Бюджетът е загубил над 200 млн. лв. от контрабандни цигари за 2017 г., сочи анализ

Бюджетът е загубил над 200 млн. лв. от контрабандни цигари за 2017 г., сочи анализ

© Красимир ЮскеселиевПриходите от нелегална търговия с цигари се оценяват между 110 и 160 млн. лева за 2017 г.. като загубите за бюджета достигат до над 200 млн. лв, сочат данни от проучване на "Алфа Рисърч" по поръчка на Института за пазарна икономика (ИПИ) в периода 20 март - 20 април, съобщи БТА.


Незаконната търговия в страната за периода 2007 - 2017 г. е донесла приходи за криминалния свят между 2.6 и 3.6 млрд. лв, а 11,7 на сто от всички пушачи споделят, че през последните 2-3 години им се е случвало да пушат нелегални цигари.


На годишна база приходите от нелегални цигари се изчисляват на 125 млн. лв. По-голямата част от потребявания в страната тютюн за пушене е нелегален, показват данните на ИПИ, като неговият дял достига 70 на сто, а годишните приходи от този пазар са около 22.4 млн. лв.
От ИПИ напомнят, че от 2019 г. с въвеждането на евродиректива ще има проследимост на пътя на цигарите от производството им до магазините, а от 2024 г. това ще стане за всички тютюневи изделия. Те препоръчват да има регистър на машините за производство на тютюневи изделия, какъвто в момента липсва в страната. Друго предложение на ИПИ за противодействие на контрабандата на тютюневите изделия е цената на цигарите да се печата на опаковките.


По данни на Светослав Владимиров от Централното митническо управление за цялата 2017 г. малко над 37 млн. къса цигари и над 16 000 килограма тютюн за пушене са били конфискувани, а от началото на годината до края на април - почти 33 млн. къса цигари. Конфискуваният тютюн за пушене от началото на година до края на май възлиза на над 34 000 килограма. Контролът по граничните пунктове е засилен, в частност на Капитан Андреево, Лесово, както и на всички пунктове с Гърция, допълни Светослав Владимиров.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK