Огнян Герджиков с остра критика към качеството на приеманите от парламента закони

Огнян Герджиков с остра критика към качеството на приеманите от парламента закони

© Надежда Чипева, КапиталОстра критика към качеството на приеманите от парламента закони, скоростта на обсъждането им и опасения за защита на лобистки интереси. Такива опасения изрази днес пред БНР дългогодишният депутат, председател на Народното събрание, служебен премиер и професор по право Огнян Герджиков.


Герджиков е ръководител на правния съвет към председателя на Народното събрание (точното наименование е Консултативен съвет по законодателството), създаден от предишния председател Димитър Главчев. В него са включени около 20 изявени юристи, които трябваше да подпомагат законотворчеството и да съветват депутатите.


Всъщност от 4-5 месеца само номинално съществуваме, не са ни търсили за консултация, изглежда не им хареса да се месим едва ли не в работата на Народното събрание, коментира Герджиков пред БНР.
Той отбеляза, че в сегашния състав на парламента има твърде малко юристи и то само един действащ. "Има нужда от външна помощ, защото със собствени сили като че ли е трудно да се справят. Разбирането на това, че законите трябва да се приемат бързо, на мига, е изключително голяма методологическа грешка", заяви юристът.


В отговор на въпорс дали бързането понякога не е заради защита на лобистки интереси, Герджиков каза: "Изглежда има и такъв момент за защита на лобистки интереси. Докато предишни години имаше оправдание за бързането, трябваше да се направи реформа, синхронизация с европейското законодателство, сега вече няма нищо спешно, за да е толкова належащо законите да се приемат толкова кратко време".


Вчера с лекция пред юристи и студенти по право в Софийския университет Герджиков сложи край на преподавателската си дейност и се оттегли като лектор на университета. Като послание към колегите и студентите си той каза: "Пазете честта си, тя не може да се търгува. Това е най-ценното, което имате – достойнството и честта".

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Щото в предни парламенти бяха суперкачествени, затова се нароиха едни невинни милионери.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5833 Неутрално

  Хареса ми една реплика на интервюиращата - "Сегашните закони позволяват, един фризьорски салон да обжалва държавна поръчка за строежа на лотове на магистрали."

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Даже няма да има кой да го чуе. Какво остава да обърне внимание и да вземе предвид тази изключително важна бележка.

  Другарю Герджиков, бизнес моделът е друг. Усвояване на "едни пари" върви и по линия на писането на закони...

  С колко и кои правни кантори - чужди и наши работи Народното събрание, Министерски съвет, отделните министерства и подопечните им дружества.

  Имате ли представа какви огромни средства (милиони евро) изтичат за юридически консултации?!?

  Това е тъжната истина. Българските закони се сътворяват не в Народното събрание, а в частни кантори, по поръчка, обслужват предимно лобистки интереси и струват прекомерно скъпо... Защото за никого не е тайна, че чрез договорите за консултански услуги се осъществяват много корупционни практики.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 5. 5 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Не е необходимо да си Огнян Герджиков за да разбереш, че законите които приема са боклук. Ама такова е нивото почти навсякъде и почти във всичко. Само приказките са велики.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 6. 6 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":


  Хареса ми една реплика на интервюиращата - "Сегашните закони позволяват, един фризьорски салон да обжалва държавна поръчка за строежа на лотове на магистрали."
  —цитат от коментар 3 на Незнайко в Слънчевия град


  Което показва ниското ниво на култура на интервюиращата, пък и Вашата...
  В нормалните страни всеки има право да обжалва подобни неща, щото те се правят и с неговите пари. Това не епроблем. Проблемът не е, че всеки може да го направи, а в това, че ако го направи без основание и с цел злоупотреба с право не носи никаква отговорност.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4695 Неутрално

  "Огнян Герджиков с остра критика към качеството на приеманите от парламента закони"

  Нещо, което се знае от години и переодично се намира някой "спец" да го оповести отново.

 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Имам един наистина тъп въпрос. Значи когато платя на някого да произведе нещо и то се счупи в гаранционния срок, обикновено ремонта е безплатен за мен. Защо депутатите получават заплати за времето, през което приемат поправки в закони, които те самите са приели?

 9. 9 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Всъщност, основния проблем на законите, който обаче не е чисто български а ни се натриса и от ЕС, е, че третира всички като потенциални престъпници. Затова се мъчи да запушва всички "дупки", благодарение на което закона става неизпълнимо сложен за всички. Така за 10 или 20% потенциални нарушители се спъва работата на 80-90% от населението. Нещо повече за да си свършиш работата се налага да правиш нарушения, които други също честни хора покриват защото са в същата ситуация. Накрая излиза, че всички правят нарушения, щото иначе нищо няма да върви. А ония 10 или 20% усложняването на закона не ги засяга, те и без това не го спазват. Отделно че е унизително закона да те третира с недоверие, като потенциален престъпник.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 10. 10 Профил на vys18530578
  vys18530578
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Неуважаеми професор Герджиков, искате ли да побеседваме върху законите, които приемаше НС под Ваше председателство? Узаконяване на всякакви мошенически практики, бетониране на Черноморското крайбрежие, реболшевизация на службите, турцизация и ислямизация на Родопите и Лудогорието, раздаване на държавни имоти на Дедо Симо, отнемане на права на хората с увреждания, орязване на права на работници и служители и т.н. Спирам дотук, че ме заболяха пръстите.

 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz73": Защото "работодателите" им ги търпят.

 12. 12 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz73":

  Нито примерът ви е коректен, нито въпроса.

  Коментар 6 направи прекрасно впечатление, защо трябваше веднага да го промените?

  The Tenth Man
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4970 Неутрално

  До коментар [#11] от "hammurabi":

  така са им по-удобни. шият им ги по мярка и по нужда. Да не отваряме приказката за колизиите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#12] от "Адвокат на дявола":

  какво точно е некоректно в примера и въпроса?
  Не знам защо, но съм останал с впечатление, че депутатите получават заплати и от моите данъци. Освен това си мисля, че тяхно основно задължение е да приемат закони, по които да се управлява държавата. И ако днес те приемат един закон, а след две седмици започнат да го променят, това означава, че не са си свършили работата както трябва.
  Може би нещо не разбирам. Ще се радвам ако посочите къде бъркам.

 15. 15 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz73":

  "Не знам защо, но съм останал с впечатление, че депутатите получават заплати и от моите данъци."

  Не само това, те са "народни избраници" и доколкото всички ние сме част от този народ:) имаме пълното право да изискваме от тях.
  В това ваше желание няма проблем.

  Примера е некоректен, защото е некоректен.
  "Законотворчеството" не е конвейрна линия бълваща масово произвеждани продукти.
  Дори и само да разгледате методологията за създаване на закон ще го разберете.
  И законите не се приемат от НС, те се създават.
  Тук е и разковничето защо и въпросът ви е некоректен.
  Създаването на закон не става чрез чертеж, схема, мостра или каквото друго се сетите от производството. Материята е доволно сложна и по-важното всеки закон следва да е и в съответствие с останалата нормативна уредба (а и тя с новия закон).

  Вземете пример с Великобритания и Брксит. Отстрани погледнато просто трябва да отменят част от законодателството си и да се върнат към тяхното от преди влизане в ЕС, но изчислиха, че технически няма да им стигнат 2 години, за да го направят, а те не са държава без опит и капацитет във законотворчеството.

  Относно промените във скорошно приет закон в действителност е дразнещо, но нима предпочитате да има действащ закон с порок.
  Следващото, законите за съжаление (видно и от статията) често се приемат и с оглед на партийната конюктура в НС. За опозицията на новия закон, която не е прокарала виждането си в момента на приемането му, остава единствената възможност да го атакува едва след като влезе в сила и ако аргументите и се приемат, новоприетия закон се връща за поправка.

  Стана дълго, ако искате допълнително уточнение, пишете.

  The Tenth Man
 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10682 Неутрално

  Нищо ново, така вървят нещата от времето на комунистическото управление и тройната коалиция, когато той беше председател на парламента.

 17. 17 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#12] от "Адвокат на дявола":какво точно е некоректно в примера и въпроса?Не знам защо, но съм останал с впечатление, че депутатите получават заплати и от моите данъци. Освен това си мисля, че тяхно основно задължение е да приемат закони, по които да се управлява държавата. И ако днес те приемат един закон, а след две седмици започнат да го променят, това означава, че не са си свършили работата както трябва. Може би нещо не разбирам. Ще се радвам ако посочите къде бъркам.
  —цитат от коментар 14 на lz73


  Ами бъркаш, защото много идеологически глупости си чел за т.н. парламентарна демокрация. Заинтересувай се, кой внася най много законопроекти в НС и ще разбереш, къде е реалната власт. В този смисъл критиката на Гержиков е леко нелогична.

 18. 18 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":
  —цитат от коментар 6 на lz73


  Далече сте от истината. Да сте чували нещо за т.н. правен интерес?

 19. 19 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#15] от "Адвокат на дявола":

  Да приемем, че въпреки инженерното ми образование съм запознат с цялата "технология" на създаването на законите в любимия ми парламент. Това, което казвате е вярно, но почти...Само ще Ви цитирам:

  ..Примера е некоректен, защото е некоректен...
  —цитат от коментар 15 на Адвокат на дявола


  Убийствен довод!

  Или:

  ...Относно промените във скорошно приет закон в действителност е дразнещо, но нима предпочитате да има действащ закон с порок....
  —цитат от коментар 15 на Адвокат на дявола


  Ами не! Предпочитам законите, които моите избраннци творят, да нямат пороци. И след като те са създали и приели закон с пороци, значи, че не са свършили качествено работата, за която съм им платил!
  Нека уточня, говоря за случаите, в които се приемат закони с безумни текстове или откровено противоконституционни. Това, че даден закон можело да се промени в последствие заради опозицията е друга тема, това не означава автоматично, че закона е с порок...

  Ще Ви дам един прост пример от действителността. Преди време Парламентът прие един закон, творение на Орешерски, според който се прибираха 20% от всички постъпления на дружествата от ВЕИ-сектора. Очевидно безумие, дори и самият Орешерски каза нещо от типа "като го отмени КС ще измислим друг начин да им вземем парите". Е, КС отмени този закон. Поразиите, причинени от него си останаха. А аз питам защо с моите пари е платено на депутати за работата по този закон?

  Както казвате, стана дълго...

 20. 20 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#17] от "von_seeckt":


  Ами бъркаш, защото много идеологически глупости си чел за т.н. парламентарна демокрация. Заинтересувай се, кой внася най много законопроекти в НС и ще разбереш, къде е реалната власт. В този смисъл критиката на Гержиков е леко нелогична.
  —цитат от коментар 17 на von_seeckt


  Генерале, все още смятам, че законите се приемат от депутатите. Кой ги внася е друга тема...Та какво бъркам?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#17] от "von_seeckt":
  —цитат от коментар 20 на lz73


  Ами бъркаш, защото дали един закон е качествен или не се определя от този, който го е правил. И това не е НС. НС удоствоверяват нещо си и това си е. Парламентът е имал смисъл, когато е имало монархия и е имало равнопосочни интереси. При положение, че управляващият днес има и парламентарно мнозинство, ролята на парламента е никаква.

 23. 23 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  [quote#22:"von_seeckt"][/quote]

  Имах предвид разнопосочни интереси.

 24. 24 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 234 Любопитно

  До коментар [#19] от "lz73":

  С чии пари предпочитате да е платено?

  Относно конкретиката във примерът ви, то точно липсата на промяна в ЗЕ доведе до това описано от Вас безумие, защото алтернативата беше фалит на НЕК и то незабавен.
  Та съвсем конюктурно и за да не фалират НЕК приеха този закон с ясното съзнание, че дори и да не бъде върнат, България щеше да бъде осъдена (което май и стана).

  След като сте детайлно запознати, какви илюзии имате за качеството на хората във НС или за юридическата им компетенция.

  За да довършим ето един подпис на колега от форума, който намирам за подходящ:

  "You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for."


  The Tenth Man
 25. 25 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":

  До коментар [#19] от "lz73":Платил си ти, дръжки! Въобразяваш си, че си някакъв фактор, а не си.
  —цитат от коментар 21 на von_seeckt


  Интересно, а кой точно плаща?
  И не, не си въобразявам, че съм фактор. Сигурен съм, че тази държава, дето Ви плаща мизерната пенсия, се издържа от такива като мене.

 26. 26 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":
  —цитат от коментар 25 на lz73


  Чакай малко сега. Първо съм още много млад за пенсия, второ това дето го плащаш не е, защото сам искаш, а защото държавата, която има властов монопол, така ти е наредила. Т.е. в чисто частноправен смисъл нямаш абсолютно никакво право да искаш насрещна престация. Т.е. не си никакъв фактор.

 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#24] от "Адвокат на дявола":


  ...You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for."
  —цитат от коментар 24 на Адвокат на дявола


  Безценно, това осмисли следобеда ми!

  Та в случая с НЕК. С това законово безумие парламента принуди ВЕИ-сектора да даде едни пари на НЕК с ясното съзнание, че после ще има съдебно дело и парите ще бъдат върнати от....данъкоплатците. Т.е. крайният резултат е едни пари от бюджета отиват в НЕК.
  Та въобще нямам илюзиии за качеството на хората в НС и затова смятам, че не трябва да им се плаща за подобни безумия...За това ставаше дума всъщност.

 28. 28 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 234 Весело

  До коментар [#27] от "lz73":

  Те няма да умрат от глад ако спрем да им плащаме, но...


  The Tenth Man
 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1503 Весело

  До коментар [#28] от "Адвокат на дявола":


  До коментар [#27] от "lz73":Те няма да умрат от глад ако спрем да им плащаме, но...
  —цитат от коментар 28 на Адвокат на дявола


  Целата не е да умарт или по скоро не е да умрат от глад...Има за тях някои идеи, но модераторите и закона не позволяват да ги споделя...

 30. 30 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1503 Весело

  До коментар [#26] от "von_seeckt":


  Чакай малко сега. Първо съм още много млад за пенсия, второ това дето го плащаш не е, защото сам искаш, а защото държавата, която има властов монопол, така ти е наредила. Т.е. в чисто частноправен смисъл нямаш абсолютно никакво право да искаш насрещна престация. Т.е. не си никакъв фактор.
  —цитат от коментар 26 на von_seeckt


  Т.е. вече сте съгласен, че и аз им плащам. До тук добре. Остава и да осмислите израза "обществен договор". Няма да Ви давам препратки към други полезни четива, като Конституцията или някои закони, третиращи правта на гражданите и отговорността на държавата пред тях...

  За пенсията съжалявам! Явно съм се подвел по начина Ви на мислене.

 31. 31 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#26] от "von_seeckt":
  —цитат от коментар 30 на lz73


  Няма такова нещо като обществен договор. На Волтер глупостите, ясно показани като такива от Бердяев в блестящия му труд "Философия на неравенството".

 32. 32 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5679 Неутрално

  Заслужена критика към некадърното мнозинство в парламента

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 33. 33 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2508 Весело

  Герджиков имаше шансове да остане в историята на България като достоен човек. Но той реши за пореден път да потвърди максимата"Никога не е късно човек да стане за резил". Сега ще го споменаваме като патерица на патерицата на Решетников.

 34. 34 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#16] от "Peni Nikol":

  "Нищо ново, така вървят нещата от времето на комунистическото управление и тройната коалиция, когато той беше председател на парламента."
  Имам много, много несъгласия с хлъзгавите политически ходове на професора. В името на истината, обаче, да отбележа, че Огнян Герджиков
  е бил Председател на 39-то Народното събрание /2001 - 2005/ при управлението на НДСВ и Саксккобургготски като премиер. В същото правителство Борисов беше Гл. секретар на МВР.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10682 Неутрално

  До коментар [#34] от "Bramasole":

  Да знам, тгава царя ги доведе (юпитата) с Милен Велчев и разни калинки ☺, визирам комунистите преди.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8480 Неутрално

  Това недоразумение, Данаил Кирилов, вие сте му дали диплома, професоре.. Вижте си кадрите.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12540 Неутрално

  Излиза в пенсия ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK