Mаксималният осигурителен доход трябва да се вдигне двойно, смята Калфин

Ивайло Калфин

© Надежда Чипева, Капитал

Ивайло КалфинMаксималният осигурителен доход трябва да се вдигне двойно - сега е 2600 лв., но трябва да стане поне 5000 лв, коментира в ефира на БНТ бившият вицепремиер Ивайло Калфин..


Той обясни, че процесът трябва да се ускори, защото последните промени са били правени много отдавна, а таванът на пенсиите също е свързан с осигурителния доход. "Единият начин за вдигане на пенсиите е да се увеличава коефициентът за стаж, засега вървим около минимума. Другият начин, който е най-справедлив социално, е да се изчислят таксите на основа на сегашния осигурителен доход", каза той.


Калфин коментира, че ако някой се е осигурявал на реалната заплата, доходът му няма да падне чувствително: "Проблемът е със старите пенсии, за които вноските са били нормални, но сега те не са адекватни на ситуацията в страната", обясни той.
Посъветва хората да се поинтересуват спрямо дохода си и плащаните осигуровки каква пенсия биха получавали.


За протестите на майките с деца с увреждания той призова реформата да се направи цялостно, като се стимулира човекът с увреждания и близките му да имат достъп до трудовия пазар.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Абе наглецо Калфин, ти какво искаш един милион българи да изхранват 2 милиона и половина пенсионера?
  Като ти плаща държавата вноските е лесно да философстваш.
  Това си е увеличение на данък общо доход оттук нататък, нека не се лъжем.
  А и да го питам - при осигурителен таван 2600 лв., защо максималната пенсия е 910 лв.???

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  За протестите на майките с деца с увреждания той призова реформата да се направи цялостно, като се стимулира човекът с увреждания и близките му да имат достъп до трудовия пазар.
  ______________________
  Тя нямам достъп до съседната пряка, за какъв трудов пазар става въпрос?
  Вчера в центъра в инвалидни колички бяха излезли много деца с увреждания! Тъжна картинка...някое дете ще падне и ще се обеси във веригите на "служебен абонамент" - НАЙ-ВАЖНАТА ЗОНА В СОФИЯ, никъде в Европа не съм виждал по-агресивна среда за бедните, болни и сакати хора!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  "Mаксималният осигурителен доход трябва да се вдигне двойно"

  - Това е старо искане на червените мобифони. Колко е "социално" всеки лесно може да прецени, като съобрази, че сега максималния осигурителен доход е около 5 минимални работни заплати. Именно такава е дясната политика - който работи за повече от 5 МРЗ, да си намери алтернативни варианти за осигуряване. Било деца, било инвестиции, било доброволни фондове.

 4. 4 Профил на Lutz
  Lutz
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ей, Калфин, симпатяга такава, мушморок. Кой те накара да я обявиш тази "твоя" идея, мамин сладък?

  Никога не съм позволявал на училището да попречи на образованието ми.
 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Направо махайте таваните и на осигуровките и на пенсиите. Ама ще бръкнете в джоба на много богати хора, които не разчитат на държавната пенсия, нали?

 6. 6 Профил на Lutz
  Lutz
  Рейтинг: 237 Гневно

  Аз по-нагло предложение не бях чувал отдавна. И то от Калфин. Крайно разочарован! Ще се караме, калфа!

  Никога не съм позволявал на училището да попречи на образованието ми.
 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Да сме се интересували каква пенсия сме щели да вземаме!?! Кога ще я вземаме тази пенсия другарю? Дали ще доживеем до пенсия изобщо. Дали до тогава няма да промените условията отново?

 8. 8 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  ееееех колко са проактивни, когато не са на власт, а когато я вземат, само за собствения си джоб мислят. комунета!

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Мамин сладък.

  Щом сме опрели да бЕрем дерт за пенсионерите с 910 лева на месец значи сме мнооого напред.
  Аме той не знае, как шефа вика - аз ти плащам на минимална, пък ти ако искаш внасяй си за повече. Той Калфин тези работи не ги знае, щото целия му живот е на държавна бозка и

 10. 10 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 574 Любопитно

  Ще взимат от младите, които отглеждат деца, за да дадат на пенсионери, в голямата си част бивши зелени чорапи и номенклатурни чиновници?

  No Pain No Gain
 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  "Калфин коментира, че ако някой се е осигурявал на реалната заплата, доходът му няма да падне чувствително"
  ==========================================
  Да бе да...

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Осигуровките трябва да са лични-колкото си заделиш да е за тебе и близките ти. А не да ти прибират едни пари и дори да не стигнеш до пенсия. Или държавата да сменя едностранно по двеста пъти условията!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Проблемът с пенсиите ще се разреши, когато всички си плащат осигуровките, военни, милиционери, администрация, политици.

 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Аз пък смятам, че осигуряването за пенсия трябва да е доброволно. Все пак в Конституцията пише, че това е право, а не задължение...

 15. 15 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  Да ве Калфин, аз бих си плащал на 5000 лв, ама нека да започнат реформите - оптимизиране на администрацията, гонене на циганите да ходят на училище, овладяване на корупцията, оправяне на съдебната система. А ся к'во - само искате да продължите да преливате от пусто в празно - да взимате все по-голям дял от доходите на работещите тук и да продължите да наливате в нереформирани сектори. И да ви питам - дори и на 5000 осигуряване как ще ми гарантирате при намаляващо, остаряващо и циганизиращо се население, че след 20 години ще има кой да работи да ми дават голямата пенсия?

 16. 16 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Значи ясно ми е, че партийните другари на др. Калфин - разни номенклатурчици, ченгета, фуражки, и др. подобни - им се виждат малки пенсиите им от 800-900 лева, и биха искали да ми вдигнат осигуровките, за да им се повишат.
  Нека бъдат така добри да потърсят пари от тези, дето партията им ги открадна и скри по разни офшорни сметки и червени куфарчета, а мен да ме оставят на мира да мисля сам къде да се осигурявам за старини. Има и частни фондове, има и сейфове в банки, има и акции, и криптовалути... все ще се оправя някак и без мъдрата помощ на НОИ.

 17. 17 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Прав е г-н Калфин. Той просто иска да върне съотношението минимален осигурителен доход към максимален както беше по времето на управлението на г-н Костов - 1:10.
  Откакто Крадлив Дедо и комунистите взеха властта, максималния осигурителен доход пада ли и пада...

  Бог да благослови Америка за България!
 18. 18 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Виждам доста критики на пенсионната система, което е нормално. Никой не е доволен да плаща повече, а ако плаща по-малко после пък е недоволен от размера на пенсията. Трябвало вноските да бъдат по лична партида, да не отиват за пенсиите на по-бодните и разни такива. Само че пенсионната система в цяла Европа е такава. Който иска лична партида - има възможност да се осигурява допълнително. Истината е, че пенсионната система има преразпределителна функиция, както данъците. Една част от парите на тези които се осигуряват се отиват за тези, които никога не са се осигурявали. Това може и да не е справедливо от гл.т. на индивида, но от гл.т. на обществото е социално справедливо. Ясно е, че не може да се остави някой да умре на улицата от глад или да му се откаже медицинска помощ, защото не е внесал един лев в осигурителната система. Така или иначе винаги ще има социални пенсии и дали те ще са от данъците ни или от осигуровките ни, все тая. Освен че е морално неприемливо да оставим бедните да мрат, ако това се случи няма да има сигурност за никого - това е криминогенна обстановка и бедния, вместо да умира, ще насочи агресията си към този от който може да вземе нужното му за оцеляване.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  Това ако стане, хората с високи доходи веднага ще направят фирми и ще се осигуряват на минималната. На останалите пари ще плащат 15% (10% данък печалба и 5% данък дивидент). После политиците ще се усетят и ще махнат и плоския данък и ще направят данък печалба на фирмите и той висок.

  И последния да спре тока. :)

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#18] от "zlo38528262":

  Тотални глупости на търкалета. Преди 100 год като е нямало пенсии и социални плащания как е функционирала държавата.

  Прочети Под Игото и ще откриеш с изненада, че е имало български училища без министерство на образованието. Колчо Слепеца не е получавал инвалидна пенсия от Султана, но е оцелявал някак си.

  Държавата ти прибира под формата на данъци над 60% от доходите - 30% осигуровки, 10% данък общ доход. После отиваш в магазина и там ти гепи още 20% ДДС, като зареждаш от всеки литър гориво ти прибира 1 лв.

  Системата се скапва и е видно. Над 50% от пенсиите в момента се попълват от ДДС и акцизи. И тоя процент ще се увеличава.

 21. 21 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Пенсиите за осигурен труд трябва да се управляват изцяло като лични партиди.
  Другият вид пенсии за хора неплащали осигуровки не бива да се наричат пенсии. Това са социални пенсии и са задача на държавата. Така всички ще знаят кои пари къде отиват.

  подпис
 22. 22 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Максималния осигурителен доход трябва да се премахне изобщо, защото сегашното му наличие ограничава пазарната икономика и правото на избор на данъкоплатеца къде да инвестира парите си, за да получи по-висок доход в бъдеще, без да влага излишни усилия.
  Всеки минимално финансово грамотен, само с лист и калкулатор, без да му се налага да използва Ексел, вижда, как внесени 100 лева днес в държавния бюджет, в частност в бюджета на НОИ има много по-голяма бъдеща доходност, отколкото и в най-агресивната лична партида на произволен частен пенсионен фонд или в спестовен застрахователен продукт. Буквално днес 10 лева вложени в бюджета на НОИ минимални осигуровки по времето на управлението на г-н Костов, носят 150 лева днешна минимална пенсия. Такава доходност няма кой да предложи в България, и тази драстична разлика ще продължи докато годишния растеж на средния размер на осигурителния доход стигне средноевропейския - например като доход Австрия, Испания, Португалия, а и Гърция

  Бог да благослови Америка за България!
 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#22] от "KFC":

  Това ирония ли е или наистина го мислиш? ;)

  Само да ти кажа, че мен ме осигуряват на максималната. Обаче понеже съм се работел/мотал из чужбина и няма да направя стаж. Тогава за чий ми ги прибират тези максимални осигуровки като ще вземам минимална/социална пенсия, щото просто съм ги внасял 30 год. в България, а не 40 както искат. Сещаш се нали. И доста хора са така.

 24. 24 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Да, другарят Калфин иска да открадне още от личния доход на българина, пренасочвайки го в черната дупка, наречена държавен бюджет и оправдавайки го с нелепици за високи пенсии. Не, другарю, колкото и кожи да се опитвате да ни свалите, поне не ни лъжете че е за светло бъдеще. Защото знаем, че целия театър е с цел само да "усвоите" едни пари....

 25. 25 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Ок, но при едно условие - намаляване на пенсионната вноска към държавата за сметка на тази към частните пенсионни фондове. В противен случай това е поредното упражнение "дайте да дадете".

  Veritas odium parit obsequim amicos
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  ругият вид пенсии за хора неплащали осигуровки не бива да се наричат пенсии. Това са социални пенсии и са задача на държавата.
  —цитат от коментар 21 на Иван К


  Те даже въобще не трябва да се наричат пенсии, а социални помощи.

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11082 Неутрално

  За хората с високи заплати е по-добре, но само ако държавата гарантира, че няма да ги експороприира както го е правила досега. Иначе няма смисъл. Сегашното е вид скрит данък солидарност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#23] от "realguru":

  Абсолютно сериозно говоря. Затова давам пример при минимален осигурителен доход.
  Ето, ти даваш пример с теб, че си осигуряван на максималния осигурителен доход. Това означава, че по времето на управлението на г-н Костов си осигуряван върху 680 лв, които са били около 230 лв осигуровки тогава. Срещу тези вложени пари в НОИ, ако се беше запазило съотношението 1:10, за което горе споменава г-н Калфин, днес вие бихте получили пенсия, ако се пенсионирате в размер 1880 лв. Но заради дългогодишното съсипване на пенсионната система с намаляването на съотношението минимален към максимален осигурителен доход вие днес бихте получили пенсия 940 лв (законово ограничена максимална пенсия).
  Т.е. виждате как комунистите ни набутват.
  Сега, разбира се, ние като частници, предприемачи и капиталисти ще изкараме повече пари като ги сложим в своя бизнес, но това не мислене не можем да го очакваме от програмистчетата и мацките от колцентровете. Те си искат парите сега от заплатата, пълни осигуровки и пълни пенсии и болнични когато им трябват. Незнам откъде го възприеха това комунистическо мислене, вместо да мислят пазарно ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 29. 29 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5341 Неутрално

  "Mаксималният осигурителен доход трябва да се вдигне двойно, смята Калфин"

  Защо не го вдигна преди 2,5 години, като беше социален министър при Борисов. Сега ми озвучава ефира наглеца

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  Тя за тези, дето ще се осигуряват на 5000 може въобще да няма пенсии. Баламите ще внасят, а Сидеров утре ще поиска на тези, които нямат принос в пенсионните фондове да стане 300,че и 400 лева пенсията.

 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7027 Неутрално

  Идея без продължение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK