Близо 19 хил. екстремистки съобщения са свалени от интернет, показва отчет на МВР

Близо 19 хил. екстремистки съобщения са свалени от интернет, показва отчет на МВР

© ReutersЗа миналата година са идентифицирани над 19 хил. съобщения с екстремистко съдържание в интернет. По заявка на ГДБОП и други европейски полицейски служби, които си сътрудничат с Европол, от платформите на социалните мрежи и доставчиците на интернет услуги са премахнати над 90% от докладваното незаконно съдържание. Това се разбира от отчет на МВР за 2017 г.


Хилядите съобщения са установени на около 53 онлайн платформи, като са били на над 10 различни езика - без български. ГДБОП не разполага с информация за съпричастност на български граждани към публикациите, пропагандиращи насилие, информира в днешния си брой в. "Сега". Отчита се ръст на екстремистките публикации. В края на 2016 г. на страницата на Европол е посочено, че през изминалите 12 месеца са премахнати 11 хил. съобщения на 8 езика.


Наблюдението на съобщения, които пропагандират насилие, се прави от специализирани звена в службите в различните страни. Тяхната работа се контролира от Европол. "По силата на споразумение с държавите членки Internet Referral Unit в Европол се фокусира върху сезиране за съдържание, публикувано от "Ал Кайда" и "Ислямска държава". Идентифицираното екстремистко или терористично съдържание се посочва на платформите на социални медии, които действат в съответствие със собствените си правила за премахване на съдържание. Посочването на терористично и екстремистко онлайн съдържание на засегнатите онлайн доставчици на услуги не съдържа принудителен акт, решението за премахване на съдържанието се взема от доставчика на услугата. EU IRU не премахва съобщения, тъй като това не е част от правомощията му. В крайна сметка около 85% от посочените съобщения биват унищожавани", коментират от Европол пред вестника. Оттам не са отговорили каква част от заявките за премахване са направени от България, тъй като не дават данни за отделните държави.


Престъпленията се увеличават, но разкриваемостта намалява
В отчета на МВР се вижда още, че броят на регистрираните през миналата година престъпления се е увеличил в сравнение с 2016 г. За сметка на това обаче разкриваемостта намалява, както и броят на образуваните досъдебни производства,.


За миналата година са регистрирани общо 104 237 престъпления, 88% от които са против личността и собствеността и 12% са икономическите. Спрямо 2016 г. се отчита увеличение с около 0.5% на регистрираните престъпления. Нивото на разкриваемост пък намалява с 2.3 пункта. Разкритите престъпления са 47 373, или 45.4%, докато през 2016 г. са разкрити 49 460 престъпления, т,е. 47.7%. В сравнение с 2016 г. се отчита намаление и на общия брой образувани досъдебни производства - със 7968.


Основаната част сред установените от полицията извършители на престъпления са на възраст между 18 и 30 години - 34.5% Непълнолетните са 8.6%, а малолетните - 3.1%. В сравнение с 2016 г. общият брой на установените извършители е намалял с 2.7%. А с близо 10 % се е увеличил броят на непълнолетните извършители. Най-честото престъпление сред децата е кражбата, става още известно от доклада на вътрешното министерство.


Бургас е лидер по престъпления на глава от населението


Лидер по брой престъпления на 100 хил. души е Бургас, следват София, Плевен, Враца, Варна, Видин и др. В отчета на полицията се казва, че в повечето области има увеличение на престъпленията в сравнение с 2016 г. То е най- голямо в областите Монтана, Русе, Търговище и София. Намаление пък се отчита в областите Кърджали, Габрово, Кюстендил, Пазарджик и др.


Намаляват кражбите и измамите


От отчета на МВР се разбира още, че намаляват кражбите и измамите, сред които висок дял запазват телефонните измами. Регистрираните за 2017 г. кражби са 39 733 при 42 888 за 2016 г. Основна част от кражбите са извършени чрез взлом. Наблюдава се положителна тенденция при домовите кражби, като се отчита спад от 19.3% спрямо 2016 г.


МВР набляга на превенцията във връзка с телефонните измами. "С цел повишаване информираността на гражданите за тези престъпления експерти участват в радио- и телевизионни предавания. В цялата страна са проведени превантивни беседи с възрастни хора, разпространени са брошури и информационни материали за повишаване осведомеността и бдителността на гражданите. С превантивна насоченост са и осъществените работни срещи със служители по сигурността на банките и на трите мобилни оператора в България", се посочва в полицейския доклад.


За миналата година са изпратени над 1.2 млн. информационни писма с имената и телефоните за контакт с полицейския инспектор и дежурната част на районното управление.


През миналата година се забелязва ръст на иззетите наркотици


През 2017 г. самостоятелно и съвместно с Агенция "Митници" са иззети 698 кг хероин, 42 кг кокаин, близо 34 тона канабис, 727 кг синтетични наркотици и други. Увеличение спрямо 2016 г. се наблюдава при количеството на иззетите синтетични наркотици с 59%, марихуаната - 42%, и при хероина - 13%, а намаление при количеството на иззетите таблетки, кокаина и др.


Намаляват катастрофите и миграционният натиск


За 2017 г. са регистрирани 6890 тежки катастрофи с 682 загинали и 8681 ранени, което спрямо 2016 г. показва намаление на тежките. Най-разпространените фактори за настъпване на пътнотранспортни произшествия остават несъобразената и превишена скорост; отнемане предимство на друга кола и на пешеходец; неправилни маневри; употреба на алкохол и други упойващи вещества, показва отчетът на МВР.


С 81% са намелели опитите за преминаване през границата на страната. За 2017 г. 8044 граждани на трети страни са опитали нерегламентирано да влязат в България. За сравнение - през 2016 г. са опитали 42 466 души. В статистиката на полицията преобладават гражданите на Сирия (35%), Ирак (22%) и Афганистан (19%).

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 460 Любопитно

  Това включва ли форумните изцепки на камиларския доктор Ал Шмекерия, на мангала **ян **ксиров (който се зарадва че Нато нямало да се меси ако Иран нападне Израел) и другите палестински подлоги?

  trol
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6510 Любопитно

  ГДБОП вместо да разкрива престъпления си играе да трие фейсбуксъобщения!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 353 Неутрално

  "В отчета на МВР се вижда още, че броят на регистрираните през миналата година престъпления се е увеличил в сравнение с 2016 г. За сметка на това обаче разкриваемостта намалява, както и броят на образуваните досъдебни производства"

  И защо това не е заглавието на темата ами сте изтипосали някакви виртуални успехи срещу словесния екстремизм?

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  "Хилядите съобщения са установени на около 53 онлайн платформи, като са били на над 10 различни езика - без български. "

  Значи все още имаме Свобода на словото. :)

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Те май само с това се занимават. Престъпленията могат да почакат.

 6. 6 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Бастун, пак ще те третирам като първак, фейсбукщината е престъпление. Не знам защо се опитваш да клеветиш добрата работа на чиновниците, толкова много инвестирахме да се случи...

  Руски трол. https://мвд.рф/
 7. 7 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Екстремистките съобщения са екстремистки само ако са насочени срещу руския патриарх

  Обичам да грухтя и плюскам.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK