Отклонена е река заради незаконни постройки в Слънчев бряг, каза Валери Симеонов

Валери Симеонов

© Надежда Чипева, Капитал

Валери СимеоновМежду 2001 и 2016 г. има незаконно отклонение на река Хаджийска в Несебър с 300 – 400 м, на чието място в момента е заведението Тhe One, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов в ефира на БНТ. Все още се уточнява точно през коя година в този период е направено нарушението. В последните години реката се затлачва и общината се принуждава да дава сериозни суми за почистването й, каза Симеонов.


"В Слънчев бряг има незаконни постройки, които приличат на молове, но са направени без изкопни работи, те са малки ендеката (Национален дворец на културата – б.а.), не отговарят на никакви изисквания, направени са по време на възхода на ВИС", каза вицепремиерът.


Той обясни, че тези заведения имат само едно разрешение - за поставяне, но липсва разрешение за ползване, тези конструкции просто са поставени на база на преместваеми обекти. По закон размерът на тези постройки може да е 15 кв. метра и три метра височина, а в случая има превишение с над 100 пъти, каза Симеонов и добави, че това са заведения трета категория и държавата има правомощия да ги премахне, но общината "няма кураж" да се намеси.
Вицепремиерът показа документи от Министерството на туризма, под които седи подписът на министърът на туризма Николина Ангелкова, но каза, че трябва да се потърси отговорност на човека, който ги е подготвил. Симеонов предупреди, че това крие големи опасности при силен вятър или природно бедствие, и попита кой би носил отговорност, ако някоя греда убие някого. "Индиго" ще ни се стори като приказка", направи сравнение той.


Друго нарушение е паркингът около хотел "Оазис", за който се събира такса по 10 лева на кола. Някои от емблематичните барове в Слънчев бряг, които се намират на плажа, също се оказват незаконни по думите на Симеонов, който ще сезира прокуратурата още днес, когато ще разговаря и лично с Ангелкова.


Двамата влязоха в задочен спор по темата преди дни. Той я обвини, че се опитва да извади 20 декара плаж от изключителна държавна собственост, за да бъдат прекатегоризирани като частна държавна собственост.


Министърът на туризма отговори, че при извършените проверки на плажовете в Слънчев бряг не са открити проблеми с посочените от вицепремиера Валери Симеонов заведения за събаряне. Тя уточни, че обектите са преместваеми и като такива контролът върху тях е на общинската администрация. По думите ѝ е важно да се спазват законите, но проверките не трябва да нарушават спокойствието и почивката на туристите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK