Ще има "фини промени" в приема за първи клас догодина

Дневник

© Юлия Лазарова

ДневникДогодина ще има промени в приема за първи клас, но те ще бъдат фини и ще се запази принципът за близост, каза в отговор на въпрос на "Дневник" министърът на образованието Красимир Вълчев след заседанието на Министерския съвет. "Във всички случаи има нужда от прецизиране на районите, като виждаме, че в три столична училища имаме неприети деца от първа група. Това е, защото училищната мрежа е неправомерно разпределена", каза Вълчев.


Сега 70% от децата, кандидатстващи за първи клас в София, са приети в най-близкото училище според данните на образователния министър. Над 90% от децата в Бургас, Варна и Пловдив също са приети по първо желание.


"Принципът на близост е важен от гледна точка на удобството и трафика в София", каза още министър Вълчев. Той добави, че уседналостта е въведена, за да премахнат злоупотребите със смяна на адресите в последния момент. Дали това е дискриминация спрямо тези, които са се нанесли на нов адрес, щяла да се произнесе Комисията по дискриминация.
Над 20 хил. деца са включени допълнително в образователната система, отчете Вълчев. Правителството днес е приело постановление за съвместна работа на институциите по обхващането и задържането на лицата в задължителна училищна и предучилищна възраст. Малка част от "включените" деца са отпаднали вторично най-вече защото родителите им пътуват. Механизмът показал, че "основните причини, поради които децата не присъстват в образователната система, са културни, липсата на отношение към образованието още от семейната среда, от най-ранна възраст, която се отразява в незнаенето на български език и натрупването на образователни дефицити. Вълчев смята, че основната причина за отпадането на децата от образованието е липсата на уважение към това, че децата трябва да упражняват правото си на образование, което от своя страна е задължение на родителите.


"Преди година заявихме, че това е може би една от трите ни най-важни задачи – да обхванем всяко дете в образователната система. През следващите години и десетилетия недостигът на работна сила ще бъде общ. Тези, които ще стъпват на пазара на труда, ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще навлизат в пенсионна възраст", каза още Вълчев. Затова това, което образователната система прави, е "да не допуснем нито едно дете като крайно амбициозна цел да отпадне преждевременно от образователната система и да рационализираме профилната структура най-вече на професионалното и висшето образование", според Красимир Вълчев.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8956 Любопитно

  Над 20 000 деца са включени допълнително в образователната система, отчете Вълчев. - ама само заради принципа, че парите следват ученика - иначе и не знаят даже къде им се намира училището...........

  [email protected]
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK