни резултати е дала тази стратегия. Що да пишем нови и да се мъчим да откриваме топлата вода!?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Със зор нищо не става.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ще обърна повече внимание на този ентусиазиран устрем към "ново начало в културата", когато ДРК се включи в коалицията "Демократична България".

  Ако българските демократи не припознаят движението, то какъв е смисълът му. Да не говорим, че събитието не е отразено ДОРИ на сайта Култура.бг. В замяна там има реклама за международени театрални дни viafest.org/sofia/програма/ , което пък опровергава мненитео на Асенов. То неговото мнение обикновено е само в неговия материален интерес и съмнителни личностни прояви и поведение.

  Желаем успех!
  А Демократична България да запретват ръкави и крачоли и да обикалят страната. Не става с пресконференции. Иска търчане и бачкане и НОВИ хора. Все за 30 години България е отгледала 240 можещи европейци да я управляват.

  Щото да управлява възпитаника на маалата в Банкя, милиционерския бакалавър от Симеоново, магистъра по мачкане на уши и смяна на памперси от университетите Тодар Ж и Сим 2.0 е отвратителна подигравка на ехидния електорат.

  Navigare Necesse Est
 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  И какво означава, че културата била недофинансирана.
  Всеки един творец свободно може да продава творбите си на публиката. Който е кадърен, печели. Който не е духа супата.

 25. 25 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  СЛАВИ ТРИФОНОВ???НЕДОФИНАНСИРАН??ДАЛЕЧ ОТ СВЕТОВНИТЕ ДОСТИЖЕНИЯ,КАПСУЛИРАН???БЕЗ ВИЗИЯ????ЖИВА ДА НЕ БЕХ!!!
  ТА ЧЕВЕКО Е СПАЛ В АПАРТАМЕНТА НА ВАГНЕР!!!И ТОВА АКО НЕ Е ПОСТИЖЕНИЕ...

 26. 26 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "Yavor Raychev":

  Е, как да има такива интелектуалци като тяхният статут им беше отнет именно благодарение на тоталитарната власт, която назначаваше такива, а в последните 20 години техните деца си помислиха, че всичко това им се предава по кръвен път?

  Вярно е, че за да се излъчи един интелектуалец като такъв, той не просто трябва да има платформа, а трябва да бъде посрещнат от критична маса, която може да го разпознае като такъв, но в едно равностойно съревнование, условно казано. Каква критична маса в България и какво равностойно съревнование, където всеки втори не знае кой е, на какво е способен и на какво не, какви са му компетенциите, за какво има право на оценка, с кого има право да се съизмерва?

  "Държавно отглежданата "култура" не ражда нищо велико, нито значимо" - това твърдение е категорично невярно и има много, много примери за обратното, както в миналото, така и днес, във всяко едно изкуство. Едни от най-великите художници, композитори, певци и архитекти са получавали и получават пари от държавата, включително в Щатите. И дори при някои от нелепите изисквания на държавата към тях, пак са останали в историята като гениални.

  Онези, които са привърженици на комерса, обичат да казват, че колиствените натрупвания водят до качествени промени. Но никога не се питат какви точно, защото са плоски като теориите си. Те са приели автоматично, че тези качествени промени ще са положителни, а те не са!

  Единствената огромна промяна в международен план е при писателите, защото преди 19-ти век повечето са били богати наследници. Сигурно затова и едва с 19-ти век литературата става по-интересна, по-разнообразна и се появяват едни от най-великите литературни образци, но при писателите не се случва онова, което се случва при останалите, занимаващи с някакво изкуство. Сякаш колкото са по-добри, толкото по-зле живеят. Всички писатели в листата на Форбс за най-богатите са скучни и напълно излишни графомани, без никакво значение за литературата.

  Славейков е имал друг статут в едно време, когато поетите и писателите са имали друг статут, били са ЕЛИТ. Лесно е да си елит в следосвобожденска България.

  Ако хората, които се занимават с изкуство, живеят по-добре, те отново ще започнат да бъдат възприемани като елит. Но на обществото всъщност много му харесва да вижда унизени онези, които струват повече от него. Точно затова българските творци трябва да се стремят да стават по-богати и по-влиятелни, за да не може някакви обезпечени кухи лейки да се гаврят с тях.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 27. 27 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 417 Неутрално

  В определението е пропуснато най-важното прилагателно - чалгализирана! И последниците са брутални, както се вижда!

 28. 28 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#27] от "Animals As Leaders":

  Да, трябваше да бъдат унищожени като хлебарки. Те хлебарките, в които има изкуство само дотолкова, доколкото са го налазили и погълнали. Смилете се над нас, Тангра, Нептун, Зевс, Исусе, Дево, нека най-после да започнат да изчезват един по един, безследно.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Има, има. Но когато Кристо направи нещо ново или Красимира Стоянова пее в Залцбург, те нямат нужда от Веждито да ги подкара като овчарин към Балшой театър. Нещата се случват по естествен път, включително и на територията.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Как искаме културата ни да е " дофинансирана", след като подаряваме милиарди чрез престъпната схема КТБ, Белене, Цанков камък - не е проблем, че ги пръскаме, даже се готвим и за още нови безумия !
  За културата се иска базовото разбиране, че парите следва да се харчат не за корупционни схеми, а за нещо по - различно и точно тук влизаме в омагьосания кръг, зашото това нищо не говори на престъпния " елит" ! Какво е това духовност, древен артефакт пред повелята на това, дето го пипаме, ядем, слагаме в джоба си.....
  И така нашето наследство не само се руши безвъзвратно, но и враждебните нам съседи бързо си присвояват нашата древност и идентичност.....Но важното е, че имало кандидати за Белене !

 31. 31 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Проблемът им е, че нашите култура, туризъм и история са прекалено консервативни. Джендър идеологията, педерастията и содомията трябва да се пробутват. Какво ше ми разкарват турситите по пещери, музеи по средновековни паметници, ще ги карат да гледат български народни танци и обичаи издигащи на почит изконната връзка между мъжа и жената и по разни църкви ще ги водят (ужас!).
  Е това е проблема.

 32. 32 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#31] от "Sp.Ace":

  Нищо не ви се разбира. Какво всъщност искахте да кажете?

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Както казва Алеко чрез бай Ганьо " няма келепир в тая работа" .....

 34. 34 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  Аз не знам примерно един Христо Явашев да е бил на държавна хранилка като по времето на комунизма. Сам си се издържа и е световно известен.Та поради тази причина нашите комунисти го мразят и в червата си.
  —цитат от коментар 19 на palav_nik


  Интересно как наистина. Винаги липсва подробна информация, но затова пък цената на неговите проекти е от 20 милиона нагоре всеки, като всеки път се изчислява как това ще допринесе за локалната икономика. Изглежда държавата няма никаква полза да ги финансира наистина, дори косвено, по заобиколни пътища))

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 35. 35 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  могат безкрайно да си цоцат от държавниа бюджет, "културтрегерите", кво ше ги спре.

 36. 36 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  С едно книжно човече начело не знам , какво очаква културата от правителството.Погледнете само лавицата на Бойко Борисов в къщи .Снимки ,снимки,снимки,грамоти книги нито една .Сега го сравнете с един Курт-Кубрат ,Авитохол-Атила тук условно приемам приликата може и да бъркам .Симеон.Борис .Всеки един от тях освен да върти меча е бил стратег и визионер за времето си .Предполагам ,че и добър оратор,дипломат също.Къде мислите е днешен Бойко от Банкя с чевермето на футболен терен .....

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 37. 37 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Културата се храни от идеи, не пари.

 38. 38 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#37] от "von_seeckt":

  "Културата се храни от идеи, не пари."

  Ето как разбирам кога някой не се занимава с изкуство и как няма никакъв принос към културата.

  А тези, които правят, как се хранят? Или викате тя културата се самопоражда, самогенерира? Отваряш сутрин прозорците и културата просто влиза в къщата ти.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  ''Българската култура според експерти: недофинансирана, далеч от световните достижения, капсулирана, без визия''

  Уви, талант не може да се роди с финансиране, т.е. липсата на таланти на световно ниво е един от основните проблеми във всички сфери на културата у нас. Но е вярно, че тя продължава да е капсулирана и провинциална, въпреки отворените граници и въпреки интернет и глобализацията. Това даже е някакъв феномен, достоен за сериозно проучване. И може би това е една от причините у нас да не се появяват значителни таланти. Порочен кръг е.

 40. 40 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 877 Неутрално

  ''На практика 30 години след демократичните промени България продължава да е
  все така капсулирана и далеч от новите достижения
  на културата в Европа, посочи Асенов.''
  ************************************************************************************************************

  Абе ...Асенов ,абе ,чоджум...
  Българската Култура ,ако не е ''така капсулирана'' , и далеч от ''културните постижения''/???/ на Европа /каквото и да означава тая безмислица/ , то тогава ще ПРЕСТАНЕ да е българска ,бе !
  Чисто и просто!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 41. 41 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#21] от "clarkv622":

  Щото само със стратегия не става - иска се и генетичен материал от Ренесанса.

 42. 42 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 877 Весело

  Това са някои от изводите, които изложиха днес на пресконференция представители на новото гражданско движение "Реформи в културата". То беше обявено на 24 май, а подкрепящите го сложиха в този ден в профилите си в социалната мрежа Facebook основните акценти за промяна, за които ще настоява движението.
  *************************************************************************************************************

  Ний, обичаме Културата ...И операта ....И бахура
  😆😆😆😆😆
  Гранто-лапачи, сър 😆😆😆😆😆

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 43. 43 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#23] от "Schopenberg":

  +++++

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#37] от "von_seeckt":

  Mикеланджело,Рафаел.Моцарт и Бах,Рубенс Рембрабд и Бетховен , а любимите ти АС/ДС са работили бадева,без пари?!

  klimentm
 45. 45 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 877 Весело

  Културата се храни от идеи, не пари.
  —цитат от коментар 37 на von_seeckt


  Е ...Няма как да го кажеш това на някой ,чиито ''ценности'' ,са изразени само в парични знаци.
  Няма как да те разберат таквизи ми ти индивиди :)

  ''Култира ли ? К'о 'й туй нещо бе ,брад'чед''? Яде ли са- пий ли са?''
  Така мислят , и те така се изразяват.....
  Или ,например :
  ''Що ти е таз' градинка с цветя? Засади си домати и патладжан , че да имаш файда''
  😆😆😆😆😆

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 46. 46 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#39] от "princess_x":

  Нямало таланти в Бългаpия, че и в нито една област! Зад такива "оплаквания" винаги пpозиpа личната неспособност на този, който го твъpди, да ги pазличи, в повечето случаи, защото така му е удобно. Дpуго си е да си бездаpен и да обявиш, че всички са като теб - бездаpни. Много по-удобно се чувстваш след това сигуpно. Ами на, аз немам никакви таланти, но това не е пpоблем, защото и дpугите около мен нямат. Малей, ами какво ще стане, ако мислиш обpатното, а си бездаpен? Ами много пpосто - животът ти ще изглежда смешен и обзценен, какъвто веpоятно действително е. Не познавам талантлив човек, който да твъpди, че няма никакви талантливи хоpа около него. Само бездаpниците го пpавят. То бива пpостащина, ама чак пък толкова...

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Весело

  До коментар [#23] от "Schopenberg":

  Я,освен за вдни пари за едни фондации, ставалу дума за конктетни фондации покрай ДеБъ...Иначе е добре,че сте осъзнали,че трябва да се обикаля България.Само не знам защо очаквате някой, роден на Жълтите Павета,чедо на червената номенклатура,който се мисли за специален,и че влястта му се полага,ще обикаля из България, за да убеждава хората?!

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Армията недофинансирана, полицията недофинансирана, образованието и здравеопазването , също. Къде потъват финансите на тази държава тогава.

 49. 49 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Айде и тия се наредиха на държавната ясла. Сега и съвременно "изкуство" ли искат да спонсорираме ... Който е кадърен ще се оправи и сам, свят широк, граници за изкуството нема. Ако ги хрантутим нема да имат мотивация да се развиват, субсидиите винаги са вредни.
  —цитат от коментар 2 на rzs22565477


  много ти разбира тиквата от култура, няма що
  И коя е тази държава, в която културата не се спонсорира от държавата?
  Треба яко да търсиш някъде из централна Африка, но не съм сигурен за резултата...

 50. 50 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2045 Весело

  Аз не виждам Пайнер да са недофинансирни??
  —цитат от коментар 5 на Веселин Дечев


  Нали говорехме за култура?

 51. 51 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#46] от "lyc55564912":

  Омръзна ми да повтарям, че не умеете да разбирате прочетеното, но отново да обясня - написах по-горе, че няма таланти НА СВЕТОВНО НИВО. Разликата може и да е незначителна за вас, но съществува. За личните обиди също не ми се повтаря. От тях аз няма да се превърна в онова, за което ме обвинявате.
  За да се родят и развият таланти, не е достатъчно да съществува стратегия и финансиране - трябва основна промяна в целия живот и среда. Децата от самото си раждане трябва да попиват съвсем различен ''културен въздух'' - ако тези условия не са осигурени, никога няма да има съществена промяна. Талантите не се появяват от нищото, нито се развиват и растат във вакуум.

 52. 52 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 375 Неутрално

  В БГ изкуството представляват некви бански старци които по цял ден реват "Кой ще ни даде париииии?".Закривай!

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 53. 53 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  С една дума - герберизирана.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 54. 54 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2045 Разстроено

  липсата на таланти на световно ниво е един от основните проблеми във всички сфери на културата у нас. Но е вярно, че тя продължава да е капсулирана и провинциална, въпреки отворените граници и въпреки интернет и глобализацията. Това даже е някакъв феномен, достоен за сериозно проучване. И може би това е една от причините у нас да не се появяват значителни таланти. Порочен кръг е.
  —цитат от коментар 39 на princess_x


  Същото положение, както и в науката.

 55. 55 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2045 Разстроено

  "Културата очевидно не е стратегически фокус за правителствата, както за това, така и за предишните"

  Първо, как може да се очаква културата да е приоритет от лидери като г-н Борисов, който парадира със своята простотия? Второ, за масата избиратели в момента това също не е приоритет.

 56. 56 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Сега и съвременно "изкуство" ли искат да спонсорираме ... Който е кадърен ще се оправи и сам, свят широк, граници за изкуството нема.
  —цитат от коментар 2 на rzs22565477


  Изкуството винаги е било подпомагано от богати мецанати. Погледнете кои държави са богати на изкуство - те са били богати когато са раждали таланти. Другото необходимо условие за изкуството е наличието на школа. Това се създава още по-трудно.

  Да, наистина талантите с малко късмет ще се оправят по света. Въпросът е дали ще има изкуство и школи в България.

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#51] от "princess_x":

  Много вярно!

  klimentm
 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ей, няма празно! Проф.Александър Кьосев, член на управителния съвет на отворено общество! Аман!

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Добър и точен анализ, пропуснали са само "Провинциална"!!!

 60. 60 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#51] от "princess_x":

  Напротив, разбирам повече неща, отколкото предполагате. Много добре знам какво е световно ниво и твърдя, че такива творци има. Вие очевидно не виждате никой, който да е надраснал средата си, а аз за щастие познавам достатъчно за един живот такива хора. Самият факт, че вие твърдите, че няма такива, или означава, че не познавате такива, защото не и допускат близо до себе си по една или друга причина, или означава, че нямате компетенциите да ги разпознаете. Изберете си.

  Няколко въпроса възникват тук. А вашето ниво във вашата област световно ли е? И как преценихте, че никой няма световно ниво, като със сигурност нямате познания в абсолютно всички области, които имате предвид? Май си говорите наизуст, колкото да се самоуспокоявате за състоянието на вашето си ниво.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 61. 61 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Културата е отражение на душевността на един народ. Не става въпрос само за изкуствата, но и за битовата култура, градската (селската) среда, отношение към околната среда и прочие. Във всички тези области има за какво да се замислим и какво да подобрим. Винаги се започва от себе си, пренася се на близкия кръг от хора и после - на обществото/държавата.
  Ако стесним темата до изкуствата - детето от малко трябва да се запознава с тях, родителите и учителите му трябва да си отварят очите за какво има талант и към какво проявява интерес (често съвпадат).
  Тук идва вече ролята на държавата - да има достъпни за всеки школи по изкуства, никой поотенциален талант да не се загуби, само защото е имал малшанса да се роди беден. Иначе това е проблем на цялата образователна система - да се подхванат надарените, да могат да се изявят, независимо о коя класа произхождат. Защото приносът от такива хора е за цялата държава.
  На следващо ниво са културните институции, които дават възможност за изява на творците. там държавата също не бива да абдикира, макар да има и широко поле за богати меценати да помогнат.
  А за меценатите също остават и частните натрупвания на култура - дизайнът и декорирането на техните резиденции, градини и прочие. Бил съм на приеми в такива частни резиденции в Гърция, в Испания, в Индия и в Холандия - пълни са както с исторически, така и с модерни произведения на изкуството, в градините свири жива музика, докато гостите се разхождат и си говорят. Там изкуствата имат по-утилитарно предназначение - в приятна и лека атмосфера, на чашка, всред елегантни дами и господа, по-леко се правят сделки. Аз лично се чувствах леко като във филм, защото не съм свикнал на подобни неща - случват ми се рядко.

  E PLVRIBVS VNVM
 62. 62 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#61] от "PavelCZ":

  Е, да, сигурно е друго да правиш бизнес сред произведения на изкуството (особено ако никой от гостите няма намерение да ти ги открадне в близко бъдеще), а не между убити жирафи, да речем, с хора, които не говорят добре и родния си език. Ако и някой разбира много добре какво е купил, още по-добре.

  Иначе изкуството и културата не се припокриват. Ако изкуството отразяваше душевността на народа, а не личните достижения на някого в рамките на едни или други традиции, не непременно наши, в квадрат 500 трябва да се изложат тройка кюфтета и шопска салата като образец за съвременно изкуство.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално


  До коментар [#60] от "lyc55564912":

  За ваше разочарование има и трета възможност (всъщност има и четвърта, но няма да затормозявам умствените ви способности) - моите изисквания да са доста по-високи от вашите и по тази причина да ми е трудно да съзра гениите, които изобилстват (според вас) в българската култура. Но е обяснимо - вече ни е известно, че вашият критерий за талантлив писател е Господинов, така че може лесно да се предположи какви са предпочитанията ви и в другите области.
  Това е и последната ми комуникация с вас, защото не сте стимулиращ опонент - тирадите ви са досадни, поради безцветния ви стил и липсата на ясни доводи, които не могат да бъдат компенсирани с лични нападки и обиди. Ах, и тъй като моята "простащина" не ми позволява да преценявам талантите, посетете ФБ страниците на Васил Горанов или Пламен Митков - там ще попаднете в компанията на възторжени съмишленици, които възхваляват поредния "шедьовър" на идолите си.

 64. 64 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#62] от "lyc55564912":

  Мисля, че припокриването на изкуството и другата култура се състои във факта, че определено общество и епоха раждат конкретен спекттър форми на изкуствата. Дори когато се събира в частна колекция, или за декорация на частен дом старо изкуство (оставям настрана наследствените произведения), или пък изкуство на друга цивилизация (да кажем африканско изкуство в европейски дом), това свидетелства за културата и разбиранията на съответното семейство и от там на обществото, което ги е породило. Така че пак е едно отражение на културата в най-общ смисъл.

  E PLVRIBVS VNVM
 65. 65 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Т.е. по-простичко казано - елитите също не са паднали от Марс, продукт на собствените си общества са.

  E PLVRIBVS VNVM
 66. 66 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 232 Неутрално

  .....
  —цитат от коментар 26 на lyc55564912

  Аз не бих казал, че е лесно да бъдеш елит, дори и в първите години след освобождението. Нашите предци, които споменах са били елит не защото не е имало други, а защото са били начетени и любопитни хора, които са прочели великите умове на съвремието си и са оставили своя принос по този начин. Сега като цяло това нещо не се прави в България, защото има нагласа, че ние сме най-умни, най-хитри и изобщо най-най, "тия ли ще ми казват" и т.н. Българското общество и в това число и така наречения елит, не само че са се изолирали, но са и изключително нетолерантни към идеите на другите, включително и по между си, ставаме свидетели на махленски прояви и каруцарски език. Липсва дебат, новите тенденции и идеи не се обсъждат и съответно не се и интерпретират в изкуството.

  Напълно съм съгласен с PavelCZ. В България връзката между изкуство и население е прекъсната. Въпросните меценати, за които се говореше по-рано, дават парите си не от алтруистични подбуди, а защото харесват изкуството, което им е предлагано. Българските творци не произвеждат изкуство, което се харесва на хората и съответно търсене за него няма. И една проста мутра може да стане меценат ако се запали по дадено изкуство. Все пак не забравяйте че и в миналото меценатите не са били кой знае колко образовани, били са аристократи, военни и т.н. За да стане това, трябва да има подходяща среда и творци, които да се адаптират според вкусовете на хората. Това че трябва да се водят по временните вкусове изобщо не е някакъв ограничение, а възможността да се изявиш в зададените ти рамки от тях е разликата между талантливия творец и посредствения.

  Ще дам пример с литературата - много харесвам поезията, правил съм много опити да чета модерна българска поезия и всички са удряли на камък. Не мога да се насиля достатъчно да довърша.
  Относно театрите - вече говорихме, има само стари изтъркани класически произведения секс наркотици и рокендрол го помня още откакто майка ми е водила на театър. Сако от велур - също. В оперетата пак нищо ново. Да, ама аз харесвам да ходя често на театър и съм ги гледал вече по няколко пъти. Омръзват. На сезон има сигурно общо 10-20 нови постановки за целия сезон във всички театри в София. Това не е въпрос на финансиране. Това е въпрос на нежелание да се види какво се поставя в театрите в чужбина и да се прецени кое би се приело тук и да се адаптира.

  В културата има нужда от количество, защото това е което я прави достъпна за хората и в този смисъл си изпълнява ролята. Този елитарен начин на развитие на култура е изключително порочен. Кому е нужно това нещо? Театрите малко живнаха (но не много) откакто са на пазарен принцип и се борят за зрители. НДК, което не се бори нищо, какво по-точно създаде? Всичките им проекти са изключително посредствени.

 67. 67 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#66] от "Yavor Raychev":''Все пак не забравяйте че и в миналото меценатите не са били кой знае колко образовани, били са аристократи, военни и т.н. За да стане това, трябва да има подходяща среда и творци, които да се адаптират според вкусовете на хората.''

  Да не забравяме, че повечето от абсолютните шедьоври на световното изкуство са били създадени по времето на Ренесанса, когато меценати са били църквата и принцовете-хуманисти - далече от необразоваността.
  Не съм съгласна и с принципа за ''изкуството да слезе до масите'' - вкусът на хората може и трябва да бъде променян и възпитаван. За съжаление сега наблюдаваме неговото систематично корумпиране чрез масивната задружна атака на медии, телевизии и дори т.н. интелектуалци, които ни убеждават в качествата на посредствени продукции на литературата и изкуството. Това е една спирала надолу, от която трудно може да се излезе.

 68. 68 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#66] от "Yavor Raychev":

  П.П. Пример за художници, които са се ''адаптирали'' към вкуса на хората са Горанов и Митков, за които споменах в коментар 63. Те вече са провъзгласени от сляпата си публика за ''класици'' и дори, както видяхме наскоро, една картина успя да пробие до Ватикана, защото и нивото на нашия управленчески ''елит'' е същото като на управлявания от него ''материал''. При този унисон в (долнопробните) естетическите вкусове на народ и власт трудно бихме очаквали някакви промени.

 69. 69 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#61] от "PavelCZ":''Тук идва вече ролята на държавата - да има достъпни за всеки школи по изкуства, никой поотенциален талант да не се загуби, само защото е имал малшанса да се роди беден''

  Това наистина е много важно. Колко ли самородни таланти са останали загубени завинаги поради липса на средства или защото родителите не са били в състояние да ги разпознаят и развият. Какво наблюдаваме в действителност - че в много области се създават изкуствено цели династии, не защото децата проявяват действителни заложби и призвание, а само защото е най-лесно да поемат утъпкания път на техните родители. Има примери за художници, актьори, режисьори и.т.н. Може да се спори, че това е една от причините за постепенното снишаване на нивото в съответните области, което е парадокс - от една страна ''наследниците'' достигат по-бъзо до известността, но от друга - творчеството им често изобщо не заслужава никаква известност.

 70. 70 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#63] от "princess_x":

  От краткия ми опит с вас тук ми стана ясно, че сте доста простоват и злобен събеседник, който влиза в разговори с усещането, че е някакъв авторитет. Надали някой може да бъде по-досаден по друг начин, дори много да се старае. Между това как се виждате вие и как ви виждат другите има огромна разлика, както стана ясно още в първия ни разговор и от коментари на други участници в него. Лесно е да се провери, че по цял ден и цяла нощ киснете в този форум вече години наред. Надали сте някой, който си заслужава човек да познава. Надали и стандартите ви са толкова високи, колкото си мислете, след като с това си запълвате времето и след като само повтаряте, че имате високи стандарти, но очевидно не действате според никакви такива. Оставям ви на високото ви занимание да си слагате плюсчета на собствените си коментари - тези никому ненужни свидетелства за вашите високи стандарти, постижения, умения. Все пак не знам какъв ви е случаят, може и само това да ви е останало.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 71. 71 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#63] от "princess_x":

  А господата, които споменавате накрая, никога не съм ги чувала дори. Явно моето ниско ниво е по-избирателно от вашето високо ниво. Не ми отговорихте на тези два върпроса -
  А вашето ниво във вашата област световно ли е? И как преценихте, че никой няма световно ниво, като със сигурност нямате познания в абсолютно всички области, които имате предвид?

  Нямам против да се затормозим, но нещо ми подсказва, че единственият затоморзен тук сте вие. Колко други възможности да има? Или сте на световно ниво, или не сте. Не твърдите ли и вие това през цялото време? И да, мога да посоча фигури на световно ниво, което не означава автоматично, че са стигнали до световна сцена или са световно известни, но има и такива. Няма как вие да сте сред тях.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 72. 72 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Къде се подават декларации, че си българин?

 73. 73 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Всичко това щеше да бъде вярно, ако едни държавни служители не се оплакваха, че други държавни служители вземат повече.
  90% от пишещите във форума знаят повече заа българското изкуство, отколкото Асен Асенов, който отишъл в Любляна и видял, че има театър.
  Над 50% пък знаят повече за българското изкуство от Манол Пейков. Това с български автори, които сами си спонсорират изданията на Запад е дебела лъжа или ехидна смешка.
  Държавата трябва да съхранява националното художествено наследство, а не да спонсорира снобски проекти на самообявили се куратори, трегери и доближени до балетисти.
  Кьосев единствено от тях е прав за читалища, галерии и музеи. Решението е едно - уреждане на закони за меценатството.

 74. 74 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#73] от "MP":

  Два такива скорошни примера са Ралица Петрова и Теодор Ушев - и на двамата е отказано финансиране от НФЦ за филми/проекти, които да бъдат осъществени в България и за българска публика. И доколкото знам, това не е за първи път.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 75. 75 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело


  До коментар [#73] от "MP":

  "90%... над 50%"

  Социология за начинаещи тролове.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 76. 76 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "България продължава да отглежда наследените от комунизма мрежи от културни институции, които са неадекватни на новите форми на съвременно изкуство.""

  Прочетох всички коментарии под темата(74+1). Трябва да призная, че не очаквах да са чак толкова и намирам прочетеното до известна степен забавно.
  Темата за участието на българската държава във формирането на културни пространства предизвиква многобройни въпроси. Но, сякаш неволно нещата се стесниха само до изкуството и неговото подпомагане. Къде остана архитектурата и нейното въздействие в продължение на много години? Впрочем, архитектурата изкуство ли е?
  Способна ли е да формира отношение към това, което в съвремието наричаме култура? Тук нещата са отчайващи...
  Прескачам темата за музейните експозиции, тяхната мобилност и значимост като дейност свързана с културата. При отсъствие на международен обмен на експозици с поне европейско културно-историческо наследство, нещата са отчайващи.
  За високи(световни) постижения в изкуството! Де да можеха дарованията да се отглеждат в саксии.
  За световно признати постижения в изкуството се изисква и дълго време; поне в изобразителното е така, някога е страшно дълго. При интерпретирането на музикални произведения не е така и достигането до световно признание не отнема чак толкова време. В крайна сметка с какво държавата може да подпомогне различната специфика при изкуствата при наличие на твърде крехки традиции.
  В прочетените 75 коментара някак си бегло се споменава за литературата като пространство формиращо културни напластявания. Да се надяваме, че полемиката няма да приключи...

 77. 77 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#76] от "gmbh":

  Най-компетентният коментар!
  Архитектурата (на комунизма) най-много е допринесла за инженирането на човека-маса. Уви, посткомунистическата е също толкова грозна, прави се от комунистически архитекти. В сравнение - все по-малко останалите къщи от началото на 20-и век, проектирани от български архитекти, завършили в Германия или Италия.
  За мобилните изкуства също е вярно, не се изискват особени инвестиции за театър или изложби.
  Българска литература няма, защото се плаща на няколко самозвани драскачи да злепоставят и профанизират литературата.

 78. 78 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#77] от "MP":

  "Уви, посткомунистическата е също толкова грозна, прави се от комунистически архитекти."

  Вие нова архитектура виждали ли сте? Очевидно не, защото не бихте я идентифицирали като комунистическа.

  "За мобилните изкуства също е вярно, не се изискват особени инвестиции за театър или изложби."

  Не се изискват? Нямате и най-малка представа от всичко това. Само си дрънкате между две ракии. А ако наистина плащат на самозвани драскачи, както твърдите, не виждам проблем и вие да се уредите.

  Та с какво казахте, че се занимавате и в какво сте на световно ниво? Бас държа, че и локално никой не ви бръсне за нищо.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 79. 79 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#78] от "lyc55564912":

  Що за просташки тон? Не се намирате в роман на Георги Господинов. Правете разлика, попътувайте в Европа и попрочетете малко книги. За усвояването на пари по "проекти" вече знаете достатъчно. За просташката маниакалност и снобизма, които искат пари от държавата съм сигурен, че сте наясно и чакате да ви огрее. В свободния свят нямате шанс.

 80. 80 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#79] от "MP":

  Коментарите на заядливата любителка на Господинов са една илюстрация на някои от важните проблеми, допринасящи за кризата в културата. Един е липсата на критика и нейното задушаване в зародиш. Напоследък ''доводите'' на защитниците на посредствеността са обвинения в ''хейтъство'', ''завист'', ''мрънкане'' или в ''краен'' случай - в ''простащина'' и ''неспособност да се разбере величието'' на съответния творец. Това са хора с опростено, буквално мислене, лишено от каквато и да е логика. Ето например, тя ме пита дали аз самата съм на световно ниво, след като вече е прочела мнението ми, че у нас липсват таланти на световно ниво. Да оставим настрана факта, че моята надареност или липса на талант няма никакво отношение към разискваната тема, нито би променила нивото на нашите творци и интелектуалци. Логичното би било тя да ни даде примери за български автори на световно ниво. Но това е непосилна задача - едно най-елементарно търсене в гугъл дава отговор.

 81. 81 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  Вие двамата изглеждате като един същи човек. Ако не сте, запознайте се и се земете. И двамата изглеждате стари и болни хора, поне да се грижите един за друг.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 82. 82 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#80] от "princess_x":

  Любителка? Едва ли. Мухата "цеце" от Космоса или Сляпата Вайша малко е вероятно да са, защото те вече са със световна слава и едва ли ги вълнува българската култура. Остава да е жена му. Първата, според искрените му признания, забременяла от друг, докато той клечал пред кенефа (ей за това са стипендиите на Сорос). Едва ли е тя. Остава само един вариант. Втората. Но и той е без значение.

 83. 83 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#81] от "lyc55564912":

  Изпери шалчето, че вече е в тон със сцената с клечането в романа. И за Ямбол не става.
  Спонсориране ли чакаш?

 84. 84 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#83] от "MP":

  Ясно, към вас не трябва да се обръщат с "господине", а с "боклук". Ама няма начин да не знаете, че сте боклук, надали го чувате за първи път. Най-веселото, че е знам кои сте вече. Доколкото разбирам от години киснете в този форум под различни имена и плюете основно Господинов, защото умирате от завист. Нямате нищо общо с инициалите МP. Вече сте съден. Искате ли отново?

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 85. 85 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#82] от "MP":

  Така е, не съм любителка, професионалистка съм в областта си, на световно ниво.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 86. 86 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#85] от "Фаустина":

  Изпери шалчето на световно ниво, че сега и за Ямбол не чини.

 87. 87 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#86] от "MP":

  Явно не знаете кога да млъкнете, Н.С. - нали това са ви истинските инициали? На 65 години. Затова сега ще трябва да обяснявате на издателката си от "Жанет", защо не беше комунистка, докато ви публикуваше, а стана комунистка, когато спря. И откога вие сте антикомунист. И откога сте писател на световно ниво. Сигурна съм, че вашите т.нар. приятели дори не предполагат какви лайна пишете тук за тях вече 4 години. Та какво казахте за моето шалче?

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 88. 88 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#86] от "MP":

  Видя ли сега как те разкриха! И то някаква женица с най-семпъл умствен капацитет! Смях! Ако Жанет знаеше само!
  Не бях виждала такъв патологичен случай тук! 🤣🤣🤣🤣

 89. 89 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#88] от "princess_x":

  Госпожо, това със "семплия умствен капацитет" покана да разкрия и вас ли е?

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK